Dan Simpalean, stomatolog si consilier local la Targu Mures din partea USL, a lucrat intre 2010 si 2013 ca reprezentant vanzari la Axia Medical, iar din iulie 2019, la o luna dupa numirea lui ca director la Spitalul "Filantropia", si pana acum, Axia a castigat contracte de aproape 200.000 de euro cu spitalul din Bucuresti.
Dupa ce managerul Cristian Macarie a demisionat dupa un protest de trei ore al personalului medical de la "Filantropia", in locul sau, administratia Gabrielei Firea l-a numit pe Dan Simpalean, un medic stomatolog sosit de la Targu Mures.
Potrivit Libertatea.ro, mai multe firme de casa au inceput sa fieabonate la contracte publice cu spitalul, spun mai multi angajatil. Printre ele se numara si Axia Medical, o firma din Targu Mures, pentru care a lucrat in trecut chiar Simpalean.
In perioada 2010-2013, actualul manager lucra ca reprezentant vanzari la Axia Medical, potrivit CV-ului acestuia. Apoi, Dan Simpalean a ajuns seful spitalului bucurestean pe 14 iunie 2019, pe un salariu brut de 18.000 de lei, iar in urmatoarea luna incep achizitiile de la Axia Medical. In jumatate de an, "Filantropia" cumpara de 231.000 de lei, aproape 50.000 de euro, de la Axia Medical.
Achizitiile Spitalului Filantropia de la Axia Medical
Una dintre achizitiile din martie consta in 15.000 de masti chirurgicale cu 3 pliuri si elastic. Pretul unitar, 3,50 de lei. Total, 52.500 de lei. Peste 10.000 de euro pentru mastile de la Axia. Pretul e unul ridicat, dar... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 09:57
Fosti ministri, functionari guvernamentali si afaceristi de top sunt vizati de procurorii DNA intr-un dosar care are legatura cu achizitiile de la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, potrivit unor surse judiciare citate de Ziare.com.
Un dosar in care doi fosti directori din cadrul Institutului Clinic Fundeni au recunoscut faptele de coruptie si au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei. Este vorba de Emilia Grigore, fost director financiar-contabil al Institutului Clinic Fundeni, si Adrian Parvulescu, fost sef Birou Achizitii Publice in cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Cei doi au fost condamnati la 2 ani si 3 luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pentru luare de mita, in forma continuata si permitere a accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata.
Dadeau informatii confidentiale
Potrivit DNA, cei doi le-ar fi oferit unor oameni de afaceri, in mod nelegal, informatii nedestinate publicitatii, astfel incat acestia sa poata incheia mai multe contracte de echipamente si produse medicale cu Institutul Clinic Fundeni.
Informatiile erau oferite atat anterior organizarii procedurilor de achizitie publica, cat si in timpul derularii acestora, respectiv in perioada iulie 2015 - februarie 2016.
Ulterior, contractele au si fost incheiate de unitatea medicala cu firmele... mai mult
Joi, 23 Iulie 2020, ora 10:54
Clasamentul spitalelor din Romania in functie de indicatorii de performanta anti-mita
Platile informale in spitale reprezinta una dintre principalele nereguli semnalate in ultimele decenii de catre beneficiarii serviciilor medicale. La randul sau, statul a cautat crearea unor mecanisme de lupta impotriva fraudarii sistemului de sanatate si impotriva coruptiei din sistem. Exista insa si o initiativa voluntara care sprijina un astfel de demers, respectiv certificarea ISO 37001 prin care se valideaza implementarea sistemului de management anti-mita de catre o organizatie.
Anti-Bribery Synergy, un organism de certificare acreditat international si cu operatiuni la nivel global specializat in audit, evaluare si certificare a sistemelor de management anti-mita bazate pe standardul international ISO 37001, a publicat recent prima sinteza a unui indicator utilizat in vederea monitorizarii performantelor operationale in domeniul prevenirii si combaterii mitei in spitalele din Romania.
In urma raspunsurilor la intrebarea "Vi s-au solicitat bani sau atentii de catre medici sau asistente?" in cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sanatatii a fost realizat un clasament al spitalelor din intreaga tara in functie de numarul de raspunsuri afirmative. Peste 350 de unitati medicale din intreaga tara au facut subiectul acestui raport, iar pentru perioada ianuarie 2019 - iulie 2019 au existat aproximativ 3800 de raspunsuri afirmative la intrebarea referitoare la pretinderea... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2019, ora 14:35
Evolutiile recente din Romania au dat multe motive oamenilor sa sarbatoreasca. Saptamana trecuta, la alegerile europarlamentare, romanii au mers in numar mare la vot, ceea ce a demonstrat o respingere rasunatoare a partidului aflat la putere si acuzat de coruptie, Partidul Social Democrat.
De asemenea, romanii au aratat un sprijin puternic pentru referendumul organizat de presedintele Klaus Iohannis, care a avut drept scop oprirea Guvernului de la a da ordonante de urgenta care sa desfiinteze Legile anticoruptiei, astfel incat oficialii de rang inalt sa scape de inchisoare, scrie Bart Scheffers intr-un amplu editorial pe Euronews.
Aceste victorii au fost urmate, o zi mai tarziu, de o decizie a instantei supreme prin care liderul PSD Liviu Dragnea, considerat si cel mai puternic om din Romania, a fost condamnat definitiv la inchisoare.
Totusi, acesta este doar inceputul, pentru ca raman multe provocari pentru poporul roman, multe dintre ele fiind agravate de coruptie, comenteaza Bart Scheffers.
Pentru a va oferi un exemplu al coruptiei din Romania, spune el, este suficient sa va uitati la femeile care incearca sa beneficieze de ingrijiri medicale. Daca vreti sa nasteti in Romania, va trebui, probabil, sa platiti pentru ingrijirea primita in maternitate. Si nu e vorba doar de o simpla mita. S-ar putea sa existe concurenta. Astfel, daca mita dumneavoastra nu este suficient de mare, altcineva, care va plati mai mult, va beneficia de ingrijirile medicale pe care le... mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 15:16
Darius Valcov, consilierul premierului Viorica Dancila, condamnat la 8 ani de inchisoare pentru coruptie, a facut joi o noua postare controversata pe retelele sociale, considerand ca nu e rentabil sa accesam fondurile europene alocate Romaniei pentru spitale, in contextul promisiunilor obtinute de Guvern de la turcii interesati de parteneriatul public-privat.
"Cifrele nu mint niciodata. Hai sa vedem! Comisia Europeana aloca RO 150 milioane euro pentru studiile si constructia (inclusiv dotarea) a 3 spitale. Studiile, conform BEI, cei care le si elaboreaza, costa 120 milioane euro. Conform acelorasi studii BEI, constructia si dotarea celor 3 spitale costa 1,2 miliarde euro. (Probabil din cele 30 de milioane euro ramase).
Intre timp, statul roman scoate in parteneriat public privat studiul, constructia si dotarea unui spital, cu 140 milioane euro. Asta, ca sa intelegem exact cum stau lucrurile!", a scris pe Facebook Darius Valcov.
Mesajul lui Valcov a venit dupa ce Guvernul a fost criticat ca nu a facut nimic pentru a folosi fondurile UE alocate pentru constructia de spitale, dar Dancila s-a laudat cu asigurarile primite de la presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, ca investitorii turci sunt interesati de construirea unui spital regional la Constanta, de 1.000 de paturi.
La ce face Valcov referire
Valcov face referire la cele trei spitale regionale - Iasi, Cluj si Craiova - convenite inca din timpul guvernarii Ponta, cu Comisia Europeana. Atunci s-a... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 17:36
Cincizeci de persoane au ajuns la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala in ultimele trei zile, cele mai multe prezentandu-se miercuri, pentru a li se face investigatii dupa ce au inhalat gaz lacrimogen folosit de Jandarmerie la protestul din 10 august, a declarat pentru News.ro purtatorul de cuvant al Spitalului Floreasca, Bogdan Oprita.
Potrivit acestuia, doar in decursul zilei de miercuri s-au prezentat la spital 30 de oameni, iar luni si marti au ajuns alti 20.
Oprita a mai spus ca niciuna dintre persoane nu a necesitat internarea, dar in cazul unora dintre ele continua investigatiile medicale. Simptomele cu care s-au prezentat la spital oamenii sunt stari de ameteala, dureri de cap, buze uscate si tuse, a mai declarat, miercuri seara, purtatorul de cuvant al Spitalului Floreasca.
"Coruptia Ucide" a anuntat marti ca Unitatea Speciala pentru Decontaminare-Cercetare C.B.R.N. (aparare chimica, biologica, radiologica si nucleara) a prelevat probe de pe asfaltul din Piata Victoriei, grupul publicand si fotografii cu cei de la Unitatea Speciala pentru Decontaminare.
"Dupa cum am spus in comunicatele anterioare, exista suspiciunea ca s-au folosit si altfel de gaze in afara de cele CS, permise de Legislatia Europeana, Conventia de la Geneva si ONU. Imbracati in celebrele costume de protectie HAZMAT, specialistii Protectiei Civile au facut masuratori in diferite puncte din zona afectata si au prelevate probe", mai afirma grupul.
Grupul "Coruptia Ucide" i-a... mai mult
Miercuri, 15 August 2018, ora 20:26
Am inceput anul cu promisiunile guvernantilor ca salariile medicilor se tripleaza si devin "ca afara". I-am auzit pe multi, in frunte cu ministrul Sanatatii, spunand ca asta trebuie sa se reflecte si in calitatea ingrijirii pe care o primim, precum si in eradicarea unei mult prea inradacinate cutume nationale - "plicul".
Am ajuns la jumatatea anului, "salariile ca in Occident" s-au transformat in "salarii bune pentru Romania" si, oricum, chiar concluzia ministrului Sorina Pintea a fost ca nu majorarile de venituri combat coruptia, ci schimbarea de mentalitati.
Insa mentalitatile nu se schimba peste noapte si cu atat mai greu fara actiuni concrete, iar coruptia din sanatate nu se rezuma doar la "atentiile" pentru servicii, ci si la bugete, achizitii sau angajari. Asa ca doi prieteni, unul cu experienta in sistemul de sanatate, celalalt specialist in standardizare, au dezvoltat un sistem de management anti-mita pentru spitale.
Plicul sau spital certificat anti-mita?
In 2016 a fost publicat ISO 37001 - sisteme de management anti-mita, fiind primul standard din familia ISO care are ca obiect coruptia. Acest standard este folosit in industrie, in banci, dar Horea Timis, de formare medic, dar care s-a implicat activ si in administratia din sanatate, impreuna cu Claudiu Pampu, care detine firma de consultanta Certifica Management Sibiu, l-au luat si l-au adaptat la realitatea din spitalele romanesti.
"Eu am fost medic de familie, de urgenta, director de spital,... mai mult
Luni, 18 Iunie 2018, ora 07:34
Managerul Institutului Oncologic din Bucuresti a fost retinut, joi noapte, de DNA pentru suspiciuni de coruptie in legatura cu achizitii publice.
Dan Nicolae Straja a fost scos din sediul DNA, dupa aproximativ sase ore de audieri, si dus cu masina in arestul Politiei Capitalei.
Dan Straja a spus, la intrarea in sediul DNA, ca nu-i cunostea pe oamenii de afaceri cu care spitalul a incheiat contracte si ca nu stie de ce a fost adus la audieri. In plus, el a sustinut ca nu a primit niciodata mita.
In acelasi dosar, a fost retinut si Bogdan Paltineanu, managerul Spitalului Clinic de Urgenta Bagdasar Arseni, la data faptei manager la Institutul "Ana Aslan", care este acuzat de luare de mita dupa ce a ...citeste mai departe despre "Managerul Institutului Oncologic din Bucuresti a fost retinut de DNA" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iunie 2016, ora 06:56
Anuntul de marti al prim-ministrului Victor Ponta privind cresterea salariilor medicilor si legalizarea primirii de bani de catre acestia de la pacienti mai mult a agitat apele decat sa le linisteasca.
Propunerile premierului ne arata, din pacate, ca solutiile reale pentru acest sistem sunt inca foarte departe de aplicare.
Dupa zile intregi de amenintari cu greva si, mai ales, cu demisia in bloc a medicilor, premierul a explicat ca statul isi permite cresterea salariilor, gratie economiilor facute in sistemul de sanatate dupa introducerea cardului de sanatate.
La un impact bugetar de 1,7 miliarde de lei pe an si economii de 90-100 de milioane de lei lunar in urma implementarii cardului, asa cum sustin reprezentantii PNL si vicepresedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Alin Sergiu Costache, afirmatia lui Ponta se sustine, mai ales ca recent se lauda cu o rectificare pozitiva a bugetului Sanatatii.
Dar daca medicii nu recurgeau la proteste si amenintari extreme, ...citeste mai departe despre "Majorarea de 25%, inceputul muncii Sisifului din Sanatate - care sunt problemele din sistem si ce solutii ar fi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 16:22