Cand, la ora 16:30, in dupa amiaza zilei de 10 august, maiorul Laurentiu Cazan, seful dispozitivului de interventie al Jandarmeriei din Piata Victoriei, a dat ordinul de a fi trasa prima salva de gaze lacrimogene asupra multimii, nu se astepta la implicatiile pe care le va avea decizia sa si cum va transforma Romania reprimarea violenta a unei manifestatii pasnice si cu ce consecinte.
Ce s-a intamplat in acea dupa-amiza de vara a schimbat intreaga arhitectura politica, iar acest lucru se profileaza in ultimul barometru de opinie realizat de Parlamentul European publicat miercuri, 17 octombrie.
Increderea cetatenilor romani in Uniunea Europeana s-a prabusit cu zece procente intr-un interval de cinci luni, de la 59%, in aprilie 2018, la 49%, in septembrie 2018. Este cea mai mare cadere inregistrata intr-un stat european din cele 28 cate sunt in Uniune.
Mai mult, Romania are cel mai ridicat procent de cetateni dintre toate statele membre care spun ca tara lor se misca intr-o directie gresita, 81%. Si toate acestea se intampla intr-o Uniune Europeana in care increderea a urcat la cel mai inalt nivel din 1992 si pana acum.
62% dintre cei 508 milioane de locuitori ai UE (peste 300 de milioane) considera ca a face parte din aceasta comunitate e un lucru bun pentru ei si pentru tara lor.
"In Romania, care va fi urmatoarea la presedintia rotativa a Consiliului Europei, contextul turbulent national prin care a trecut tara incepand cu luna august (referire la 10 august... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 08:17
Eurodeputatul roman Siegfried Muresan (PMP) este negociatorul sef al Parlamentului European in ce priveste adoptarea bugetului Uniunii pentru anul 2018. Bugetul a fost votat de parlamentari intr-o forma care nemultumeste Consiliul European, institutia care reuneste sefii statelor membre. Urmeaza trei saptamani de negociere pentru a se ajunge la forma finala.
Siegfried Muresan (foto) stie foarte bine cum functioneaza birocratia europeana si a raspuns la mai multe intrebari despre ce poate castiga Romania de la UE in 2018 si ce poate pierde daca PSD merge inainte cu atacul si deteriorarea Justitiei.
In criza declansata de prabusirea Guvernului Grindeanu, ati fost nominalizarea PMP pentru pozitia de prim-ministru. Mai doriti sa fiti premierul Romaniei?
Uitandu-ma la actualul guvern, pot spune ca oricine ar putea sa fie un prim-ministru mai bun decat Mihai Tudose. Fiecare zi pe care Mihai Tudose o petrecere la conducerea guvernului va avea consecinte negative pe termen scurt si lung pentru Romania. Este un guvern care a pierdut increderea atat a oamenilor cat si a partenerilor nostri internationali.
La inceputul anului, opinia publica internationala a vazut cum sute de mii de persoane au iesit in strada pentru a apara sistemul de justitie si statul de drept impotriva incercarilor guvernului de a slabi institutiile de aplicare a legii. Comunitatea internationala distinge in acest moment intre popor si clasa politica care e la putere in Romania.
Am observat ca... mai mult
Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 11:51
Zeci de mii de persoane au aclamat luni, la ora locala 0.00 (1.00, ora Romaniei), aderarea la Uniunea Europeana (UE) a tarii lor, dupa 22 de ani de la proclamarea independentei fata de fosta Iugoslavie.
"Bine ati venit in Uniunea Europeana", a spus presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso multimii reunite la Zagreb, cu putin timp inainte ca "Oda bucuriei" a lui Beethoven - imnul UE - sa consacre integrarea Croatiei ca al 28-lea stat membru al blocului european, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Noul stat membru are insa inainte o serie de provocari, de la problemele economice, pana la cele care decurg din faptul ca va trebui sa protejeze cea mai lunga frontiera externa a UE, intr-o regiune notorie pentru afluxul de imigranti ilegali si traficul de droguri sau arme, scrie Agerpres.
Seful executivului comunitar a declarat astfel intr-un interviu acordat pentru presa croata ca tara ravasita de razboi cu doua decenii in urma este acum "o democratie stabila", dar a precizat ca aceasta "va trebui sa raspunda urgent unor provocari importante in ceea ce priveste stimularea cresterii, consolidarea finantelor publice, promovarea competitivitatii si asigurarea stabilitatii financiare".
Barroso a reiterat importanta combaterii coruptiei, in care apreciaza ca Croatia a obtinut rezultate concrete, si a mentionat ca perioada tranzitorie de sapte ani in care statele membre pot impune restrictii pe piata muncii pentru lucratorii croati va trece "foarte repede".... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 08:26
Croatia, care peste patru saptamani va adera la UE, face ultimele pregatiri pentru aceasta etapa "istorica", insa pentru numerosi cetateni croati atmosfera nu este una de sarbatoare din cauza gravelor probleme economice cu care se confrunta aceasta fosta republica iugoslava.
Criza economica si masurile de austeritate adoptate au slabit considerabil guvernul de centru-stanga, aflat la putere de la sfarsitul lui 2011, relateaza AFP.
Social-democratii risca sa piarda, in al doilea tur, alegerile municipale de duminica, in capitala Zagreb, pe care o controleaza inca din 2000.
In noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, focurile de artificii vor ilumina cerul Zagrebului, precum si al altor orase croate. Liderii celor 27 de tari membre ale UE si din Balcani sunt invitati la o ceremonie somptuasa pentru a sarbatori finalizarea unui proces de integrare care a durat zece ani.
"Data de 1 iulie marcheaza sfarsitul unei calatorii lungi", a declarat pentru AFP fostul presedinte croat Stipe Mesici (2000-2010), care a jucat un rol decisiv in apropierea Croatiei de UE.
"Ne-am indepartat definitiv de nationalismul care a marcat primii ani ai independentei noastre, si am adoptat toate normele europene", a adaugat el.
Aderarea la UE a fost obiectivul elitei politice croate, de la proclamarea independentei de fosta Iugoslavie, in 1991, insa politica nationalista a primului presedinte Franjo Tudjman, decedat in 1999, a condamnat Croatia la izolare internationala timp de mai... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 10:05
Muntenegru a finalizat, marti, primele negocieri de aderare la Uniunea Europeana, dupa sase luni de la deschiderea oficiala a acestora, relateaza AFP.
"Reuniunea de astazi (marti) marcheaza inceputul negocierilor lansate pe 29 iunie 2012, privind aderarea la UE", potrivit unui comunicat al Consiliului European.
Exista 35 de capitole care acopera toate aspectele ale dreptului comunitar. Fiecare capitol corespunde unui anumit domeniu politic (transporturi, energie, politica economica si monetara, agricultura, piscicultura, finante, justitie) si are scopul de a verifica daca legislatia nationala a statului-candidat corespunde dreptului european.
Capitolul negociat marti intre UE si Muntenegru se refera la stiinta si cercetare (capitolul 25). Pe 29 iunie, sefii de state si guvern din UE au dat unda verde negocierilor de aderare cu Muntenegru. Europenii au insistat ca liderii fostei republici iugoslave sa garanteze independenta justitiei si sa intensifice lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei.
Muntenegru este un stat mic, cu 650.000 de locuitori, care si-a proclamat independenta in 2006, obtinand in decembrie 2010, statutul oficial de "stat candidat" la UE.
Urmatoarele negocieri vor avea loc in prima jumatate a anului 2013, a comunicat UE.
"Integrarea in Uniunea Europeana este obiectivul principal. Guvernul este pregatit sa continue negocierile (de aderare) intr-un mod serios", a declarat premierul Muntenegrului, Milo Djukanovici, care tocmai si-a... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 08:34
Comisia Europeana obliga functionarii Uniunii Europene sa raporteze orice informatie care sugereaza fapte de coruptie, asigurandu-le anonimatul, dupa ce a constatat faptul ca denunturile privind disfunctionalitati constatate sunt putine, cam cinci cazuri reclamate pe an.
Comisia Europeana (CE) a adoptat joi noi orientari privind denuntarea disfunctionalitatilor cu scopul de a incuraja personalul sa raporteze orice informatie care sugereaza existenta unor acte de coruptie, de frauda si a altor nereguli grave pe care le descopera in cadrul atributiilor de serviciu, potrivit site-ului ec.europa.eu.
Normele UE privind denuntarea disfunctionalitatilor sunt deja printre cele mai stricte din lume. Aceste norme au fost adoptate in 2004 si figureaza in statutul functionarilor Uniunii, document cu putere legala. Noile orientari pornesc de la aceste norme si reunesc jurisprudenta si experienta practica din domeniu. De asemenea, orientarile reamintesc personalului ca, in timp ce in multe sisteme juridice denuntarea disfunctionalitatilor este un drept, pentru personalul UE este o obligatie.
Vicepresedintele Maro¹ ©efeovie a declarat: "Denuntarea disfunctionalitatilor este o arma esentiala a arsenalului Comisiei impotriva coruptiei si fraudei. Comisia nu numai ca permite membrilor personalului sa raporteze daca descopera nereguli grave, ci ii obliga sa faca acest lucru. Aceste orientari insufla incredere membrilor personalului in privinta momentului si modului in care trebuie... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 13:27
Lupta contra coruptiei in Balcani a marcat un punct fara precedent odata cu condamnarea, marti, a fostului prim-ministru croat Ivo Sanader la zece ani de inchisoare, dar acest 'cancer' care roade tarile din fosta Iugoslavie, care aspira toate la aderarea la Uniunea Europeana, este departe de a fi vindecat, comenteaza duminica AFP.
Lupta contra coruptiei in Balcani cu siguranta nu este posibila fara un sistem juridic independent, a afirmat analistul politic Sasa Popov, intr-o declaratie pentru agentia citata.
Coruptia generalizata afecteaza toate straturile societatii. Potrivit unui raport ONU lansat in 2012, aceasta 'este o parte a vietii de zi cu zi' in regiune. O persoana din sase se confrunta in mod direct sau indirect cu coruptia atunci cand intra in contact cu un functionar public, potrivit raportului.
Si, conform ultimului clasament al Transparency International privind coruptia, nicio tara din Balcanii de Vest nu depaseste nivelul 4 pe o scara de la 0 la 10, in care 10 semnifica 'foarte curata', iar 0 - 'foarte corupta'.
Lika Nedeljkovic, o sarboaica sexagenara, se pregateste sa-si faca controlul medical lunar. Ea nu uita niciodata sa ofere ciocolata sau cafea medicului ei. 'A devenit un automatism', spune femeia, care a supravietuit unui cancer.
Desi nimeni nu i-a cerut in mod direct cadouri sau mita, dna Nedeljkovic stie de mult timp ca o cutie de bomboane sau un parfum ii vor asigura mai multa atentie, daca nu ingrijire, in sistemul medical public... mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 14:00
Coruptia in Bulgaria, cu 150.000 de mite pe luna, depaseste de doua sau trei ori media europeana si constituie "o problema endemica", a reclamat luni Centrul pentru studiul democratiei (CSD) de la Sofia.
In urma unei anchete in randul populatiei bulgare, reiese ca persoanele chestionate considera coruptia de doua ori mai des practicata, comparativ cu media europeana, in serviciile publice vamale, de justitie, politie, sanatate si educatie, potrivit unui raport al CSD.
Conform unui index de calcul european, coruptia in Bulgaria atinge 25 de puncte, in timp de media europeana se situeaza la 8 puncte. Singurele state cu un index mai ridicat sunt Romania (31), Lituania (27) si Slovacia (27).
"Din cauza nepedepsirii coruptiei la nivelurile inalte ale puterii (...) Bulgaria este una dintre putinele - daca nu singura - tara din Europa fara coruptie politica dovedita" de tribunale, arata CSD in acest studiu finantat de fundatia germana Friedrich Ebert.
"Contractele publice, inclusiv proiectele finantate de UE (...) constituie instrumentul cel mai puternic al coruptiei politice", constata CSD. Criza a exacerbat concurenta intre companii pentru a obtine contracte de achizitii publice garantate de stat, ceea ce permite oamenilor politici si administratiei sa obtina comisioane ilegale, adauga Centrul.
Centrul de studiu al democratiei evalueaza coruptia pe baza anchetelor privind participarea cetatenilor la acte de coruptie si presiunea pe care acestia o resimt sa dea... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 08:20
Coruptia cauzeaza reducerea investitiilor, blocarea functionarii corecte a pietei interne si impactul negativ asupra finantelor publice, potrivit sondajului Eurobarometru dat astazi publicitatii de Comisia Europeana
Se estimeaza ca fenomenul coruptiei costa economia UE aproximativ 120 de miliarde de euro pe an.
Coruptia ramane o problema majora in tarile Uniunii Europene, ba chiar se pare ca a crescut in ultimii trei ani. Din datele obtinute reiese ca aproape trei sferturi din europeni continua sa considere coruptia drept o problema grava si sunt de parere ca ea este prezenta la toate nivelurile de guvernare.
Opt procente din respondenti afirma ca li s-a cerut sau sugerat sa dea mita in ultimul an.
In curand, Comisia Europeana va prezenta o serie de propuneri legislative privind, in special, confiscarea bunurilor obtinute din infractiuni, reforma normelor aplicabile in materie de achizitii publice, realizarea unor statistici mai avansate privind activitatea infractionala si consolidarea politicii antifrauda la nivel european.
Rezultatele sondajului
Sondajul Eurobarometru a fost realizat in cele 27 de state membre ale UE in septembrie 2011. Principalele constatari sunt urmatoarele:
- majoritatea europenilor (74 %) considera coruptia ca fiind o problema majora in tara lor. Aproape jumatate dintre europeni (47 %) cred ca nivelul coruptiei din tara lor a crescut in ultimii trei ani;
- majoritatea europenilor considera ca institutiile locale (76 %),... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 15:11