Uzina lui Istvan Simon din vestul Ungariei produce peste un milion de componente din plastic pe zi insa in halele de productie se aude doar zgomotul masinilor deoarece muncitorii au disparut aproape complet, transmite Reuters.
O transformare similara are loc in liniile de productie din statele membre UE din Europa de Est, pe masura ce cresterea notei de plata cu salariile submineaza reputatia regiunii drept baza de productie cu mana de lucru ieftina. Uzinele din Ungaria, Cehia si Polonia ajung in situatia in care nu mai au alta alegere decat sa investeasca in automatizarea proceselor de productia daca vor sa ramana competitive.
Sectorul manufacturier din regiune a inflorit odata cu extinderea spre Est a Uniunii Europene incepand din 2004 iar companii precum constructorii auto Audi si Daimler au inaugurat linii de productie si lanturi de furnizori locali. Insa in ultimii ani cresterea economica solida a provocat un deficit de mana de lucru si salarii mai mari.
"Vedem cum muncitorii umani sunt inlocuiti cu masini si inteligenta artificiala. Nu doar in sectorul auto dar si in industria otelului si utilajelor", a apreciat liderul sindical ungar Zoltan Laszlo.
Cifrele privind locurile de munca sunt reprezinta unul din semnalele care arata ca industria din regiunea Europei de Est se afla intr-un punct de cotitura. Desi economia ungara a crescut cu aproape 5% anul trecut iar investitiile in sectorul manufacturier au inregistrat cel mai puternic avans din ultimii trei... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 14:10
Multinationalele care deschid operatiuni pe pietele din Europa Centrala si de Est (CEE) se confrunta cu o problema neasteptata: lipsa fortei de munca.
Fenomenul migrationist a afectat atat de tare piata muncii din regiune, incat pana si McDonalds a trebuit sa adauge diverse beneficii in pachetul salarial al angajatilor din Ungaria, cum ar fi asigurarea locuintei pentru acestia, relateaza Bloomberg.
Disparuti fara urma
Este un gest rar facut de lantul fast-food, care opereaza in mai mult de 100 de tari, dar nu este singurul pe care retailerii si companiile din diverse alte sectoare economice se vad nevoite sa il faca pentru a atrage forta de munca.
Masuri similare au fost adoptate de Lidl pentru casierii care lucreaza in magazinele deschise in Praga si la fel sunt momiti si dezvoltatorii de programe din Bucuresti.
Daca in urma cu un deceniu forta de munca ieftina era o caracteristica a zonei CEE, mai nou acest lucru pare a nu mai fi valabil, cauzele regasindu-se in exodul muncitorilor in tarile europene dezvoltate si in imbatranirea populatiei.
Salariile au crescut treptat, iar o parte dintre investitori se gandesc daca mai merita sa ramana cantonati in zona, profitul diminuandu-se de la an la an.
"Lipsa fortei de munca la da insomnii angajatorilor din Europa de Est. Prima intrebare pe care si-o pune un investitor este daca va gasi personalul necesar pentru a pune in functiune afacerea sa", explica seful echipei de consultanta pe Resurse Umane din... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2016, ora 13:10
2Mult timp dupa ce criza datoriilor se va incheia, Europa se va confrunta cu o problema si mai serioasa - cum sa asigure pensiile pentru numarul tot mai mare de persoane in varsta.
Populatia unor tari stagneaza sau deja se diminueaza, in special cea a Germaniei. Acest lucru va reduce posibilitatea de economisire si potentialul de crestere economica, relateaza Reuters.
Oamenii vor lucra pana la varste tot mai inaintate si, prin urmare, vor fi mai putin productivi, cu efecte negative asupra standardelor de viata.
Iar randurile pensionarilor se inmultesc. Acest lucru va ameninta finantarea pensiilor si a sistemului de sanatate.
In cele 27 de tari ale Uniunii Europene, fiecare pensionar este sustinut in prezent in medie de patru persoane active. Pana in 2050, acest raport va fi de 2 la 1, conform proiectiilor ONU si UE.
Letonia, care isi doreste sa devina membra a zonei euro in 2014, este un exemplu extrem al acestor directii. Pana in 2060, vor exista patru letoni activi pentru fiecare trei persoane in varsta de 65 de ani sau mai mult.
Din cauza emigratiei si a ratei scazute a fertilitatii, populatia acestui stat baltic a scazut cu 14% (340.000 de persoane), intre 2000 si 2011, starnind ingrijorari privind o amenintare existentiala la adresa tarii.
"Nu vreau sa fac declaratii apocaliptice. Sper ca tara se va descurca. Insa semnalul de alarma a fost tras", a spus Mihail Hazans, un profesor de economie la Universitatea din Letonia si specialist in... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 14:12
Bulgaria si Romania sunt pe primele locuri in UE la cresterea costului total al fortei de munca, in perioada 2008 - 2012, in timp ce in Uniunea Europeana si zona euro costul orar al fortei de munca pentru intreaga economie a inregistrat un avans de 8,6% si, respectiv, 8,7%, conform datelor publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).
Costul orar al muncii este reprezentat de salarii, de compensatii financiare si de cheltuielile nesalariale ale angajatorului.
Cele mai ridicate cresteri ale costului total al fortei de munca s-au inregistrat, in perioada 2008 - 2012, in Bulgaria (42,6%) si Romania (26,7%), iar cele mai reduse in Letonia (1,3%) si Marea Britanie (5,2%). Singura scadere s-a inregistrat in Lituania (minus 1,4%).
Costul orar mediu al fortei de munca in intreaga economie (excluzand agricultura si administratia publica) in 2012 este estimat la 23,4 euro in UE si la 28 euro in zona euro, cu diferente semnificative intre statele membre, de la 3,7 euro in Bulgaria, 4,4 euro in Romania, 5,8 euro in Lituania si 6 euro in Letonia la 39 euro in Suedia, 38,1 euro in Danemarca, 37,2 euro in Belgia si 34,6 euro in Luxemburg. mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 12:47
Romania trebuie sa se multumeasca, pentru urmatorii ani, cu o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 2-3% pe an, daca nu vor fi luate masuri care sa asigure pregatirea continua a fortei de munca, a declarat, luni, Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale.
"Acum doua saptamani a fost in Romania o echipa mare a FMI si a Bancii Mondiale, iar vicepresedintele Bancii Mondiale reliefa in cuvantarea sa ca tarile din Europa Centru si Est au esuat in invatarea continua a fortei de munca. In Romania ar fi motive multiple. Vina este atat a sectorului privat, pentru ca nu vrea sa dea bani pentru scolire, iar pe de alta parte vina este si a sectorul de stat, pentru ca a renuntat prea usor la scolile profesionale, vocationale, cele de meserii. La tara ar fi o zona mare de forta de munca care ar trebui rescolarizata in domeniul serviciilor, industrial, al turismului. Dar cine sa-i scoleasca, dar unde sunt maistrii, profesorii de la fostele scoli profesionale? Nu este doar problema Romaniei, este zonala", a spus Lazea la un seminar pe teme economice.
El a aratat ca aceasta problema este dezbatuta la conferinte si ramane la stadiul de discutii.
"Tare mi-e teama ca o spunem in conferinte si ramane doar o tema de conferinte, cum se intampla de obicei (...) Daca Romania nu-si arata cresterea potentiala este in principal din cauza factorului forta de munca. Acesta contribuie negativ la potentialul de crestere. Romania are un potential de crestere economica de 2-2,5% pe... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 12:24
Salariile din unele fabrici din China au ajuns la niveluri comparabile cu Europa de Est, din tari UE ca Romania si Bulgaria, insa acestea nu dispun de un numar suficient de muncitori pentru a deschide fabrici cu sute, mii sau zeci de mii de angajati, precum sudul Chinei.
Avantajele Chinei in contextul cresterii salariilor, care impinge unii investitori sa-si relocheze fabricile, sunt calificarea fortei de munca, marimea tarii, infrastructura, lanturile de aprovizionare si dezvoltarea pietei de consum, potrivit blogului cotidianului britanic Financial Times (FT).
Exista unele exemple de mutare a locurilor de munca in tarile dezvoltate. Compania Coach, care produce valize de lux, a anuntat recent ca va transfera in SUA unele slujbe din China, iar alte companii au luat decizii similare.
Din sudul Chinei, lucrurile se vad insa altfel, scrie FT. Unii investitori, care cauta costuri foarte reduse de productie, ar putea muta locuri de munca in regiuni mai putin dezvoltate ale Chinei, iar cei care parasesc tara se indreapta catre Indonezia, Vietnam, India sau Bangladesh.
Pentru cei care spera ca locurile de munca in fabrici cu salarii mai bune vor reveni in Europa si SUA, cotidianul britanic a intocmit o lista de motive pentru a avea indoieli. Acestea sunt calificarea fortei de munca din China, dimensiunea tarii, infrastructura, lanturile de aprovizionare si dezvoltarea pietei de consum.
Muncitorii chinezi, specializati in industrie
O mare parte din cei care... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 12:59