Prescrierea faptelor si modul defectuos in care a fost derulata ancheta in Dosarul Microsoft au dus la renuntarea la acuzatii in cazul a sapte fosti ministri.
Sefa DNA si procurorul general au sesizat Inspectia Judiciara in cazul anchetatoarei care a instrumentat dosarul, Mihaiela Iorga Moraru. Procurorul a declarat ca nu are nimic sa-si reproseze.
Doi fosti ministri ai Comunicatiilor, Gabriel Sandu si Valerian Vreme, sunt singurii demnitari implicati in afacerea Microsoft care au ajuns in instanta. Sandu a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare si mai are un dosar pe rol. In acelasi timp, alti sapte fosti ministri au scapat de acuzatii dupa ce faptele s-au prescris sau nu s-au sustinut: Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Silvia Ticau, Mihai Tanasescu si Serban Mihailescu.
Inspectia Judiciara ar putea lamuri cazul
Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a anuntat, vineri, ca a sesizat Inspectia Judiciara pe 20 septembrie 2017, in cazul procuroarei care a instrumentat acest dosar, Mihaiela Moraru Iorga. Sesizarea era cu privire la savarsirea abaterii disciplinare de exercitare a functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta.
"Sesizarea priveste mai multe aspecte, printre care si modul de instrumentare a cauzei mentionate anterior", se arata pe pagina de Facebook a Ministerului Public.
O solicitare similara fusese facuta pe 17 iulie 2017 de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. Cererea DNA privea efectuarea... mai mult
Vineri, 02 Februarie 2018, ora 16:48
Sorin Eftene, fostul director general interimar al Microsoft Romania, este audiat marti la DNA, in dosarul privind inchirierea de licente IT pentru scoli, in care se fac cercetari in rem pentru trafic de influenta, abuz in serviciu, dare si luare de mita.
Sorin Eftene a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in jurul orei 09.00 si nu a dorit sa faca declaratii despre prezenta sa in fata procurorilor, potrivit Mediafax.
Potrivit unor surse judiciare, Sorin Eftene a fost citat sa se prezinte la DNA pentru a da declaratii in dosarul deschis in urma sesizarii Corpului de control al Guvernului, privind inchirierea si extinderea de licente pentru scoli, pentru care s-au platit aproximativ noua milioane de euro.
In acest dosar a fost audiat, saptamana trecuta, si seful Secretariatului General al Guvernului, Ion Moraru, acesta spunand ca a dat declaratii in calitate de martor. Moraru a fost si luni la DNA, pentru a duce mai multe documente privind licentele IT pentru scoli.
Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, in 10 iulie, ca procurorii Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie efectueaza cercetari in cauza penala constituita ca urmare a sesizarii Corpului de Control al Primului-ministru din 21 mai 2013.
"Obiectul sesizarii l-a constituit inchirierea si extinderea de licente educationale de catre, Ministerul pentru Societatea Informationala si Ministerul Educatiei Nationale care contrar dispozitiilor acordului... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 12:17
Investigatia autoritatilor din SUA privind posibile fapte de coruptie ale unor parteneri si consultanti Microsoft, cu ramificatii si in Romania, a fost extinsa pentru a include activitati din Rusia si Pakistan, au declarat pentru Wall Street Journal (WSJ) surse apropiate situatiei.
WSJ a scris in luna martie ca Departamentul Justitiei si Comisia pentru valori mobiliare (SEC) din SUA au inceput o investigatie preliminara, dupa ce un fost reprezentant Microsoft din China a afirmat ca unii parteneri ai companiei au mituit oficiali straini pentru a castiga contracte. Ancheta dezvaluita in martie vizeaza si relatia companiei cu anumiti distribuitori si consultanti din Romania si Italia.
Anchetatorii din SUA verifica daca Microsoft a avut vreun rol in cazul unor acuzatii conform carora firme intermediare partenere ar fi oferit mita pentru a obtine contracte de software cu Ministerul roman al Comunicatiilor, potrivit informatiilor publicate anterior de ziarul american.
Potrivit surselor WSJ, Microsoft a fost anuntata de catre un informator anonim ca unii distribuitori din Rusia au platit directorii unei companii de stat pentru a obtine un contract.
Situatia este similara in Pakistan, unde un informator sustine ca Microsoft ar fi autorizat o firma de consultanta sa ofere unui oficial guvernamental si sotiei sale un sejur de cinci zile in Egipt, pentru a castiga o licitatie publica.
Cei doi informatori au contactat Microsoft undeva in ultimele opt luni, au afirmat... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 11:15
Microsoft este anchetata in SUA, fiind suspectata ca a incercat sa mituiasca mai multe personalitati, inclusiv oficialitati guvernamentali din Romania, Italia si China, pentru a obtine contracte. Fostul sef al Microsoft Romania, Silviu Hotaran, nu crede in veridicitatea acuzatiilor.
Contracte semnate in 2008 si 2009
In anii 2008 si 2009 s-au semnat acte aditionale si contracte cu Microsoft si partenerii sai in valoare de 104 milioane de euro si 58 milioane de dolari, potrivit datelor ZF si Mediafax, dar si a datelor puse la dispozitie de Ministerul Comunicatiilor.
Asocierea de firme D-Con.Net AG, D-Con.Net GmbH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG, Dim Soft SRL si Microsoft Romania (in calitate de subcontractant) a fost castigatorul contractului de 104 mil. euro a fost
Furnizorul de aplicatii software si servicii IT D-Con.Net (Elvetia) a achizitionat integral, in decembrie 2009, societatea D.I.M. Soft SRL cu 3,075 milioane de euro.
Ioan Ardelean, Andrei Iliescu si Adrian Ujeniuc, fostii asociati ai D.I.M. Soft, au incasat fiecare suma de 1,025 milioane de euro in urma cedarii partilor sociale catre D-Con.Net AG, conform datelor publicate in Monitorul Oficial.
Silviu Hotaran: "Noi credeam in alte valori"
Contactat de Business24, Silviu Hotaran, sef al Microsoft Romania in perioada 1996-2004 si 2007-2008, nu crede ca acuzatiile sunt valabile. El mentioneaza ca, in perioada in care a condus filiala din Romania a gigantului IT, a insistat... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 08:50
Ministerul Societatii Informationale (MSI) nu confirma informatiile aparute in publicatia Wall Street Journal, care scrie despre posibile acte de coruptie in cazul unui contract al companiei Microsoft in Romania.
"Am verificat intern datele transmise de Wall Street Journal si, din inregistrarile noastre oficiale, reiese ca Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (actual Minister al Societatii Informationale, n.r.) nu a incheiat in anul 2008 contractul la care v-ati referit", se arata intr-un comunicat al MSI.
Potrivit MSI, "in relatiile Ministerului cu furnizorii, nu cunoastem si nu ne sunt furnizate informatii despre eventualele discounturi pe care acestia le au in relatia lor cu partenerii".
Dezvaluire marca Wall Street Journal
Cotidianul Wall Street Journal scria in editia sa de miercuri ca autoritatile americane ancheteaza compania producatoare de software Microsoft si unii dintre partenerii acesteia ce ar fi corupt responsabili guvernamentali din Romania, China si Italia pentru a obtine contracte, informeaza AFP.
"Luam in serios toate acuzatiile ce au fost aduse in atentia noastra si cooperam deplin cu toate anchetele guvernamentale", a reactionat John Frank, vicepresedinte cu probleme juridice la Microsoft, intr-un mesaj dat publicitatii pe blogul oficial al companiei. mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 13:39