Nivelul ingrijorarii privind situatia actuala tinde sa se intensifice atat in tari cu putine restrictii, precum Polonia sau Olanda, cat si in cele cu restrictii severe, cum sunt Italia, Spania sau Franta, in timp ce, in Romania, 80% dintre cei cetateni s-au declarat ingrijorati, mai ales din punct de vedere a insecuritatii financiare, arata rezultatele Barometrului COVID-19 intocmit de Kantar, date miercuri publicitatii.
Totodata, cercetarea evidentiaza faptul ca nivelul de ingrijorare din aceasta perioada ramane extrem de ridicat si in China, desi au inceput sa fie ridicate restrictiile impuse pentru prevenirea raspandirii coronavirusului.
"Cu cateva exceptii, nivelul ingrijorarii privind situatia actuala tinde sa se intensifice atat in tarile cu putine restrictii (cum ar fi Polonia, Olanda, Canada etc.), cat si in cele cu restrictii severe (cum sunt Italia, Spania, Franta etc). El ramane, insa, stabil in China si extrem de ridicat, desi au inceput sa se ridice restrictiile.
Doua tari care au pornit mai degraba optimiste, pentru ca la momentul culegerii primului val nu aveau restrictii, respectiv Statele Unite - din prima categorie, si Marea Britanie - din a doua, inregistreaza cresteri masive ale ingrijorarii la un interval de doua saptamani (+21% in Statele Unite si +23% in Marea Britanie); in schimb, in Germania, unde ingrijorarea a fost moderata la inceput, aceasta stagneaza.
Prin comparatie, in Romania se inregistreaza cu 5% mai multi oameni ingrijorati... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 15:53
Puterile publice si medicii gestioneaza urgenta epidemiei noului coronavirus care a ucis peste 560 de oameni in Franta unde, rezuma seful statului Emmanuel Macron in Le Journal du Dimanche (JDD), "valul a sosit", adaugand ca "nu ne aflam la capatul a ceea ce ne va face sa suferim aceasta epidemie", relateaza AFP.
"Acesta este un razboi, el va dura", subliniaza seful statului francez, care prezinta prioritatile - "protejarea celor mai slabi (...) si a sistemului nostru de sanatate", dar si gestionarea "stresului" societatii si pregatirea in vederea "infruntarii unei crize financiare fara precedent, o criza a economiei reale".
Acest razboi "presupune o solidaritate, un spirit de unitate foarte puternic", avertizeaza Macron.
"Dar si de adaptare. Rolul meu este sa supervizez. Eu dau instructiuni strategice in functie de evolutia pe teren, pentru a permite fiecaruia sa faca. Eu trebuie sa fiu in frunte, sa merg catre echipe", afirma presedintele francez in saptamanal.
In a sasea zi de izolare generalizata, autoritatile au pregatit terenul in vederea prelungirii acestei masuri fara precedent - decretata pentru moment pana la sarsitul lui martie.
"Situatia va continua sa se agraveze inainte sa-si faca efectul izolarea", a subliniat sambata ministrul francez al Sanatatii Olivier Veran.
El estimeaza numarul persoanelor infectate in Franta "intre 30.000 si 90.000", un interval larg, din cauza numeroaselor persoane care prezinta simptome putine sau deloc.... mai mult
Duminica, 22 Martie 2020, ora 14:41
Evenimentele recente au multiple implicatii in raportarile financiare ale societatilor, in mod special pentru cele care au legaturi economice cu zonele afectate.
Societatile care se aprovizioneaza sau care au piata de desfacere in zonele afectate, cele care sunt finantate sau finanteaza societati aflate in zone afectate se confrunta cu provocari multiple care tin de continuitatea activitatii, precum si de estimarea si reflectarea acestor potentiale efecte in situatiile financiare.
Din punctul de vedere al situatiilor financiare, COVID-19 se considera un eveniment ulterior semnificativ, care are potentialul de a impune ajustarea situatiilor financiare aferente anului 2019, in functie de anumite criterii, detaliate in continuare.
Citeste cele mai noi informatii despre coronavirus
Eveniment care NU ajusteaza cifrele din situatiile financiare
Pentru cele mai multe societati din Romania pentru care anul financiar se incheie la 31 decembrie 2019, COVID-19 este un eveniment ulterior care nu ajusteaza cifrele din situatiile financiare (IAS 10; OMF 1802, articolele 72-74).
Astfel, rezultatele financiare pe 2019 nu vor fi influentate de acest eveniment, dar, la intocmirea situatiilor financiare, societatile trebuie sa includa in nota de evenimente ulterioare, precum si in raportul administratorilor, analiza incertitudinilor si riscurilor la care este expusa societatea in perioada urmatoare.
In aceste conditii, se recomanda societatilor sa ia in considerare... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 11:01
Covid-19 nu e un indice bursier, dar evolutia lui in timp real pare sa influenteze deciziile investitorilor din ultimele zile mai mult decat cotatiile actiunilor de pe Wall Street.
Iar comportamentul acestora a fost unul previzibil: au renuntat rapid la stocurile de actiuni si s-au reorientat catre activele "safe haven", investind in aur, bonduri de stat cu risc redus si asigurandu-si lichiditati in valute forte.
Ca urmare, pe 24 februarie, la scurt timp dupa ce virusul a fost semnalat in Europa, uncia de aur a atins pretul de 1.304,50 de lire sterline, un maxim istoric absolut.
La noi, in aceeasi perioada de timp, cursul leului a batut mai multe recorduri negative fata de euro, culminand cu 4,8127 in 28 februarie.
Insa panica din randul antreprenorilor nu a atins gradul de isterie care afecteaza o parte a populatiei, iar asta e probabil singura veste buna din toata aceasta criza.
Pentru ca vestile rele din economie se inmultesc de la o zi la alta.
Sectoare intregi de activitate au fost lovite din plin de masurile exceptionale pe care au fost nevoite sa le ia statele pentru stoparea propagarii noii tulpini a virusului gripal. Cele mai afectate pana acum par sa fie transporturile, si nu doar cele aeriene, ci si cele maritime si terestre care deservesc calatori.
Pornind de aici, prima "victima colaterala" a fost turismul. E clar deja ca anul 2020 va fi mult sub cel anterior la capitolul incasari, avand in vedere avalansa de anulare a rezervarilor din zone... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 09:54
Epidemia de coronavirus (Covid-19) va arunca economia mondiala in cea mai severa scadere a activitatii economice de la criza financiara globala, a avertizat, luni, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), transmite Reuters.
Anul acesta, PIB-ul global ar urma sa urce cu doar 2,4%, cel mai redus nivel din 2009, si in scadere fata de estimarea din noiembrie, de 2,9%, a informat OECD, in prognoza sa actualizata.
Institutia financiara cu sediul la Paris se asteapta in 2021 la o redresare a cresterii economiei mondiale la 3,3%, in cazul in care varful epidemiei va fi atins in China in primul trimestru din acest an, iar alte epidemii vor putea fi tinute sub control si vor fi de intensitate redusa.
Totusi, daca virusul se raspandeste in Asia, Europa si America de Nord, cresterea economiei mondiale va incetini la 1,5% anul acesta, atrage atentia OECD.
"Principalul mesaj in scenariul negativ este ca multe tari ar putea intra in recesiune si de aceea cerem cat mai curand posibil adoptarea de masuri in zonele afectate. Guvernele trebuie sa sprijine sistemele publice de sanatate alocand sume suplimentare sau acordand reduceri de taxe pentru angajatii care lucreaza peste program si sa introduca stimulente pentru angajatii cu program redus, pentru a sprijini companiile afectate", a declarat, pentru Reuters, economistul sef al OECD, Laurence Boone.
Guvernele ar trebui sa ofere ajutoare financiare, cum ar fi reducerea costurilor cu asistenta sociala,... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 15:50