Impozitele si taxele locale vor fi indexate in continuare o data la trei ani in functie de inflatie, dar nu de catre Guvern, ca in prezent, ci direct de primarii, si vor putea fi majorate cu pana la 50% fata de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.
Modificarile sunt prevazute in proiectul noului Cod Fiscal si confirma informatiile transmise de Mediafax in iulie anul trecut.
Conform modificarii pregatite de Guvern pentru anul viitor, cotele aditionale impozitelor si taxelor locale vor putea fi majorate cu pana la 50%.
Legislatia actuala stabileste ca impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani prin hotarare de guvern, in functie de rata inflatiei calculata de la ultima indexare, iar administratia locala poate majora suma de plata printr-o cota aditionala, dar nu mai mult de 20% fata de nivelul stabilit de Guvern.
Proiectul noului Cod Fiscal prevede insa ca indexarea in functie de inflatie o data la trei ani va fi efectuata in viitor de catre consiliile locale, nu de Guvern, si ca autoritatea deliberativa a administratiei locale, la propunerea autoritatii executive, poate stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale, in functie de criteriul economic, social, geografic, dar si de necesitatile bugetare locale.
Cota maxima permisa acum de Guvern pentru majorarea impozitelor si taxelor locale este de 50%, fata de 20% in prezent.
La sfarsitul anului 2013, Guvernul s-a angajat in fata Fondului... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 15:39
Liberalizarea taxelor locale, prin desfiintarea cotei maximale de 20% pana la care autoritatile locale pot majora suplimentar taxele si impozitele, nu va ajuta bugetul primariilor, dar poate deschide portile unei serii de abuzuri, considera lectorul universitar in politici publice, Vasile Ostaciuc.
Guvernul are in vedere eliminarea cotei care stabilea ca taxele si impozitele locale pot fi majorate cu cel mult 20%, insa doar pentru persoane fizice, urmand sa fie pastrata in cazul firmelor, potrivit unui document oficial.
Modificarea va fi facuta prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal si argumentata prin "dificultatile financiare" ale autoritatilor locale si necesitatea protectiei mediului de afaceri.
"Avand in vedere dificultatile financiare ale autoritatilor locale si cresterea autonomiei locale in luarea deciziilor, ca masura de protectie a mediului de afaceri, limita maxima a cotelor aditionale de 20% a fost mentinuta numai pentru persoanele juridice", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta, la capitolul "schimbari preconizate".
"Nu mai trebuie sa stabileasca Guvernul central nivelul taxelor. Autoritatile locale vor avea dreptul ca, la un moment dat, sa se consulte cu cetatenii si sa spuna daca reduc sau maresc taxele", a intarit si premierul Victor Ponta, in cadrul unei emisiuni televizate, adaugand ca schimbarea se inscrie in principiul descentralizarii.
Pricipiul liberalizarii nu este rau pentru Romania... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 08:10