Polonia vrea sa inlocuiasca in urmatoarele doua decenii vechile blindate de infanterie BWP-1 si BWP-2, de productie sovietica, fabricate in urma cu mai bine de 25 de ani.
Costurile insa ar putea atinga si valoarea de 80 de miliarde de zloti (aproximativ 21 de miliarde de dolari), dupa cum recunoaste ministrul adjunct al Apararii din Polonia, Bartosz Kownacki, citat de Defense News.
"Este un angajament de amploare pentru urmatorii 24-25 de ani. Conform unor estimari, valoarea proiectului va fi cuprinsa intre 5,2 si 21 de miliarde de dolari, in cazul in care decidem sa achizitionam doua tipuri diferite de vehicule blindate de infanterie: usoare si grele", a precizat oficialul polonez.
Guvernul de la Varsovia ia in considerare mai multe variante, una constand in initierea unui parteneriat cu reprezentantii industriei de aparare din Cehia, cealalta fiind cea a folosiri licentei vehiculelor coreene K9, adaptate deja la obuzierele autopropulsate create de firma locala Hota Stalowa Wola.
BWP-1 si BWP-2 sunt transportoare blindate construite de polonezi dupa licenta modelelor sovietice BMP 1 si 2, in prezent, fortele de infanterie din Polonia avand peste 1.000 de astfel de vehicule in uz.
Dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia si declansarea crizei din estul Ucrainei, Polonia a incercat din rasputeri sa inlocuiasca tehnica militara de provenienta sovietica cu armament NATO. mai mult
Miercuri, 16 Martie 2016, ora 16:22
2Zeci de noi rachete nucleare de ultima generatie, tancuri moderne "Armata", bombardiere strategice si avioane de vanatoare, toate intra in show-ul de grandoare militara pus in scena de Vladimir Putin.
Pe de alta parte, Rusia, tinand cont de situatia economica actuala, este posibil sa nu isi permita nici macar armele pe care Putin le-a promis pana in 2020.
In urma cu sase luni, liderul de la Kremlin plusa cu 50 de rachete nucleare gata sa intre in arsenalul rusesc in 2015, lucru care a facut ca cel putin un oficial din ministerul Apararii sa-i comunice sefului statului ca investitia ar depasi cu mult bugetul disponibil, relateaza New York Times.
O lume diferita
Pe de alta parte, amenintari comune reprezentate de avansul rapid al Statului Islamic sau cea reprezentata de programul nuclear dezvoltat de Iran i-au facut uneori pe occidentali si rusi deopotriva sa isi uneasca fortele.
Insa ruptura declansata de amestecul Moscovei in criza din Ucraina lasa tot mai putin loc limbajului diplomatic.
"Toata lumea ar trebui sa realizeze ca traim intr-o lume diferita fata de cea de acum doi ani. In acea lume, de acum pierduta, era posibil sa iti asiguri securitatea prin intermediul tratatelor.
Acum suntem intr-o situatie complet diferita in care modul general de a garanta securitatea este prin intimidare militara", crede Alexander M. Golts, analist militar independent din Rusia.
Discursul sau evolueaza in acelasi ton cu al tuturor oficialilor si expertilor din... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 15:18
2