Grupul rus Gazprom a reusit sa isi majoreze cota pe piata de gaze naturale din Europa, pana la 36,7% in 2018 de la 34,7% in 2017, a declarat marti Oleg Aksyutin, membru in Consiliul de Administratie al Gazprom, la o intalnire cu investitorii organizata la Hong Kong.
"Ocupam o pozitie de lider pe piata europeana a gazelor naturale, dupa ce anul trecut am asigurat 36,7% din consum", a spus Oleg Aksyutin. Acesta a mai precizat ca gigantul rus Gazprom ar putea sa isi majoreze productia cu 80 pana la 115 miliarde metri cubi pana in 2035, gratie dezvoltarii unor proiecte de extractie de gaze in noi regiuni, transmite Itar Tass.
Conform cifrelor publicate anterior de Gazprom, exporturile de gaze naturale rusesti spre Europa au stabilit un nou record in 2018, in pofida tensiunilor diplomatice si a dorintei Uniunii Europene de a-si reduce dependenta de Rusia. Directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, a anuntat la finele anului trecut ca in 2018 grupul si-a majorat productia de gaze naturale cu 5,4% pana la 497,6 miliarde metri cubi in timp ce exporturile spre Europa si Turcia au crescut cu 4% pana la 201,8 miliarde metri cubi.
Prezenta la intalnirea cu investitorii de la Hong Kong, Elena Burmistrova, responsabila pentru exporturile Gazprom, a afirmat ca sperantele cu privire la livrarile de gaze naturale lichefiate din SUA nu s-au materializat iar cota acestor livrari pe piata din Europa nu s-a ridicat la cea a Gazprom.
"In pofida cresterii cotei de piata a... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 11:34
Grupul rus Gazprom vrea sa isi majoreze cota pe piata de gaze naturale din Europa, dupa ce in 2018 exporturile sale au atins un nivel record, un director de la Gazprom precizand ca gigantul rus se asteapta la un declin al productiei de gaze a Europei combinat cu o crestere a cererii, informeaza Reuters.
Elena Burmistrova, responsabila pentru exporturile Gazprom, a declarat marti ca grupul rus va fi in masura sa acopere declinul productiei de gaze naturale in Uniunea Europeana, in principal productia realizata la campul Groningen din Olanda, odata cel mai mare camp de gaze naturale din Europa. "Productia din Marea Nordului este si ea in scadere...Astfel, se face loc liber pentru gazele naturale rusesti", a spus Elena Burmistrova la conferinta European Gas organizata la Viena.
Agentia Internationala a Energiei estimeaza la randul sau ca productia de gaze naturale a Uniunii Europene se va reduce la jumatate pana in 2040.
De peste 50 de ani Rusia livreaza gaze naturale Europei prin gazoducte care fac legatura cu campurile sale de gaze din Siberia si nordul Rusiei. Moscova mizeaza foarte mult pe piata europeana in conditiile in care vanzarile Gazprom sunt responsabile pentru 5% din PIB-ul Rusiei, evaluat la 1.600 miliarde de dolari.
Burmistrova a mai spus ca Gazprom face eforturi pentru a-si majora cota de piata in Europa, unde compania genereaza doua treimi din vanzarile sale de gaze. "Potrivit estimarilor preliminare, cota noastra in Europa a fost de 34% in 2017,... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 10:18
Cota de piata a Gazprom pe piata europeana a gazelor, unde genereaza majoritatea veniturilor sale, a crescut anul trecut la nivelul record de peste 35%, de la aproximativ 33% in 2016, a afirmat marti presedintele companiei ruse, Viktor Zubkov, la o conferinta pe teme energetice care se desfasoara la Viena.
In 2017, exporturile de gaze ale Gazprom spre Europa si Turcia au crescut cu 8,1%, la nivelul record de 193,9 miliarde de metri cubi (bcm), in pofida eforturilor Europei de a-si reduce dependenta fata de furnizarile de energie din Rusia, transmite Reuters.
Pentru a-si pastra cota de piata, Gazprom a incheiat acorduri cu marii sai clienti si a respectat reglementarile UE. Surse de la Gazprom au declarat ca firma si-a invatat lectia in urma divergentelor cu UE.
In aprilie 2015, Comisia a transmis o Comunicare privind obiectiunile in care si-a exprimat opinia preliminara potrivit careia Gazprom a incalcat normele antitrust ale UE, aplicand o strategie globala de compartimentare a pietelor de gaze din Europa Centrala si de Est (CEE). In martie 2017, Comisia Europeana s-a declarat satisfacuta de angajamentele prezentate de Gazprom fata de preocuparile Executivului comunitar in materie de concurenta in ceea ce priveste pietele gazelor din CEE.
Angajamentele asumate de Gazprom indeplinesc obiectivele fixate de UE in ceea ce priveste problemele de concurenta mentionate, asigurandu-se ca: restrictiile de a revinde gazele peste hotare sunt eliminate o data pentru... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 17:38
Al doilea tronson al gazoductului Nord Stream, care va transporta gaze din campurile arctice din Rusia pana in Germania, va consolida pozitia Gazprom in piata de energie din UE, dupa cum recunoaste presedintele companiei Alexei Miller.
Dincolo de o mai buna pozitionare a companiei energetice din Rusia in fata competitorilor din SUA si Qatar, prezenti cu LNG in Europa, inaugurarea gazoductului va duce si la o reducere dramatica a volumului de gaz tranzitat pe teritoriul Ucrainei si, implicit, a sumelor platite ca redeventa catre Kiev, dupa cum anunta Reuters.
La inceputul acestei saptamani, partenerii occidentali din proiectul Nord Stream II ai Gazprom au cazut de acord sa contribuie cu 50% din suma de 9,5 miliarde euro necesara pentru construirea gazoductului pe sub Marea Baltica.
In acest moment, in ciuda avertismentului dat de Comisia Europeana privind cresterea dependentei UE de gazul rusesc, Gazprom detine 30% din piata de profil din Europa, inregistrand o crestere cu 10% a vanzarilor de gaze fata de 2016.
"Asteptam noi recorduri de vanzari anul acesta, iar pozitia noastra pe piata europeana este de asteptat sa creasca.
Scaderea productiei din campurile de gaz din Marea Nordului, ca si din alte tari, se anunta a fi un factor important. Datorita acestui lucru, cota de piata a gazului din Rusia va creste", a precizat Alexei Miller.
Expertii companiei considera ca, in urmatorii 15 ani, cererea pentru gazul natural din Rusia le va permite sa exporte anual... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 15:17
Tendinta liderilor europeni de a pune capat dominatiei Gazprom pe piata energiei din Uniunea Europeana pare sa nu dea rezultatele scontate, dupa cum anunta chiar unii dintre managerii altor companii energetice din Europa.
Executivii din cadrul BP si Shell sunt de parerere ca gazul rusesc va continua sa detina o cota importanta pe piata de energie din Europa, informeaza Bloomberg.
In mod ironic, de la criza gazului din iarna lui 2009, moment in care Comisia Europeana a decis sa recurga la diversificarea furnizorilor de energie de pe piata europeana, dependenta statelor membre UE de gazul rusesc a continuat sa se intensifice.
Gazprom a raport o cantitate record de gaze naturale exportate anul trecut catre UE, in acest moment detinand o cota de piata de 34% pe aceasta piata.
Saptamana trecuta, executivii companiei Shell au estimate ca Rusia va continua sa fie cel mai mare furnizor de energie de pe piata europeana cel putin pana in 2035, repetand cumva o prognoza similara emisa de BP in luna ianuarie a acestui an.
Un dintre strategiile adoptate de liderii europeni a fost cea a incurajarii importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) de pe piata americana, dar aceasta pare sa nu se materializeze in initiative de amploare.
Dar, chiar si asa, Rusia tot ar continua sa joace un rol major in politica energetica a Uniunii, considera Vladimir Dembretsov, economist sef al CIS si BP pentru Rusia.
"Pentru cel putin doua decenii Rusia va ramane principalul furnizor... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 17:57
Proiectul gazoductului Nord Stream 2 urmeaza sa primeasca un raspuns final de la Comisia Europeana pana la sfarsitul acestei luni, iar un partener din consortiul international creat sub umbreala Gazprom are deja planuri mari legate de aceasta investitie.
Compania austriaca OMV si-a facut calculele si pare decisa sa se implice in constructia tronsonului care va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltica. "Ne pastram pozitia de jucator important pe piata de energie din Europa Centrala si de Sud-Est", a argumentat directorul executiv Rainer Seele, citat de agentia TASS.
Un proiect de miliarde
Calculele efectuate de austrieci arata ca al doilea tronson de transport al gazului dintre Rusia si Germania ar necesita o investitie totala de 10 miliarde de euro.
Consortiul international care se va ocupa de constructia gazoductului este format din Gazprom (51%), OMV (10%), BASF/ Wintershall (10%), E.On (10%), Shell (10%) si Engie (9%).
Nord Stream 2 ar urma sa devina operational in 2019, moment in care Moscova intentioneaza sa renunte la transportul gazelor naturale catre Europa prin intermediul retelei ucrainiene.
Capacitatea noului gazoduct este proiectata la 55 miliarde de metri cubi de gaz, punctul de livrare urmand sa fie Greifswald, acelasi ca si pentru gazul expediat prin intermediul gazoductului Nord Stream 1, inaugurat in 2011.
Mize economice si spaime politice
Pentru OMV, intrarea in consortiu pare sa fie una dintre cele mai inspirate decizii din... mai mult
Joi, 18 Februarie 2016, ora 11:24
2In urma cu doar cativa ani, Gazprom intentiona sa se transforme in prima companie cu o valoare de piata de peste 1000 de miliarde de dolari. Ca urmare a jocurilor politice derulate de Kremlin pe seama giganticei companii, Gazprom a ajuns acum sa fie doar o umbra a ce era odata.
Declinul Gazprom este de-a dreptul uluitor. In mai 2008, o evaluare Financial Times arata ca valoare companiei de stat din Rusia era de 367 miliarde de dolari, fiind depasita doar de Petro China si Exxon Mobile, relateaza ziarul The Guardian.
Vise desarte
2008 a fost si anul in care vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, a repetat cu insistenta ca tinta grupului este de a duce compania la o valoare de 1000 de miliarde de dolari in mai putin de un deceniu.
Acum, declaratiile sale par doar vise desarte. In doar 7 ani, valoarea de piata a Gazprom a scazut la 51 de miliarde, pierzand peste 300 de miliarde de dolari, pierdere fara precedent in randul primelor 5000 de companii din lume.
Anul trecut, de exemplu, veniturile companiei au inregistrat o scadere cu 86 de procente. Cu toate ca pretul actiunilor o inegistrat o usoara crestere, sunt destule semnale care indica un declin continuu al Gazprom.
Incertitudinea care planeaza asupra multor proiecte derulate de gigantica firma de stat din Rusia ii face pe unii analisti sa se intrebe daca aceasta va supravietui in viitor.
Aceasta, in ciuda faptului ca gestioneaza cea mai mare rezerva de gaze naturale a lumii si opereaza pe doua... mai mult
Luni, 10 August 2015, ora 13:52