Introducerea cotei unice in 2005 a marit coruptia si evaziunea prin eliminarea globalizarii veniturilor, iar impozitarea cu cote "moderat progresive" ar contribui la o reconciliere ("due dilligence") la nivel national, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
"Solutia pentru corectarea gravelor distorsiuni din societatea capitalista romaneasca actuala, dincolo de perfectionarea cadrului juridic comercial, o constituie, in opinia noastra, efectuarea unui due dilligence la nivel national, dupa aproape 30 de ani de la Revolutie, asa cum se realizeaza frecvent in sectorul corporatist modern.
Introducerea cotei unice din anul 2005 a redus birocratia, dar a crescut coruptia si evaziunea fiscala prin eliminarea globalizarii veniturilor", a spus prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), miercuri, in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat la Sinaia de BNR, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank, citat de Mediafax.
Acest demers, de reconciliere ("due dilligence") la nivel national, consta in "examinarea modului de asezare a veniturilor si averii in societate prin globalizarea veniturilor individuale si impozitarea lor cu cote moderat progresive", a mentionat Florin Georgescu.
El a dat ca exemple sistemele de impozitare din Cehia, Polonia, Slovacia, Letonia (incepand cu 2018), Germania, Olanda si Spania.
Citeste mai departe despre "Florin Georgescu (BNR): Cota unica a marit coruptia. Trebuie introdusa impozitarea progresiva" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 09:58
Nu cred ca a existat masura mai benefica pentru economia Romaniei, in ultimii 20 de ani, decat introducerea cotei unice de impozitare.
A fost singurul gest curajos si cu adevarat liberal luat de Calin Popescu Tariceanu, acesta fiind de fapt o papusa a regimului securist creat de Iliescu in 1990, cu misiunea de a tine sub control evolutia-involutia PNL.
Acum, acelasi Calin Popescu Tariceanu, ajuns in postura de subaltern al condamnatului Liviu Dragnea, se pregateste sa distruga cota unica. Pas cu pas.
Primele entitati administrative care au introdus cota unica de impozitare ("linear personal income tax") au fost insulele Jersey si Hong Kong, in 1940 si respectiv 1947. O dezbatere serioasa despre acest sistem de taxare a inceput insa abia in anii '90, cand el a fost adoptat de catre cele trei state baltice - Estonia, Letonia si Lituania.
In 2005, The Economist, o publicatie extrem de sobra, a ridicat o adevarata oda Estoniei si succesului economic creat de introducerea taxei ...citeste mai departe despre "Condamnatul Dragnea indeplineste visul lui Iliescu: Pomenile se vor plati sacrificand cota unica" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 07:21
ALDE este oricand dispusa sa discute despre introducerea unor nivele progresive de impozitare a salariilor, dar eventual 8%, 12%, 16%, a declarat deputatul Varujan Vosganian. Acesta a subliniat ca formatiunea sa nu este dispusa sa discute despre o impozitare progresiva in care 16% sa nu fie nivelul superior.
Varujan Vosganian a comentat astfel afirmatiile liderului PSD Liviu Dragnea si ale copresedintelui ALDE Daniel Constantin, privind eventuala eliminare a cotei unice de 16%, scrie RFI Romania.
Iata declaratiile lui Liviu Dragnea si Daniel Constantin:
Daniel Constantin confirma: Guvernul are in plan sa introduca impozitarea in functie de venituri
Ce spune Dragnea despre impozitarea progresiva: Cota unica nu ...citeste mai departe despre "Dispare cota unica? Vosganian: ALDE nu renunta la 16% ca limita superioara de impozitare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2017, ora 10:28
Cota unica de impozitare va fi redusa de la 16% la 14% din ianuarie 2019, conform proiectului noului Cod Fiscal.
Reducerea va diminua incasarile la buget cu 4,8 miliarde lei in 2019, dar va genera si venituri suplimentare de 2,3 miliarde lei din TVA, contributii sociale, impozit pe salarii, si ca urmare a crearii de noi locuri de munca, impactul bugetar net fiind 2,5 miliarde lei, scrie Mediafax.
Guvernul anticipeaza, prin reducerea cotei unice, o crestere economica suplimentara de circa 0,5 puncte procentuale, cresterea numarului de locuri de munca cu circa 50 mii persoane si cresterea suplimentara a investitiilor cu 1,1 puncte procentuale. mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 13:19
Romania va pastra cota unica de impozitare de 16% pana la alegerile parlamentare din 2016, dupa care fortele politice care vor iesi castigatoare din acel scrutin vor adopta o decizie cu privire la mentinerea acesteia, a declarat premierul Victor Ponta.
"Pastrarea cotei unice a fost o conditie a partenerilor liberali din coalitie. Am acceptat-o, o pastram si sunt absolut convins ca, pana la alegerile din 2016, Romania va avea clar cota unica de 16%, iar, mai departe, sigur, fortele politice care vor avea legitimitatea data de alegerile parlamentare din 2016 vor putea sa spuna daca mentin aceasta cota unica sau nu", a spus Ponta, la cea de-a XXIII-a editie a "Topului National al Firmelor Private din Romania-TOP 2013", citat de Mediafax.
El a reluat totodata ideea ca nu vor fi majorate taxe si impozite pentru anul viitor, cu argumentul ca tot ceea ce a fost adoptat si se afla in dezbatere in prezent se inscrie in politica fiscal-bugetara deja aprobata cu organismele internationale.
"Asa incat, 2015 si 2016, nu cred ca guvernul viitor are in vedere sa mareasca vreo taxa sau vreun impozit special", a afirmat Ponta. mai mult
Marti, 28 Octombrie 2014, ora 13:06
Cota unica va fi mentinuta in 2015, intrucat trecerea la impozitarea progresiva a venitului presupune aspecte tehnice, de declarare si plata, care nu pot fi implementate pana atunci, a declarat ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, evitand sa raspunda catre ce formula de taxare opteaza.
"Sigur mentinem cota unica de impozitare pentru companii. Sincer nu cred ca se poate realiza din 2015. Exista mai multe aspecte tehnice (...) In viitorul foarte apropiat nu vad sa se poata face. Presupune schimbari majore, cum se declara si se plateste", a aratat Petrescu.
Ministrul Finantelor a recunoscut ca trecerea la impozitarea progresiva este trecuta atat in programul de guvernare, cat si in strategia fiscal-bugetara, ca o forma de relaxarea a fiscalitatii pentru persoanele cu venituri reduse, dar a refuzat sa raspunda la intrebarea directa daca este de parere ca ar trebui sa se renunte la cota unica.
"Cred ca in momentul in care se va lua decizia, daca se va lua, trebuie sa se faca o analiza in ce mod aceasta impozitare este vazuta ca o relaxare fiscala pentru cei cu venituri mici. Primul pas este sa decizi daca doresti", a spus Petrescu.
Ea a precizat ca in niciun caz nu se va renunta la cota unica de impozitare a profitului, de 16%.
In Strategia fiscal-bugetara 2014-2016, postata pe site-ul Ministerului Finantelor in primavara anului trecut si aprobata tot in 2013 de Guvern si Parlament, se afirma, la capitolul privind "Tendinte ale principalelor taxe si impozite pe... mai mult
Joi, 29 Mai 2014, ora 16:03
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca nivelul cotei unice la 16% este "batut in cuie" in urma discutiilor cu reprezentantii FMI si pentru anul 2014, precizand ca oficialii institutiei financiare internationale ar fi luat in calcul o eventuala crestere.
Antonescu a fost intrebat daca in urma discutiilor cu FMI este un lucru clar faptul ca nu va creste cota unica anul viitor.
"Da, am inteles si de la domnul Chitoiu, si de la primul ministru ca acest lucru e batut in cuie", a spus Antonescu.
El a mentionat ca, atunci cand s-a referit la lupta premierului si a ministrului de Finante de a mentine nivelul cotei unice, nu a imaginat "niste lupte fizice intre Ponta, Chitoiu si domnii de la FMI".
"Nu mi i-am imaginat tragandu-se de cravata, dar una dintre variantele foarte la indemana pe care FMI era dispus sa o ia in calcul era cresterea cotei unice, si in sensul acesta tocmai elogiindu-le activitatea si fermitatea atat a premierului, cat si a domnului Chitoiu, am spus ca oamenii au fost consecventi cu declaratiile politice, cu programul de guvernare si au reusit acest lucru care e foarte important, sa mentina cota unica la 16%", a mai spus Antonescu. mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 14:43
Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat duminica ca in mod cert, pentru 2014, cota unica va ramane la acelasi nivel deoarece nu este intrunita vointa politica, insa a apreciat ca este vorba de "e o forma primitiva de politica fiscala".
"Cred cu tarie ca vremea cotei unice a apus ca utilitate de parghie de politica economica si fiscala, pentru ca un stat care are la dispozitie prea putine parghii de politica economica, sector bancar romanesc prea putin, sector energetic in maini romanesti prea putin, resursele solului si ale subsolului nu stim inca daca si cum si cu cine le exploatam. Atunci la nivelul unui stat, in speta statul roman, ramane ultima parghie de politica economica, care este politica fiscala (...) Cred ca posibilitatea de a juca pe aceasta claviatura a politicii fiscale putin mai diversificat...de exemplu: se introduce pachetul minim de servicii medicale. Asta inseamna ca pe partea de asigurari private de sanatate se va dezvolta foarte mult. Eu as dori sa pot sa deduc o parte din aceste cheltuieli si sa permit unui sector economic sa se dezvolte", a afirmat Geoana in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV.
El a precizat ca la nivelul USL nu exista conditiile politice pentru renuntarea la cota unica sau modificarea cuantumului acesteia.
Senatorul PSD a mentionat ca a solicitat explicatii in ceea ce priveste eventuala modificare a cotei unice, discutata in USL, iar raspunsul a fost ca s-au prezentat scenarii alternative posibile in perspectiva... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 13:30
Vicepremierul Daniel Chitoiu, ministru al Finantelor Publice, a declarat joi, la Timisoara, ca nivelul de 16% al cotei unice asigura competitivitate pentru economia romaneasca si va ramane neschimbat "in perioada 2013-2016".
"Din punct de vedere al impozitarii directe, pe profit, pe dividende si pe toate veniturile obtinute de o persoana fizica, cota de 16% este una dintre cele mai mici din UE si din acest punct de vedere suntem cei mai competitivi din acest punct de vedere. (...). Ea va ramane neschimbata pe perioada 2013-2016", a declarat ministrul Chitoiu, facand referire la informatia vehiculata recent in media privind discutii pentru cresterea acesteia la 22% din 2014.
El a afirmat ca in perioada guvernarii Cabinetului Ponta 2 s-au luat, in principal, masuri de natura financiara pentru stimularea mediului economic, legate de asigurarea din bugetul statului de imprumuturi din Trezorerie pentru decontarea fondurilor europene in avans. Acest lucru a avut un efect pozitiv, in acest an Romania reusind sa deblocheze toate programele operationale, inclusiv POS CCE, dar si sa atraga fonduri europene in valoare totala care acopera intreaga perioada 2007-2012.
"Mentinem, in continuare, aceasta masura, alocam, in continuare, imprumuturi din Trezoreria statului pentru a achita in avans atat partea de cofinantare, cat si decontarile catre mediul de afaceri si institutiile publice, inclusiv autoritatile publice locale, pentru ca am considerat ca este o masura de a veni... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 11:34