Evolutiile recente din Romania au dat multe motive oamenilor sa sarbatoreasca. Saptamana trecuta, la alegerile europarlamentare, romanii au mers in numar mare la vot, ceea ce a demonstrat o respingere rasunatoare a partidului aflat la putere si acuzat de coruptie, Partidul Social Democrat.
De asemenea, romanii au aratat un sprijin puternic pentru referendumul organizat de presedintele Klaus Iohannis, care a avut drept scop oprirea Guvernului de la a da ordonante de urgenta care sa desfiinteze Legile anticoruptiei, astfel incat oficialii de rang inalt sa scape de inchisoare, scrie Bart Scheffers intr-un amplu editorial pe Euronews.
Aceste victorii au fost urmate, o zi mai tarziu, de o decizie a instantei supreme prin care liderul PSD Liviu Dragnea, considerat si cel mai puternic om din Romania, a fost condamnat definitiv la inchisoare.
Totusi, acesta este doar inceputul, pentru ca raman multe provocari pentru poporul roman, multe dintre ele fiind agravate de coruptie, comenteaza Bart Scheffers.
Pentru a va oferi un exemplu al coruptiei din Romania, spune el, este suficient sa va uitati la femeile care incearca sa beneficieze de ingrijiri medicale. Daca vreti sa nasteti in Romania, va trebui, probabil, sa platiti pentru ingrijirea primita in maternitate. Si nu e vorba doar de o simpla mita. S-ar putea sa existe concurenta. Astfel, daca mita dumneavoastra nu este suficient de mare, altcineva, care va plati mai mult, va beneficia de ingrijirile medicale pe care le... mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 15:16
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat luni, ca de cand CE a publicat raportul MCV nu a vazut niciun progres, afirmand ca acesta va fi unul dintre subiectele pe care le va aborda la intalnirea cu premierul Viorica Dancila.
"Am spus clar ca vreau sa vorbesc cu reprezentantii Guvernului Romaniei despre recomandarile pe care Comisia le-a dat in raportul MCV. Vrem sa ne asiguram ca exista progrese in privinta Justitiei din Romania, vrem sa ne asiguram ca lupta impotriva coruptiei continua, pentru ca este foarte important pentru viitorul acestei tari. Problema mea este ca de cand am publicat raportul MCV nu am vazut niciun progres", a declarat prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, luni, la Bucuresti.
Intrebat despre activarea articolului 7 din Tratatul UE, cum s-a intamplat in cazul Ungariei si al Poloniei, oficialul european nu a dorit sa speculeze ce se va intampla, insa a zis ca Romania poate utiliza raportul MCV pentru a se pune in acord cu Comisia Europeana.
"Nu voi specula urmatorii pasi. Fiecare tara este diferita si avem o posibilitate unica cu Romania pentru ca poate utiliza raportul MCV pentru a rezolva chestiunile cu care nu suntem de acord astazi. Sa speram ca vom fi de acord maine. Trebuie sa ne asiguram ca facem pasi inainte. Ne-am oferit de multe ori ca atunci cand puneti la cale o legislatie noua sa veniti inainte sa ne sfatuim, asta e ce spun de fiecare data ca Romania sa nu mai faca pasi in directia gresita. Stiu... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 19:29
Prim-vicepresedinte Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat, luni, la ceremonia in care i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al SNSPA, ca, daca statul de drept e amenintat, daca presa este ingradita, daca democratia este reinterpretata dupa ideea "castigatorul ia totul", atunci cu siguranta acest lucru se traduce printr-o coruptie crescuta.
Potrivit lui Timmermans, atunci cand statul de drept e calcat in picioare, apar alte probleme, precum faptul ca politicienii nu mai pot fi trasi la raspundere asa cum ar trebui.
"Imi aduc aminte de o declaratie, dupa 60 de ani de la tragedia razboaielor: 'Am construit o Europa unita, cu valori puternice, pace colectiva, libertate, democratie, drepturile omului si stat de drept'. De ce este inclus statul de drept in acest citat? Trebuie sa ne intoarcem in istorie. Conceptul de stat de drept, asa cum a aparut el dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, se bazeaza foarte mult pe experienta pe care oamenii o aveau atunci.
Multe dintre lectiile invatate din procesele de la Nurnberg ne arata ca oamenii care au asistat la atrocitatile impotriva umanitatii nu au facut decat sa respecte legea, pentru ca acestea pareau legale. Acele legi fusesera votate in mod democratic. Asadar, daca o democratie decide sa introduca legi care incalca drepturile fundamentale, trebuie sa ne asiguram ca in Europa de dupa razboi acestea nu vor mai fi posibile", a afirmat Frans Timmermans.
El a subliniat ca societatile noastre sunt bazate... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 18:29
Romania se situeaza in Uniunea Europeana pe locul 24 din 28 in ceea ce priveste perceptia privind coruptia, scorul Romaniei scazand cu un punct in 2018 comparativ cu anul anterior, potrivit unui raport anual al organizatiei Transparency International.
Organizatia Transparency International a prezentat marti raportul anual privind Indicele de Perceptie a Coruptiei (IPC) la nivel global, gradul de coruptie in sectorul public fiind stabilit prin consultarea unor experti si oameni de afaceri din cele 180 de tari incluse in analiza.
Potrivit clasamentului pe anul 2018 privind coruptia realizat de Transparency International, Romania se situeaza pe locul 61 la nivel mondial, avand 47 de puncte, in scadere de doua pozitii fata de 2017.
Indicele Transparency International foloseste o scala de la 0 la 100, in care 0 puncte inseamna un grad extrem de ridicat de coruptie, iar 100 de puncte, lipsa coruptiei.
La nivelul celor 28 de state ale Uniunii Europene, Romania se situeaza pe locul 24, inaintea Ungariei (46 de puncte), Greciei (45) si Bulgariei (42 de puncte).
"Desi Romania si Bulgaria au realizat unele progrese in ultimii ani in raportul IPC, ambele au inregistrat o scadere de un punct intr-un an marcat de un scandal major de coruptie in Ungaria si proteste anticoruptie masive in Romania", noteaza Transparency.
Grecia a pierdut trei puncte din 2017 si pana astazi, in timp ce punctajul Ungariei a scazut cu opt puncte in ultimii cinci ani.
SUA au pierdut 4... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 12:17
Prima luna a Presedintiei Romane a Uniunii Europene se apropie de final, iar presa din Belgia face un scurt bilant, insa nu al reusitelor, ci al paradoxurilor observate in acest mandat.
Publicatia belgiana Mondiaal Nieuws deschide editia online de luni cu un articol intitutlat "7 lucruri absurde despre Presedintia Romana a UE".
"Coeziunea, o valoare comuna europeana - acesta este motto-ul ales de Guvernul Romaniei pentru urmatoarele 6 luni. In acelasi timp, abia poate sa asigure coeziune in interiorul sau si incearca sa forteze o amnistie generala.
Guvernul Romaniei a ales coeziunea ca motto al presedintiei europene, dar face tot ce poate sa se asigure ca inclusiv frauda cu fondurile care ar trebui sa asigure aceasta coeziune ramane nepedepsita", isi incep belgienii articolul.
Ei prezinta pozitiile exprimate de liderii UE, amintind ca Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, s-a aratat circumspect in ce priveste capacitatea Guvernului Romaniei de a pune deoparte interesele personale pentru binele comun european.
E amintit si discursul tinut in limba romana de Donald Tusk, presedintele Consiliului European, jurnalistii sesizand ca acesta nici nu s-a mai adresat guvernantilor, ci direct cetatenilor si activistilor romani.
"Depinde doar de voi daca politica romaneasca va fi pentru Europa un exemplu bun sau un avertisment sever. Celor care isi imagineaza ca in Uniunea Europeana e un semn de putere sa actionezi in afara regulilor convenite si sa... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 16:25
SUA sustin in continuare lupta impotriva coruptiei din Romania si transmit mesaje ferme oficialitatilor de la Bucuresti sa nu se impotriveasca deciziei populare ca tara noastra sa fie parte componenta a civilizatiei si culturii occidentale.
Matthew Boyse (foto) este noul asistent adjunct al secretarului de Stat al SUA, responsabil cu afaceri europene. Acesta, aflat in prima lui vizita in Romania din aceasta pozitie, a avut intalniri cu oficialii de la Bucuresti.
"Ma aflu aici pentru a lucra in ce priveste relatia dintre SUA si Romania. Vreau sa duc mai departe munca facuta de predecesorul meu si vreau sa intensific dialogul cu Romania, mai ales acum, cand tara dumneavoastra a devenit o putere la Marea Neagra si are un rol mult mai important decat cel avut in urma cu doar doua luni", a declarat Matthew Boyse, marti, la o intalnire cu presa.
Noul asistent adjunct al secretarului de Stat al SUA este inlocuitorul lui Brian Hoyt Yee, care a demisionat in ianuarie 2018.
Boyse a vizitat deja Bulgaria si va merge si in Cehia si Slovacia in zilele urmatoare.
Spre deosebire de declaratiile anterioare, diplomatii americani nu au mai facut referiri la Romania ca la un exemplu in ce priveste dezvoltarea statului de drept si nici remarci pozitive la eforturile autoritatilor romane de a limita coruptia.
Se observa o schimbare de ton care confirma si ea deteriorarea democratiei sub guvernarea PSD-ALDE.
Matthew Boyse: "Suntem atenti la tot ce se intampla!"
Boyse a... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 14:52
Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European, a declarat in timpul unei intalniri pe care a avut-o la Bucuresti cu studentii ca, din punctul sau de vedere, Romania este pregatita sa preia presedintia Consiliului European, dar si ca trebuie lucrat mult impotriva coruptiei, care reprezinta "o problema culturala".
"Din punctul meu de vedere, Romania este pregatita sa preia presedintia Consiliului European. Coruptia este o problema nu doar in Romania. Parlamentul European a aprobat rezolutia pentru Romania, nu impotriva Romaniei sau a romanilor. Trebuie sa lucram mult, nu doar in Romania, impotriva coruptiei. Trebuie sa lucram impreuna. E o problema si a cetatenilor. La fel cum este si cea a educatiei. Coruptia este o problema culturala", a declarat Antonio Tajani, prezent miercuri la Bucuresti.
El a spus si ca toate tarile trebuie sa respecte statul de drept. "Pentru noi, radacinile sunt aceleasi peste tot in Europa. Trebuie sa aparam regulile din Europa", a mai spus Tajani.
Discutia la care au mai participat Udo Bullman (S&D), Hans Olaf Henkel (ECR), Bas Eickhont (Greens), Aymeric Chauprade (EFDD) si Guy Verhofstadt (ALDE) a avut trei teme principale: UE inovatoare, sustenabila, alegerile din 2019 si viitorul UE.
Oficialii de la Bruxelles se afla miercuri in Romania, unde s-au intalnit cu prim-ministrul Viorica Dancila si cu presedintele Klaus Iohannis.
Citeste si:
Oficialii europeni au explicat liderilor de la Bucuresti ce inseamna presedintia UE.... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 19:07
Manfred Weber, liderul PPE din Parlamentul European a solicitat, miercuri, guvernului roman sa opreasca toate riscurile care au impiedicat lupta anti-coruptie. Altminteri, Romania nu poate spera la o integrare in Schengen, odata cu Bulgaria si Croatia, a spus acesta, in plenul de la Strasbourg.
"Astazi trebuie sa ne uitam spre viitor, ne bucura propunerea de a avea 10.000 de ofiteri Frontex la granite.
Zona Schengen aduce mai multe securitate, nu mai putina si solicitam Consiliului sa includa Bulgaria si Croatia in Schengen.
Solicit guvernului roman sa opreasca riscurile care afecteaza procesul de lupta impotriva coruptiei, pentru ca toate aceste trei tari ar trebui sa aiba posibilitatea de a se alatura zonei Schengen.
Europa este o Europa a democratiei", a spus Manfred Weber, in plenul Parlamentului European.
Si in declararia de marti, din plenul Parlamentului European, Manfred Weber, liderul popularilor europeni, a legat situatia din Romania de cea din Ungaria, unde incalcarile regulilor democratice au determinat Parlamentul European sa ia in discutie activarea articolului 7 pentru Budapesta, un vot care se va da, miercuri, la Strasbourg.
"Nu trebuie sa uitam ca au avut loc proteste la Bucuresti vara asta, nu la Budapesta, iar presedintele (Romaniei) a trebuit sa intervina si sa certe fortele de ordine", a spus Weber, la dezbaterea din plen privind Ungaria, declaratia lui fiind aplaudata.
De altfel, la inceputul lunii octombrie, starea democratiei... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 11:23
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Hans Klemm, a felicitat, joi, Romania pentru lupta impotriva coruptiei, aratand insa ca daca fenomenul coruptiei nu ar fi existat, resursele care au fost furate ar fi putut fi folosite pentru construirea de autostrazi.
"Trebuie sa felicit Romania pentru lupta sa impotriva coruptiei, pentru ca aceasta coruptie inseamna furt din resursele publice care sunt disponibile Romaniei. Daca aceasta coruptie nu ar fi aparut, acele resurse poate ar fi fost folosite pentru construirea mai rapida a sistemului de autostrazi", a declarat Klemm, aflat in Piata Revolutiei in cadrul unui tur ghidat prin Bucuresti.
El a mentionat ca, potrivit statisticilor, numarul de kilometri de autostrada din Romania este inca "foarte mic" in comparatie cu ...citeste mai departe despre "Ambasadorul SUA: Daca nu ar fi fost coruptia, Romania ar fi putut avea autostrazi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 17:58