Procurorii bulgari au anuntat ca ii vor investiga pe detinatorii de case si masini de lux, pentru a demonstra Uniunii Europene ca autoritatile de la Sofia vor sa combata coruptia, transmite Reuters.
Procurorul-sef Sotir Tsatsarov a ordonat o investigatie la nivel national asupra modului in care si-au dobandit averea cetatenii bulgari care in 2015 si 2016 au achizitionat case si automobile in valoare de peste 500.000 de leva, adica peste 255.000 de euro.
Potrivit procurorilor, peste 350 de cetateni bulgari au cumparat proprietati imobiliare in valoare de peste 500.000 de leva in 2015 si 2016, intr-o tara unde salariul mediu lunar este de aproximativ 1.000 de leva.
De asemenea, 450 de persoane din Bulgaria conduc in prezent automobile de lux precum Maybach, Bentley, Ferrari, Rolls Royce sau Lamborghini. Veniturile acestor persoane vor fi analizate pentru a stabili fondurile disponibile pentru achizitionarea unor astfel de vehicule. In cazul in care au fost declarate contracte de imprumut, va fi analizata sursa acestor credite.
Bulgaria, tara care a aderat la Uniunea Europeana in 2007, detine in prezent presedintia rotativa a blocului comunitar si este presata de Bruxelles sa ia masuri pentru a combate crima organizata si a asigura domnia statului de drept. Lipsa de rezultate tangibile in combaterea coruptiei a descurajat investitiile straine si este, de asemenea, unul dintre motivele principale pentru care Bulgaria nu a putut adera la spatiul Schengen sau zona euro. mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 18:17
2In timp ce romanii manifestau in masa, in februarie, pentru apararea rezultatelor inregistrate de justitia lor in lupta anticoruptie, puse in discutie de guvernul de la Bucuresti, vecinii bulgari au urmarit aceasta miscare cu invidie. Insa strazile tarii lor au ramas pustii, noteaza presa straina intr-un comentariu.
"Suntem in aceeasi barca precum Romania, insa ei au vaslasi", comenteaza Lozan Panov, inalt magistrat bulgar, lucid, dar pesimist cu privire la capacitatea tarii sale de a stavili coruptia, piedica in calea dezvoltarii acestui cel mai sarac stat membru al UE, arata France Presse.
In programul principalelor partide aflate in cursa pentru legislativele anticipate ce vor avea loc duminica in Bulgaria, lupta impotriva masinatiunilor financiare si altor deturnari de bani publici figureaza pe primele locuri, insa pana acum formatiunile politice au inselat toate asteptarile.
De la aderarea lor la UE in 2007, Bulgaria si Romania fac obiectul unui mecanism de supraveghere stricta din partea Bruxellesului cu privire la lupta anticoruptie. Insa in timp ce progresele Bucurestiului au fost salutate, Sofia a fost tinta criticilor in ultimul raport din ianuarie.
"Lentoarea si birocratia justitiei bulgare, dar si curajul magistratilor fac diferenta dintre Bulgaria si Romania", asigura Panov pentru AFP.
Atanas Ciobanov, unul dintre jurnalistii site-ului de investigatii Bivol.bg, este mai sever si acuza "lipsa de vointa politica in a infiinta un Parchet... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 19:13
Premierul Bulgariei Boiko Borisov s-a laudat ca tara sa intrece Romania atat in privinta luptei impotriva coruptiei, cat si in absorbtia fondurilor europene, in contextul in care premierul roman Victor Ponta este urmarit penal.
Intr-un interviu acordat luni, Borisov a subliniat ca autoritatea procurorilor este "absolut independenta", citand procese impotriva fostului ministru de Interne Tvetan Tvetanov ca exemplu edificator in acest sens.
El a declarat ca nu este necesar sa se initieze procese "nemotivate" impotriva fostilor premieri Plamen Oresarski si Serghei Stanisev doar pentru ca sa se arate ca asupra procurorilor nu se exercita o influenta externa nedorita, apreciind ca acest lucru ar insemna o "vanatoare de vrajitoare".
Premierul bulgar a insistat ca procurorul-sef este independent si ca nu are nevoie sa aresteze niciun oficial de rang inalt pentru a dovedi acest lucru.
Borisov a argumentat ca cea mai concreta dovada a succesului luptei impotriva coruptiei este ...citeste mai departe despre "Premierul Bulgariei se lauda: Am intrecut Romania in lupta impotriva coruptiei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Iunie 2015, ora 16:22
1Fosti si actuali oficiali guvernamentali din Romania si din Bulgaria au primit interdictia de a intra pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, din cauza coruptiei, a transmis asistentul adjunctului secretarului de stat al SUA pentru Europa si Eurasia, Hoyt Brian Yee.
Acesta a raspuns astfel unei intrebari la o audiere de marti in subcomisia pentru afaceri externe si pentru Europa si Eurasia, din cadrul Camerei Reprezentantilor, transmite Maszol.
Potrivit lui Yee, interdictia primita de romani si bulgari vine pe un alt fundament legal decat in cazul interdictiilor pentru diversi fosti si actuali oficiali guvernamentali din ...citeste mai departe despre "Fosti si actuali oficiali guvernamentali romani, interdictie in SUA din cauza coruptiei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 16:55
Raportul CE privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) arata ca desi s-au inregistrat anumite schimbari pozitive, in special cu privire la respectarea deciziilor Curtii Constitutionale, acestea nu sunt suficiente, iar Comisia asteapta o evolutie semnificativa in 2013, de la noul guvern si noul Parlament ales.
Comisia va continua sa monitorizeze atent progresele pe care le va face Romania in cadrul MCV si va publica urmatorul raport pe acest subiect in decembrie 2013.
Conform presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in ultimele sase luni "au fost luate masuri pentru a raspunde preocuparilor grave pe care le-am exprimat in luna iulie, iar raportul nostru explica in mod clar unde sunt necesare progrese suplimentare."
Consulta raportul CE privind justitia din Romania aici.
In legatura cu spatiul Schengen, Romania indeplineste conditiile pentru aderarea la acesta si oricum, Raportul pe Justitie nu ar trebui sa influenteze procesul, deoarece criteriile sunt complet diferite.
Declaratiile apartin purtatorul de cuvant al Comsiei Europene, Mark Gray, care a prezentat, la Bruxelles, Raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene.
Business24 iti prezinta cele mai importante declaratii ale reprezentantului Comisiei Europene, cu privire la progresele inregistrate de Romania in lupta pentru combaterea coruptiei:
- Romania are un guvern si un parlament nou, care... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 11:35
Coruptia in Bulgaria, cu 150.000 de mite pe luna, depaseste de doua sau trei ori media europeana si constituie "o problema endemica", a reclamat luni Centrul pentru studiul democratiei (CSD) de la Sofia.
In urma unei anchete in randul populatiei bulgare, reiese ca persoanele chestionate considera coruptia de doua ori mai des practicata, comparativ cu media europeana, in serviciile publice vamale, de justitie, politie, sanatate si educatie, potrivit unui raport al CSD.
Conform unui index de calcul european, coruptia in Bulgaria atinge 25 de puncte, in timp de media europeana se situeaza la 8 puncte. Singurele state cu un index mai ridicat sunt Romania (31), Lituania (27) si Slovacia (27).
"Din cauza nepedepsirii coruptiei la nivelurile inalte ale puterii (...) Bulgaria este una dintre putinele - daca nu singura - tara din Europa fara coruptie politica dovedita" de tribunale, arata CSD in acest studiu finantat de fundatia germana Friedrich Ebert.
"Contractele publice, inclusiv proiectele finantate de UE (...) constituie instrumentul cel mai puternic al coruptiei politice", constata CSD. Criza a exacerbat concurenta intre companii pentru a obtine contracte de achizitii publice garantate de stat, ceea ce permite oamenilor politici si administratiei sa obtina comisioane ilegale, adauga Centrul.
Centrul de studiu al democratiei evalueaza coruptia pe baza anchetelor privind participarea cetatenilor la acte de coruptie si presiunea pe care acestia o resimt sa dea... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 08:20
Germania are serioase ingrijorari legate de aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, a reiterat ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich.
In cadrul unui interviu acordat ziarului Hamburg Abendblatt, Friedrich a reiterat ca Bulgaria nu poate fi acceptata in spatiul Schengen la sfarsitul acestui an, scrie Novinite.
In plus, Friederich a subliniat ca Germania este ingrijorata de situatia politica din Romania, dupa ce, referendumul national nu a reusit sa rezolve criza in care se afla tara.
Declaratia oficialului german, care prezinta opozitia categorica a Germanie privind aderarea Bulgariei la spatiul Schengen a fost primita cu confuzie si nemultumire de catre liderii bulgari.
In acest nou interviu, ministrul german de Interne vorbeste chiar de o admitere partiala a Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen.
Potrivit oficialului, va trebui sa mai treaca mult timp pana cand Romania sau Bulgaria sa isi poata deschide granitele terestre.
Bulgaria trebuia sa fie parte a pactului Schengen din martie 2011, insa procesul a fost amanat pe o perioada nelimitata de timp din cauza votului primit din parte Olandei si Finlandei, care si-au explicat pozitia prin ingrijorarile legate de crima organizata din tara si coruptie.
Declaratia lui Hans-Peter Friedrich nu este in concordanta cu cea facuta de presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy care si-a exprimat un optimism moderat legat de acceptarea Bulgariei in spatiul Schengen incepand... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 13:35
Romania este perceputa ca fiind mai corupta in 2010 decat in anul anterior, fiind pentru prima data din 2002 cand se intrerupe trendul constant crescator, insa statul roman nu mai este pe ultimul loc intre tarile din UE, Grecia si Bulgaria coborand in clasament sub scorul obtinut de tara noastra, informeaza Mediafax. "Pentru prima oara din 2002 si pana acum, conform Indicelui de Perceptie a Coruptiei lansat de Transparency International, Romania se plaseaza pe un trend negativ in ceea ce priveste perceptia privind coruptia la nivelul sectorului public si a reformelor de combatere a ei", a afirmat, marti, in conferinta de presa in care au fost anuntate rezultatele studiului din 2010, liderul Transparency International Romania (TI-Ro), Victor Alistar.
Conform datelor studiului, Romania inregistreaza un scor de 3,7 pe o scara de la 1 la 10, unde 1 este gradul maxim de coruptie iar 10 este "nota maxima la anticoruptie", asa cum a explicat Alistar.
Fata de anul trecut, cand a inregistrat un scor de 3,8 in clasamentul Transparency International, Romania are anul acesta un scor mai mic, ceea ce reprezinta o prima sincopa in trendul ascendent pe care statul roman s-a inscris in 2002.
Anul trecut, cu scorul de 3,8, Romania se clasa in acest top pe ultimul loc in randul statelor europene, la egalitate insa cu Grecia si Bulgaria.
Anul acesta, Romania ocupa locul 25 din cele 27 de state europene, dupa ce Bulgaria a scazut cu doua zecimi, pana la 3,6 puncte, iar Grecia cu trei... mai mult
Marti, 26 Octombrie 2010, ora 14:16