Statele membre UE care refuza sa respecte cotele de refugiati impuse de Bruxelles, fara motive bine intemeiate, ar putea avea de platit amenzi de cate 250.000 de euro pentru fiecare azilant pe care refuza sa-l primeasca.
Controversata pedeapsa pe care reprezentantii Comisiei Europene se pregatesc sa o aplice a fost dezvaluita de publicatia Financial Times si vine dupa ce planul de relocare a refugiatilor din Grecia si Italia (acordul Dublin - n.red.), adoptat in urma unor sedinte furtunoase desfasurate in vara anului trecut, a intrat in impas, informeaza IB Times.
Surse din interiorul organului executiv al UE au dezvaluit reporterilor ca, in sedinta de la inceputul acestei saptamani, s-a discutat chestiunea pedepsei care ar trebui aplicata statelor care refuza sa preia cota parte de refugiati, amenda fiind stabilita initial la 250.000 euro per cap de refugiat.
Cu toate acestea, oficialii europeni recunosc ca amenda poate fi negociata in functie de fiecare caz in parte. "Nivelul contributiei se poate schimba, dar ideea este sa o faca sa para ca o pedeapsa", a dezvaluit una dintre surse, in vreme ce un alt oficial CE a mentionat ca amenda se poate ridica la "sute de mii de euro".
Buni de plata
Intentia oficialilor europeni de a responsabiliza unele guverne nationale cu privire la criza refugiatilor, care ameninta sa destrame intreg proiectul european, ar putea afecta politica liderilor din Ungaria si Polonia, doua tari care se opun distribuirii refugiatilor in... mai mult
Marti, 03 Mai 2016, ora 16:22
Hans Klemm, ambasadorul SUA in Romania, pledeaza pentru integrarea refugiatilor in Romania, facand trimitere la marile personalitati care au excelat in Statele Unite ale Americii de-a lungul timpului, desi veneau din alte colturi ale lumii.
"Recent am primit un e-mail de la James Bond. Imi dau seama ca acesta nu este numele sau real, ci un pseudonim, dar subiectul abordat era unul serios. Din cuvintele sale, era evident ca isi iubeste foarte mult tara, Romania, si ca este preocupat de bunastarea si viitorul acesteia. Voia sa afle care este parerea mea despre ceea ce el a numit 'invazia musulmana' a Europei. Era ingrijorat cu privire la imigrantii recent sositi pe continent, in special in aceasta tara si mi-a cerut sa comentez subiectul. Am considerat ca este important sa fac acest lucru", se arata intr-un editorial remis Ziare.com.
Hans Klemm precizeaza inca de la inceput ca el insusi este "american de prima generatie".
"Tatal meu a emigrat din Germania si a mers sa lucreze in ...citeste mai departe despre "Ambasadorul SUA pledeaza pentru integrarea imigrantilor: Am primit un e-mail de la James Bond" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Martie 2016, ora 18:18
Uniunea Europeana a adoptat marti, prim majoritate larga, cotele obligatorii de repartizare a refugiatilor.
Romania, alaturi de Cehia, Slovacia si Ungaria, a votat impotriva. Daca Cehia a anuntat de indata ca va contesta cotele la Curtea Europeana de Justitie, Romania nici macar nu a analizat pana acum aceasta procedura, dupa cum a declarat, pentru Ziare.com, avocatul Romaniei la Curtea de Justitie a UE, Horatiu Radu.
"La nivelul agentului CJUE nu s-a facut inca o analiza in acest sens, insa, conform procedurii interne, daca ministerul de linie, in cazul de fata MAI, ne solicita, putem analiza acest aspect. Tot conform procedurii interne o asemenea decizie se ia la nivel de Guvern", ne-a declarat Horatiu Radu.
UE a aprobat cotele obligatorii de refugiati: Ce va face Romania?
Cote obligatorii de refugiati - Primele reactii negative si amenintari cu Curtea Europeana de Justitie
Acesta a ...citeste mai departe despre "Cote obligatorii de refugiati - Cehia contesta la Curtea Europeana de Justitie, Romania nici nu a analizat procedura" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 22:55
Astazi ministrii UE de Interne ar putea decide introducerea de cote minime obligatorii de refugiaṭi.
Se discuta azi in Consiliul JAI si se va relua, probabil, maine in Summit-ul extraordinar consacrat migratiei cu participarea sefilor de state si guverne si despre posibilitatea unor sancṭiuni financiare pentru statele care refuza decizia UE de a primi cote obligatorii de refugiati.
Dar solidaritatea cu forta depaseste spiritul care a stat la baza Uniunii Europene si care a facut posibil ca pe acest continent sa fie pace de 70 de ani.
Criza refugiatilor din Uniunea Europeana nu-si va gasi rezolvarea cu reactii irationale, cu garduri, cu raspunsuri panicarde sau xenofobe. Nici lipsa totala de control la granitele externe UE nu reprezinta o solutie atunci cand vorbim despre oameni care fug din teatrul de razboi din Siria acolo unde opereaza astazi peste 30 de organizatii teroriste.
Peste 150.000 de oameni au fost ucisi de Statul Islamic in Siria de la inceputul razboiului... citeste mai departe despre "Oamenii vor ajunge sa atace sau sa fuga de orice musulman sub influenta Facebook - interviu cu un expert in lumea araba" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 13:15
Premierul Olandei, Mark Rutte, cere stabilirea unor cote obligatorii pentru distribuirea refugiatilor, afirmand ca statele central si est-europene care se opun propunerii au beneficiat de fonduri importante din partea UE, astfel ca acum trebuie sa asume responsabilitati.
"Uniunea Europeana trebuie sa ajunga la un acord privind distribuirea obligatorie a refugiatilor. Preluarea imigrantilor nu poate fi facuta doar de un numar limitat de tari; trebuie sa se puna capat comertului cu drepturile de azil, cu faptul ca imigrantii merg doar in tarile mai prospere", a declarat Rutte.
"Este necesar un sistem obligatoriu de distribuire", a adaugat Mark Rutte.
"Europa de Est s-a putut baza, in ultimii zece ani, pe o contributie importanta din partea Europei; acum trebuie sa preia responsabilitati. Fonduri importante au fost investite in economiile din Europa de ...citeste mai departe despre "Premierul Olandei ne bate obrazul: Ati luat fonduri UE, acum aveti responsabilitati" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 21:00
Comisia Europeana a anuntat, miercuri, cotele suplimentare de refugiati care vor fi repartizati tarilor UE. Romania va gazdui in total 6351 de refugiati. O prima reactie din cadrul Administratiei Prezidentiale a venit prin vocea lui Leonard Orban, consilier prezidential pentru Afaceri Europene.
"Romania isi va mentine pozitia. Sigur, vor fi discutii in continuare, dar pozitia presedintelui este sa mergem in continuare pe ceea ce s-a propus. Noi optam pe mentinerea acestei pozitii. Nu suntem in favoarea unor cote obligatorii, ci pentru cote voluntare bazate pe capacitatea statelor de a primi si integra refugiatii.
E deocamandata o propunere, acum studiem tot pachetul pus pe masa de Comisia Europeana. O sa vedem. Tinem cont de faptul ca decizia s-ar putea lua prin majoritate calificata. Pozitia noastra in prezent este foarte probabil pozitia care va fi sustinuta de Romania in continuare. Ca intotdeauna, niciodata nu trebuie sa excluzi variante alternative, Dar deocamndata, conform ...citeste mai departe despre "Prima reactie de la Cotroceni, dupa ce au fost anuntat cotele de refugiati pentru Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 15:51
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a fost convocat, miercuri dimineata, de Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, pentru discutii pe teme precum criza refugiatilor si criticile aduse Parlamentului Romaniei de fostul ambasador al Belgiei la Bucuresti.
La finalul discutiilor, Bogdan Aurescu a declarat ca a prezentat elementele pe care MAE le are in vedere legat de "planul Comisiei Europene cu privire la tratarea chestiunii migratiei", plan anuntat de Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei, chiar in aceasta dimineata.
"Dupa ce planul va fi transmis statelor membre, analiza noastra va continua si vom elabora mandatul pe care il vom supune CSAT saptamana viitoare. Vom lucra indeaproape cu Ministerul de Interne", a subliniat Bogdan Aurescu.
Raspunzand intrebarilor puse de jurnalisti, ministrul roman de Externe a reamintit ca atat presedintele Klaus Iohannis, cat si premierul Victor Ponta au exprimat aceeasi pozitie, "aceea de a prefera un sistem cu cote voluntare ...citeste mai departe despre "Aurescu, convocat la Parlament: Explicatii despre refugiati si criticile fostului ambasador al Belgiei (Video)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 11:28
Planul Comisiei Europene de relocare a imigrantilor ajunsi in Grecia, Italia si Malta naste controverse in inima UE. Ministrii de Interne din Germania si Franta au cerut recalcularea cotelor alocate fiecarui stat membru.
"Mecanismul de relocare temporara trebuie sa functioneze conform a doua principii importante: responsabilitatea si solidaritatea. Acestea nu se imbina perfect in acest moment", au afirmat intr-o declaratie comuna Thomas de Maiziere si Bernard Cazeneuve, relateaza portalul EU Observer.
Paziti granitele!
Comisia Europeana a decis sa recurga la masura de a reloca 40.000 de azilanti din Eritrea si Siria ajunsi in taberele de refugiati din Grecia, Malta si Italia.
Masura este conceputa ca o forma de ajutor acordata acestor tari pentru a suporta mai bine povara valului de refugiati care cauta azil in Europa.
Cu toate acestea, cei doi ministrii de Interne sustin ca solidaritatea poate functiona doar daca autoritatile de la Atena, Valletta si Roma iau masuri drastice pentru securizarea frontierelor.
La sfarsitul lunii trecute, comisarul european pentru Migratie, Dmitri Avramopoulos, a dat publicitatii planul de relocare pe intreg teritoriul Europei a celor 40.000 de azilanti.
Conform schemei gandite de oficialii Comisiei Europene, in functie de PIB, nivelul de somaj si numarul populatiei, fiecare stat va trebui sa primeasca pe teritoriul sau o cota parte din numarul refugiatilor.
Pentru fiecare refugiat, Uniunea va plati 6.000 de euro catre... mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 17:02
2Comisia Europeana se arata dispusa sa plateasca 6000 de euro pentru fiecare imigrant extra-comunitar preluat cu statut de refugiat in tarile membre UE.
Noua schema de relocare a valurilor de imigranti care au invadat tarmurile Mediteranei ar usura povara suportata in acest moment de Grecia si Italia.
Planul prevede ca statutul de refugiat sa fie acordat doar imigrantilor care fug de ororile razboiului declansat in Eritrea si Siria. Populatia din cele doua tari conteaza in procent de 75% pe obtinerea titlurilor de refugiat, arata publicatia EU Observer.
La mana guvernelor
Propunerea oficialilor CE are de obtinut acordul sefilor de guverne din tarile membre UE pentru a putea fi aplicata si se refera la 40.000 de imigranti din cele doua state care ar urma sa fie redistribuiti in Europa in urmatorii doi ani.
"Daca stabileam o cifra mai mica nu ajutam cu nimic Italia si Grecia, daca dadeam un numar mai mare intampinam opozitia tarilor membre", a explicat comisarul european pentru Migratie, Dimitris Avramopoulos.
Schema de finantare de 240 de milioane de euro nu va urma traseul legislativ obisnuit, fiind trasa dintr-un mecanism financiar de urgenta nefolosit pana acum si destinat pentru astfel de situatii exceptionale.
De altfel, masura este considerata una de ajutor pentru Grecia si Italia, dupa ce invazia de imigranti din Mediterana a umplut tarmurile celor doua tari cu tabere improvizate pentru preluarea refugiatilor.
Romania, cota medie
In... mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 14:17
4