Costurile de finantare ale Romaniei si Ungariei au crescut, in vreme ce ale altor tari central europene au ramas stabile, in ultima saptamana - cu mentiunea ca Romania are, oricum, randamente duble fata de Ungaria.
Perspectivele pentru Bucuresti se anunta, insa, si mai defavorabile.
In Romania, "ratele de dobanda s-au consolidat pe scadentele medii si lungi pe piata titlurilor de stat. Curbele de randament au ajuns la 4,525% la scadenta de 10 ani", potrivit unei note a Bancii Transilvania (BT), emisa luni.
Perspectiva randamentelor romanesti este mai putin favorabila decat a celor maghiare: cele romanesti ar putea creste pana la 5,4% la sfarsitul anului, iar randamentele maghiare ar putea scadea de la 2,55 - 2,6%, in prezent, pana la 2% inca din acest trimestru, nivel care s-ar putea mentine pana in decembrie, potrivit estimarilor Erste Group Research (EGR).
Randamentele la scadentele pe termen scurt au ramas aproape constante "sub influenta unui surplus semnificativ de lichiditate in piata", spun analistii EGR, intr-un raport emis luni.
Licitatiile Ministerului de Finante roman de saptamana trecuta pe piata primara au dat semnale "amestecate": cereri din piata "modeste" la licitatia de luni pentru obligatiuni cu scadenta in 2022 si "emisiuni sub obiective, dar cu un interes puternic al investitorilor la licitatia de joi pentru obligatiuni cu scadenta in 2024", considera analistii EGR.
Statul a atras 45 milioane de lei prin emisiunea de titluri scadente... mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 12:27
Romania a emis obligatiuni in euro pe piata externa de capital la cea mai scazuta dobanda obtinuta vreodata, completand cu 8 luni in avans necesarul de finantare externa pentru anul 2014, informeaza Ministerul Finantelor Publice.
"Prin aceasta emisiune de euroobligatiuni denominate in euro, cea de-a treia pentru Romania cu maturitatea de 10 ani, s-a atras suma de 1,25 miliarde de euro la o dobanda de 3,701% pe an, nivel care se situeaza cu 45 puncte de baza sub randamentul de 4,15% pe an obtinut la redeschiderea emisiunii cu maturitatea de 7 ani din luna octombrie a anului trecut", se spune in comunicat.
Conform strategiei de administrare a datoriei publice, Romania extinde maturitatea medie a portofoliului, in vederea reducerii riscului de refinantare si diversificarii bazei de investitori.
Prin aceasta emisiune de obligatiuni, Romania isi acopera cu 8 luni in avans necesarul de finantare externa planificat pentru anul 2014.
"Romania va continua sa emita titluri de stat pe piata interna conform calendarului anual de emisiuni anuntat la inceputul anului. Totodata, in contextul unor conditii de finantare extrem de avantajoase, Romania ar putea prefinanta necesitatile aferente anului 2015. Nivelul scazut al costului mediu si nivelul ridicat de suprasubscriere (de peste 4 ori), in conditiile unei participari diversificate, atat institutionale cat si geografice a bazei de investitori, reflecta credibilitatea de care se bucura pe plan extern Romania, urmare... mai mult
Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 08:59
Ministerul Finantelor(MF) a respins joi toate ofertele bancilor pentru cumpararea de obligatiuni, in valoare de 300 milioane RON. Decizia luata de MF a fost determinata de nivelul ridicat al dobanzilor solicitate de banci, in contextul intensificarii factorilor de risc macro-financiar pe mapamond.
MFP a respins ofertele bancilor pentru obligatiuni pe sapte ani
Dupa ce au atins niveluri minime record la jumatatea lunii mai, costurile de finantare a statului roman au crescut, pe fondul factorilor externi (apropierea de final a perioadei banilor ieftini in Statele Unite, semnalele macro-financiare nefavorabile din China), dar si a factorilor interni (luna iunie expira termenul pentru implementarea angajamentelor convenite cu FMI in cadrul acordului de tip preventiv).
De fapt, perceptia de risc a capitalului strain pentru expunerea pe titluri de stat emise de Romania s-a deteriorat rapid (evolutie reflectata si de deprecierea RON), se arata intr-un SSIF Broker.
Curba randamentelor a inregistrat o crestere pe toate scadentele (in medie cu aproximativ 0,8 p.p.), aceasta mentinandu-se aproape flat, expresie a persistentei asteptarilor investitorilor de crestere lenta (sub 2% an/an) si inflatie ridicata (peste 3% an/an) in trimestrele urmatoare. mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 16:45
Exxon si OMV vor continua investitiile in Romania, acestea urmand sa atinga 1 miliard de euro, a declarat premierul Victor Ponta, inainte de sedinta de guvern. El a mai precizat, ca OMV urmeaza sa mai faca o investitie in valoare de 500 de milioane de euro pana la finalul acestei luni.
Premierul s-a intalnit, in cursul zilei de marti, cu conducerile companiilor Exxon Mobil si OMV-Petrom vizavi de operatiunile de explorare de gaze ale celor doua companii in Marea Neagra.
Premierul a mai mentionat ca este bucuros de faptul ca Romania a reusit sa se imprumute, marti, de pe pietele externe cu 750 milioane euro la o rata a dobanzii de 5,1%, in conditiile in care, de obicei, tara noastra se imprumuta cu 6%. Ponta a mentionat ca, in conditile in care alte state au probleme cu costul de finantare, cum ar fi Spania si Italia, operatiunea de marti a fost un succes pentru Romania.
"Aici pot sa va spun ca e vorba de Deutche bank, JPMorgan si BNP Paribas, banci care au suprasubscris aceasta emisiune de euro pe obligatiuni. E un semn bun pentru Romania ca economie, care vine din zona in care ne asteptam mai putin si care, din punct de vedere al creditarii si al predictibilitatii si a mesajului dat catre investitori, e extraordinar de bun", a spus Ponta.
In ceea ce priveste rezultatele economice ale Romaniei, Victor Ponta a declarat ca s-a inregistrat o crestere neta a veniturilor, tara noastra fiind una din putinele state europene care au avut un astfel de rezultat. In... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 15:46
Relatia dintre stat si contribuabili trebuie sa fie una pragmatica, dar corecta precum cea dintre o firma si clientul sau. In Romania, insa, predictibilitatea este pusa sub semnul intrebarii.
O reforma a intregului sistem de Finante publice ar insemna o gura de oxigen pentru mediul de afaceri.
"Mediul afaceri nu vrea nici facilitati, nici privilegii, nici tratament favorizant, ci doar predictibilitate. Oamenii seriosi au inteles ca predictibilitatea nu inseamna doar asumarea ca nu vom creste impozitul pe profit sau CAS-ul. Mediul de afaceri asteapta de la autoritati nu promisiuni si favoruri ci un calendar care sa conduca aceasta tara in 4 ani la un sistem al finantelor publice comparabil cu al altor tari europene", a declarat Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante, intr-o posibila guvernare USL.
Acesta este de parere ca resursele financiare necesare pentru modernizarea sistemului finantelor publice nu ar depasi 100 de milioane de euro pe o perioada de sapte ani, insa ar insemna un pas urias pentru dezvoltarea mediului de afaceri autohton.
In ultimii ani, pe fondul reducerii veniturilor la buget, mediul de afaceri a avut mult de suferit din cauza numarului mare de impozite si taxe si de cresterile de taxe survenite. Cum comentati rezultatele obtinute prin aceasta strategie si ce solutii ar trebui avute in vedere pentru o revenire la un sistem de taxe favorabil cresterii economiei?
E evident ca Romania nu este un mediu favorabil afacerilor din punct de... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 14:54
Devalorizarea euro si cresterea costului creditului reprezinta principalele riscuri care ar putea lovi economia Romaniei in 2012, pe fondul deciziei luate de Standard&Poor's de a retrograda rating-urile statelor europene, cred analistii intervievati de Business24.
Romania anunta triumfatoare acum cateva luni o perspectiva de crestere economica optimista pentru anul 2012, insa analistii intrevad o perioada sumbra, in care statul roman va suferi de pe urma problemelor Europei.
Specialistii in finante spun ca exista totusi o speranta, bazandu-se pe faptul ca agentiile de rating si-au pierdut credibilitatea in ultimii ani.
"Cu toate ca incepand din 2008, agentiile de rating si-au pierdut credibilitatea, impactul pe care il au in momentul de fata este unul naucitor. Din pacate, Europa este subminata din interior de politici sociale mult prea costisitoare de populism, coruptie si de evaziune.
Europa mai are o problema uriasa despre care se vorbeste mai rar: sistemul de TVA, care asa cum functioneaza acum in UE este invitatie la frauda. Este atat de usor sa furi TVA-ul, incat trebuie facut ceva, a declarat pentru Business24 avocatul Gabriel Biris.
In opinia acestuia, decizia agentiilor de raing va contribui mai mult decat ar trebui la perspectivele de crestere economica ale Romaniei.
"Va fi un an greu, care incepe prost. Pentru noi, perspectivele de crestere economica sunt alimentate si de scandalurile din piata Universitatii. Investitorii nu se vor inghesui... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 12:36
Retrogradarea a noua state din zona euro, printre care Franta si Austria, de catre agentia de evaluare Standard & Poor (S&P) a lovit blocul comunitar. Decizia S&P va determina o crestere a costului de finantare pentru Romania, spun specialistii.
Analistii internationali avertizeaza ca viitorul euro este in pericol si ca moneda unica europeana risca sa dispara. Romania va simti retrogradarea operata de S&P pentru ca se va majora costul de finantare in euro.
Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, spune ca finantarile in euro, cel mai probabil, vor avea o tendinta de scumpire in Romania.
"Finantarile in euro vor avea o tendinta de scumpire, ceea ce poate va avea si un aspect pozitiv, prin stimularea creditarii in lei. In ceea ce priveste riscul deprecierii leului, cu o inflatie mica si in scadere, spatiul de manevra este mai mare si ca dobanda, si la nivel de curs. Cu un curs usor mai depreciat, pana la 4,4 lei/euro, nu vad efecte semnificative. Important sa nu fie mai mult", a adaugat Dumitru.
Desi in contextul international este inevitabila o presiune pe curs in toata Europa de Est, Dumitru crede ca in Romania ar trebui sa fie efecte mai mici pentru ca prezenta nerezindetilor este mai redusa.
Finantare mai scumpa in euro pentru Romania
Economistul sef al UniCredit, Dan Bucsa, se astepta la o penalizare a activelor din centrul si estul Europei, dar nu vede o contagiune pe canal bancar direct din decizia S&P. "Probabil ca BCE va continua... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 07:30
Rolul bancilor nu este sa finanteze statul roman, a declarat directorul executiv Raiffeisen Romania, Steven van Groningen, care a precizat, insa, ca bancile nu isi vor retrage expunerea.
"Nu este rolul bancilor sa finanteze statul roman. Orice banca are un portofoliu de titluri de stat, dar asta trebuie facut in anumite limite. Suntem aici ca sa finantam economia reala. Putem sa contribuim. (...). O banca trebuie sa aiba un bilant echilibrat", a declarat Steven van Groningen, in cadrul unei emisiuni televizate.
In ceea ce priveste reducerea expunerii, directorul Raiffeisen Romania a precizat ca nu se pune problema si ca nu a primit instructiuni speciale in acest sens.
Intrebat daca exista posibilitatea ca o banca sa se retraga anul viitor de pe piata locala, Steven van Groningen a precizat ca "va incepe un proces de consolidare si ca vom avea mai putine banci".
"Nu vad ca un jucator mare sa plece. Avem prea multe banci cu aceeasi ambitie", a mai spus directorul Raiffeisen Romania.
Referitor la dobanzile mari aplicate creditelor in lei, Steven van Groningen a spus ca "dobanzile vor continua sa isi caute un palier de stabilitate" si ca incorporat in valoarea dobanzii se afla si costul riscului.
"Sistemul bancar nu se finanteaza la EURIBOR, pentru ca Romania nu e in zona euro. In plus, platim riscul de tara, destul de consistent si avem un cost de risc destul de mare in Romania. Nu euro defineste costul creditului. Ci de costul riscului de tara", a mai... mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 14:12
Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a intrat in 2010 cu o datorie de aproape 150 milioane euro catre firma americana Bechtel si spera ca aceasta sa fie platita in prima parte a anului in curs, a declarat joi pentru Agentia NewsIn directorul general al companiei Dorina Tiron. "Avem deja datorii din 2009 catre Bechtel de aproape 150 milioane euro, pe care speram sa le platim in prima parte a anului in curs" a declarat Tiron.Ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, la inceputul lunii decembrie 2009, ca Guvernul Romaniei are o datorie de 100 de milioane de euro fata de compania americana Bechtel, care a finalizat, primii 42 de km ai Autostrazii Transilvania."Acum trebuie sa prindem din urma niste plati si o sa incercam sa facem si acest lucru. Sunt niste facturi care cred ca sunt undeva la 70-80 de milioane de euro si probabil ca o sa mai fie finalizarea asta, deci cred ca suntem undeva in zona lui 100 de milioane de euro, poate undeva peste.
Noi am primit o datorie foarte mare de anul trecut si probabil ca o sa ramana niste bani care sa fie platiti si in ianuarie", a spus ministrul Transporturilor, adaugand ca fiecare factura emisa se va plati la o luna dupa emiterea ei, deci pana in luna ianuarie 2010 datoriile catre Bechtel vor fi achitate.
Acesta a mai afirmat ca, in opinia sa, proiectul Autostrazii Transilvania necesita si in 2010 o alocare bugetara asemanatoare cu cea din 2009, adica "in jurul a 400 de milioane de euro".Berceanu a mai spus... mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 16:31