"O schimbare radicala", asa definesc sauditii noua atitudine care impinge tara cunoscuta pentru economia bazata pe exploatarea petrolului catre productia de energie din surse regenerabile.
Regatul din Orientul Mijlociu nu este doar un producator important de petrol la nivel global, ci si cel mai mare consumator de combustibili fosili in procesul de productie a energiei electrice, consumand zilnic 900.000 de barili in acest scop, anunta The Independent.
Prea scump
Anual, regatul saudit arde 16 miliarde de dolari in petrol, la pretul pietei locale, pentru a tine lumina aprinsa, arata cel mai recent studiu al Agentiei Internationale in Energie (IEA).
In primul trimestru al anului viitor insa, Arabia Saudita ar putea produce 500 MW de electricitate din surse verzi, o atitudine care ar putea schimba regulile jocului pentru intreaga regiune si, mai alesa pentru marii producatori de petrol.
Pana in 2018, alti 700 MW ar putea fi adaugati in reteaua nationala de electricitate din exploatarea fermelor eoliene si a parcurilor fotovoltaice, dar acest lucru inseamna automat si cresterea cantitatii de petrol exportate de sauditi, eveniment care ar putea dezechilibra o piata a energiei aflata deja in cadere libera de aproape 2 ani.
Persoane din interiorul cercului guvernamental de la Riad vorbesc chiar de o cantitate de energie de apropae 9 GW care ar putea fi adaugata in reteaua nationala intre 2019-2023.
"Ne asteptam ca Arabia Saudita sa fie cea mai mare piata de... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:23
Reducerea schemei de sprijin pentru proiectele in energie regenerabila ar putea duce la scaderea investitiilor in acest domeniu, iar cetatenii ar urma sa suporte costurile litigiilor cu statul, sustin jucatorii din piata.
Multe proiecte din energia regenerabila s-au realizat cu imprumuturi de la banci, iar unele societati au nevoie de credite pentru a se finanta si extinde.
"Bineinteles ca reducerea schemei de sprijin pentru energia fotovoltaica atrage dupa sine scaderea investitiilor. Pe de alta parte, tocmai declaratiile in contradictoriu si incerte din parte Guvernului cu privire la cadrul legislativ au determinat blocarea sistemului bancar din Romania. Adica, timp de 3 luni de zile, au fost refuzate finantari in acest domeniu", a declarat pentru Ziare.com Claudia Almajanu, director executiv al firmei de panouri fotovoltaice Solana Investment.
Citeste mai multe despre Mai putini bani de la stat pentru energia verde - dar romanul tot plateste mai mult? pe Ziare.com. mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 09:20
Polonia intentioneaza sa reduca subventiile pe care le acorda pentru energiile regenerabile dupa ce incetinirea economiei a majorat deficitul bugetar, a declarat marti adjunctul ministrului polonez al economiei, Jerzy Pietrewicz.
Decizia Poloniei urmeaza unor masuri similare adoptate in Spania, Italia, Germania, Franta si Romania, in incercarea de a tine sub control cresterea preturilor platite de consumatorii finali.
"Nu avem de gand sa eliminam subventiile, insa credem ca progresele tehnologice ne permite sa reducem subventiile propuse anterior", a declarat Jerzy Pietrewicz la primul sau interviu de la numirea in functie la finele lunii februarie, potrivit Bloomberg.
Pietrewicz a adaugat ca noile propuneri vor fi incluse in noua lege privind energiile regenerabile care va fi prezentata in luna octombrie.
Guvernul polonez doreste sa scada sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila cu 38%, pana in 2020
Polonia, tara care produce 90% din energia sa electrica pe baza de carbune, si-a propus sa creasca ponderea energiei produse din surse regenerabile pana la 15% in 2020 de la aproximativ 2% in prezent. Autoritatile de la Varsovia estimeaza ca sprijinirea energiilor regenerabile va costa statul 10,8 miliarde de zloti (3,4 miliarde de dolari) in 2020, de la 5,5 miliarde zloti in 2014.
"Intentia noastra este sa venim cu o solutie buna in mijlocul unor interese variate. Intelegem ca investitorii au nevoie de stabilitate si predictibilitate", a... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 14:12
Subventiile pentru energiile regenerabile maresc pana la cote insuportabile costurile de productie in industrie, iar scaderea acestora provoaca pierderi investitorilor in sisteme ecologice. In plus, administratorii sistemului energetic sunt obligati sa faca echilibristica intre sursele clasice si cele "curate".
Romania si-a asumat la nivelul Uniunii Europene sa atinga un procentaj de energie regenerabila in consumul total de 24% in 2020. Prin legea interna, autoritatile din Romania si-au stabilit sa atinga, pana in 2020, un procent de energie electrica regenerabila de 38%, netinand insa cont de realitatile economice din tara. Astfel, Romania a devenit un El Dorado al investitorilor in energie regenerabila, dar si un iad pentru industriasi, care sunt obligati sa suporte, prin majorari de preturi, costurile pentru aceste surse.
Schema actuala de sprijin din Romania este cea mai generoasa din toate statele membre UE. Numai pentru acest an, schema prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca de la stat certificate de 500 de milioane de euro.
Daca pentru producatorii de energie verde subventia este bine-venita, pentru industriasi inseamna costuri suplimentare de productie care pot duce chiar la inchiderea unor fabrici. Pentru exemplificare, mentionam ca numai la Alro Slatina s-au inregistrat costuri de 22 de milioane de euro cu energia regenerabila, din totalul facturat de 66 de milioane de euro pentru energia consumata in 2012 de catre producatorul de... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 12:56
Schema de sprijin acordata proiectelor de energie regenerabila dezvoltate in Romania ii ingrijoreaza pe oficialii ArcelorMittal Galati.
Potrivit acestora, actualul sistem - care nu ar fi aliniat celor din alte state membre ale Uniunii Europene - "nu ia in considerare impactul asupra principalilor consumatori de energie si i-ar putea impinge pe acestia dincolo de limita sustenabilitatii", se arata intr-un comunicat al companiei.
"Suntem sustinatorii energiei regenerabile, insa aceste proiecte nu au o contributie proprie similara cu cea pe care o au marii consumatori de electricitate prin schemele suport. Acesti producatori de energie regenerabila nu sunt suficient de competitivi pentru a se sustine exclusiv din veniturile avute pe bursa de electricitate. In plus, nivelul necesar de investitii, precum si perioada limitata de functionare (o treime dintr- un an) obliga tarile sa implementeze mecanisme de sprijin care sa le asigure rentabilitatea", completeaza acestia.
In Romania, o centrala eoliana primeste doua certificate verzi (in valoare de 2 x 58 EUR) pentru fiecare MWh generat, potrivit calculelor facute de companie.
Pe langa aceasta, mai incaseaza si pretul de vanzare a energiei electrice, care este de circa 40 EUR/MWh pe piata spot.
Schemele de suport sunt finantate in principal de marii producatori industriali din Romania, dar si de alti consumatori, care sunt, acum, puternic afectati de acest tip de sprijin, se arata in comunicatul oficial.
O... mai mult
Duminica, 31 Martie 2013, ora 13:36
Guvernul va modifica legislatia privind acordarea certificatelor verzi pentru a preveni distrugerea industriei romanesti si a gasi un echilibru intre sprijinirea investitiilor in energie regenerabila si costurile pe acestea le implica, a sustinut ministrul delegat pentru Energie Constantin Nita.
"Stiu ca nu este un subiect placut, mai ales pentru investitori, dar, in acelasi timp, trebuie sa fie foarte clara. Nu putem distruge industria romaneasca numai de dragul industriei regenerabile. Trebuie sa gasim un echilibru. Aici si cei care au investiti in regenerabile trebuie sa ne inteleaga. Suntem prinsi ca intr-o menghina. Pe deoparte este consumatorul casnic care, sigur, suporta factura electrica, pe de alta parte este consumatorul industrial care, la randul lui, nu mai poate sa suporte nici el costul certificatelor verzi in costul final al produsului", a declarat acesta.
"In felul acesta, Guvernul este prins in doua parti si, sigur, mai are si pe cineva in spate, anume investitorul care spune: 'Dumneavoastra v-ati angajat in lege, chestiunea cu predictibilitatea'. Corect, asa este si recunoastem lucrul acesta. Dar trebuie sa si recunoastem cand gresim. Nu putem merge in greseala pana la capat. Trebuie sa luam masuri ca in tot acest palier sa existe un echilibru", a mai spus Nita.
Potrivit acestuia, toata lumea trebuie sa castige, si 'industriasul', si consumatorul casnic, si cel care a investit.
"Nu am vazut investitori din energia regenerabila care sa vina... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 12:26
Subventiile platite de stat pentru dezvoltarea energiei regenerabile, in principal a celei eoliene si a celei solare, fac diferenta intre un domeniu neatractiv si "un Eldorado al industriei regenerabile", potrivit mai multor analisti din domeniu.
Mai mult, acestia spun ca energia regenerabila, produsa la costuri mari, ameninta sa alunge din tara o serie de industrii energointensive.
Costurile mari de productie a energiei regenerabile pun presiune tot mai mare si pe tarile Uniunii Europene, care ameninta dezvoltarea industriei din regiune. Aceasta in conditiile in care UE si-a propus ca 20% din consumul sau de energie sa provina, pana in 2020, din energia regenerabila.
Romania are chiar o tinta mai ambitioasa, ca 24% din energia consumata in 2020 sa aiba la origine surse regenerabile.
Conform Eurostat, tara noastra se afla in 2010 foarte aproape de aceasta tinta, cu un consum de 23,4% din astfel de surse, insa cea mai mare parte a acestui procent provenea din hidroenergie, doar o proportie foarte mica avand la origine, la acel moment, energia eoliana sau solara.
Urmatorul raport al Comisiei privind consumul de energie regenerabila din tara noastra urmeaza sa fie publicat la sfarsitul primaverii, conform Reprezentantei CE in Romania.
Subventiile pentru energia regenerabila, reflectate in costurile finale
Industria de energie regenerabila este puternic subventionata, iar costurile transferate asupra consumatorilor finali, atat casnici, dar mai ales... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 11:30
Subventiile platite de consumatori pentru sprijiniarea productiei de energie regenerabila "canibalizeaza" industria si distorsioneaza piata, intrucat sunt prea mari prin raportare la costul tehnologiilor, a declarat vicepresedintele Alro Slatina (ALR), Marian Nastase.
"Subventia pentru energia regenerabila loveste cu brutalitate in orice consumator de energie intr-un mod fara precedent. (...) Businessul lor (al producatorilor de energie regenerabila - n.r.) distorsioneaza economia pentru ca nu este economie de piata, ci una subventionata. Subventia doar a distorsionat economia, este disproportionata, brutal de mare, canibalizeaza industriile, in conditiile in care costul tehnologiilor a scazut la mai putin de jumatate", a afirmat Nastase.
Vicepresedintele Alro, companie care este cel mai mare consumator de energie din Romania, apreciaza ca schema de sprijin pentru energiile regenerabile trebuie ajustata, iar acest lucru revine autoritatilor.
"Factura la energie a crescut fara o justificare reala, schema de sprijin trebuie ajustata. Din cate am vazut, si autoritatile par ingrijorate de magnitudinea problemei.
Speram la masuri ferme si rapide de aducere a realitatii din teren in reglemementari, care sunt vechi de trei ani. Cum se va face, nu stim, dar este nevoie de o reactie cat mai repede si fara jumatati de masura. Toata lumea vrea locuri de munca, dar de cati angajati este nevoie sa opereze un parc eolian? Incercam sa tinem cat putem costurile sub control.... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 17:16
Pietele emergente au fost marii castigatori din sectorul de energie verde in cursul anului 2012, conform raportului trimestrial Ernst & Young, Renewable energy country attractiveness indices. Cu toate acestea, dupa opt ani de crestere a nivelului investitiilor noi in cadrul sectorului, se pare ca anul acesta va exista o scadere, dupa un an record in 2011.
Performanta noilor piete a fost datorata abundentei resurselor naturale si cererii in crestere pentru energie, se transmite in comunicatul de presa al companiei.
In timp ce primele date sugereaza ca nivelurile investitiilor in energie verde sunt in scadere, acest lucru nu este neaparat un semn rau. Inca exista capacitati importante de energie verde in curs de instalare, insa costurile cu acestea sunt ceva mai mici decat anul trecut. In plus, investitiile si instalatiile pentru energie verde continua sa fie propulsate de activitatea din pietele emergente, aflate in plina expansiune.
Energia verde a inregistrat un rol tot mai important in mixul de energie al marilor companii de pe glob. Pe masura ce corporatiile evalueaza riscurile in ceea ce priveste securitatea energetica, preturile energiei, mediul de reglementare, brand-ul si presiunile din partea partilor interesate, acestea incep sa se concentreze pe optimizarea mixului lor de energie prin cresterea investitiilor si instalarea capacitatilor de energie din surse regenerabile.
Desi ne-am confruntat cu o redresare lenta a crizei financiare globale, tranzitia... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 15:46