Costurile de imprumut ale Germaniei si Frantei au coborat marti la noi minime record, investitorii preferand plasamentele sigure din cauza incertitudinilor politice din Grecia, dar si a asteptarilor ca Banca Centrala Europeana sa inceapa in curand achizitii de obligatiuni guvernamentale.
Randamentul obligatiunilor germane pe termen de 10 ani a coborat cu 0,02 puncte procentuale, la 0,4555%, potrivit datelor Tradeweb, citate de MarketWatch, potrivit Mediafax.
Ingrijorarea investitorilor legata de redresarea lenta a economiei zonei euro a determinat scaderea randamentului obligatiunilor germane in cea mai mare parte a anului trecut.
In Franta, randamentul obligatiunilor cu scadenta de 10 ani a coborat la 0,772%.
"Factorii care au provocat recenta aversiune fata de risc nu vor disparea rapid. Grecia si problema relaxarii cantitative (suplimentarea lichiditatilor de catre BCE n.r.) alimenteaza nervozitatea pietelor", potrivit unei note a analistilor bancii BNP Paribas, citata de AFP.
Cancelarul german Angela Merkel a provocat duminica o controversa in Germania, inclusiv in cadrul majoritatii sale politice, dupa o relatare din presa potrivit careia este pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro daca va veni la putere stanga radicala, in urma alegerilor care vor avea loc pe 25 ianuarie.
Spectrul iesirii Greciei din zona euro a provocat luni scaderea puternica a pietelor de capital, in pofida declaratiilor Comisiei Europene privind apartenenta statului... mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 09:36
Germania a strans miercuri peste patru miliarde de euro cu prilejul unei emisiuni de obligatiuni cu maturitatea la doi ani, iar dobanzile cerute de investitori pentru acest gen de obligatiuni au coborat pentru prima data in teritoriul negativ.
Cea mai mare economie a Europei a strans 4,17 miliarde de euro din vanzarea de obligatiuni cu maturitatea la doi ani la o rata medie a dobanzii de minus 0,06%, a anuntat Banca centrala a Germaniei (Bundesbank) intr-un comunicat. La precedenta operatiune de acest tip, care a avut loc la finele lunii iunie, randamentele cerute de investitori au fost de 0,10%, iar cele mai scazute dobanzi inregistrate pana acum de Germania pentru bondurile pe doi ani au fost de 0,07%, in luna mai.
Germania este perceputa ca cel mai sigur imprumutator din zona euro, iar acest lucru se reflecta in scaderea dobanzilor de la inceputul acestui an. Berlinul s-a imprumutat deja la dobanzi negative pe o perioada de sase luni, iar costurile cu care Germania se imprumuta pe 10 ani au scazut recent la un nou nivel record (1,31%). mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 16:22
Costurile cu care Germania se imprumuta pe zece ani au scazut miercuri la un nou nivel record, in conditiile in care investitorii sunt ingrijorati de evolutia crizei din zona euro si prefera securitatea oferita de prima economie a Europei in pofida dobanzilor reduse.
Agentia care gestioneaza datoria publica germana a precizat ca a vandut obligatiuni guvernamentale pe zece ani in valoare de 4,153 milliarde euro la o dobanda record de 1,31%. Precedentul record istoric era de 1,47% si a fost inregistrat in luna mai.
Operatiunea s-a bucurat de o cerere sustinuta, raportul dintre cerere si oferta fiind de 1,5 ceea ce arata interesul investitorilor pentru obligatiunile germane.
Investitorii se tem ca Spania va avea nevoie de un pachet de sprijin complet, care ar putea depasi limitele Mecanismului European de Stabilitate si ar lasa zona euro fara resurse in cazul in care criza se va extinde si in Italia. Premierul italian Mario Monti a declarat marti ca Italia ar putea fi interesata sa acceseze MES pentru a reduce costurile de creditare.
Pentru obligatiunile pe termen scurt, investitorii au fost de acord chiar sa plateasca pentru a imprumuta bani Germaniei. Luni, investitorii au fost de acord sa primeasca o dobanda negativa de 0,03% pentru a achizitiona obligatiuni germane pe termen scurt. mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 15:59
Diferenta dintre costurile obligatiunilor spaniole si germane a atins un nou nivel record, pe fondul ingrijorarilor legate de datoria Spaniei, potrivit bbc.com
Randamentele bondurilor Germaniei au scazut la 1,34%, in timp ce pentru Spania a fost o crestere de 0,07 puncte procentuale, la 6,55%.
In acelasi timp, randamentul bondurilor Italiei au crescut la peste 6%.
Totodata, pietele europene au fost afectate, la deschidere inregistrandu-se pierderi de peste 1%.
Economia Spaniei, principala ingrijorare a investitorilor
Banca spaniola Bankia, care a fost creata din fuziunea a catorva creditori regionali cu dificultati, a cerut fonduri de salvare de 19 miliarde euro, o suma mult mai mare fata de estimarile initiale.
Boom-ul imobiliar, urmat de falimentarea sectorului a lasat industria bancara extrem de slabita. De asemenea, Spania, avand unul din cele mai ridicate nivele de somaj din zona euro, face eforturi sa stranga suficiente taxe pentru finantarea consumului.
Guvernatorul Bancii din Spania, Miguel Angel Fernandez Ordonez, a precizat ca executivul spaniol estimeaza ca in acest an venituri din taxe vor fi mai mici si cheltuielile ar putea fi mai mari decat se preconizase. mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 16:42
Presedintele Parlamentului European (PE), germanul Martin Schulz, a lansat un atac virulent la adresa cancelarului german, Angela Merkel, pentru ca promoveaza politici care, in opinia sa, sporesc costurile de creditare ale altor tari membre ale zonei euro, in timp ce Germania a obtinut o dobanda record - de 0% - pentru obligatiunile sale.
"Germania a vandut obligatiuni in valoare de 4,6 miliarde de euro miercuri, la o dobanda record de 0%. Intre timp, costurile de creditare ale altor tari cresc vertiginos. Acest dezechilibru distruge Europa", a declarat Schulz in timp ce se deplasa la summitul Uniunii Europene, miercuri.
Dobanda record reflecta temerile crescande ale pietelor conform carora criza din zona euro va scapa de sub control daca Grecia paraseste euro, in timp ce obligatiunile germane sunt considerate un refugiu sigur.
Schulz o critica pe Angela Merkel pentru ca permite politici care alimenteaza un dezechilibru si a avertizat ca acest fapt s-ar putea intoarce impotriva Germaniei.
"Nu putem avea dobanzi negative de o parte, iar de cealalta sa existe tari care se prabusesc sub povara unor dobanzi prea mari", a afirmat Schulz.
Angela Merkel si-a reafirmat opozitia fata de euroobligatiuni, o propunere avansata de Hollande ce consta in emisia de obligatiuni in comun de catre tarile din zona euro, scazand astfel costurile de creditare pentru tari ca Spania si Italia in timp ce probabil ar creste costurile de creditate ale Germaniei.
"Eurobondurile nu... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 14:32
Germania a atras o cerere puternica miercuri la o licitatie de obligatiuni si a imprumutat 4,56 miliarde de euro pe doi ani, chiar daca nu a oferit dobanda investitorilor, ca urmare a temerilor privind o posibila iesire a Greciei din zona euro.
Lipsa unui cupon nu a descurajat investitorii, ingrijorati ca un nou guvern in Grecia ar putea respinge termenii acordului de finantare externa, fortand iesirea tarii din uniunea monetara. Iesirea Greciei din zona euro ar putea creste presiunea si asupra altor state cu dificultati, potrivit CNBC.
Germania a vandut obligatiuni pe doi ani in valoare de 4,56 miliarde de euro, cu cupon zero si un randament de 0,07%.
Potrivit Bloomberg, este pentru prima data cand Germania, singura tara euro cu rating maxim "AAA" si perspectiva stabila, vinde obligatiuni pe doi ani fara cupon.
"A fost o licitatie cu cerere solida, ceea ce arata ca sunt investitori care considera ca exista valoare in obligatiunile germane la randament apropiat de zero", a declarat Peter Chatwell, analist la Credit Agricole.
Costurile extrem de reduse de imprumut ale Germaniei sunt in contrast cu cele ale unor tari europene puternic afectate de criza datoriilor.
De exemplu, randamentul obligatiunilor pe doi ani ale Spaniei si Italiei se situeaza la 4,12%, respectiv 3,58%. Franta a acceptat, saptamana trecuta, sa plateasca un randament de 0,74% investitorilor pentru titluri pe doi ani. mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 14:39
"Euro-obligatiunile nu sunt necesare si cu atat mai putin adecvate in contextul actual", a afirmat cancelarul german Angela Merkel in cadrul unei conferinte de presa organizate la Strasbourg in cursul zilei de joiimpreuna cu prim-ministrul italian, Mario Monti, si presedintele francez Nicolas Sarkozy. In opinia acesteia, euro obligatiunile ar trasa diferenta ratelor dobanzii in zona euro.
"Ar fi un semnal complet gresit sa ignoram aceste rate diferentiate ale dobanzilor deoarece ele sunt un indicator care arata clar unde mai trebuie lucrat", a punctat cancelarul german, potrivit Bloomberg.
Merkel, cancelarul celei mai mari economii europene, a pus accentul pe reducerea datoriei si pe o coordonare economica mai stransa, cerand o revizuire a tratatelor Uniunii Europene.
Analistii germani si politicienii din opozitie si-au intensificat apelurile catre Merkel dupa ce guvernul a vandut doar 61% dintr-o emisiune de obligatiuni in valoare de 6 miliarde de euro.
"Pe masura ce criza se adanceste odata cu licitatia obligatiunilor de miercuri a fost ridicat valul de pe politica de masuri usoare a cancelarului Merkel, care nu a facut altceva decat sa ne apropie de destramarea zonei euro. Strategia acesteia a dat gres", este de parere Sebastian Dullien, membru in Consiliul European pentru Politica Externa din Berlin.
"Esecul licitatiei arata ca obligatiunile germane isi pierd din atractie. Acest lucru evidentieaza faptul ca aceasta criza s-a extins pana la centrul zonei... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 19:34
Germania a avut parte de o vanzare dezastruasa de obligatiuni, fapt care a sporit temerile ca aceasta criza a datoriilor incepe sa ameninte chiar si Berlinul. Euro s-a depreciat in fata dolarului, iar costul de imprumut al tarii il depaseste pe cel al SUA, inainte de intalnirea oficiala de joi de la Strasbourg, dintre Angela Merkel, Nikolas Sarkozy si Mario Monti.
Faptul ca Germania nu a reusit sa obtina cumparatori pentru aproape jumatate din obligatiunile in valoare de 6 miliarde de euro scoase la vanzare subliniaza inca o data cat de grava a devenit criza datoriilor din zona euro, scrie Reuters.
"E un dezastru complet", a declarat Marc Ostwald, strateg la Monument Securities din Londra, referindu-se la vanzarea de obligatiuni emise de Germania, care a reusit sa plateasca o dobanda-cheie de doar 2.0%, cel mai scazut nivel inregistrat vreodata la o emisie de obilgatiunui cu maturitate la 10 ani.
Prestatia slaba in licitatia in care s-au vansut obligatiunile germane a tras in jos si moneda euro in fata dolarului, pana la valoarea de 1.336. Actiunile europene au scazut, de asemenea, pana la minimul ultimelor 7 saptamani.
Purtatorul de cuvant al ministrului francez de Finante Wofgang Schaeuble a declarat intr-o conferinta de presa ca licitatia nu a aratat in niciun caz ca guvernul ar avea probleme de refinantare si putini dintre cei de pe pietele financiare l-au contrazis.
Dar a fost un semn ca Germania, cea mai mare economie din blocul euro si cea care... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 08:05
Licitatia pentru vanzarea de obligatiuni prin care Germania nu a reusit sa vanda miercuri mai mult de 60% din suma totala de 6 miliarde de euro este un "dezastru" si Bundesbank a fost nevoita sa preia titlurile pentru care nu au existat cumparatori.
Obligatiunile germane, denumite bunduri, sunt o referinta pentru titlurile celorlalte state din Europa si cele mai sigure din zona euro pentru investitori, transmite Reuters.
Procentajul de obligatiuni retrase, de 39%, este cel mai ridicat incepand cel putin cu iulie 1999, potrivit datelor Reuters. La licitatiile de titluri pe zece ani derulate de Germania in acest an media retragerilor a fost de 17,83%.
Agentia care administreaza datoria statului a renuntat sa mai vanda obligatiuni de 2,36 miliarde de euro investitorilor si a plasat numai 3,64 miliarde de euro, la un randament de 1,98%.
Randamentul foarte scazut oferit de stat a descurajat investitorii, mai ales avand in vedere si costurile tot mai mari pe care le-ar putea suporta Germania pentru sustinerea altor state din zona euro.
Bundesbank, banca centrala a Germaniei, a fost nevoita sa preia obligatiuni de 2,36 miliarde de euro, reprezentand 39% din totalul de 6 miliarde de euro vizat.
"Este un dezastru. Nu este un semn bun, este cea mai slaba licitatie neacoperita din acest an si nu este de mirare ca randamentul obligatiunilor a crescut in piata din aceasta cauza", a declarat Marc Ostwald, analist la compania Monument Securities din Londra.... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 14:56