Cotatia barilului de petrolul a scazut luni cu aproximativ 20%, ajungand la cel mai redus nivel din martie 1999, deoarece pandemia de coronavirus (Covid-19) a sporit incertitudinile privind piata globala si a redus cererea pentru combustibili, iar depozitele terestre au ajuns la limita, transmit Xinhua si Reuters.
Zeci de tancuri petroliere umplute cu benzina si combustibil pentru avion sunt ancorate in apropiere de marile hub-uri pentru depozitarea produselor petroliere din Europa, neputand sa isi descarce incarcatura deoarece facilitatile terestre de depozitare sunt la capacitate maxima, pe fondul prabusirii cererii ca urmare a crizei coronavirusului.
Conform calculelor Reuters, o cantitate de aproape un milion de tone de produse rafinate este in prezent stocata in aproximativ 30 de tancuri petroliere ancorate in apropierea coastelor Europei.
La New York, cotatia barilului de titei american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare in luna mai a scazut cu 3,40 dolari, sau 18,6%, pana la 14,87 dolari. La un moment dat, cotatia inregistra un declin de 21%, la 14,47 dolari, cel mai redus nivel din martie 1999.
La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare in luna iunie a scazut luni cu 0,25 dolari, la 27,83 dolari.
Pe fondul incetinirii cazurilor de COVID-19 in unele state europene, inclusiv Germania, Austria si Cehia, autoritatile iau in considerare retragerea graduala a restrictiilor impuse pentru stoparea raspandirii... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 10:35
Cotatia petrolului si-a continuat luni scaderea, atingand cel mai redus nivel din 2002, dupa ce masurile adoptate pentru stoparea raspandirii pandemiei de coronavirus (COVID-19) au redus cererea de titei pe plan global, iar Arabia Saudita si Rusia au intensificat batalia pentru cota de piata, transmite Reuters.
Si bursele europene erau in degringolada luni dimineata, indicele pan-European STOXX 600 a scazut cu 0,9%, iar indicele bancar cu 2,7%, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) le-a recomandat creditorilor din zona euro sa omita plata dividendelor si rascumpararile de actiuni cel putin pana in octombrie si sa-si foloseasca profiturile pentru a sprijini economia afectata de pandemie.
Indicele principal FTSE-100 al Bursei din Londra a inregistrat un declin de 0,77%, ajungand la valoarea de 5.467,98 puncte, in timp ce pe pietele bursiere de la Paris si Milano scaderile erau de 0,67% si, respectiv, 0,36%, pe fondul temerilor privind extinderea pandemiei si a efectelor asupra economiei.
In jurul orei 08.15 GMT, barilul de titei Brent era cotat la doar 22 dolari, ceea ce a dus la deprecierea cu 2% a monedelor din statele exportatoare, cum ar fi Rusia, Mexic si Indonezia. Este cel mai scazut nivel al pretului titeiului din ultimii 18 ani.
"Sunt in aceasta afacere de aproape 30 de ani si aceasta este cea mai rapida corectie pe care am vazut-o", a declarat Stephane Monier, de la Lombard Odier, referindu-se la declinul pretului petrolului din acest an pe pietele... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 13:53
Cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat luni cu 2%, dupa ce principalul exportator, Arabia Saudita, a anuntat o reducere a furnizarii in decembrie, o masura menita sa stopeze evolutia de pe piete, care a dus o scadere a pretului cu 20% de la inceputul lunii octombrie.
Luni dimineata, barilul de titei se tranzactiona la 71,59 dolari, in crestere cu 2% fata de sedinta de vineri. De asemenea, cotatia barilului de titei U.S. West Texas Intermediate (WTI) se situa la 61,08 dolari, in crestere cu 1,5%, transmit DPA si Reuters.
Arabia Saudita intentioneaza sa reduca cantitatea de petrol furnizata pietelor globale cu 0,5 milioane de barili pe zi (bpd) in decembrie, a anuntat duminica ministrul Energiei, Khalid al-Falih, deoarece Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu reuseste sa-i convinga pe alti producatori sa fie de acord cu o reducere coordonata a livrarilor.
Cantitatea anuntata de Arabia Saudita este echivalenta cu o reducere a petrolului furnizat pe plan global cu aproximativ 0,5%.
Peter Kiernan, analist pe probleme de energie la divizia Economist Intelligence Unit din Singapore, a afirmat ca "OPEC se concentreaza pe atenuarea riscurilor", dupa ce cotatia barilului de titei a scazut cu aproximativ 20% de la inceputul lunii octombrie, pe fondul majorarii furnizarii, in special de la principalii producatori, SUA, Rusia si Arabia Saudita.
"Declinul pretului titeiului este o veste extraordinara pentru economiile din Asia care se... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 14:06
Cotatia graului a atins joi cea mai ridicata valoare din luna mai, pe fondul ingrijorarilor ca livrarile din Rusia vor fi restrictionate.
La bursa de la Chicago, cotatia la graul cu livrare in luna martie a crescut cu 2,5% pana la 6,65 dolari per bushel in jurul orei 5.45 a.m., dupa ce anterior a urcat pana la 6,77 dolari, cea mai ridicata valoare inregistrata din 20 mai, scrie Agerpres, citand publicatia Bloomberg.
La bursa de la Paris, cotatia graului de panificatie cu livrare in luna martie a crescut cu aproape cinci procente pana la 209,50 euro pe tona, cel mai ridicat nivel de dupa luna aprilie.
Potrivit unui grup de lobby al exportatorilor de cereale, Rusia, al patrulea exportator mondial de grau, a inceput sa restrictioneze exporturile de cereale in incercarea de a tine sub control preturile pe piata domestica.
Autoritatea sanitar veterinara din Rusia a inceput sa refuze sa elibereze certificatele de inspectie sanitara cerute de traderii de cereale si de asemenea permite numai exporturile de cereale spre Egipt, Turcia, India si Armenia.
Traderii sustin ca masurile informale adoptate de autoritatile ruse ingreuneaza obtinerea de informatii cu privire la impactul asupra exporturilor. 'Nimeni nu are nicio idee cu privire la ceea ce se intampla cu adevarat. Daca ar fi o declaratie oficiala probabil pretul graului ar scadea', a declarat Thibaud Amate, analist la Horizon Soft Commodities.
Insa economistul Organizatiei Natiunilor Unite pentru... mai mult
Joi, 18 Decembrie 2014, ora 17:44
Pretul barilului de titei Brent a coborat vineri sub pragul de 63 de dolari, cea mai scazuta valoare din iulie 2009, dupa ce Agentia Internationala pentru Energie (IEA) a anuntat pentru anul viitor o scadere a cererii de petrol, transmite Reuters.
Potrivit estimarilor IEA publicate vineri cererea mondiala de petrol va creste cu 900.000 de barili pe zi in 2015, pana la 93,3 milioane barili pe zi, cu 230.000 de barili pe zi mai putin decat estima IEA in luna noiembrie, si un avans modest fata de cresterea de 700.000 de barili pe zi inregistrata in acest an, informeaza Agerpres.
'Astfel se explica principalele scenarii de pe piata iar stocurile vor fi substantial mai ridicate in primul semestru din 2015', a afirmat analistul Bjarne Schieldrop,de la compania SEB in Oslo.
In jurul orei 12,58 GMT, la Bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, barilul de titei Brent cu livrare in luna ianuarie era cotat la 62,90 dolari, cu 78 de centi mai putin comparativ cu valoarea inregistrata joi seara. In cursul diminetii cotatia a coborat pana la nivelul record scazut de 62,75 dolari.
De asemenea, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude cu livrare in luna ianuarie a scazut vineri cu 0,79 dolari, ajungand la 59,16 de dolari. In cursul diminetii cotatia a coborat pana la 58,80 dolari, cea mai scazuta valoare din iulie 2009.
De la un maxim de 115,71 dolari atins la mijlocul lunii iunie, cotatia titeiului Brent a... mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 16:36
Miercuri, cel mai bun curs de schimb pentru euro la cumparare este de 4,41 lei/euro si este oferit de casele de schimb Luxor si Centrul Vechi. Cea mai buna cotatie la cumparare oferita de institutiile de credit apartine Bancii Romanesti si este de 4,39 lei/euro.
Si la vanzare, cea mai buna cotatie pentru euro este oferita tot de casele de schimb Luxor si Centrul Vechi, fiind de 4,42 lei/unitate, in timp ce CEC Bank cere 4,43 lei/unitate, potrivit valutare.ro.
Cele mai dezavantajoase cotatii pentru euro sunt oferite de BRD, care la cumparare afiseaza 4,34 lei/unitate, si care la vanzare cere 4,49 lei/unitate.
In ceea ce priveste dolarul, cel mai bun curs de schimb este oferit de casa de schimb Luxor, care afiseaza la cumparare o cotatie de 3,46 lei/unitate si la vanzare de 3,47 lei/unitate.
In ceea ce priveste institutiile de credit, Banca Romaneasca ofera un curs de 3,44 lei/unitate la cumparare si de 3,49 lei/unitate la vanzare.
Cel mai dezavantajos curs valutar este afisat de BCR, care ofera o cotatie de 3,39 lei/unitate la cumparare si de 3,55 lei/unitate la vanzare. mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 10:40
Marti, cel mai bun curs de schimb pentru euro la cumparare este de 4,4100 lei/euro si este oferit de casele de schimb Luxor, Trans-Selena si Centrul Vechi. Cea mai buna cotatie la cumparare oferita de institutiile de credit apartine Bancii Romanesti si este de 4,3933 lei/euro.
Si la vanzare, cea mai buna cotatie pentru euro este oferita de casa de schimb Luxor si de casa Lotus, fiind de 4,4200 lei/unitate, in timp ce CEC Bank cere 4,4400 lei/unitate, potrivit valutare.ro.
Cele mai dezavantajoase cotatii pentru euro sunt oferite de BRD, care la cumparare afiseaza 4,3380 lei/unitate, si care la vanzare cere 4,4880 lei/unitate.
In ceea ce priveste dolarul, cel mai bun curs de schimb la cumparare este de 3,4600 lei/unitate, fiind oferit tot de casa de schimb Luxor.
La vanzare, cel mai rentabil curs de schimb pentru dolar apartine casei de schimb Lotus si este de 3,4600 lei/unitate.
In ceea ce priveste institutiile de credit, Banca Romaneasca ofera un curs de 3,4323 lei/unitate la cumparare si de 3,4893 lei/unitate la vanzare.
Cel mai dezavantajos curs valutar este afisat de Alpha Bank, care ofera o cotatie de 3,3568 lei/unitate la cumparare si de 3,5576 lei/unitate la vanzare. mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 09:20
Joi, cel mai bun curs de schimb pentru euro la cumparare este de 4,4020 lei/euro si este oferit de casa de schimb Centrul Vechi. Cea mai buna cotatie la cumparare oferita de institutiile de credit apartine Bancii Romanesti si este de 4,3783 lei/euro.
La vanzare, cea mai buna cotatie pentru euro este oferita de casa de schimb Lotus si este de 4,4050 lei/unitate, in timp ce Banca Romaneasca cere 4,4353 lei/unitate, potrivit valutare.ro.
Cele mai dezavantajoase cotatii pentru euro sunt oferite de BRD, care la cumparare afiseaza 4,3290 lei/unitate, si la vanzare cere 4,4790 lei/unitate.
In ceea ce priveste dolarul, cel mai bun curs de schimb la cumparare este de 3,4250 lei/unitate, fiind oferit de casele de schimb Luxor si Centrul Vechi.
La vanzare, cel mai rentabil curs de schimb pentru dolar apartine casei de schimb Lotus si este de 3,4150 lei/unitate.
In ceea ce priveste institutiile de credit, Banca Romaneasca ofera un curs de 3,4225 lei/unitate la cumparare si de 3,3507 lei/unitate la vanzare.
Cel mai dezavantajos curs valutar este afisat de Alpha Bank, care ofera o cotatie de 3,3315 lei/unitate la cumparare si de 3,5310 lei/unitate la vanzare. mai mult
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 09:35
Joi, cel mai bun curs de schimb pentru euro la cumparare este de 4,4000 lei/euro si este oferit de casa de schimb Luxor. Cea mai buna cotatie la cumparare oferita de institutiile de credit apartine Bancii Romanesti si este de 4,3795 lei/euro.
La vanzare, cea mai buna cotatie pentru euro este oferita de casa de schimb Centrul Vechi si este de 4,4150 lei/unitate, in timp ce Banca Romaneasca cere 4,4365 lei/unitate, potrivit valutare.ro.
Cele mai dezavantajoase cotatii pentru euro sunt oferite de BCR, care la cumparare afiseaza 4,3330 lei/unitate, si de BRD, care la vanzare cere 4,4860 lei/unitate.
In ceea ce priveste dolarul, cel mai bun curs de schimb la cumparare este de 3,3450 lei/unitate, fiind oferit de casele de schimb Centrul Vechi si Real GI.
La vanzare, cel mai rentabil curs de schimb pentru dolar apartine casei de schimb Real GI si este de 3,3600 lei/unitate.
In ceea ce priveste institutiile de credit, Banca Romaneasca ofera un curs de 3,3237 lei/unitate la cumparare si de 3,3807 lei/unitate la vanzare.
Cel mai dezavantajos curs valutar este afisat de Alpha Bank, care ofera o cotatie de 3,2297 lei/unitate la cumparare si de 3,4207 lei/unitate la vanzare. mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 09:50