Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei decis in sedinta de miercuri, 6 mai, sa reduca dobanda de referinta de la 2% la 1,75%, influentand astfel si cotatia de schimb valutar a monedei nationale in fata euro.
La doar cateva minute dupa aflarea vestii, moneda euro s-a apreciat usor in fata leului, depasind pragul de 4,44 lei.
Interventia vine dupa o perioada in care razboiul valutelor derulat intre moneda unica europeana si dolarul american a determinat o apreciere de 1,3% a leului romanesc in fata euro.
Intreg setul de masuri luat de oficialii BNR include, pe langa limitarea aprecierii nejustificate a monedei nationale, si o relaxare a costurilor pentru imprumuturile in lei.
Liber la credite in lei
Reducerea dobanzii de referinta de la 2% la 1,75% va intra in vigoare incepand cu 07 mai, membrii CA ai BNR aproband cu aceasta ocazie mai multe masuri menite sa creasca consumul pe piata interna.
Una dintre acestea vizeaza ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale.
Astfel, incepand cu 07 mai,, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare se va reduce la 3,25 % pe an de la 3,5 %. In acelasi timp, dobanda pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25 procente.
Complementar, bancile vor oferi conditii mult mai avantajoase pentru clientii care faca credite in lei, rata rezervelor... mai mult
Miercuri, 06 Mai 2015, ora 13:21
Pentru ca cei aproape un milion de romani care muncesc in Italia au venituri mai mari decat minimul pe economie din tara noastra, bancile de acasa au pregtit oferte personalizate pentru acestia. In lupta au intrat, deocamdata, Banca Transilvania si Intesa Sanpaolo Bank Romania.
Estimarile efectuate la nivel european arata ca numarul romanilor care au ales sa migreze pentru locuri de munca a crescut. Aproximativ 2,1 milioane de romani lucreaza in alte state membre ale Uniunii Europene, conform proiectului Strategiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013 - 2020.
Principalele state de destinatie ale romanilor plecati sa lucreze in strainatate sunt Italia - 890.000 persoane, Spania - 825.000 persoane si Germania - 110.000 persoane.
Diferenta de 275.000 de romani lucreaza in tari precum Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Suedia si Marea Britanie.
Numarul romanilor care au migrat pentru munca a crescut semnificativ dupa aderarea la Uniunea Europeana.
Deocamdata atentia bancilor s-a indrepat spre cei care muncesc in Italia, tara aflata pe primul loc in topul celor "ocupate" de romani.
Intesa lanseza un credit imobiliar
Intesa Sanpaolo Bank Romania intentioneaza sa lanseze un credit imobiliar destinat romanilor care lucreaza in Italia, dar vor sa cumpere o locuinta in Romania.
Produsul este in faza de pre-testare si va fi lansat in cadrul unui proiect pilot in cadrul unor sucursale ale... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 16:51
Incercarea Guvernului de a elimina riscul valutar prin trecerea noului program "Prima Casa" doar pe credite in lei, da nastere unor suspiciunii cu privire la costurile pe care le-ar putea avea clientii, avand in vedere ca dobanzile la creditele in lei sunt mai mari.
Un atu important al creditelor "Prima Casa" in lei este ca nu expun clientul la riscul valutar. Acest lucru inseamna ca rata lunara de rambursat - calculata in lei - nu se modifica in functie de evolutia cursului de schimb.
De asemenea, un avantaj este dat si de dobanda, deoarece bancile afiseaza dobanzi mai avantajoase la creditele Prima Casa fata de dobanda la ipotecar.
In momentul in care ai in vedere achizitionarea unei locuinte, este important sa detii informatiile complete pentru a te ghida in alegerea solutiei optime de creditare fara a fii nevoit sa faci compromisuri.
Cele mai practicate modalitatii de finantare puse la dispozitie de banci pentru clientii interesati de cumpararea unei locuinte sunt creditele ipotecare si creditele oferite prin programul "Prima Casa".
Astfel, pentru a face alegerea potrivita , clientii trebuie sa fie bine informatii cu privire la conditiile de creditare in cazul unui credit "Prima Casa", si de asemenea, cu privitre la conditiile de creditare in cazul unui credit ipotecar obisnuit.
Conditii similare credit ipotecar standard si conditii credit "Prima Casa"
In ceea ce priveste conditiile de eligibilitate ale solicitantilor de credit imobliar ori... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 06:45
Costurile, rapiditatea de acordare si reputatia unei banci sunt criteriile pe care le au in vedere romanii in momentul in care isi aleg banca la care fac un imprumut, potrivit unui sondaj realizat de portalul de servicii financiare www.Efin.ro.
Principalalul criteriu pentru cei mai multi dintre romani (63,16%) atunci cand aleg banca de la care sa achizitioneze un credit il reprezinta costurile.
Rapiditatea de acordare reprezinta un factor important pentru 38,6% dintre respondenti, in timp ce 15,20% iau in calcul reputatia bancii atunci cand decid sa solicite un imprumut.
Creditul de consum, preferat de majoritatea clientilor
Intrebati pentru ce ar opta daca ar fi sa aleaga intre un card de credit si un credit de consum, 64,33% dintre respondeti au ales creditul de consum.
"Acest raspuns este in concordanta cu preocuparea pentru costul creditului, tinand cont ca in majoritatea cazurilor, creditul de consum este mai 'ieftin' decat cardul de credit", subliniaza Dragos Cabat, Managing Partner la Efin.ro.
Peste jumatate dintre respondenti spera ca in perioada de desfasurare a contractului incheiat cu banca sa obtina reduceri de dobanzi (54,39%), iar o treime (33,33%) dintre acestia se asteapta la reesalonarea ratelor, in caz de incapacitate de plata.
1,75% dintre persoanele intervievate nu se asteapta la niciun avantaj din partea institutiilor financiare bancare sau nebancare.
Rezolvarea nevoilor curente i-ar determina pe aproximativ jumatate dintre... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 11:55
Intentia declarata a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, este disciplinarea creditului pentru populatie, iar principala masura adoptata in acest sens a fost limitarea drastica a creditului de consum, prin fixarea perioadei maxime de creditare la cinci ani.
In conditiile in care imprumuturile de consum cu garantie ipotecara puteau fi contractate pe o perioada care ajungea si la 30 de ani, iar efectele asupra solicitantului de credit sunt semnificative din perspectiva sumei maxime care poate fi accesata.
Potrivit guvernatorului, nu este vorba de o restrictionare a creditarii, atat de necesara pentru reluarea consumului. Daca segmentul imprumuturilor de nevoi personale este aproape "mort" in prezent, acest fapt este determinat de situatia dificila in care se afla institutiile financiare din Romania, preocupate sa isi "badijoneze" ranile din trecut, considera Isarescu.
Dispuse sau nu sa acorde noi imprumuturi, cele mai multe banci si-au actualizat ofertele de creditare in conformitate cu noul regulament al bancii nationale.
Va prezentam, in continuare, care sunt costurile aferente creditelor de nevoi personale in moneda nationala adaptate noilor norme de creditare. Calculele au fost realizate, cu ajutorul Conso.ro, pentru un imprumut de 20.000 de lei contractat pe o perioada de 5 ani.
Creditul de nevoi personale de la ING Bank se acorda pentru sume de pana la 60.000 de lei, cu o dobanda incepand de la 11,05% pe an. Banca percepe un comision de analiza a... mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 08:40
Romania pierde lupta de mentinere la un nivel scazut a costurilor de imprumut, scrie agentia Reuters, citand analisti economici.Romania va fi nevoita sa dea investitorilor si mai multi bani, daca nu accepta acum discount-urile pentru cumpararea de obligatiuni, relateaza Reuters.Autoritatile de la Bucuresti se straduiesc sa vanda obligatiunile la preturi acceptabile si au refuzat sa treaca un prag de 7%, insa este posibil ca preturile sa scada, daca masurile de austeritate impiedica relansarea economica.Potrivit calculelor Reuters, Romania trebuie sa stranga aproximativ 19 miliarde de lei pana la sfarsitul anului 2010, sau aproape patru miliarde de lei pe luna. Daca transele de la FMI vor fi aprobate, iar titlurile de trezorerie in euro scadente in noiembrie sunt refinantate.Pana in prezent, Ministerul de Finante a vandut obligatiuni de doar 982 de milioane de lei, in conditiile in care in iulie avea planificate obligatiuni de 4,65 de miliarde, cu o maturitate de cel mult un an."Apetitul pentru active riscante va scadea. Mediul de finantare va deveni din ce in ce mai dificil", sustine Neil Shearing, de la Capital Economics. Ministrul de Finante spera sa stranga bani din emisiuni de obligatiuni denominate in euro, inclusiv una programata saptamana viitoare, insa nu a dat detalii despre nevoia de fonduri pentru jumatatea a doua a anului."Nevoia de finantare creste, iar emisiunile de obligatiuni denominate sunt o diversificare binevenita", sustine Rozalia Pal, de la... mai mult
Vineri, 23 Iulie 2010, ora 09:02