Campania electorala reflecta stadiul actual al societatii noastre, iar prezenta la vot, sub 30%, va fi la fel de reprezentativa pentru tipul nostru de civilizatie si pentru stadiul de dezvoltare istorica la care a ajuns lumea romaneasca, afirma prof. univ. dr. Dumitru Bortun, de la SNSPA.
Intr-un interviu pentru Ziare.com, prof. Bortun a aratat ca schimbarea legislatiei a eliminat buna parte din circ nu sa convinga, ci sa impresioneze, problemele de interes local au fost bine identificate de candidati, dar oferta partidelor traditionale este foarte subtire: oameni fara viziune si fara probleme existentiale.
Prof. univ. dr. Bortun a explicat si de ce oamenii continua sa voteze persoane cu probleme, chiar dovedite, de coruptie, desi sondajele de opinie arata aversiunea la coruptie: "atunci cand rezultatele unei analize sunt contradictorii s-ar putea ca insasi realitatea analizata sa fie contradictorie".
Cum caracterizati aceasta campanie electorala?
Este o campanie normala, ...citeste mai departe despre "De ce votam corupti desi detestam coruptia? "Foarte putini oameni gandesc cu capul lor" Interviu " pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Mai 2016, ora 07:11
Degeaba ancheteaza doamna Kovesi o treime din presedintii Consiliilor Judetene, daca in locul lor PSD si PNL vor propulsa niste personaje la fel de coruptibile si chiar mai infometate.
Cu doar 160 de procurori, care au de gestionat 11.000 de dosare, DNA are rezultate fantastice, dar pur si simplu nu poate opri coruptia de la nivel local. Primarii si consilierii dornici sa se imbogateasca peste noapte sunt dispusi sa isi joace libertatea la ruleta.
Se pare ca merita, cu atat mai mult cu cat, de o vreme, se dau pedepse cu suspendare pentru fapte de coruptie - vezi decizia in cazul lui Boscodeala de la Buzau. Nu vreau sa joc rol de Casandra, ci sa identific niste probleme si sa sustin ca exista rezolvare politica pentru dezastrul care se prefigureaza la locale, chiar daca este ingrozitor de tarziu.
Prima problema este ca, in localitatile in care actualii primari mai candideaza pentru un mandat, asistam la un blat intre PSD si PNL. Luati sectoarele doi si trei din Bucuresti, dar, ...citeste mai departe despre "Cum sa furi alegerile cu legea in mana. O reteta USL" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Martie 2016, ora 08:04
De mai bine de 40 de ani, scena politica a Spaniei a fost dominata de doua partide, Partidul Popular si Partidul Socialist, care se succedau la putere. Ultimele alegeri, din 20 decembrie 2015, au adus o slabire importanta a acestor forte politice traditionale si ascensiunea unor noi partide disidente.
Astfel, Partidul Popular, avand in frunte pe Mariano Rajoy, a obtinut procentele cele mai scazute din 1993 (28,72% din totalul de voturi si 123 de catedre dintre cele 350 ale Parlamentului, fata de 44,6% din voturi si 186 catedre in 2011), in timp ce Partidul Socialist condus de Pedro Sanchez a inregistrat cel mai prost rezultat din istoria sa (22% din totalul de voturi si 90 de catedre, fata de 28,73% din voturi si 110 catedre la alegerile precedente din 2011).
Ascensiunea partidului de stanga Podemos avand in frunte pe Pablo Iglesias, produs al asa-zisei miscari a "indignatilor", precum si a partidului de centru-dreapta Ciudadanos condus de Albert Rivera (sustinut de o parte din mijloacele de informare in masa), pe locul al treilea si respectiv al patrulea cu procente inalte (20,6% din voturi si 69 de catedre si respectiv 14% din voturi si 40 de catedre), arata sfarsitul celor patruzeci de ani de sistem bipartid si marcheaza o noua perioada pentru Spania.
Acest rezultat, desigur, se datoreaza intr-un grad foarte mare crizei financiare care afecteaza Europa. Politica antipopulara de austeritate care a fost aplicata cu fidelitate de catre Mariano Rajoy in ultimii... mai mult
Luni, 01 Februarie 2016, ora 10:30