Bucurestiul incepe sa devina un oras din ce in ce mai scump. Desi departe de cele mai scumpe orase ale lumii precum Singapore, Hong Kong, New York sau Paris, comparativ cu alte orase din zona, capitala Romaniei este depasita semnificativ doar de Atena fiind, in ceea ce priveste costurile de trai, foarte aproape de Budapesta. Altfel, Bucurestiul este mai scump decat orase precum Sofia, Belgrad sau Chisinau, dar si, in mod surprinzator, fata de Istanbul, arata datele analizate pe site-ul Numbeo.
Cu un Produs Intern Brut (PIB) de peste 250 de miliarde de dolari, Romania este una din cele mai puternice tari din regiune, depasind Ungaria (160), Bulgaria (67), Serbia (51) sau Moldova (11,9). In anul 2016, tara noastra a reusit sa depaseasca atat Grecia (209) cat si Portugalia (237), si sa se apropie in ceea ce priveste PIB-ul de Cehia. Pentru anul trecut, cifrele eurostat dau tara noastra la o diferenta foarte mica de Cehia (223,33 fata de 223,94 miliarde euro), ba chiar Banca Mondiala plaseaza Romania inaintea Cehiei (250 fata de 246 miliarde dolari). Trebuie subliniat ca Romania a avut sansa unei decade de crestere economica continua intre 1999, atunci cand tara noastra avea un PIB de 35,9 miliarde de dolari, pana in 2008, unde, inaintea crizei economice, ajunsesem la un PIB de 214 miliarde dolari. La fel, in ultimii cinci ani, PIB-ul Romaniei a crescut de la 177,8 miliarde la 250, cat arata cifrele Bancii Mondiale pentru anul 2019. Sigur, aceste cifre pot fi explicate si... mai mult
Luni, 28 Decembrie 2020, ora 06:02
Primavara este de obicei un sezon fast pentru crescatorii de oi din intreaga lume, avand in vedere concentratia de sarbatori religioase sinonime cu mesele in familie si cu produsele din miel care troneaza pe mese, insa anul acesta pandemia de Covid-19 a impus carantina si inchiderea restaurantelor, transmite AFP.
In numeroase tari, crescatorii de oi vad cum vanzarile lor se prabusesc.
"7 din 10 greci iubesc mielul la protap de Paste. Asta nu se va intampla anul acesta", a declarat Angelos Asteriou, un comerciant de carne din nordul Greciei. In duminica Pastelui nu vor avea loc in acest an sarbatori traditionale in satele grecesti, in conditiile in care reuniunile la care participa mai mult de 10 persoane sunt pasibile de amenzi de 1.000 de euro.
"Pentru noi, Pastele trebuia sa fie cea mai buna perioada a anului", subliniaza Michelle Baudouin, o crescatoare de oi din centrul Frantei, tara unde 500.000 de ovine nu vor mai fi sacrificate din cauza circumstantelor exceptionale.
Lunile aprilie si mai trebuiau sa constituie 80 din vanzarile anuale ale crescatorilor francezi de ovine, avand in vedere ca in aceasta perioada a calendarului sunt concentrate sarbatorile a trei mari confesiuni, iudaica, crestina si musulmana.
"Fie ca este vorba de Pastele iudaic din 8 aprilie, de Pastele catolic din 12 aprilie, cel ortodox din 19 aprilie sau de Ramadanul musulman din 23 aprilie si pana in 23 mai, toti consuma miel, este un simbol al tuturor religiilor", a explicat... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 15:05
Brasov, Cluj-Napoca si Oradea sunt orasele cu cele mai avantajoase costuri ale vietii din Romania, in timp ce la polul opus se plaseaza Resita, Alexandria si Vaslui, arata un studiu recent.
Cercetarea realizata de platforma de imobiliare Storia.ro si agentia de cercetare D&D Research a analizat perceptia pe care romanii o au asupra costului vietii din orasul si cartierul in care locuiesc, raportat la veniturile pe care le obtin.
Alte orase avantajoase in ceea ce priveste costurile vietii in Romania sunt Sibiu, Pitesti, Timisoara, Targu Mures, Craiova, Bucuresti si Iasi.
La polul opus, orasele desemnate ca fiind cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vietii sunt Resita, Alexandria, Vaslui, Focsani, Piatra-Neamt, Satu-Mare, Tulcea, Calarasi, Botosani si Braila.
La nivel de regiuni istorice, Transilvania este considerata zona cu cel mai avantajos cost al vietii, fiind urmata de Bucuresti si Ilfov, Oltenia si Banat. Moldova, Dobrogea si Muntenia au obtinut cel mai mic scor.
La nivel de cartier, Grigorescu (Cluj-Napoca), Titan (Bucuresti), Gavana 3 (Pitesti), Racadau (Brasov) si Soarelui (Timisoara) au fost in topul preferintelor romanilor care au participat la studiu.
Ultimele pozitii, cu cel mai dezavantajos cost al vietii perceput, sunt ocupate de Bereasca (Ploiesti), Periferie (Botosani), Calea Caransebesului (Resita), Feneziu (Baia Mare) si 1 Mai (Alexandria).
"Costul general al vietii reprezinta perceptia pe care o au oamenii despre... mai mult
Marti, 28 Februarie 2017, ora 16:37
Ministerul Afacerilor Externe a anuntat, duminica seara, ca doar patru romani mai sunt dati disparuti, in urma cutremurului puternic care a devastat mai multe orase din Italia. Toate celelalte persoane care figurau initial ca fiind disparute au fost identificate de catre echipele consulare si sunt in viata.
Precedentul bilant al autoritatilor privind romanii disparuti in urma cutremurului de 6,2 grade arata ca 14 persoane nu sunt de gasit.
Ministrul delegat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Maria Ligor, i-a vizitat, la spital, pe toti cetatenii romani raniti, precum si pe cei din zonele afectate.
De asemenea, demnitarul roman a participat la ceremonia religioasa oficiata de P.S. Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei pentru victimele tragicelor evenimente si a avut o serie de discutii cu autoritatile locale, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Reprezentantii Ambasadei Romaniei la Roma si ai Consulatului General al Romaniei la Bologna sunt ...citeste mai departe despre "Cutremur devastator in Italia: 10 romani disparuti au fost gasiti si sunt in viata. Mai lipsesc 4" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 August 2016, ora 21:45
Premierul interimar Sorin Cimpeanu a declarat, sambata, ca toate costurile pentru victimele incendiului de la Colectiv care vor fi transferate in strainatate vor fi decontate integral din Fondul de rezerva al Guvernului, la fel si cele pentru cate un apartinator (ruda, apropiat) de fiecare pacient.
"Am anuntat deja, vor fi decontate integral costurile pentru pacientii care vor fi transferati in strainatate, din Fondul de rezerva al Guvernului", a declarat Sorin Cimpeanu, intr-o conferinta de presa, la Palatul Victoria.
Incendiu in Colectiv - Bilantul mortilor a crescut dramatic LIVEIncendiu in Colectiv: Au murit din ranitii trimisi in Olanda. Bilantul ajunge la 38Incendiu in Colectiv: 3 morti in cateva ore. 10 raniti se zbat intre viata si moarte la Spitalul de ArsiIncendiu in Colectiv: Inca un tanar a pierdut lupta. Bilantul mortilor se ridica la 35Incendiu in Colectiv: Inca 2 raniti au murit. Bilantul tragediei ajunge la 34 de morti
Premierul interimar a precizat ca vor fi ...citeste mai departe despre "Incendiu in Colectiv: Cine achita costurile pentru ranitii trimisi in strainatate" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2015, ora 14:20
Volumul primelor brute subscrise in anul 2014, conform datelor oficiale comunicate de ASF, pentru asigurarile de viata si sanatate a fost de 8,1 mil lei, inregistrandu-se o scadere cu 0,34% fata de anul 2013.
In anul 2014, gradul de penetrare a pietei asigurarilor in PIB a fost de circa 1,21% (conform datelor provizorii), in scadere fata de 2013 si 2012.
Primele brute subscrise in anul 2014 au reprezentat la categoria asigurarilor generale 79,71% din totalul primelor brute subscrise, iar asigurarile de viata reprezinta 20,29% din totalul primelor brute subscrise in piata asigurarilor si sunt in crestere cu 0,47% fata de anul 2013.
Evident, atunci cand vorbim de asigurari de viata si sanatate, cifra 0,03% din PIB demonstreaza inca o data ca gradul de acoperire a nevoilor de protectie ale romanilor este foarte mic.
In Europa Centrala si de Est ponderea asigurarilor auto in portofoliul regional este 21,5%, in timp ce asigurarile de viata inregistreaza o pondere de 43% la volumul total de prime brute subscrise.
Ca atare, romanii isi asigura in continuare mai degraba masina decat viata si, desi nu exista un model cultural al asigurarii iar statul este vulnerabil atunci cand analizam orientarea si grija fata de sanatatea cetatenilor, romanii constientizeaza din ce in ce mai mult necesitatea unui contract privat de asigurare de sanatate sau pensie.
Cati romani se asigura in 2015
Romanii se tem pentru sanatatea lor, pe care o pun pe primul loc, dar si pentru... mai mult
Vineri, 05 Iunie 2015, ora 09:47
Consiliul Concurentei pregateste un studiu privind asigurarile de viata si o analiza a functionarii pietei de energie termica la nivel national, "cat inca e frig afara", dar si analiza privind serviciile Netcity, reteaua metropilitana de comunicatii, a declarat presedintele CC, Bogdan Chiritoiu
"Vom avea un studiu privind asigurarile de viata, iar in perioada urmatoare, sper la inceputul anului viitor, o sa lansam o analiza privind functionarea pietei de energie termica in tara, sper s-o facem pana vine caldura, cat inca e frig afara si serviciile de termoficare sunt inca utilizate", a afirmat luni Chiritoiu la conferinta Mediafax Talks about Competition.
El a aratat ca autoritatea va lansa in dezbatere in perioada urmatoare analiza privind Netcity, reteaua metropolitana de comunicatii care ofera integrat servicii de telecomunicatii pentru municipalitatea Bucuresti si terti, subiect pe agenda Consiliului Concurentei de cativa ani.
"Lucurile merg in directia buna, dar uneori par sa se fi impotmolit. Au mers in directia buna in sensul ca avem un cadru legislativ care spune ca ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii - n.r.) este cel care trebuie sa reglementeze, sa stabileasca tarifele care sunt percepute de servicii gen Netcity, care au o mare putere pe piata, deci nu functioneaza intr-o piata concurentiala. Din pacate, mecanismul nu e perfect rodat, parte din lacune legislative, parte pentru ca reglementatorul si cei... mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 15:46
Dieta minune care te scapa de kilogramele in plus nu exista, iar dietele de pe piata nu fac decat sa iti slabeasca sistemul imunitar. Tocmai de aceea ai nevoie de un stil de viata alimentar, sustine Valentin Vasile, antrenor si nutritionist.
"Un stil de viata alimentar este construit in primul rand astfel incat pe termen lung sa te ajute sa ramai sanatos, in timp ce dietele de cele mai multe ori produc carente din unul sau mai multi nutrienti esentiali pentru sanatate. Adoptarea unui stil de viata corect te ajuta in acelasi timp sa fii mai sanatos, sa arati mai bine si sa ai un nivel de energie ridicat, in timp ce dietele se concentreaza strict pe procesul de pierdere in greutate, pierzand din vedere celelalte doua puncte", completeaza acesta.
Pe scurt, sa ai un stil de viata sanatos inseamna sa te hranesti inteligent, iar daca vrei sa stii mai multe despre ce inseamna "Stil de viata, nu dieta", poti citi mai jos cateva dintre explicatiile expertului, dar si motivele pentru care a ales sa scrie o carte pe aceasta tema.
De unde a pornit ideea de a lansa o carte pe tema "Stil de viata, nu dieta!"?
Meseria pe care mi-am ales-o (personal trainer si consultant in nutritie sportiva) poate fi plina de satisfactii, insa are limitarile sale. Atunci cand lucrezi in regim de unu la unu si dedici trei, patru sau chiar mai multe sedinte pe saptamana unui singur client, in final numarul persoanelor pe care le sustii in procesul de remodelare corporala este unul destul de... mai mult
Sambata, 09 Februarie 2013, ora 00:00
Oslo este capitala cea mai scumpa pentru expati, din Europa, potrivit unui clasament realizat de firma britanica de recrutare ECA International, care precizeaza ca Bucurestiul a coborat patru pozitii, pe locul 74, din totalul de 78 de state analizate, transmite Mediafax.Intre orasele din centrul si estul Europei mai scumpe decat Bucurestiul se afla Zagreb (50), Praga (63), Sofia (66), Budapesta (69), Varsovia (70) si Belgrad (73).
In Europa, capitala norvegiana Oslo este orasul cu cele mai mari costuri pentru expati si este pe locul al doilea in lume in aceasta privinta, fiind urmata de Stavanger din Norvegia (locul patru in lume) si orasul elvetian Zurich (locul sase in lume).
Intre orasele europene analizate, cresterea costului vietii este cea mai perceptibila in Elvetia.
In pofida inflatiei foarte scazute, Zurich a urcat de pe locul 10 pe 6 in clasamentul mondial, ca urmare a aprecierii puternice a francului elvetian.
Orasele cu cel mai puternic recul al costului vietii sunt din Turcia si Germania.
Astfel, Istanbul a coborat de pe locul 60 pe 78, iar Munchen de pe pozitia 35 pe 60, in clasamentul general.
Intre 2010 si 2011, Parisul a coborat de pe locul 16 pe 20, in topul mondial, ca urmare a deprecierii euro.
"Dificultatile economice pe care le traverseaza unele tari europene au impact asupra euro", a declarat Frederic Franchi, director la ECA International.
Franchi a explicat ca o consecinta directa a deprecierii euro este ca numeroase orase europene au coborat in... mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 09:23