Presedintele Igor Dodon, al Republicii Moldova, a anuntat marti, 3 noiembrie 2020, ca a semnat un decret prin care a anulat cetatenia fostului deputat PSD Cristian Rizea. Motivul este ca Rizea a fost condamnat pentru acte de coruptie.
"A fost un decret interesant pe care l-am semnat ieri (luni - n.r.), s-a discutat foarte mult in presa despre un oarecare Rizea, cetatean al Romaniei care s-a ascuns in R. Moldova. La propunerea comisiei pentru cetatenie, ieri am semnat un decret prin care am anulat cetatenia acestui personaj. Deja organele competente din Romania si R. Moldova trebuie sa faca schimb de informatii si sa intreprinda actiuni pentru a-l expulza din tara pe acest criminal conform justitiei din Romania", a declarat Igor Dodon intr-o conferinta de presa, potrivit postului de televiziune TV8.md.
Igor Dodon anunta ca a luat decizia de anulare a cetateniei Republicii Moldova fostului deputat PSD Cristian Rizea, condamnat pentru coruptie si spalare de bani.
Fostul deputat PSD Cristian Rizea - dat in urmarire internationala in urma unei condamnari la patru ani si opt luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani - a fost localizat la Chisinau, in urma cu un an.
La acel moment, IGPR a transmis ca nicio tara nu a furnizat, prin intermediul canalelor de cooperare politieneasca internationale informatii care sa duca la depistarea lui Cristian Rizea.
Citeste si:
Un parlamentar de la Chisinau acuza ca fugarul Cristian Rizea ar fi... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 12:10
Fostul director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Constanta Dragos Poteleanu a fost condamnat, luni, la sase ani de detentie cu executare, pentru fapte de coruptie.
Decizia Curtii de Apel Constanta este definitiva.
"Contopeste pedepsele principale stabilite in prezenta cauza - 3 ani inchisoare si 5 ani inchisoare - si aplica pedeapsa mai grea de 5 ani inchisoare la care adauga un spor de 1 an inchisoare, reprezentand 1/3 din cealalta pedeapsa, urmand ca in final inculpatul Poteleanu Dragos sa execute pedeapsa principala rezultanta de 6 ani inchisoare. (...) Confisca de la inculpatul Poteleanu Dragos si suma de 25.000 euro primita de inculpat de la martorii denuntatori. (...) Definitiva. Pronuntata in sedinta publica din 26.10.2020", reiese din hotararea judecatorilor Curtii de Apel Constanta.
In noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Dragos Poteleanu, director general al CJAS Constanta la data comiterii faptelor, pentru opt infractiuni de luare de mita, in forma continuata - 46 acte materiale.
Potrivit DNA, in perioada 2012 - 2015, Poteleanu a pretins si primit de la reprezentantii unor entitati medicale private (denuntatori in cauza) sumele totale de 102.300 euro si 24.000 lei si servicii medicale pentru sine si rude apropiate (intr-unul dintre cazuri serviciile respective s-au ridicat la circa 3.000 euro).
"Aceste foloase necuvenite au fost pretinse si primite de catre inculpat, in... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 19:19
Presa internationala urmareste indeaproape evolutia proiectului din Romania care marcheaza un record la nivel mondial. Laserul de la Magurele este cel mai puternic laser stiintific din lume, insa scandalul de la fruntea institutiei care conduce proiectul risca sa saboteze investitia de 356 de milioane de euro.
Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei din Romania, sediul proiectului European Extreme Light Infrastructure, l-a concediat recent pe directorul sau, Nicolae Zamfir, care l-a criticat in mod public pe succesorul sau, scrie Euronews.
Zamfir, in varsta de 68 de ani, face obiectul unei plangeri din partea sindicatului roman al oamenilor de stiinta, care sustine ca acesta depasise varsta de pensionare de 65 de ani in momentul in care a fost numit.
Fostul director spune ca acuzatia este neintemeiata intrucat a trecut procesul de selectie pentru locul de munca cand avea inca sub 65 de ani si ca plangerea a fost depusa de membri ai personalului care doresc sa se razbune pe el, printre care se numara si Nicolae Marginean, noul director interimar al institutului.
Intrebat de Euronews despre acest conflict, Marginean a ales sa nu comenteze.
"Acest proiect va aduce cunostinte, intelegere si descoperiri stiintifice nemaiauzite. Laserul va aduce beneficii nu numai Romaniei, ci si intregii Europe ", a spus el.
"Romania a fost aleasa in acest proiect datorita istoriei sale remarcabile in cercetarea fizicii nucleare.", adauga Nicolae... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 14:00
Fosti ministri, functionari guvernamentali si afaceristi de top sunt vizati de procurorii DNA intr-un dosar care are legatura cu achizitiile de la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, potrivit unor surse judiciare citate de Ziare.com.
Un dosar in care doi fosti directori din cadrul Institutului Clinic Fundeni au recunoscut faptele de coruptie si au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei. Este vorba de Emilia Grigore, fost director financiar-contabil al Institutului Clinic Fundeni, si Adrian Parvulescu, fost sef Birou Achizitii Publice in cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Cei doi au fost condamnati la 2 ani si 3 luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pentru luare de mita, in forma continuata si permitere a accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata.
Dadeau informatii confidentiale
Potrivit DNA, cei doi le-ar fi oferit unor oameni de afaceri, in mod nelegal, informatii nedestinate publicitatii, astfel incat acestia sa poata incheia mai multe contracte de echipamente si produse medicale cu Institutul Clinic Fundeni.
Informatiile erau oferite atat anterior organizarii procedurilor de achizitie publica, cat si in timpul derularii acestora, respectiv in perioada iulie 2015 - februarie 2016.
Ulterior, contractele au si fost incheiate de unitatea medicala cu firmele... mai mult
Joi, 23 Iulie 2020, ora 10:54
Miliardara Isabel dos Santos, fiica a fostului presedinte angolez, deja vizata de o ancheta judiciara in tara sa, este acuzata ca a "sifonat fonduri din vistieria tarii" intr-o ancheta a Consortiului international de jurnalisti de investigatie (ICIJ) publicata duminica. Un esafodaj de "minciuni", spune Isabel dos Santos, potrivit France Presse.
Cele 36 media internationale membre ale consortiului, printre care BBC, New York Times sau Le Monde, au mobilizat 120 de jurnalisti in 20 de tari pentru a exploata o "scurgere" de 715.000 de documente si a dezvalui "cum o armata de societati financiare occidentale, avocati, contabili, functionari si societati de gestiune au ajutat" aceasta femeie de 46 de ani "sa ascunda bunuri de autoritatile fiscale".
"Luanda Leaks", dupa numele capitalei Angolei, au putut vedea lumina zilei datorita unei scurgeri de documente orchestrate de una sau mai multe persoane de la societatea de gestiune financiara a lui Isabel dos Santos cu sediul in Portugalia, "probabil rezultate dintr-un atac informatic", potrivit Le Monde.
Cea supranumita "printesa din Luanda" era deja pe radarele justitiei in numeroase tari. Ancheta ICIJ dezvaluie detalii inedite privind masinatiunile financiare utilizate, precum si numele societatilor care au ajutat-o si sumele in joc.
Fiica lui Jose Eduardo dos Santos, care a condus Angola cu o mana de fier timp de 38 de ani (1979-2017), a fost vizata in decembrie de o decizie de inghetare a conturilor sale bancare si... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 15:39
In ciuda acuzatiilor de coruptie, Benjamin Netanyahu a primit un vot de incredere din partea colegilor sai de partid si ramane la carma formatiunii Likud.
Votul pentru sefia partidului de centru dreapta a avut loc joi, intre orele 9.00 - 23.00. Dintre cei circa 116.000 de membri care puteau vota, au facut-o mai putin de jumatate.
Principalii candidati au fost Benjamin Netanyahu si Gideon Saar.
Inca de joi seara, dupa inchiderea urnelor, Netanyahu a postat pe Twitter un mesaj prin care transmitea ca a inregistrat o victorie uriasa, pentru care le mutumeste tuturor.
ניצחון ענק! תודה לחברות וחברי הליכוד על האמון, התמיכה והאהבה. בעזרת השם ובעזרתכם, אני אוביל את הליכוד לניצחון גדול בבחירות הקרובות ונמשיך להוביל את מדינת ישראל להישגים חסרי תקדים.- Benjamin Netanyahu (@netanyahu) December 26, 2019
Potrivit The Guardian, primele rezultate oficiale de dupa numaratoarea voturilor anuntate in dimineata zilei de 27 decembrie confirma spusele lui Netanyahu. Mai exact, acesta a obtinut sustinerea a circa 72% dintre colegii sa de partid.
De ce conteaza? Pentru ca, in temeiul acestei victorii, Netanyahu - aflat de 14 ani la carma partidului - va conduce formatiunea Likud si la alegerile legislative din luna martie din Israel. Ce va insemna asta pentru partid este, momentan, destul de greu de spus.
Netanyahu detine recordul... mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2019, ora 10:14
Zeci de perchezitii au loc miercuri, in judetele Sibiu, Valcea si Mures, intr-un dosar de coruptie in ceea ce priveste inspectia tehnica a masinilor in vederea inmatricularii, fiind ridicate documente si de la o institutie publica din Capitala.
De asemenea, 21 de persoane vor fi duse la audieri, printre acestea fiind si trei lucratori MAI, anunta News.ro.
"Astazi, 11 septembrie 2019, ofiteri de politie judiciara din 22 de servicii judetene ale Directiei Generale Anticoruptie (Sibiu, Mures, Valcea, Alba, Hunedoara, Arges, Arad, Timis, Bistrita-Nasaud, Salaj, Cluj, Harghita, Covasna, Brasov, Maramures, Satu Mare, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinti, Dambovita si Teleorman) si Structura Centrala, sub coordonarea procurorilor de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu, Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea si Parchetului de pe langa Tribunalul Mures, efectueaza, in total, 47 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Sibiu, Valcea si Mures, precum si ridicari de inscrisuri de la o institutie publica din Bucuresti, in 3 dosare penale constituite la nivelul celor 3 unitati de parchet, avand ca obiect fapte de coruptie savarsite de functionari publici cu si fara calitate speciala si persoane civile, in legatura cu activitati de identificare, omologare si verificare a starii tehnice a vehiculelor in vederea inmatricularii.
Intre cele 3 dosare penale exista conexiuni privind realizarea activitatilor infractionale", anunta Directia Generala Anticoruptie.
La... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 13:48
Judecatorii Curtii Constitutionale, membrii Curtii de Conturi, ai Corpului diplomatic, personalul auxiliar din instantele judecatoresti, militarii, politistii, functionarii publici cu statut special care au pensii speciale nu vor putea beneficia de acest tip de pensie daca au fost condamnati definitiv pentru comiterea de infractiuni de coruptie, potrivit unei initiative legislative depuse in Parlament.
Proiectul de modificare si completare a unor acte normative cu privire la instituirea interdictiei beneficiului la pensie de serviciu pentru persoanele remunerate din fonduri publice condamnate definitiv pentru fapte de coruptie a fost initiat de doi deputati PNL: Florin Roman si Romeo Nicoara.
Potrivit proiectului, nu vor beneficia de pensie de serviciu judecatorii CCR, membrii corpului diplomatic si consular al Romaniei, personalul aeronautic civil navigant, membrii Curtii de Conturi, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor, personalul de specialitate criminalistica, tehnicienii criminalisti, militarii, politistii, functionarii publici cu statut special, functionarii publici parlamentari care au o condamnare definitiva pentru coruptie.
"Este nevoie de existenta unei interdictii astfel incat sa nu poate beneficia de pensii speciale cei care au fost condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie precum luarea si darea de mita, traficul si cumpararea de influenta. Prin aceasta masura s-ar descuraja comiterea unor astfel... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2019, ora 14:02
Compania americana Microsoft a acceptat sa achite 25 de milioane de dolari (22,29 milioane euro) pentru solutionarea unui litigiu cu Administratia SUA privind incalcarea reglementarilor anticoruptie in vederea obtinerii unor contracte in Ungaria.
Comisia SUA pentru Garantii si Tranzactii financiare (SEC) a anuntat, luni, ca Microsoft a acceptat plata a 25 de milioane de dolari (22,29 milioane euro), inclusiv o amenda penala de 8,75 milioane de dolari (7,79 milioane euro) impusa filialei Microsoft Ungaria, pentru solutionarea litigiului, relateaza agentia de presa Reuters.
Microsoft suporta daunele civile si amenda penala, fara insa a recunoaste comiterea de ilegalitati.
Filiala ungara a Microsoft a ajuns la un acord cu Departamentul american al Justitiei si cu reprezentantii Comisiei pentru Garantii si Tranzactii financiare care nu prevede inculparea, a confirmat reprezentantul legal al grupului american, Brad Smith, citat de Bloomberg. Litigiul se refera la presupusa incalcare a Legii privind acte de coruptie in strainatate.
Compania Microsoft este vizata de o investigatie lansata de autoritatile din Statele Unite pentru presupuse acte de coruptie comise la vanzarea unor produse software in Ungaria, relata in august 2018 publicatia The Wall Street Journal. Departamentul american al Justitiei, precum si Comisia pentru Garantii si Tranzactii financiare (SEC) au anchetat modul in care Microsoft a vandut produse software precum Word si Excel spre firme... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 18:25