Discutiile dintre reprezentantii OPEC si oficialii de la Moscova pe tema reducerii productiei de petrol pentru echilibrarea pietei de energie ar putea avea deznodamantul dorit, tinand cont ca reprezinta atat interesele statelor membre ale cartelui, cat si pe ale Rusiei.
Concluzia de mai sus este expusa pe site-ul agentiei TASS de catre experti pe teme de energie din Rusia, care considera ca o astfel de masura ar duce la o crestere sensibila a pretului barilului de petrol.
Cote reduse din vara
Seful companiei rusesti Transneft, Nikolai Tokarev, a explicat ca liderii OPEC au stabilit sa tina o reuniune de urgenta in februarie, o eventuala reducere a cotelor de productie de petrol convenita cu Rusia urmand sa se aplice din vara acestui an.
Negocierile dintre Rusia si Arabia Saudita ar putea aduce o diminuare cu 6% a cantitatilor de petrol extrase in acest moment in tarile membre ale cartelului, ca si in Rusia, a subliniat directorul executiv al Transneft.
In ciuda pretului redus oferit de piata, Rusia a crescut productia de petrol din 2015 la 534 de milioane de tone, cu 1,4% mai mult decat in anul anterior.
Alte state membre OPEC, impinse aproape in faliment de politica eliminarii cotelor de extractie adoptata de sauditi, au salutat initiativa Riadului.
Motiv de bucurie au si liderii Iranului, un aliat strategic al Rusiei, care pot astfel sa-si recucereasca cota de piata detinuta inainte de perioada aplicarii sanctiunilor economice international.
Un... mai mult
Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 15:25
In cadrul razboiului petrolului, care pare sa se fi mutat acum in sanul OPEC, Iranul tinde sa adopte aceeasi strategie pusa in practica de Arabia Saudita in urma cu un an si jumatate.
Intr-un interviu pentru CNN, unul dintre oficialii de la Teheran, Mohammad Bagher Nobakht, a declarat ca alti membri ai cartelului ar trebui sa reduca cotele de productie pentru a face loc petrolului iranian pe piata.
Joc decisiv
"Iranul a decis sa recastige cota sa de piata in interiorul OPEC cu orice cost", a explicat Nobakht in cadrul intrerviului dat televiziunii americane.
"Cu siguranta nu ne-am bazat decizia pe scaderea recenta a pretului petrolului.
Daca este ca productia de petrol sa scada, atunci tarile care au crescut cotele de extractie cat timp noi ne-am aflat sub regimul sanctiunilor ar trebui sa fie cele care reduc productia si sa lase Iranul sa isi recastige cota sa de piata", a punctat oficialul iranian.
Prabusirea pretului petrolului cu 75% fata de mijlocul anului 2014 a survenit ca urmare a unei batalii acerbe pentru castigarea unei cote mai mari de piata de catre unele state membre OPEC, in special Arabia Saudita, in detrimentul producatorilor de petrol din SUA si Rusia.
Declinul pietei a diminuat veniturile marilor exportatori de petrol, impingand unele tari in pragul colapsului financiar, ducand la o crestere a somajului alarmanta in aceasta industrie si amanand pe termen nedefinit proiecte noi in valoare de sute de miliarde de dolari.
In... mai mult
Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 10:35
1Pentru tarile exportatoare de petrol si companiile de profil, cosmarul pare sa nu se mai termine. Revenirea in piata de energie a Iranului ar putea da semnalul unei prabusiri totale a pretului petrolului, considera analistii FMI.
Din ianuarie, odata cu retragerea sanctiunilor economice pentru Iran, piata de petrol ar urma sa fie inundata cu inca 500.000 de barili zilnic, pretul petrolului putand sa coboare la un nivel cuprins intre 5-15 dolari, conform unui raport FMI de saptamana aceasta, relateaza blogul Fuel Fix.
Prognoza soc
Piata a reactionat la socul retragerii sanctiunilor economice internationale pentru Iran inca de la mijlocul acestui an, cand petrolul a inregistrat o prabusire de peste 30%, in prezent tranzactionandu-se in jurul valorii de 35 de dolari/baril.
Expertii FMI cred, totusi, ca riscul nu a fost atenuat in totalitate, Teheranul avand in plan si dezvoltarea a 70 de noi proiecte in campurile sale petroliere.
De asemenea, Iranul are stocata o rezerva de 36 de milioane de barili in tancurile petroliere din porturile sale, ceea ce inseamna o perioada de cosmar pentru piata de energie, cel putin in primele luni ale acestui an.
In raportul de luna aceasta al Agentiei Internationale pentru Energie, expertii au apreciat ca petrolul suplimentar pe care Iranul il poate adauga in piata anul viitor ar putea ridica nivelul global al rezervelor constituite cu aproape 300 milioane de barili.
In prezent, rezervele de petrol constituite pe intreg... mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 14:11
Nu exista "absolut nicio sansa" ca Iranul sa renunte la exportul de petrol, dupa retragerea sanctiunilor internationale, a anuntat ministrul adjunct al petrolului de la Teheran, Amir Hossein Zamaninia.
Anuntul facut de iranieni pune si mai multa presiune pe pretul petrolului, care evolueaza deja la valoarea minima a ultimilor 7 ani, iar expertii vorbesc deja de o scadere si mai dramatica, relateaza Bloomberg.
Peisaj de criza
Pretul petrolului a coborat la un nivel nemaintalnit de la inceputul crizei financiare, pe fondul deciziei statelor membre OPEC de a creste productia, in incercarea de a-si proteja cota de piata.
Rezervele masive de petrol constituite cu acest prilej vor fi intalnite si pe intreg parcursul anului 2016, in conditiile in care cererea de combustibil creste anemic, iar tarile exportatoare din grupul OPEC manifesta aceeasi tentinda de a pompa cat mai mult petrol in piata, arata o analiza a Agentiei Internationale pentru Energie.
"Deznadejdea naste deznadejde. Piata a constientizat ca OPEC nu mai poate controla pretul petrolului sau plafonarea acestuia, iar grupul acestor exportatori nu da semne ca are de gand sa schimbe strategia in curand", sustine Eugen Weinberg, analist Commerzbank.
Contractele futures de pe pietele din New York si Londra au inregistrat o noua scadere de 1,2 procente a pretului petrolului WTI, valoarea acestuia coborand la aproape 35 de dolari/baril.
Teheranul nu da inapoi
Nerabdatori sa-si reia locul in randul... mai mult
Luni, 14 Decembrie 2015, ora 16:45
Prabusirea pietei ridica riscuri majore de securitate in tarile a caror economie depinde intr-o proportie mare de exportul petrolului.
In urma cu un an pretul barilului era de peste 100 de dolari. Saptamana aceasta a coborat la 42 de dolari, iar perspectiva se arata intunecata in viitor.
In Irak, Rusia, Nigeria, Venezuela sau Ecuador, petrolul ieftin a adus cu el recesiunea si un risc crescut de revolte populare si instabilitate politica, constata analistii consultati de New York Times.
Focare de conflict
In Irak, pe langa conflictul deschis cu gruparea terorista ISIS, luna aceasta, autoritatile de la Bagdad s-au confruntat cu proteste violente ale populatiei nemultumite de lipsa energiei electrice.
Prtestatarii au cerut si explicatii privind traseul pe care l-au luat banii obtinuti din vanzarea petrolului.
Rusia este un al butoi cu pulbere care mocneste din cauza deprecierii rublei in urma prabusirii pietei petrolului.
Nigeria si Venezuela, tari care depind aproape in intregime de exportul de petrol, trec printr-o perioada marcata de o crestere a instabilitatii economice.
In Ecuador, populatia a protestat saptamanal in ultimele luni pe masura ce veniturile realizate din exportul de petrol au scazut la jumatate, punandu-si amprenta asupra nivelului de trai din tara.
Chiar si mirajul creat de bogatia Arabiei Saudite este pe cale sa se destrame, guvernul fiind nevoit sa "arda" din rezerva valutara a regatului cate 10 miliarde de dolari lunar pentru... mai mult
Marti, 25 August 2015, ora 13:35
Teheranul a depasit momentul de suspans al semnarii acordului nuclear cu marile puteri. Dupa ceremonia de la Viena, de marti, acum vine randul marilor jucatori din sectorul energiei sa se intrebe care vor fi efectele reluarii exporturilor de petrol din Iran.
O analiza Bloomberg pune cap la cap toate cifrele statistice emise de autoritati si estimarile analistilor pentru a reflecta cat mai fidel cum va reactiona piata petrolului la mareea de carburant revarsata din Iran.
Productie in crestere
In acest moment, productia de petrol a Iranului este de 2,8 milioane de barili/zi.
Ministrul Petrolului de la Teheran, Bijan Namdar Zanganeh, sustine ca statul arab poate creste productia cu inca 500.000 de barili zilnic, la care se vor adauga alti 500.000 in urmatoarea jumatate de an, dupa reluarea operatiunilor in cateva campuri petroliere inchise.
Analistii Golman Sachs infirma prognoza optimista a oficialului iranian, afirmand ca o crestere a productie cu 500.000 de barili va fi posibila abia dupa un an, perioada in care conditiile impuse in acordul nuclear semnat astazi vor trebui verificate de expertii internationali.
Expertii BNP Paribas se arata si ei sceptici in ceea ce priveste reluarea rapida a operatiunilor de extractie din puturi mai vechi, iar extinderea in perimetre noi de extractie ar necesita investitii cu capital strain.
In schimb, tara pare sa aiba deja o rezerva de 30 de milioane de barili, care ar putea fi exportata in perioada imediat... mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 16:26
3Petrolul ar putea ajunge sa se vanda cu 35 de dolari in vara aceasta, cred specialistii in energie.
Unul dintre expertii in domeniu crede ca luna iunie va aduce un pret global al barilului cuprins intre 35-40 de dolari.
Prezent la cea de XVIII-ea editie a conferintei Credit Suisse Asian Investment, presedintele FACTS Global Energy (FGE), Fereidun Fesharaki, a avertizat ca, pentru scurte perioade, pretul petrolului poate cobori si sub aceste valori, arata un reportaj CNBC.
O vara ieftina
Previziunile lui Fesharaki leaga sfarsitul primului semestru al acestui an de o noua cadere a pietei petrolului, presedintele FGE considerand ca acesta se va opri in jurul valorii de 35 de dolari/baril.
"Nu exista plafon minim pentru petrol. Plafonul minim este stabilit de costul de extractie al petrolului din zacamintele de sist, iar acesta este cuprins intre 20-25 de dolari.
Este posibil sa avem pentru o perioada si un astfel de pret pe piata, dar nu inseamna ca va sta asa pentru multa vreme", afirma Fereidun Fesharaki.
Acesta crede ca o presiune suplimentara va fi resimtita de piata in cazul incheierii unui acord intre Statele Unite si Iran pe tema programului nuclear al statului arab.
Piata inundata
O intelegere intre Statele Unite si Iran pe tema programului nuclear dezvoltat de Teheran inseamna si ridicarea sanctiunilor impuse statului arab la exportul de petrol.
Fost consultant pe probleme de energie pentru guvernul de la Teheran, Fesharaki crede ca sunt... mai mult
Luni, 23 Martie 2015, ora 16:34
Teheranul face un pas inapoi in privinta conditiilor stricte impuse prin contractele de extractie a petrolului semnate cu firmele straine.
Analistii vad in noua politica adoptata de iranieni o incercare de a limita efectele prabusirii pietei petrolului si a restrictiilor impuse de UE pentru transportul si comertul cu petrol iranian.
Oficialii iranieni inca mai poarta discutii aprinse cu marile puteri militare pe tema programului nuclear dezvoltat de Teheran, sperand sa obtina ridicarea sanctiunilor economice care au redus exportul de petrol la doar un million de barili pe zi, din 2012, informeaza agentia Reuters.
Contracte la foc automat
Atat surse diplomatice occidentale, cat si reprezentanti ai guvernului iranian au confirmat ca noile drafturi de contracte pentru redeschiderea campurilor petroliere au fost deja inaintate unor companii europene si americane din domeniu.
Sarcina investitorilor occidentali ar fi sa deschida noi exploatari si sa revitalizeze vechile campuri petroliere din tara.
Momentul nu este insa cel mai favorabil pentru reluarea legaturilor intre iranieni si vestici.
Incertitudinea planeaza inca asupra discutiilor privind programul nuclear al Iranului, iar orice contract preliminar incheiat intre iranieni si companiile occidentale ar putea fi privit ca o masura pripita de catre UE si Statele Unite.
Nici prabusirea pietei petrolului nu ajuta foarte mult la atragerea rapida a unor companii de profil in campurile petroliere din... mai mult
Marti, 03 Februarie 2015, ora 13:24
Iranul, Uniunea Europeana si Statele Unite duc o lupta de principii, iar din aceasta confruntare, Romania ar putea iesi castigatoare, dar este impiedicata de situatia politico-economica de pe continent.
In timp ce programul nuclear dezvoltat in Iran continua sa fie finantat, UE si SUA impun embargou peste embargou in incercarea de a lovi in economia iraniana si, implicit, in programul sau nuclear atat de temut.
"Discutam despre despre un embargou care nu trebuia sa existe, avand in vedere ca aproximativ 35% din nevoile lumii trec pe acolo. Putem sa spunem ca, cel putin asupra Uniunii Europene, exista o influenta directa si in special a statelor care se aprovizioneaza din acea zona, ca Spania, Grecia si Italia", declara analistul economic Ionel Blanculescu pentru Business24.
Desi la inceputul anului majoritatea analistilor economici se temeau ca pretul petrolului va exploda, anuntand cresteri colosale, acum, dupa instituirea mult temutului embargo, se remarca fluctuatii foarte mici, in limitele normale.
"Acum, problema e ca lumea fiind intr-o situatie de criza, de fiecare data cand ne confruntam cu o astfel de stare, pretul materiilor prime scade. Iata, cotatia pe brent a titeiului e de 99,07 dolari, care era cam 125-125 in urma cu cateva luni. De asemenea, cotatia IMEX din SUA e de 85,38 fata de 98-100. Asta inseamna ca scade pretul la materii prime la acest produs foarte important, si din acest motiv, Romania ar putea sa fie influentata pozitiv", declara... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 08:46