Guvernul din Costa Rica a anuntat ca a solicitat Fondului Monetar International un instrument de asistenta financiara in suma de 1,75 miliarde dolari pentru a combate criza provocata de pandemia COVID-19, informeaza agentia EFE.
Presedintele Bancii Centrale din Costa Rica, Rodrigo Cubero, si ministrul Finantelor, Elian Villegas, au trimis o scrisoare directorului general al FMI, Kristalina Georgieva, pentru a solicita "inceperea negocierilor pentru un acord de asistenta financiara pe trei ani in cadrul unui instrument de servicii extinde, in valoare de circa 1,75 miliarde dolari", conform unui comunicat oficial.
"Acordul ar oferi o ancora politica planurilor noastre de consolidare fiscala pentru perioada necesara in vederea obtinerii unui excedent primar si situarii datoriei pe o clara traiectorie descendenta, in plus fata de faptul ca este necesar pentru a asigura o viguroasa recuperare economica dupa pandemie si o mai buna traiectorie de crestere economica pe termen mediu", se mentioneaza in scrisoarea Guvernului catre FMI.
Conform datelor Bancii Centrale, Costa Rica va suferi o cadere a economiei sale de 5% anul acesta ca urmare a crizei provocate de pandemie, in timp ce deficitul fiscal ar putea ajunge la 9% din PIB si datoria la circa 70% din PIB.
"Acest acord pe termen mediu cu FMI va furniza resurse importante Guvernului Central in conditii favorabile si va permite accesul la resurse financiare aditionale din partea organismelor financiare... mai mult
Duminica, 30 August 2020, ora 11:06
Air One, divizia low-cost a companiei aeriene de linie regulata Alitalia, va intra pe piata romaneasca in iulie, fiind al doilea operator italian low-cost care face acest pas, dupa Air Valee.
Intrarea noilor jucatori vine in contextul in care declansarea crizei economice i-a scos de pe piata prima data pe operatorii low-cost My Air si Sky Europe, dar si pe easyJet si compania de stat a Ungariei, Malev.
Air One va avea zboruri de doua ori pe saptamana pe ruta Bucuresti-Venetia la inceputul lunii iulie, potrivit datelor de pe site-ul companiei aeriene.
"Pe aceasta ruta sunt zboruri in fiecare luni si duminica din saptamana, pretul pentru o calatorie dus-intors fiind de 150 de euro cu toate taxele incluse", a transmis prin telefon un angajat de la serviciul de rezervari al companiei aeriene italiene. mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 15:46
Aprovizionarea cu rechizite pentru inceperea anului scolar ii costa pe parinti, in medie, intre 200 si 250 de lei, in functie de exigenta fata de brand. Ofertele variaza, astfel incat, din acelasi loc, parintii pot cumpara un ghiozdan simplu, complet echipat pentru aproximativ 40 de lei, dar si ghiozdane marca Prada, neechipate, pentru aproximativ 150 de lei.Vanzarile in librarii si la marii retaileri au crescut in 2011 fata de anul anterior, odata cu dezvoltarea apetitului pentru brand-uri, iar cresterile vor continua in urmatoarele saptamani, sustin reprezentantii. “In prezent avem vanzari cu 41% mai mari decat in trecut si estimam ca vanzarile vor creste in continuare cu 10-15%”, a declarat Flaviu Pastor, Director de Marketing si PR in cadrul Diverta.
Cresterea de vanzari asteptata se refera in principal la copiii din clasele intai si a doua, in cazul carora parintii au o retinere in a alege manuale sau caiere pana nu sunt siguri de cerintele invatatorilor.
“Va mai urma un val de crestere a vanzarii imedat dupa ce incepe scoala, in primele doua-trei zile de scoala si vin cu indicatiile invatatoarei”, spune reprezentantul Diverta.
Ce oferte intalnim in magazine
In librarii si la marii retaileri ofertele se adreseaza atat parintilor instariti, cat si celor care cauta strictul necesar.
Astfel, pentru 40 de lei, parintii pot cumpara un ghiozdan “basic”, care poate contine, un penar, patru caiete A5, un bloc de desen, un set de... mai mult
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 13:06
Guvernul irlandez vra sa impuna unor creditori ai bancilor irlandeze sa suporte o parte din pierderile cauzate de criza acceptand rambursarea unor sume mai mici, pentru a reduce volumul ajutoarelor care vor fi acordate institutiilor de credit din bani publici, transmite Mediafax.Irlanda vrea sa impuna pierderi pe obligatiunile neacoperite cu prioritate la rambursare care nu sunt asigurate prin garantii de stat. Aceste titluri totalizeaza 16 miliarde euro.
"O solutie sustenabila si completa pentru bancile irlandeze implica recapitalizarea, dar si o impartire a poverii financiare (...)
Acesta este cu siguranta rezultatul cautat de guvern", a declrat ministrul agriculturii, Simon Coveney, pentru televiziunea de stat RTE.
Conform acordului cu UE si FMI incheiat anul trecut, Irlanda poate impune pierderi pe datoriile cu prioritate mai scazuta la rambursare, insa BCE se opune reducerii sumelor datorate detinatorilor de obligatiuni cu prioritate ridicata.
Noul guvern din Irlanda a venit la putere in luna februarie cu mandatul de a renegocia acordul de finantare externa.
Oficialitatile irlandeze au declarat ca tara nu-si poate permite acordul actual cu FMI si UE, iar ministrii finantelor din Uniune trebuie sa decida in urmatoarele saptamani ce concesii pot oferi Dublinului.
Autoritatile asteapta rezultatele testelor de stres derulate in sectorul bancar irlandez, care vor fi publicate joi. Golul de capital este estimat de analisti la 25 miliarde euro, in timp ce fondurile puse... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 09:10
Dacia, marca low-cost care sustine vanzarile Renault, are probleme pe pietele emergente, insa se bucura de succes in statele dezvoltate, unde cumparatorii incearca sa faca economii, ceea ce erodeaza performantele modelelor mai scumpe, potrivit Mediafax. Renault a pornit in urma cu sase ani sa cucereasca pietele emergente cu o masina accesibila ca pret si cu dotari modeste.
Acum, producatorul auto francez are probleme cu vanzarea modelului in unele state in curs de dezvoltare, precum India, insa masinile sunt cumparate de clienti din tarile bogate care incearca sa economiseasca bani, ceea ce loveste in vanzarile de automobile mai scumpe ale Renault.
Anul trecut, peste un sfert din vanzarile Renault au fost reprezentate de modele fara pretentii din categoria "entry", care costa mai putin de doua treimi din pretul unei masini standard echivalente.
Grupul a vandut anul trecut 684.882 de masini din variantele low-cost, jumatate din acestea fiind reprezentate de masini marca Dacia, livrate in principal pe pietele europene, restul fiind modele low-end Renault, destinate statelor emergente.
"Nu asa se astepta Renault sa fie", potrivit Wall Street Journal. Dacia a fost destinata pietelor emergente, iar Europa de Vest era o idee secundara, a afirmat Tim Urquhart, analist la IHS Global Insight.
"Europa de Vest a devenit un succes mai mare decat s-a anticipat", a adaugat el. La putin timp dupa lansarea productiei modelului Logan, produs de Dacia in Romania, importatori independenti... mai mult
Joi, 03 Februarie 2011, ora 11:08
Costul datoriilor Cehiei si Poloniei este in prezent mai scazut decat pentru jumatate din tarile zonei euro, in urma crizei bugetelor din Uniunea European si a planurilor de reducere a deficitelor in statele din estul continentului, ceea ce arata ca investitorii nu tin seama de nivelul ratingurilor, transmite Mediafax.Randamentele obligatiunilor pe termen de zece ani ale Cehiei si Poloniei au scazut sub costul imprumuturilor Portugaliei, Spaniei si Italiei.
In prezent, randamentele Poloniei sunt mai mici decat in cinci din 16 tari membre ale zonei euro. In cazul Cehiei, randamentele sunt mai ridicate fata de numai cinci state din zona euro.
Ratingul atribuit de Moody's Poloniei este cu trei trepte sub cel al Italiei si cu patru fata de Spania. Cehia are rating similar cu cel al Portugaliei, ale carei costuri de finantare sunt duble.
"Investitorii prefera Cehia si Polonia, unor economii dezvoltate din UE. Agentiile de rating au ramas probabil in urma tendintelor", a declarat Timothy Ash, seful departamentului pentru cercetari in domeniul pietelor emergente la Royal Bank of Scotland Group, in Londra.
Randamentele obligatiunilor Portugaliei, Spaniei si Italiei au inceput sa creasca in ianuarie, cand a iesit la iveala deficitul bugetar real al Greciei, iar in aprilie au ajuns mai mari decat al Cehiei, cand s-au extins problemele in sudul Europei.
In august, randamentul datoriilor Poloniei a scazut sub cel al Italiei si s-a mentinut pe un trend descendent dupa ce guvernul... mai mult
Marti, 12 Octombrie 2010, ora 10:49
Locuitorii celor mai importante economii din lume sustin "greul" crizei financiare, fiecare dintre ei platind cate 10.000 de dolari pentru iesirea din recesiune.Valoarea totala a ajutoarelor acordate de guvernele din intreaga lume pana acum se ridica la 10,8 trilioane de dolari, potrivit unei analize a Fondului Monetar International. Marea Britanie a cheltuit cel mai mult, anume 94,4 la suta din produsul intern brut, adica 2,4 trilioane de dolari, fiind urmata de Statele Unite ale Americii, cu 25,8% din PIB, suma ridicandu-se la 3,6 trilioane de dolari. Astfel, fiecare britanic a contribuit cu 30.000 de lire sterline, in timp ce fiecare american a fost nevoit sa renunte la 10.000 de dolari, pentru a ajuta bancile sau domeniul productiei si nu numai, potrivit unui calcul al BBC News. Avand in vedere ca in tarile bogate locuiesc aproximativ 1 miliard de oameni, inseamna ca fiecare locuitor a platit, in medie, 10.000 de dolari pentru salvarea economiei mondiale. Cele mai bogate state au acordat pachete de stimuli financiari in valoare de 9,2 trilioane de dolari, iar China si alte tari emergente au cheltuit 1,6 trilioane de dolari impreuna. Avand in vedere ca cea mai mare parte a acestor bani au fost injectati in sistemul bancar, guvernele incep sa ii recupereze, pe masura ce bancile isi revin. Totusi, nu toti banii pot fi recuperati, marjele de profit ale institutiilor financiare fiind mult mai scazute fata de cele dinainte de recesiune. Cuantificarea pierderilor... mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 23:43
Dupa falimentul companiei austro-slovace SkyEurope, alte companii aeriene low-cost ar putea disparea inainte de iarna, victime ale unei crize din care vor iesi numai companiile mari, precum Ryanair, estimeaza analistii citati de AFP, precizeaza NewsIn. "Sfarsitul verii si inceputul toamnei sunt propice inchiderii companiilor aeriene mici aflate in dificultate. Vor mai exista falimente, avand in vedere traficul redus de pasageri", a estimat Nick Cunningham, analist in cadrul Evolution Securities.
In sezonul cald, perioada vacantelor si a calatoriilor turistice, companiile aeriene realizeaza cele mai mari venituri.
"Daca afacerile merg deja prost, nu exista niciun motiv de a persista pe timpul iernii. Mai ales in contextul in care mediul de afaceri va fi dificil", a mai spus Cunningham.
"SkyEurope nu va fi un caz izolat. Vor fi si ale companii low-cost care vor avea dificultati pe timpul iernii", a declarat Yan Derocles, analist Oddo Securities.
Creata in 2002, dupa criza transporturilor ce a urmat atentatelor din 11 septembrie, SkyEurope este una dintre acele companii low-cost infiintate cu putine fonduri proprii, care au beneficiat de un trafic in plina expansiune, cu cresteri anuale de peste 10%.
"Insa cand vine prima criza le e greu sa supravietuiasca, pentru ca nu si-au consolidat fondurile", a explicat Derocles.
De la incepututl crizei, in septembrie 2008, numarul de pasageri a scazut constant. "Aceasta este cea mai dificila criza cu care ne-am confruntat",... mai mult
Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 17:13
Numarul pasagerilor pe segmentul business a crescut, la companiile low-cost, cu pana la 20%, datorita crizei economice, in timp ce s-a inregistrat o scadere a numarului de clienti la companiile de linie, au declarat reprezentantii mai multor companii aeriene. "Companiile low-cost sunt preferatele pasagerilor de business din cauza crizei economice globale. Putem sa spunem ca numarul contractelor a crescut pe perioada ianuarie-februarie 2009, fata de perioada similara a anului trecut. Procentul de calatori business al curselor Blue Air este de peste 10%" au declarat reprezentantii companiei.
Potrivit acestora, pentru business, compania ofera programul corporate prin reteaua de agentii noi din Malaga, Londra si Sibiu care ofera maximum de flexibilitate celor care calatoresc des, cu posibilitatea de a face economii de pana la 50%, daca aleg sa plateasca in avans un pachet de cel putin 30 de bilete de avion.
In acest sens, aceasta categorie de pasageri are posibilitatea de a beneficia de tarife fixe negociate pentru pachetele de bilete de avion cu plata bilunara. O alta companie low-cost, My Air, a inregistrat de la jumatatea anului trecut si pana in prezent o crestere cu pana la 30% a numarului de pasageri de business.
"Probabil ca firmele se uita mai atent la buget si prefera preturile mai mici. Cu siguranta criza economica s-a resimtit si la firme, care prefera companiile low-cost decat pe cele mari" a declarat directorul general al companiei italiane, Antonio Iervolino.... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2009, ora 17:07