"O schimbare radicala", asa definesc sauditii noua atitudine care impinge tara cunoscuta pentru economia bazata pe exploatarea petrolului catre productia de energie din surse regenerabile.
Regatul din Orientul Mijlociu nu este doar un producator important de petrol la nivel global, ci si cel mai mare consumator de combustibili fosili in procesul de productie a energiei electrice, consumand zilnic 900.000 de barili in acest scop, anunta The Independent.
Prea scump
Anual, regatul saudit arde 16 miliarde de dolari in petrol, la pretul pietei locale, pentru a tine lumina aprinsa, arata cel mai recent studiu al Agentiei Internationale in Energie (IEA).
In primul trimestru al anului viitor insa, Arabia Saudita ar putea produce 500 MW de electricitate din surse verzi, o atitudine care ar putea schimba regulile jocului pentru intreaga regiune si, mai alesa pentru marii producatori de petrol.
Pana in 2018, alti 700 MW ar putea fi adaugati in reteaua nationala de electricitate din exploatarea fermelor eoliene si a parcurilor fotovoltaice, dar acest lucru inseamna automat si cresterea cantitatii de petrol exportate de sauditi, eveniment care ar putea dezechilibra o piata a energiei aflata deja in cadere libera de aproape 2 ani.
Persoane din interiorul cercului guvernamental de la Riad vorbesc chiar de o cantitate de energie de apropae 9 GW care ar putea fi adaugata in reteaua nationala intre 2019-2023.
"Ne asteptam ca Arabia Saudita sa fie cea mai mare piata de... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:23
Cea mai mare companie daneza din sectorul energetic, DONG Energy, va renunta complet la extractia de petrol si gaze, pentru a se concentra exclusiv asupra energiei eoliene.
Danezii au apelat luna trecuta la analistii JP Morgan pentru o estimare a pretului activelor detinute in prezent in campurile de extractie, pe care vor sa le vanda, anunta CNBC.
"Vrem sa facem o afacere corecta din care sa aiba de castigat si actionarii si sa beneficieze pe termen lung si investitorii interesati de preluarea operatiunilor. Suntem in faza incipienta de prospectare a pietei, dar credem ca exista interes pentru active de acest fel", a precizat directorul general Henrik Poulsen.
Decizia luata de danezi nu este singulara in Europa, E.ON si RWE trecand treptat la cesionarea operatiunilor din sectorul petrol si gaze, pentru a pastra o structura cat mai simpla si a face economie.
DONG Energy a mizat cel mai mult pe dezvoltarea capacitatilor de producere a energiei din surse regenerabile, in prezent fiind cel mai mare operator din lume in acest sector.
Din luna iunie, compania este listata si pe bursa din Copenhaga, mizand pe interesul investitorilor pentru afacerile cu energie verde.
Analistii Sydbank considera ca valoarea activelor din sectorul petrol si gaze ar putea ajunge la 2,1 miliarde de dolari (14 miliarde coroane daneze), dar pretul tranzactiei ar putea fi influentat de alte operatiuni din Marea Nordului puse la vazare, ca si de costurile mari de exploatare date de... mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 17:41
Scotia s-ar putea transforma in uzina de energie verde a Regatului Unit. Guvernul scotian a aprobat saptamana trecuta construirea primului parc eolian plutitor din Marea Britaniei in largul coastelor din nord-vestul tarii.
Proiectul pilot de 30 MW urmeaza sa fie realizat de Statoil, compania de stat in domeniul energiei din Norvegia, energia produsa fiind suficienta pentru a alimenta 20.000 de locuinte, anunta portalul Quartz.
Costuri reduse
"Parcurile eoliene plutitoare reprezinta o noua, importanta si extrem de competitiva resursa de energie regenerabila.
Obiectivul nostru este sa demonstram utilitatea comerciala a acestui proiect si sa crestem potentialul aplicarii acestei solutii la scara globala", a explicat Irene Rummelhoff, vicepresedinte pentru noi solutii energetice in cadrul Statoil.
In cadrul proiectului pilot, constructorii norvegieni vor amplasa 6 turbine eoliene flotabile de cate 5 MW la 30 de kilometri departare de plajele din Peterhead, comitatul Aberdeen.
Pentru ca nu sunt fixate pe fundul marii, costurile pentru realizarea turbinelor scad considerabil, fapt ce inseamna producerea de energie la un pret avantajos.
Statoil si guvernul scotian se asteapta ca pretul energiei produse in proiectul pilot Hywind Scotland sa fie de 100 lire/MWh, cu 12 lire mai ieftin decat media inregistrata la nivel global in cadrul altor proiecte eoliene maritime, relateaza consultantii de la Carbon Trust.
Expertii companiei au estimat ca dezvoltarea unor... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 12:16
1Vant nou in politica energetica din Statele Unite. Investitiile masive in producerea energiei eoliene si solare au dus la egalarea nivelului competitiv intre energia produsa din surse regenerabile si cea consumatoare de combustili fosili. Mai mult, costul energiei verzi produse in marile ferme solare si eoliene de pe teritoriul Statelor Unite se dovedeste competitiv chiar si fara subventiile acordate de guvernul federal.
Zonele cu intensificari puternice ale vantului si cele desertice, in care soarele poate fi captat usor, se dovedesc acum puncte cheie pe harta investitiilor in energie din SUA. Parcurile energetice dezvoltate in aceste zone au ajuns sa produca in mod efficient energie mai ieftina decat vechile centrale pe gaz din State, observa jurnalistii de la Financial Times.
Schimbare de strategie
Efectul situatie pare sa fie cresterea investitiilor in energia verde, fapt ce va duce la dezvoltarea retelelor de utilitati si scaderea nivelului de finantare statala alocat pentru incurajarea investitiilor in energie regenerabila, ca si respectarea politicii de mediu in Statele Unite.
"Obisnuiam sa spunem ca intr-o zi energia solara si cea eoliana vor reprezenta alternativa la energia obtinuta prin arderea combustibililor fosili. Ei bine, acea zi a sosit", se arata ferm convins George Bilicic, coordonatorul global al fondului de investitii Lazard.
La nivel micro, panourile solare pentru locuinte individuale si centralele eoliene de dimensiuni mici inca au... mai mult
Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 08:40
Subventiile pentru energiile regenerabile maresc pana la cote insuportabile costurile de productie in industrie, iar scaderea acestora provoaca pierderi investitorilor in sisteme ecologice. In plus, administratorii sistemului energetic sunt obligati sa faca echilibristica intre sursele clasice si cele "curate".
Romania si-a asumat la nivelul Uniunii Europene sa atinga un procentaj de energie regenerabila in consumul total de 24% in 2020. Prin legea interna, autoritatile din Romania si-au stabilit sa atinga, pana in 2020, un procent de energie electrica regenerabila de 38%, netinand insa cont de realitatile economice din tara. Astfel, Romania a devenit un El Dorado al investitorilor in energie regenerabila, dar si un iad pentru industriasi, care sunt obligati sa suporte, prin majorari de preturi, costurile pentru aceste surse.
Schema actuala de sprijin din Romania este cea mai generoasa din toate statele membre UE. Numai pentru acest an, schema prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca de la stat certificate de 500 de milioane de euro.
Daca pentru producatorii de energie verde subventia este bine-venita, pentru industriasi inseamna costuri suplimentare de productie care pot duce chiar la inchiderea unor fabrici. Pentru exemplificare, mentionam ca numai la Alro Slatina s-au inregistrat costuri de 22 de milioane de euro cu energia regenerabila, din totalul facturat de 66 de milioane de euro pentru energia consumata in 2012 de catre producatorul de... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 12:56
Schema de sprijin acordata proiectelor de energie regenerabila dezvoltate in Romania ii ingrijoreaza pe oficialii ArcelorMittal Galati.
Potrivit acestora, actualul sistem - care nu ar fi aliniat celor din alte state membre ale Uniunii Europene - "nu ia in considerare impactul asupra principalilor consumatori de energie si i-ar putea impinge pe acestia dincolo de limita sustenabilitatii", se arata intr-un comunicat al companiei.
"Suntem sustinatorii energiei regenerabile, insa aceste proiecte nu au o contributie proprie similara cu cea pe care o au marii consumatori de electricitate prin schemele suport. Acesti producatori de energie regenerabila nu sunt suficient de competitivi pentru a se sustine exclusiv din veniturile avute pe bursa de electricitate. In plus, nivelul necesar de investitii, precum si perioada limitata de functionare (o treime dintr- un an) obliga tarile sa implementeze mecanisme de sprijin care sa le asigure rentabilitatea", completeaza acestia.
In Romania, o centrala eoliana primeste doua certificate verzi (in valoare de 2 x 58 EUR) pentru fiecare MWh generat, potrivit calculelor facute de companie.
Pe langa aceasta, mai incaseaza si pretul de vanzare a energiei electrice, care este de circa 40 EUR/MWh pe piata spot.
Schemele de suport sunt finantate in principal de marii producatori industriali din Romania, dar si de alti consumatori, care sunt, acum, puternic afectati de acest tip de sprijin, se arata in comunicatul oficial.
O... mai mult
Duminica, 31 Martie 2013, ora 13:36
Romania reprezinta, in prezent, raiul investitiilor in energie regenerabila. Geografie si clima favorabile, terenuri ieftine si una dintre cele mai avantajoase scheme de subventii din Europa.
Energie regenerabila: Romania e printre cele mai atractive tari din lume pentru investitii
Desi industria eoliana a atras anul trecut o treime din investitiile straine directe, ajungand la o putere instalata de aproape 1.700 de MW, statul se pregateste sa adopte masuri care vor descuraja investitiile.
Victor Ponta: Investim in energia regenerabila, dar negociem subventiile
Autoritatile intentioneaza sa reduca numarul de certificate verzi acordate pentru producatorii de energie eoliana de la 2 la 1 sau 1,5 pentru microhidrocentrale, de la 3 la 1,4 pentru proiecte fotovoltaice de la 6 la 3,5, iar pentru biomasa de la 2 la 1,6.
In plus, valoarea maxima acceptata pe piata de tranzactionare a certificatelor verzi ar putea fi redusa de la 55 la 30 euro/MW, nivelul minim fiind mentinut la 27 euro/MW. S-ar putea introduce si un plafon maxim al productiei nationale de energie din surse regenerabile, fixat la 3.500 MW.
Anuntul a generat soc in industrie: investitorii sunt pe punctul de a renunta la planurile de investitii si condamna Guvernul pentru lipsa de predictibilitate.
"Bancile nu mai dau imprumuturi, nu se mai fac cumparari sau vanzari de proiecte, toata lumea e in expectativa. Daca se intampla ca legea sa fie aplicata in formula pe care o avem noi in draft, nu mai... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 08:00
Subventiile platite de stat pentru dezvoltarea energiei regenerabile, in principal a celei eoliene si a celei solare, fac diferenta intre un domeniu neatractiv si "un Eldorado al industriei regenerabile", potrivit mai multor analisti din domeniu.
Mai mult, acestia spun ca energia regenerabila, produsa la costuri mari, ameninta sa alunge din tara o serie de industrii energointensive.
Costurile mari de productie a energiei regenerabile pun presiune tot mai mare si pe tarile Uniunii Europene, care ameninta dezvoltarea industriei din regiune. Aceasta in conditiile in care UE si-a propus ca 20% din consumul sau de energie sa provina, pana in 2020, din energia regenerabila.
Romania are chiar o tinta mai ambitioasa, ca 24% din energia consumata in 2020 sa aiba la origine surse regenerabile.
Conform Eurostat, tara noastra se afla in 2010 foarte aproape de aceasta tinta, cu un consum de 23,4% din astfel de surse, insa cea mai mare parte a acestui procent provenea din hidroenergie, doar o proportie foarte mica avand la origine, la acel moment, energia eoliana sau solara.
Urmatorul raport al Comisiei privind consumul de energie regenerabila din tara noastra urmeaza sa fie publicat la sfarsitul primaverii, conform Reprezentantei CE in Romania.
Subventiile pentru energia regenerabila, reflectate in costurile finale
Industria de energie regenerabila este puternic subventionata, iar costurile transferate asupra consumatorilor finali, atat casnici, dar mai ales... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 11:30
Subventiile platite de consumatori pentru sprijiniarea productiei de energie regenerabila "canibalizeaza" industria si distorsioneaza piata, intrucat sunt prea mari prin raportare la costul tehnologiilor, a declarat vicepresedintele Alro Slatina (ALR), Marian Nastase.
"Subventia pentru energia regenerabila loveste cu brutalitate in orice consumator de energie intr-un mod fara precedent. (...) Businessul lor (al producatorilor de energie regenerabila - n.r.) distorsioneaza economia pentru ca nu este economie de piata, ci una subventionata. Subventia doar a distorsionat economia, este disproportionata, brutal de mare, canibalizeaza industriile, in conditiile in care costul tehnologiilor a scazut la mai putin de jumatate", a afirmat Nastase.
Vicepresedintele Alro, companie care este cel mai mare consumator de energie din Romania, apreciaza ca schema de sprijin pentru energiile regenerabile trebuie ajustata, iar acest lucru revine autoritatilor.
"Factura la energie a crescut fara o justificare reala, schema de sprijin trebuie ajustata. Din cate am vazut, si autoritatile par ingrijorate de magnitudinea problemei.
Speram la masuri ferme si rapide de aducere a realitatii din teren in reglemementari, care sunt vechi de trei ani. Cum se va face, nu stim, dar este nevoie de o reactie cat mai repede si fara jumatati de masura. Toata lumea vrea locuri de munca, dar de cati angajati este nevoie sa opereze un parc eolian? Incercam sa tinem cat putem costurile sub control.... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 17:16