Omul de afaceri turc Memet Turan a fost condamnat marti, 2 noiembrie, de catre judecatorii Curtii Supreme la trei ani de inchisoare, pedeapsa ce va fi executata sub supraveghere timp de patru ani.
Acesta incheiase un acord de recunoastere a vinovatiei cu DNA, fiind unul din oamenii de afaceri implicati in dosarul Unifarm care a recunoscut acuzatiile.
Decizia instantei nu este definitiva, putand fi contestata in termen de 10 zile.
"In baza art. 485 alin. 1 lit. a Cod procedura penala admite acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie in dosarul 202/P/2020 cu inc. MEMET TURAN. In baza dispozitiilor art.292 al.1 C.pen. rap. la art.6 din legea nr.78/2000 cu aplic. art.480 si urm C.Pr.Pen., condamna pe inculpatul Memet Turan ceta?ean turc, la o pedeapsa de 3 ani inchisoare (fapta din data de 03.03.2020) - In baza art. 91 C.pen. dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe un termen de 4 ani care constituie termen de supraveghere, conform dispozitiilor art.92 C.pen., termen ce se calculeaza de la data cand hotararea ramane definitiva", se arata in minuta instantei, conform portalului instantelor.
Oamenii de afaceri si-au recunoscut vina
Libanezul Andre Jaderian, iranianul Alireza Yousefi Jouybari si turcul de etnie kurda Memet Turan sunt trei afaceristi care au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei cu procurorii DNA, in acest caz.
Afaceristii... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 10:43
Potrivit mai multor documente apartinand lui Tony Bobulinski, fostul partener de afaceri al lui Hunter Biden, si publicate luni, 26 octombrie, de New York Times arata ca planul de afaceri al gruparii din jurul lui Biden jr. includea un parteneriat in Romania cu Puiu Popoviciu si o corporatie chineza.
Planul de afaceri, datat aprilie 2017, nu a fost niciodata pus in practica: Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv in august 2017 pentru coruptie, iar corporatia chineza, care voia sa cumpere si firma - mama a Rompetrol, a ajuns si ea la faliment din cauza coruptiei.
Planurile de afaceri ale lui Biden jr. in Romania
Planul de afaceri trimis lui Hunter Biden si Tony Bobulinski de un asociat arata mizele din Romania si alte state pentru grupul de firme din jurul fiului fostului vicepresedinte: o afacere de 2 miliarde de euro. In Romania era vizata asocierea cu grupul de firme al lui Puiu Popoviciu si cu corporatia chineza CEFC China Energy. Scopul era crearea celui mai mare jucator pe piata imobiliara din Romania si din sud-estul Europei.
Partenerii lui Biden: Puiu Popoviciu condamnat, compania chineza aproape de faliment
Planul din aprilie 2017 a picat complet dupa condamnarea definitiva la 7 ani de inchisoare a lui Popoviciu tocmai in dosarul Baneasa, condamnare venita in 2 august 2018. A doua zi dupa condamnare, o serie de surse apropiate anchetei au declarat pentru HotNews.ro ca Popoviciu si alti oameni de afaceri romani cu probleme in justitie incearca sa... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 10:20
Fosti ministri, functionari guvernamentali si afaceristi de top sunt vizati de procurorii DNA intr-un dosar care are legatura cu achizitiile de la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, potrivit unor surse judiciare citate de Ziare.com.
Un dosar in care doi fosti directori din cadrul Institutului Clinic Fundeni au recunoscut faptele de coruptie si au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei. Este vorba de Emilia Grigore, fost director financiar-contabil al Institutului Clinic Fundeni, si Adrian Parvulescu, fost sef Birou Achizitii Publice in cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Cei doi au fost condamnati la 2 ani si 3 luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pentru luare de mita, in forma continuata si permitere a accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata.
Dadeau informatii confidentiale
Potrivit DNA, cei doi le-ar fi oferit unor oameni de afaceri, in mod nelegal, informatii nedestinate publicitatii, astfel incat acestia sa poata incheia mai multe contracte de echipamente si produse medicale cu Institutul Clinic Fundeni.
Informatiile erau oferite atat anterior organizarii procedurilor de achizitie publica, cat si in timpul derularii acestora, respectiv in perioada iulie 2015 - februarie 2016.
Ulterior, contractele au si fost incheiate de unitatea medicala cu firmele... mai mult
Joi, 23 Iulie 2020, ora 10:54
Miliardara Isabel dos Santos, fiica a fostului presedinte angolez, deja vizata de o ancheta judiciara in tara sa, este acuzata ca a "sifonat fonduri din vistieria tarii" intr-o ancheta a Consortiului international de jurnalisti de investigatie (ICIJ) publicata duminica. Un esafodaj de "minciuni", spune Isabel dos Santos, potrivit France Presse.
Cele 36 media internationale membre ale consortiului, printre care BBC, New York Times sau Le Monde, au mobilizat 120 de jurnalisti in 20 de tari pentru a exploata o "scurgere" de 715.000 de documente si a dezvalui "cum o armata de societati financiare occidentale, avocati, contabili, functionari si societati de gestiune au ajutat" aceasta femeie de 46 de ani "sa ascunda bunuri de autoritatile fiscale".
"Luanda Leaks", dupa numele capitalei Angolei, au putut vedea lumina zilei datorita unei scurgeri de documente orchestrate de una sau mai multe persoane de la societatea de gestiune financiara a lui Isabel dos Santos cu sediul in Portugalia, "probabil rezultate dintr-un atac informatic", potrivit Le Monde.
Cea supranumita "printesa din Luanda" era deja pe radarele justitiei in numeroase tari. Ancheta ICIJ dezvaluie detalii inedite privind masinatiunile financiare utilizate, precum si numele societatilor care au ajutat-o si sumele in joc.
Fiica lui Jose Eduardo dos Santos, care a condus Angola cu o mana de fier timp de 38 de ani (1979-2017), a fost vizata in decembrie de o decizie de inghetare a conturilor sale bancare si... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 15:39
Compania americana Microsoft a acceptat sa achite 25 de milioane de dolari (22,29 milioane euro) pentru solutionarea unui litigiu cu Administratia SUA privind incalcarea reglementarilor anticoruptie in vederea obtinerii unor contracte in Ungaria.
Comisia SUA pentru Garantii si Tranzactii financiare (SEC) a anuntat, luni, ca Microsoft a acceptat plata a 25 de milioane de dolari (22,29 milioane euro), inclusiv o amenda penala de 8,75 milioane de dolari (7,79 milioane euro) impusa filialei Microsoft Ungaria, pentru solutionarea litigiului, relateaza agentia de presa Reuters.
Microsoft suporta daunele civile si amenda penala, fara insa a recunoaste comiterea de ilegalitati.
Filiala ungara a Microsoft a ajuns la un acord cu Departamentul american al Justitiei si cu reprezentantii Comisiei pentru Garantii si Tranzactii financiare care nu prevede inculparea, a confirmat reprezentantul legal al grupului american, Brad Smith, citat de Bloomberg. Litigiul se refera la presupusa incalcare a Legii privind acte de coruptie in strainatate.
Compania Microsoft este vizata de o investigatie lansata de autoritatile din Statele Unite pentru presupuse acte de coruptie comise la vanzarea unor produse software in Ungaria, relata in august 2018 publicatia The Wall Street Journal. Departamentul american al Justitiei, precum si Comisia pentru Garantii si Tranzactii financiare (SEC) au anchetat modul in care Microsoft a vandut produse software precum Word si Excel spre firme... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 18:25
Combaterea coruptiei ar putea genera venituri suplimentare din taxe in valoare de 1.000 de miliarde de dolari anual la nivel global, sau 1,25% din PIB-ul mondial, arata un studiu publicat de Fondul Monetar International (FMI).
Pe langa majorarea veniturilor guvernamentale, combaterea coruptiei ar contribui de asemenea la reducerea risipei si are o contributie chiar si la imbunatatirea performantelor scolare in cazul elevilor de la scolile de stat. De asemenea, imbunatateste increderea in guvern in randul opiniei publice.
"Mai putina coruptie inseamna mai putine venituri pierdute si mai putina risipa pe partea de cheltuieli, o calitate mai mare a invatamantului public si a infrastructurii", se arata in raportul publicat joi de FMI. Acest raport nu include un clasament al celor mai corupte tari dar descrie coruptia ca o problema globala.
"In randul economiilor avansate, o tara din primul sfert in termeni de control al coruptiei colecteaza, in medie, venituri mai mari cu 4,5% din PIB, decat o tara din ultimul sfert. Decalajul in termeni de colectare a veniturilor este de 2,75% din PIB in randul economiilor emergente si de 4% din PIB in randul economiilor cu venituri reduse", sustine raportul FMI.
Studiile anterioare au aratat ca industriile extractive, precum mineritul sau forajele petroliere, sunt o zona propice pentru coruptie, la fel ca si procedurile de achizitii si administrarea companiilor de stat. Raportul FMI se concentreaza pe transparenta si supervizare... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 11:54
Zeci de mii de oameni din Albania, Serbia si Muntenegru au iesit in strada pentru a cere rasturnarea regimurilor din tarile lor, pe care le considera corupte.
La Tirana, fortele de ordine au fost nevoite foloseasca gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a-i risipi pe protestatarii care voiau sa patrunda in cladirea Guvernului.
Protestul de sambata - cel mai recent dintr-o intreaga serie de astfel de manifestari - o fost organizat de Opozitie, al carei lider, Lulzim Basha, ii cere demisia premierului socialist Edi Rama. Potrivit lui Basha, actualul premier al Albaniei ar avea legaturi cu lumea crimei organizate si, in consecinta, n-are avea de cauta in Executiv, anunta Balkan Insight.
📷 Scenes from today's anti-govt protest in Tirana, where demonstrators turned violent and tried to storm Albania's parliament. pic.twitter.com/HNrUugDYhG- Balkan Insight (@BalkanInsight) March 16, 2019
Manifestari violente au avut loc sambata si in Serbia, unde un grup de protestatari - condus de liderul partidului de extrema dreapta Dveri, Bosko Obradovici - a patruns cu forta in sediul televiziunii RTS. Oamenii si-au justificat gestul spund ca lupta ca sa nu-i mai permita presedintelui Aleksandar Vucici sa controleze presa, transmite Balkan Insight.
Potrivit presei din Belgrad, zeci de mii de sirbi nemultumiti de regimului lui Vucici au manifestat sambata, pe strazile orasului.
Inside Serbian public broadcaster RTS, riot police are now forcefully expelling anti-govt... mai mult
Duminica, 17 Martie 2019, ora 10:01
Prim-vicepresedinte Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat, luni, la ceremonia in care i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al SNSPA, ca, daca statul de drept e amenintat, daca presa este ingradita, daca democratia este reinterpretata dupa ideea "castigatorul ia totul", atunci cu siguranta acest lucru se traduce printr-o coruptie crescuta.
Potrivit lui Timmermans, atunci cand statul de drept e calcat in picioare, apar alte probleme, precum faptul ca politicienii nu mai pot fi trasi la raspundere asa cum ar trebui.
"Imi aduc aminte de o declaratie, dupa 60 de ani de la tragedia razboaielor: 'Am construit o Europa unita, cu valori puternice, pace colectiva, libertate, democratie, drepturile omului si stat de drept'. De ce este inclus statul de drept in acest citat? Trebuie sa ne intoarcem in istorie. Conceptul de stat de drept, asa cum a aparut el dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, se bazeaza foarte mult pe experienta pe care oamenii o aveau atunci.
Multe dintre lectiile invatate din procesele de la Nurnberg ne arata ca oamenii care au asistat la atrocitatile impotriva umanitatii nu au facut decat sa respecte legea, pentru ca acestea pareau legale. Acele legi fusesera votate in mod democratic. Asadar, daca o democratie decide sa introduca legi care incalca drepturile fundamentale, trebuie sa ne asiguram ca in Europa de dupa razboi acestea nu vor mai fi posibile", a afirmat Frans Timmermans.
El a subliniat ca societatile noastre sunt bazate... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 18:29
Practicile legate de mita si coruptie nu au mai inregistrat nicio o ameliorare la nivel global inca din 2012, in ciuda intensificarii, fara precedent, a activitatii de investigare si control si a introducerii unor noi legi privind raspunderea penala a companiilor in aceasta perioada, se arata in EY Global Fraud Survey. Ajuns la a cinsprezecea editie, studiul sondeaza perceptiile a 2.550 de directori executivi din 55 de tari.
38% dintre executivii de la nivel global considera ca mita si coruptia au ramas prezente in mediul de afaceri, desi autoritatile de reglementare si agentiile de aplicare a legii au impus penalitati de peste 11 miliarde de dolari din 2012 pana in prezent.
Niveluri de perceptie ale coruptiei mai ridicate pe pietele emergente. Romania solutioneaza unele probleme.
Diferenta dintre nivelurile de perceptie ale coruptiei dintre tari ramane semnificativa, 20% dintre respondentii de pe pietele dezvoltate indica faptul ca mita si coruptia se produc pe scara larga in afaceri, comparativ cu mai mult de jumatate (52%) dintre cei de pe pietele emergente.
Conform rezultatelor sondajului, Romania este in prezent plasata sub media globala, cu 34%. Trebuie remarcat faptul ca perceptia a scazut de la 36% cat inregistra in sondajul de anul trecut, dar rezultatul este inca departe de media scorului tarilor dezvoltate, de 20%.
"Sondajul care a captat raspunsul participantilor romani de-a lungul ultimilor 6 ani arata imbunatatiri vizibile ale perceptiei... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 12:33