Donald Tusk, presedintele Consiliului European, sustine ca sistemul de cote obligatorii pentru relocarea refugiatilor in Uniunea Europena s-a dovedit a fi "ineficient" si a generat "dezbinare" in randul statelor membre.
"Problema cotelor obligatorii a generat extrem de multa dezbinare, iar abordarea a primit o atentie disproportionata in lumina impactului sau direct. In acest sens, s-a dovedit a fi ineficienta", a mentionat Tusk intr-o scrisoare adresata membrilor Consiliului European, inaintea summitului de joi si vineri de la Bruxelles.
Presedintele Consiliului European le cere liderilor Uniunii Europene "sa gaseasca modalitati de combinare a responsabilitatii si a solidaritatii" si a vrea solutionarea problemei pana in iunie 2018.
In schimb, Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migratie, afaceri interne si cetatenie, a condamnat comentariile lui Tusk pe care le-a descris ca fiind "inacceptabile" si "anti-europene". Avramopoul a precizat ca scrisoarea lui Tusk "ignora toata munca pe care am depus-o in ultimii ani si submineaza unul dintre pilonii principali ai proiectului european, principiul solidaritatii".
In urma cu doi ani, Comisia Europeana a aprobat un plan privind relocarea a 160.000 de refugiati din Italia si Grecia in celelalte state membre UE, dar pana in prezent doar 30.000 de persoane au fost primite in alte tari.
Polonia, Ungaria si Cehia au refuzat sa accepte refugiati, iar Comisia Europeana s-a adresat Curtii Europene de... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 09:56
Parlamentul Ungariei a adoptat, marti, o rezolutie a Fidesz de respingere a decizia Parlamentului European privind impunerea unor cote obligatorii de relocare a imigrantilor in toate statele membre ale Uniunii Europene. Rezolutia a fost adoptata cu 142 de voturi pentru si doar 3 impotriva, parlamentarii Partidului Socialist, ai Coalitiei Democratice si ai formatiunii ecologiste LMP au refuzat sa voteze.
Szilard Nemeth, vicepresedintele Fidesz, a declarat ca votul a indicat clar faptul ca "intreaga aripa stanga s-a aliniat planului Soros". "Nationalistii radicali ai Jobbik neaga existenta planului Soros intr-o zi si il recunoaste in urmatoarea zi, ceea ce s-a intamplat la vot. Votul a aratat clar cine sustine planul Soros si care apara interesele Ungariei si suveranitatea tarii", a spus Nemeth. Fidesz considera ca gardul ridicat la granita cu Serbia reprezinta un exemplu de solidaritate la nivel de UE, pentru ca a scutit tarile vest-europene de povara migratiei.
La inceputul lunii noiembrie, Parlamentul European a aprobat un raport al Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE), despre care guvernul ungar considera ca prezinta o idee distorsionata privind solidaritatea in fata migratiei, intrucat cere solidaritate fata de persoanele care intra ilegal pe teritoriul Uniunii Europene.
Curtea Europeana de Justitie a decis la 6 septembrie ca statele membre UE au obligatia de a accepta relocarea imigrantilor pe teritoriul lor, respingand... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 11:16
Uniunea Europeana ar trebui sa reduca fondurile pentru Ungaria daca guvernul nationalist-conservator de la Budapesta continua sa refuze sa ia parte la programul de impartire a cotelor de refugiati al blocului comunitar, a declarat pentru DPA ministrul german al justitiei Heiko Maas.
"Trebuie sa sporim presiunea asupra tarilor care considera ca pot neglija legea. Cand legea este incalcata, trebuie sa existe o sanctiune", a spus el.
Ungaria a contestat la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) schema obligatorie de cote care urmareste sa redistribuie intre statele membre 120.000 de refugiati din Italia si Grecia, pentru a mai reduce povara migratiei de pe umerii celor doua tari.
Insa CJUE a respins miercuri contestatia Ungariei, mentinand schema blocului comunitar. Premierul ungar Viktor Orban a transmis ulterior ca guvernul sau nu-si va schimba politica restrictiva privind migratia si a promis noi contestatii in justitie.
Heiko Maas a declarat ca incalcarea deciziei CJUE ar trebui sa aiba consecinte financiare.
"Oricine este impotriva coeziunii europene in chestiunea refugiatilor nu poate conta pe solidaritatea europeana in chestiuni financiare", a spus ministrul Maas, politician din randul social-democratilor de centru-stanga si ministru al justitiei din 2013.
Conform schemei de relocare adoptate in 2015, Ungaria este obligata sa primeasca 1.294 de refugiati, insa nu a acceptat nici unul.
Ungaria a fost insotita de Polonia si Slovacia in... mai mult
Sambata, 09 Septembrie 2017, ora 21:47
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a declarat ca recent a fost facuta o oferta pentru primirea in Romania a 1.942 de refugiati aflati in Grecia si Italia.
"Recent, am facut o oferta pentru 1.942 de refugiati din Grecia si din Italia pe care ii putem reloca in Romania. Mai avem deja pe teritoriul nostru cam 700 de asemenea refugiati", a spus Melescanu, intr-un interviu acordat Realitatea TV, difuzat vineri.
El a subliniat ca Romania "participa masiv la operatiunile din Marea Neagra pentru oprirea fluxului de refugiati si salvarea celor care se incumeta la asemenea actiuni".
"Evident ca problema migratiei si cea a refugiatilor sunt doua categorii distincte. Primii sunt refugiati din motive politice, din cauze de razboi, dar exista si o migratie cu caracter economic, mai ales din tarile cu regimuri esuate, cu conditii de viata foarte grele.
Romania si-a exprimat solidaritatea, desi am mers pe ideea ca nu este normal sa avem cote fixe. In acelasi timp, ne-am manifestat disponibilitatea de a primi un anumit numar de refugiati", a adaugat ministrul.
Cati refugiati trebuie sa mai primeasca Romania, potrivit planului
Melescanu a mai aratat ca Romania are in lucru o initiativa privind trimiterea a 50 de jandarmi si politisti pentru pregatirea fortelor de securitate irakiene in lupta impotriva Statului Islamic.
"Romania si-a asumat obligatia de a contribui cu 800.000 de euro la coalitia luptei impotriva Statului Islamic si ajutorarea victimelor... mai mult
Vineri, 18 August 2017, ora 18:41
Referendumul organizat duminica in Ungaria cu privire la cotele obligatorii de refugiati nu poate fi validat.
Biroul National Electoral din Ungaria a anuntat oficial ca numarul de voturi valabil exprimate nu a atins pragul de 50 la suta plus unu. Astfel, chiar daca majoritatea maghiarilor care s-au prezentat la urne a votat impotriva sistemului impus de Uniunea Europeana de repartizare a imigrantilor, referendumul este invalid, informeaza BBC.
Asta nu l-a impiedicat insa pe premierul ungar Viktor Orban sa transmita Bruxelles-ului sa puna imediat in aplicare rezultatul referendumului.
"Poate Bruxelles-ul, comunitatea democratica a statelor europene, sa ...citeste mai departe despre "Ungurii au votat impotriva cotelor de refugiati, dar referendumul nu e valid UPDATE: Ce vrea sa faca Orban" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 02 Octombrie 2016, ora 23:13
Atentatele teroriste petrecute marti, 22 martie, in capitala administrativa a Europei lasa cicatrice adanci pe intreg continentul. Polonia a devenit primul stat care, dupa sangeroasele atacuri din Bruxelles, a anuntat ca refuza sa mai preia refugiati si nu va respecta cota stabilita de Comisia Europeana.
Premierul Beata Szydlo a anuntat ca Varsovia nu vede in acest moment nicio cale de a deschide granitele in fata celor cateva mii de refugiati pe care ar fi trebuit sa-i preia din Grecia si Italia, conform intelegerii perfectate intre CE si fostul govern polonez, relateaza Bloomberg.
"Voi foarte clara: in acest moment, nu vad nicio posibilitate pentru migranti de a veni in Polonia", a declarat Beata Szydlo, la o zi dupa atentatele de la Bruxelles, intr-un interviu acordat postului local Superstacja TV.
Purtatorul ei de cuvant, Rafal Bochenek a completat apoi afirmatia sefului de guvern, mentionand ca oficialii de la Varsovia "nu vor permite ca incidentele petrecute in Europa de Vest sa se repete in Polonia".
Polonia devine astfel primul stat din UE care refuza sa puna in aplicare planul de redistribuire in cele 28 de state a 160.000 de refugiati din Grecia si Italia.
O intelegere stabilita intre liderii europeni si oficialii de la Ankara prevede ca fiecare refugiat care va traversa Marea Egee dinspre Turcia spre insulele grecesti sa fie returnat Ankarei, de acolo urmand sa fie inscris pe o lista de asteptare in vederea preluarii de catre un stat de adoptie... mai mult
Joi, 24 Martie 2016, ora 13:10
1Slovacia va deschide o actiune la Curtea Europeana de Justitie impotriva planului Uniunii Europene de a aloca cote obligatorii de refugiati statelor membre, a anuntat, miercuri, premierul slovac Robert Fico.
Slovacia, Cehia, Ungaria si Romania s-au opus cotelor obligatorii de refugiati redistribuiti din Italia si Grecia, insa votul lor a fost depasit de cel al tarilor in favoarea masurii, la o intalnire a ministrilor de Interne UE de la inceputul acestei luni, scrie Reuters.
La o saptamana dupa Consiliul European, Senatul Romaniei critica cotele de imigranti - Ce cuprinde documentul
Slovacia este singura din aceste tari care recurge la actiuni in justitie. Cehii si romanii nu au intentia de a face acest lucru iar Ungaria a precizat ca ramane sa se gandeasca.
"Nu suntem ...citeste mai departe despre "Slovacia se lupta cu cotele de refugiati la Curtea Europeana de Justitie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 16:24
Planul Comisiei Europene de relocare a imigrantilor ajunsi in Grecia, Italia si Malta naste controverse in inima UE. Ministrii de Interne din Germania si Franta au cerut recalcularea cotelor alocate fiecarui stat membru.
"Mecanismul de relocare temporara trebuie sa functioneze conform a doua principii importante: responsabilitatea si solidaritatea. Acestea nu se imbina perfect in acest moment", au afirmat intr-o declaratie comuna Thomas de Maiziere si Bernard Cazeneuve, relateaza portalul EU Observer.
Paziti granitele!
Comisia Europeana a decis sa recurga la masura de a reloca 40.000 de azilanti din Eritrea si Siria ajunsi in taberele de refugiati din Grecia, Malta si Italia.
Masura este conceputa ca o forma de ajutor acordata acestor tari pentru a suporta mai bine povara valului de refugiati care cauta azil in Europa.
Cu toate acestea, cei doi ministrii de Interne sustin ca solidaritatea poate functiona doar daca autoritatile de la Atena, Valletta si Roma iau masuri drastice pentru securizarea frontierelor.
La sfarsitul lunii trecute, comisarul european pentru Migratie, Dmitri Avramopoulos, a dat publicitatii planul de relocare pe intreg teritoriul Europei a celor 40.000 de azilanti.
Conform schemei gandite de oficialii Comisiei Europene, in functie de PIB, nivelul de somaj si numarul populatiei, fiecare stat va trebui sa primeasca pe teritoriul sau o cota parte din numarul refugiatilor.
Pentru fiecare refugiat, Uniunea va plati 6.000 de euro catre... mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 17:02
2Membrii Comisiei Europene se pregatesc sa anunte, miercuri, impunerea unei cote de sustinere pentru imigrantii ajunsi pe tarmurile Europei. Propunerea are sustinerea Germaniei, dar risca sa largeasca si mai mult prapastia creata intre Uniunea Europeana si Marea Britanie.
Masura este vazuta ca una din modalitatile de a gestiona criza migratiei de persoane din Africa si Orientul Mijlociu catre statele din Uniunea Europeana, arata ziarul The Guardian.
Impartiti pe fiecare stat
Cota de sustinere vizeaza gazduirea refugiatilor direct in tarile UE, repartizarea urmand sa ia in calcul suprafata, populatia si situatia economica a statelor gazda, inclusiv venitul mediu/cap de locuitor si rata somajului.
Pana in prezent, Germania si Suedia au acordat azil pentru aproape o jumatate din imigrantii sositi in Europa in ultimii ani.
Pentru anul in curs, estimarile oficialilor de la Berlin arata ca numarul refugiatilor care vor solicita azil in Germania poate ajunge la 400.000, aproximativ doua treimi din totalul celor intrati anul trecut in UE.
Pana la sfarsitul anului, oficialii de la Bruxelles spera sa aiba la indemana legislatia care ii va permite sa relocheze automat emigrantii din Europa in cazul unui val masiv de refugiati intrat pe teritoriul european.
Pentru acest lucru, Comisia Europeana intentioneaza sa activeze mecanismul de urgenta in cursul acestei luni, solicitand celor 28 de state sa isi imparta in mod egal numarul de "persoane aflate in evidenta... mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 14:35
1