Congresul Statelor Unite ale Americii (SUA) a aprobat in seara zilei de luni, 21 decembrie, un plan de sprijin in valoare de aproape 900 de miliarde de dolari menit sa ajute familiile si companiile americane grav afectate de pandemia cu noul coronavirus.
Aprobarea acestui plan de Camera reprezentantilor, iar apoi de Senat, cele doua camere ale legislativului SUA, deschide calea ratificarii sale de catre presedintele in exercitiu Donald Trump.
Intre masurile cuprinse in pachetul in valoare de 892 de miliarde USD se numara o majorare temporara a alocatiei de somaj acordate saptamanal in SUA si un cec unic de 600 de dolari pentru o buna parte dintre angajati, care ar putea fi distribuit inainte de sfarsitul anului.
De asemenea, circa 275 de miliarde de dolari vor fi alocati sub forma de credite nerambursabile micilor afaceri cum sunt restaurantele, devastate de criza coronavirusului.
Intre altele, programul mai prevede bani si pentru scoli, companiile aeriene si distribuirea de vaccinuri.
Proiectul a fost aprobat de reprezentanti luni seara cu 359 de voturi pentru si 53 impotriva. In Senat, 92 de senatori au votat in favoarea planului, iar sase impotriva sa, cu putin timp inainte de miezul noptii ora locala (05.00 GMT).
Unda verde a Congresului vine dupa luni intregi de dispute intre legislatori, democratii incercand sa majoreze sumele propuse. Varianta lor initiala prevedea peste 3000 de miliarde de dolari, noteaza dpa.
Impreuna cu pachetul de masuri de... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2020, ora 09:14
Statele Unite au inregistrat in ultimele 24 de ore un numar record de cazuri descoperite, potrivit unei analize Reuters, iar totalul celor care au fost diagnosticati cu Covid-19 a ajuns la 2,48 de milioane.
SUA au inregistrat vineri 45.242 de noi contaminari.
Universitatea Johns Hopkins a raportat, pentru acelasi interval, aproximativ 40.000 de cazuri noi.
Noul varf vine dupa ce in mai multe state au fost descoperite focare importante si aici autoritatile au renuntat, momentan, la relaxarea masurilor.
De la inceputul epidemiei, in Statele Unite au fost inregistrate peste 125.000 de decese asociate Covid-19.
La nivel mondial, pana in prezent, de la finalul anului trecut cand noul coronavirus a fost depistat in Wuhan (China), au fost inregistrate peste 9,77 de milioane de contaminari si mai mult de 493.600 de decese, potrivit datelor Universitatii Johns Hopkins. ...citeste mai departe despre "Criza coronavirusului in SUA: Numar record de cazuri inregistrate in ultimele 24 de ore- 45.242 de noi contaminari" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 27 Iunie 2020, ora 08:42
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a lansat miercuri o fundatie menita sa atraga fonduri private si de la cetatenii din lumea intreaga, in contextul in care Washingtonul, principalul sau finantator, ameninta sa-i taie fondurile pentru modul in care a gestionat pandemia de COVID-19, relateaza AFP.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto), a afirmat insa ca nu se doreste inlocuirea SUA cu aceasta fundatie, explicand ca organizatia studia acest proiect din 2018.
Acest proiect "nu are nimic de a face cu recentele probleme de finantare", a declarat el in cadrul unei conferinte de presa online de la sediul OMS de la Geneva.
La jumatatea lui aprilie, SUA si-au suspendat finantarea catre OMS si presedintele american Donald Trump ameninta ca o va ingheta pe termen nelimitat, acuzand agentia ONU ca a ignorat rapoartele din Taiwan privind aparitia virusului si ca a fost prea indulgenta cu autoritatile chineze in ceea ce priveste modul de gestionare a pandemiei de COVID-19.
Citeste si Trump s-a razgandit si da iar bani OMS. Dar doar cat plateste si China.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a explicat ca noua entitate - numita "Fundatia OMS" - va permite colectarea mai multor fonduri, asigurand o mai mare marja de manevra organizatiei pentru finantarea programelor sale de sanatate.
"Una dintre cele mai mari amenintari este faptul ca mai putin de 20% din bugetul nostru provine din contributii flexibile ale statelor membre, in timp ce peste 80% sunt... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 22:57
Presedintele american, Donald Trump, a anuntat, joi, ca va mobiliza armata pentru a injecta, atunci cand acesta va fi gata, un vaccin impotriva covid-19 si ca persoanlee in varsta vor avea prioritate in planul de vaccinare.
"Stiti ca darea vaccinului va fi o sarcina masiva", a declarat presedintele american la Fox Business Network, relateaza Reuters.
Vezi si Un vaccin impotriva COVID-19 ar putea fi disponibil la inceputul lui 2021, anunta Agentia Europeana a Medicamentului
"Armata noastra este mobilizata de acum pentru ca la sfarsitul anului sa fim in masura sa-l dam foarte, foarte repede la multa lume", a spus el.
Niciun vaccin nu exista in acest moment impotriva SARS-Cov-2, insa sunt in curs mai multe cercetari in vederea producerii unui vaccin impotriva noului coronavirus.
Donald Trump a declarat, insa, ca un vaccin va fi gata pana la sfarsitul anului.
Pe aceasta baza, a anuntat el, sunt pe cale Statele Unite sa mobilizeze armata.
Citeste si:
Cercetatorii americani pregatesc teste cu infectare voluntara pentru un vaccin anticoronavirusJohnson & Johnson vrea sa produca un miliard de vaccinuri anticoronavirus ...citeste mai departe despre "Trump anunta ca mobilizeaza de acum armata in vaccinarea impotriva SARS-Cov-2" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 16:40
Presedintele SUA, Donald Trump, i-a avertizat pe americani sa se pregateasca pentru "cea mai grea saptamana", dupa ce numarul de cazuri de infectare cu Covid-19 a depasit 300.000 si au fost inregistrate circa 8.500 de decese.
Trump a avertizat ca urmatoarele doua saptamani vor fi "cele mai grele" in lupta SUA pentru a combate coronavirusul si a spus ca va trimite mii de militari in statele americane cele mai afectate, precum si ajutoare medicale, pentru a le sprijini.
"Aceasta va fi probabil cea mai grea saptamana, intre saptamana asta si saptamana viitoare, si vor fi multe morti, din pacate, dar mult mai putine decat daca asta nu ar fi fost facut, dar vor fi", a declarat Trump, sambata, la o conferinta sustinuta la Casa Alba
Presedintele american a proclamat hidroxiclorochina drept antidot pentru Covid-19. Substanta folosita pentru tratarea Ebola ar putea fi "unul dintre elementele importante care pot schimba jocul", a spus el, insa nu exista dovezi ca acesta ar fi tratamentul.
"Trebuie sa redeschidem tara. Nu vrem sa facem asta pentru luni si luni si luni", a mai spus el.
New York este regiunea cea mai afectata din SUA, cu mai mult de 113.000 de cazuri si 3.500 de decese inregistrate de la depistarea coronavirusului aici. Acesta reprezinta aproximativ un sfert din totalul deceselor inregistrat in Statele Unite. In ultimele 24 de ore, aici au fost inregistrate 630 de decese.
Guvernatorul Andrew Cuomo a multumit Chinei pentru ventilatoarele trimise si a... mai mult
Duminica, 05 Aprilie 2020, ora 09:07
Presedintele SUA, Donald Trump, i-a avertizat pe americani ca urmatoarele doua saptamani vor fi "foarte, foarte dureroase", in timp ce bilantul noului coronavirus continua sa se inrautateasca in Statele Unite.
"Vom traversa doua saptamani foarte, foarte dificile", a adaugat presedintele american intr-o conferinta de presa la Casa Alba, noteaza AFP.
Noul coronavirus a ucis un numar record de 865 de persoane in Statele Unite in termen de 24 de ore, potrivit bilantului anuntat marti seara de Universitatea Johns Hopkins.
Aceasta crestere spectaculoasa a ridicat la 3.873 de decese bilantul total de la debutul pandemiei.
Statele Unite sunt de departe tara cu cel mai mare numar de cazuri inregistrate (188.172), cu 24.743 mai multe intr-o zi, potrivit datelor Universitatii Johns Hopkins, actualizate incontinuu.
Recordul numarului de morti in 24 de ore a fost observat la 27 martie in Italia (969 decese).
Citeste si:
Esecul lui Trump in criza coronavirusuluiTrump: Peste 1 milion de americani au fost testati. Trimitem echipamente medicale in ItaliaTrump: Daca o sa avem 100.000 - 200.000 de morti, vom fi facut o treaba foarte buna ...citeste mai departe despre "Trump: Urmeaza doua saptamani foarte, foarte dureroase. 865 de morti in SUA, in 24 de ore" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 07:17
Statele Unite vor trimite Italiei echipamente medicale in valoare de 100 de milioane de dolari, a anuntat luni presedintele Donald Trump, in cadrul conferintei de presa zilnice de la Casa Alba dedicata situatiei generate de epidemia COVID-19.
"Avem produse excedentare de care nu avem nevoie; vom trimite in Italia echipamente chirurgicale, medicale si spitalicesti in valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari", a adaugat presedintele SUA, dupa ce a informat ca a discutat la telefon cu premierul Italiei, Giuseppe Conte, informeaza AFP.
De asemenea, Donald Trump a estimat ca productia de ventilatoare medicale va creste datorita ajutorului a zeci de companii americane. "Pe masura ce vom produce mai mult decat avem nevoie, le vom trimite in Italia, in Franta, in Spania, unde au probleme teribile, dar si in alte tari daca va fi posibil", a sustinut liderul de la Casa Alba.
Ford Motor si General Electric vor produce 50.000 de ventilatoare medicale in 100 de zile
Intre timp, noteaza AFP, numarul deceselor provocate de pandemia noului coronavirus in SUA a ajuns luni seara la 3.008, in timp ce bilantul imbolnavirilor a atins 163.429 (cel mai mare numar de cazuri confirmate la nivel mondial), conform datelor furnizate de universitatea Johns Hopkins.
Peste 1.000 de politisti americani au coronavirus, cei mai multi la New York
Un purtator de cuvant al Casei Albe a declarat, ulterior, ca Donald Trump i-a adresat premierului Giuseppe Conte "condoleante pentru cei... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 08:47
Cresterea cererii pentru oua in SUA a dus la explozia preturilor in ultimele saptamani, pe masura ce consumatorii se grabesc sa isi faca stocuri inainte de a fi izolati din cauza coronavirusului.
Pretul angro al oualor de tip "Midwest large" a atins, joi, un nivel istoric de 3,09 dolari pentru o cutie de 12 oua, triplu fata de pretul inregistrat la inceputul lunii martie, inainte ca presedintele Donald Trump sa declare stare de urgenta nationala, sustine Urner Barry, care monitorizeaza evolutia zilnica a pretului produselor alimentare, transmite Reuters.
Cresterea preturilor la oua ar putea avea consecinte importante pentru consumatori, avand in vedere ca ouale sunt o modalitate relativ ieftina de asigurare a necesarului de proteine si un produs de baza pentru 93% din gospodariile americane.
Au crescut si preturile pentru consumatori, chiar daca nu la fel de mult precum preturile angro, sustin expertii, deoarece unele magazine nu au transferat inca preturile mai mari din angro catre consumatori.
Brian Moscoguiri, director la Urner Barry, sustine ca actuala crestere a preturilor la angro depaseste ceea ce s-a intamplat in 2015, cand a avut loc epidemia de gripa aviara, si se datoreaza unei cereri crescute. "Preturile la oua sunt in crestere, pentru ca majorarea s-a facut brusc. Furnizorii vad un nivel al cererii de patru, cinci sase ori mai mare decat inainte", sustine Brian Moscoguiri.
Acesta a subliniat ca in luna ianuarie pretul angro la oua a scazut pana... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 10:52
Guvernatorul din New York a anuntat ca trimite armata intr-un oras din nordul statului american, in incercarea de a tine sub control raspandirea coronavirusului.
Garda Nationala va livra mancare persoanelor aflate in carantina din New Rochelle, unde exista o zona rosie, "de izolare", de 1,6 km.
Din aceasta zona provin cele mai multe cazuri de coronavirus din SUA, a spus guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, citat de BBC.
Pana in prezent, exista peste 1.000 de cazuri confirmate de coronavirus in SUA.
In New York exista 173 de cazuri, cele mai multe din SUA, 108 dintre acestea fiind confirmate in Westchester, unde se afla New Rochelle - "focarul de infectie".
Amintim ca, sambata, Andrew Cuomo a decretat stare de urgenta pentru a lupta impotriva noului coronavirus, care continua sa se raspandeasca.
Starea de urgenta face posibila accelerarea procedurilor de achizitie de echipamente si de angajare de personal, exact de ceea ce avem nevoie in prezent, a explicat guvernatorul intr-o conferinta de presa la Albany, in weekend.
Potrivit acestuia, costul luptei cu COVID-19 a fost "probabil" de 30 de milioane de dolari pe saptamana pentru acest stat american.
Guvernatorul a mai anuntat ca in prezent se fac teste pentru coronavirus 24 de ore pe zi, prin aceasta urmarindu-se identificarea cat mai multor cazuri pozitive pentru a le izola si a incetini raspandirea virusului.
Citeste si:
SUA: Pompeo numeste coronavirusul drept "virusul Wuhan", cu riscul... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 10:44