La finalul lunii martie, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa majoreze de la 2% la 3,5% cota din impozitul pe venit pe care populatia o poate dona pentru sustinerea ONG-urilor.
Decizia a fost luata pentru a repara un efect negativ al revolutiei fiscale. Mai exact, prin scaderea impozitului pe venit de la 16 la 10%, s-au redus semnificativ si sumele donate de populatie ONG-urilor, care erau 2% din impozitul pe venit.
La prima vedere, masura care se va aplica incepand cu anul 2019, pentru veniturile realizate in 2018, parea una buna. Insa limitarile impuse de Guvern au creat discriminari majore fata de organizatiile din educatie, mediu, cultura, dar si fata de cele care construiesc spitale, modernizeaza sectii de spitale din intreaga tara, asigura lunar conditii pentru ca sute de copii sa poata fi operati gratis.
Citeste si: Nu uitati sa donati 2% pentru ONG-uri! Iata cum puteti face asta si care e povestea cu noua cota de 3,5%
Mai exact, Guvernul a decis ca aceasta cota majorata, de 3,5%, se aplica doar "entitatilor nonprofit si unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat".
ONG-urile care nu vor beneficia de aceasta majorare a cotei din impozitul pe venit au reactionat, intrebandu-se pe ce s-a bazat Ministerul de Finante cand a luat o astfel de decizie si ce criterii au fost avute in vedere.
Ziare.com a incercat, in acel moment, sa afle raspunsul la aceste intrebari si am... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 08:25
Au mai ramas trei saptamani in care puteti dona catre organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri) 2% din impozitul pe venitul realizat in 2017. Asta daca nu vreti ca acesti bani sa ramana tot pe mana statului.
Ca si in anii precedenti, tot ce trebuie sa faceti este sa completati, pana pe 25 mai, formularul 230 si sa il trimiteti catre ANAF.
Efortul depus pentru a face aceasta donatie este unul foarte mic si este foarte important de precizat ca, daca nu redirectionam aceasta suma catre ONG-uri, ea nu intra in buzunarul nostru, ci ramane la stat.
Dupa ce la inceputul anului unele administratii fiscale au anuntat ca formularele 230 nu mai pot fi depuse de catre ONG-uri, ci doar de catre cei care doneaza, Ministerul de Finante a anuntat recent ca entitatile beneficiare pot depune documentul in numele contribuabilului.
"Vom accepta si centralizat de catre acele ONG-uri care au cules astfel de formulare de la contribuabil, sa poata depune si in acest format la nivel de Fisc. Pana la urma, nu o putem lua de la capat, si cu procuri si cu alte situatii de acestea", a anuntat ministrul Eugen Teodorovici.
Totodata, Ministerul de Finante a precizat ca ANAF va notifica contribuabilii privind exercitarea optiunii prin formularul 230 primit, "astfel incat acestia sa cunoasca faptul ca se da curs cererii de directionare a cotei de 2%".
Intr-un "termen rezonabil" de 30 de zile, persoana fizica va putea anunta administratia fiscala "daca sunt inadvertente cu privire la... mai mult
Vineri, 04 Mai 2018, ora 00:00
Deputatul PNL, Laurentiu Leoreanu, va depune la Parlament un proiect de lege prin care toate organizatiile non-guvernamentale sa beneficieze de cota din impozitul pe venit care le poate fi acordata si nu doar cele din domeniul social, asa cum prevede actualul cadru legislativ.
Propunerea legislativa a parlamentarului liberal vizeaza modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si isi propune "ca microintreprinderile care fac sponsorizari pentru asigurarea finantarii organizatiilor nonprofit sa beneficieze de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venit pana la nivelul de 20% din impozitul pentru trimestrul in care au fost inregistrate cheltuielile respective, indiferent care este obiectul de activitate al ONG-ului pe care decid sa-l ajute, prin modificarea articolului 56 din Codul Fiscal. De asemenea, propunerea legislativa prevede, printre altele, majorarea de la 2% la 3,5% a cotei din impozitul pe veniturile persoanelor fizice care poate fi donata pentru sustinerea entitatilor nonprofit", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Laurentiu Leoreanu mai sustine, in expunerea de motive a initiativei legislative, ca in tara noastra nu exista masuri care sa creeze facilitati pentru organizatiilor non-profit.
"In toate statele occidentale exista tendinta de a acorda facilitati organizatiilor non-guvernamentale tocmai pentru a degreva statul de anumite sarcini pe care sectorul ONG le poate indeplini mult mai bine, dar in Romania se pare ca... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2018, ora 12:25
Guvernul a decis, saptamana trecuta, prin ordonanta de urgenta, sa majoreze de la 2% la 3,5% cota din impozitul pe venit pe care populatia o poate dona pentru sustinerea ONG-urilor. De asemenea, microintreprinderile care fac sponsorizari vor beneficia de deducerea sumelor aferente pana la 20% din impozitul pe venit.
Decizia a fost luata pentru a repara un efect negativ al revolutiei fiscale. Mai exact, prin scaderea impozitului pe venit de la 16 la 10%, s-au redus mult sumele care puteau fi donate de populatie ONG-urilor prin cota de 2% din impozitul pe venit.
La prima vedere, masura pare a fi una buna, insa limitarile impuse de guvern creeaza discriminari majore si lasa fara venituri atat organizatiile din educatie, mediu, cultura, dar si pe cele care construiesc spitale, modernizeaza sectii de spitale din intreaga tara, asigura lunar conditii pentru ca sute de copii sa poata fi operati gratis.
Mai exact, Guvernul a decis ca aceasta cota majorata, de 3,5%, se aplica doar "entitatilor nonprofit si unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat".
Cere si ti se va da. Oare?
La inceputul anului, ONG-urile au cerut majorarea cotei care poate fi redirectionata din impozitul anual pe salarii si pensii catre organizatii, pentru a compensa pierderile suferite dupa ce impozitul pe venit a scazut de la 16% la 10%.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, s-a aratat deschis la solicitarea... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2018, ora 08:45
Ministrul de Finante, Eugen Orlando Teodorovici, sustine majorarea procentului din impozitul pe venit pe care contribuabilii il pot redirectiona catre cauze sociale. Tot din spusele ministrului reiese, insa, ca statul s-ar putea sa nu le permita romanilor sa aleaga cauza sociala catre care va merge acest procent majorat din impozit.
La inceputul acestui an, impozitul pe venit a scazut de la 16% la 10% si odata cu el s-a diminuat si cuantumul cotei de 2% pe care romanii o pot redistribui catre ONG-uri. In concluzie, parte dintre organizatii au constatat ca, in scurta vreme, nu isi vor mai putea desfasura eficient activitatea in interesul cetateanului, din lipsa de bani.
Pentru a remedia macar in parte situatia, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat ca ia in calcul majorarea cu pana la 1,5% a procentului pe care contribuabilii il pot redirectiona. Din modul in care s-a exprimat ministrul s-a inteles, insa, ca procentul majorat ar putea fi redistribuit doar catre unele dintre ONG-uri.
"Eu ma refer la cele pe Sanatate, in special. Sunt foarte multe astfel de situatii, iar statul trebuie sa le sprijine. De exemplu, pe parte de nevazatori avem 100.000 la nivel national si avem structuri care se ocupa de tot ceea ce inseamna activitate de zi cu zi si multe alte exemple, din pacate. Statul trebuie sa-i sprijine, pentru ca asta este si obligatia noastra", a spus Teodorovici.
Consilierul fiscal Adrian Benta a declarat pentru Ziare.com ca ideea prezentata de... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 09:03
Deputatii USR Cristian Ghinea si Adrian Prisnel au initiat un proiect de lege prin care cota din impozitul pe venit care poate fi redirectionata de catre persoanele fizice catre o organizatie nonguvernamentala este majorata de la 2% la 3,5%.
"Majorarea ar urma sa compenseze integral pierderea pe care o produce sectorului non-profit scaderea impozitului pe venit de la 16 la 10%", transmite USR intr-un comunicat de presa.
Prisnel si Ghinea au depus si un al doilea proiect de lege, care prevede ca persoanele care obtin venituri din investitii sa aiba posibilitatea sa redirectioneze pana la 2% din impozitele datorate statului pentru sustinerea entitatilor nonprofit, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
"Aceste venituri provin din dividende, dobanzi, transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, transferul aurului financiar, lichidarea unei persoane juridice", precizeaza USR.
Inititorii afirma ca demersul lor este un raspuns la proiectul initiat de Liviu Plesoianu si Serban Nicolae, ambii parlamentari PSD, proiect care vizeaza schimbarea legii privind asociatiile si fundatiile de utilitate publica.
"PSD vrea sa suprime orice urma de contestare a abuzurilor si minciunilor sale. Astazi tinta PSD este societatea civila care critica atacul PSD impotriva justitiei si proasta guvernare. Vedem cum printr-o lege initiata de killerul de serviciu al lui Liviu... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 19:10