Societatea romaneasca nu considera ca fiind bun public un buget situat la echilibru sau aproape de echilibru, cu deficite mici, iar acest lucru se vede foarte bine in cele noua iluzii inregistrate, legate de buget si acest dezechilibru, a afirmat joi economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.
"Acest lucru se vede foarte bine in cele noua iluzii, ele sunt mai multe. Eu am inregistrat noua iluzii legate de buget si acest dezechilibru. Mersul spre echilibru bugetar se face numai atunci cand Romania este sub programe cu FMI cum a fost perioada 2000-2005, respectiv 2010 - 2015. In celelalte perioade, cand nu aveam pe cineva sa ne urmareasca, echilibrul bugetar este lasat la voia intamplarii.
Prima iluzie este ca in Romania ar mai exista cota unica de impozitare. Auzi pe ici si pe colo un consultant fiscal de la marile firme spunand ce grozava este Romania ca are cota unica, ca pe baza ei se poate construi... Intrebarea mea este: Stimabililor, unde este cota aia unica? Vreau sa o vad si eu", a spus Lazea, in cadrul unui forum de specialitate.
Acesta a subliniat ca in 2005 erau 16% impozit pe profit, 16% impozitul pe venit si 19% TVA.
"Ideea era toata lumea, dar absolut toata lumea, plateste aceste rate, fara exceptie. Le-am redus in 2005, dar toata lumea sa le plateasca. Ce avem astazi, dupa ce Codul Fiscal, incepand cu 2015, a fost tot relaxat. La impozitul pe profit, 16% mai platesc vreo 25.000 de firme, restul se califica acum mai nou ca... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 12:24
Propunerea legislativa privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 trebuie sa treaca prin Camera Deputatilor si are nevoie de opinia Guvernului, iar decizia fiind una de natura politica, dar si cu conotatii economice privind stabilitatea financiara va fi probabil una inteleapta, a afirmat, marti, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, la conferinta de presa de lansare a Raportului asupra stabilitatii financiare.
"Legea respectiva, proiectul respectiv a trecut printr-o Camera. Trebuie sa treaca si prin cealalta. Camera decizionala este Camera Deputatilor, pe de o parte. Pe de alta parte, trebuie mentionat faptul ca atunci cand se discuta o lege si se ia o decizie in comisii si apoi in plenul unei Camere a Parlamentului reprezentantii din conducerea acestor organisme solicita opinia Guvernului si-l intreaba 'Domnule, dumneata poti sa sustii o asemenea masura? Esti de acord?'.
Ori Guvernul am vazut ca a anuntat un deficit in scadere in anul 2020, a anuntat consolidare fiscala pe termen mediu asa incat probabil ca decizia fiind una de natura politica, dar si cu conotatii economice privind stabilitatea financiara va fi una inteleapta", a spus Florin Georgescu.
Propunerea legislativa privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit, marti, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget - finante a Camerei Deputatilor.
Proiectul aduce... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 15:14
De la 1 noiembrie mai multe tipuri de afaceri vor putea aplica cota redusa de TVA de 5%. Printre acestea mentionam: activitatea de restaurant si catering, cazarea in hoteluri si facilitati similare, sali de fitness, accesul in parcuri de distractii si parcuri recreative.
Ordonanta de urgenta care cuprinde si aceste noutati a fost adoptata in sedinta de Guvern din 4 octombrie. Una dintre cele mai importante masuri continute de acest act normativ consta in aplicarea, incepand cu 1 noiembrie 2018, a cotei reduse de TVA de 5% pentru mai multe categorii de servicii, dupa cum urmeaza:
cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping (in prezent, subiect de 9% TVA)serviciile de restaurant si de catering (in prezent, subiect de 9% TVA)dreptul de utilizare a facilitatilor sportive, in scopul practicarii sportului si educatiei fizice (in prezent, subiect de 19% TVA)serviciile constand in permiterea accesului in balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative (in prezent, subiect de 19% TVA)
Extinderea aplicarii cotei de TVA de 5% in zona anumitor servicii va genera un impact semnificativ, in principal, in turism, prin industria recreativa si industria ospitalitatii, reprezentata de sectorul HORECA (n.a. hoteluri, restaurante, cafenele).
In ceea ce priveste turismul local, ANAF se confrunta, in ultimii ani, cu un nivel crescut al evaziunii fiscale. Masura privind reducerea cotei de... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 11:07
Comisia de Buget din Camera Deputatilor a adoptat la lucrarile din aceasta saptamana o cota de TVA redusa la 5% la carti, manuale, ziare, reviste si pentru accesul la muzee, monumente, alte evenimente culturale, cinematografice sau sportive, informeaza un comunicat al deputatilor PNL Andreea Paul si Vasile Horga, membri ai Comisiei de Buget si Finante.
Potrivit celor doi deputati, in dezbaterile Comisiei de Buget din Camera Deputatilor legate de Codul Fiscal s-a reusit impunerea cotei redusa de TVA, de 5%, pentru manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii. Propunerea Guvernului, adoptata de Senat, prevedea TVA de 9%.
Aceeasi cota a fost impusa si pentru accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe, in timp ce propunerea Guvernului, triata de Senat ...citeste mai departe despre "Reducerea TVA la 5% pentru carti, ziare si evenimente cinematografice, adoptata de Comisia de Buget" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 20 Iunie 2015, ora 14:40
Cota redusa de TVA aplicata de anul viitor pentru toate serviciile de turism care includ minimum cazare nu va fi conditionata de obtinerea autorizarii impuse de lege, impactul bugetar negativ fiind estimat la peste 300 milioane lei anual, nu la 100 milioane lei cum a anuntat premierul Victor Ponta.
Estimarea bugetara negativa mult peste anuntul oficial a fost inclusa in proiectul hotararii de guvern care va extinde cota redusa a TVA in turism, potrivit Mediafax.
Astfel, conform documentului obtinut de MEDIAFAX, extinderea cotei reduse de TVA va avea un impact negativ asupra incasarilor din aceasta sursa de 326,4 milioane lei anul viitor, de 346,8 milioane lei in 2016, de 367,9 milioane lei in 2017 si de 391,4 milioane lei in 2018.
In urma cu o saptamana, dupa negocierile cu Fondul Monetar International privind bugetul pe 2015, premierul Victor Ponta a anuntat scaderea TVA la pachetele all-inclusive din turism de la 24 la 9%.
"Cred ca impactul bugetar este de 100 de milioane de lei, este inclus in acest buget", a spus Ponta.
Proiectul prevede extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% si asupra serviciilor accesorii cazarii, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total, respectiv pranz, cina, gustarile dintre mese si servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica.
In acest sens, Ordonanta 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania este completata cu un nou articol... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 17:42
TVA nu poate fi redusa "in bloc", printr-o singura decizie, la produsele alimentare pana la finele lui 2015, insa poate fi scazuta pentru orice aliment, daca acesta este clasificat ca submasura in cadrul celor doua cote reduse de TVA deja existente, de 5%, respectiv 9%.
Intr-un document al Ministerului Agriculturii, ministrul Daniel Constantin a sustinut, intr-un raspuns la o intrebare adresata de un senator PSD privind reducerea TVA la produsele ecologice, ca, potrivit unei Directive a Comisiei Europene, cota de TVA la toate produse alimentare nu se poate reduce sub 15% pana in 31 decembrie 2015, potrivit Mediafax.
"Pe de alta parte, in conformitate cu cele stabilite prin Directiva 2006/112/CE/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 97 se precizeaza ca pentru toate produsele alimentare, in perioada 01.01.2011-31.12.2015, cota standard de TVA nu poate fi redusa sub 15%", se arata in raspunsul semnat de Daniel Constantin.
Senatorul PSD Ovidiu Dontu i-a adresat recent o intrebare ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, privind premisele scaderii TVA pentru produsele ecologice.
"Avand in vedere aparitia in presa a raspunsului comunicat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale la interpelarea dlui. senator Dontu Ovidiu-Liviu cu referire directa la scaderea TVA pentru produsele ecologice, facem urmatoarele precizari: Romania are o cota standard de TVA de 24% si doua cote reduse de 5 respectiv 9%, asa cum permite legislatia europeana... mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 16:46
Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a sustinut, luni, ca USL va mentine cota unica de impozitare de 16%, el precizand ca exista posibilitatea, fara a fi o certitudine, a introducerii a doua cote regresive, de 12% si de 8%, pe impozitul pe venit, pentru cei cu venituri mici.
"Am vazut o serie de stiri, as spune de diversiune, ca Guvernul ar pregati renuntarea la cota unica. Atata vreme cat PNL face parte din coalitia de guvernare si e membru al echipei de guvernare, aceasta cota unica nu se va modifica", a subliniat Tariceanu.
El a precizat ca nu exista niciun risc sa se modifice cota unica de 16%.
Potrivit lui Tariceanu, programul economic al USL pe acest domeniu a fost anuntat de mai mult timp, iar PSD si PNL au exprimat pozitii clare fata de faptul ca se va mentine cota unica atat pe impozitul pe profit, cat si pe impozitul pe venit.
"Exista posibilitatea, fara a fi certitudine, sa se introduca doua cote regresive, de 12% si 8%, pe impozitul pe venit pentru cei care au venituri reduse. Vom vedea in practica daca bugetul isi poate permite aceasta masura, care are menirea sa-i ajute pe cei cu veituri mici si de a stimula consumul", a spus Tariceanu. mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 17:31
Felurile de mancare proaspat pregatite si care pot fi consumate imediat la standuri de tip fast - food sau la cinematograf, asa cum sunt cartofii prajiti, frigaruile sau carnatii la gratar, sunt supuse cotei reduse de TVA, a decis Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), informeaza Mediafax.Furnizarea de feluri de mancare care pot fi consumate imediat la standuri de fast-food sau in holurile cinematografelor constituie in mod normal o livrare de bunuri.
In acest caz, preparatele culinare pregatite in vederea consumului imediat constituie "alimente" carora li se aplica o cota redusa de TVA, potrivit unui comunicat transmis, joi, de CJUE.
Potrivit celei de-a sasea directive TVA1, se face distinctie intre "livrarea de bunuri" si "prestarea de servicii", care in principiu sunt supuse cotei standard de TVA fixata de fiecare stat membru.
Directiva permite insa statelor membre sa aplice o cota redusa de TVA in cazul anumitor categorii de livrari de bunuri si de prestari de servicii.
Decizia a fost luata in cazul a patru litigii in care autoritatile germane au reclamat declaratiile privind TVA facute de particulari care au sustinut ca operatiunile de vanzare a felurilor de mancare si a preparatelor culinare sunt supuse cotei reduse de TVA.
Unul dintre ei vindea, in cadrul unor piete saptamanale, bauturi si feluri de mancare gatite pentru a fi consumate imediat - in special carnati si cartofi prajiti - in trei vehicule de fast-food identice, iar un altul comercializa la... mai mult
Joi, 10 Martie 2011, ora 14:06
Cota unica si contributiile la asigurarile sociale nu vor fi modificate pana in 2013, potrivit stategiei fiscal-bugetare pentru urmatorii trei ani, aprobata miercuri de Guvern, care nu precizeaza daca va fi pastrata si TVA la 24%, nivelul majorat incepand cu luna iulie. In ceea ce priveste mentinerea impozitului pe venit la 16%, documentul precizeaza ca pe termen mediu evolutia veniturilor din aceasta categorie este determinata de cresterea moderata a castigului salarial mediu brut in concordonata cu productivitatea, iar incasarile din impozitul pe venit se vor mentine la 3,3% - 3,4% din PIB in 2011-2013.
Evolutia incasarilor din impozitul pe profit, unde cota va ramane tot de 16%, va fi influentata de activitatea economica din anumite sectoare, precum si de costurile de finantare ale agentilor economici. Incasarile din impozitul pe profit vor ajunge la 2,1% din PIB in 2013.
Documentul arata ca evolutia TVA va respecta angajamentele asumate de Romania prin acordurile incheiate cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, dar nu precizeaza daca noul nivel de 24%, majorat de la 19% incepand cu 1 iulie, va fi mentinut si pe termen mediu.
In perioada 2011-2013, Guvernul are in vedere promovarea unei politici fiscale care sa ofere sustenabilitate procesului de crestere economica prin mentinerea actualelor cote reduse de TVA, respectiv cota de 9% pentru anumite livrari de bunuri si servicii prevazute de Codul Fiscal si cota de 5% pentru livrarea de locuinte ca parte a... mai mult
Joi, 16 Septembrie 2010, ora 00:13