Japonia l-a proclamat in mod oficial pe printul mostenitor Fumihito - care foloseste dupa casatoria sa din 1990 titlul de printul Akishino - drept ocupantul primului loc in ordinea de succesiune la Tronul Crizantemei, duminica, la un an si jumatate dupa ce fratele lui mai mare, Naruhito (foto), a devenit imparat, dupa abdicarea tatalui lor, Akihito, informeaza DPA.
In cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Imperial din Tokyo, imparatul Naruhito, care a urcat pe tron in mai 2019, l-a declarat pe Fumihito drept print mostenitor al tronului Japoniei.
"Ma voi gandi cu sinceritate la responsabilitatile mele de print mostenitor si imi voi indeplini indatoririle ce imi revin", a declarat printul Fumihito, in varsta de 54 de ani, care a purtat o roba traditionala portocalie, in fata fratelui sau mai mare, imparatul Naruhito, in varsta de 60 de ani, si a sotiei acestuia, imparateasa Masako.
Initial, ceremonia ar fi trebuit sa aiba loc in luna aprilie, dar a fost amanata din cauza pandemiei de coronavirus. Cei mai multi dintre participantii prezenti la ceremonia de duminica au purtat masti sanitare.
Printesa Aiko, in varsta de 18 ani, singurul copil al actualului cuplu imperial nipon, nu are dreptul sa mosteneasca tronul, intrucat acest drept revine doar barbatilor, potrivit legislatiei care reglementeaza succesiunea in cadrul Casei Imperiale a Japoniei.
Sotia printului Fumihito a nascut un baiat, Hisahito, in 2006. Printul Fumihito este unul dintre cei doar trei... mai mult
Duminica, 08 Noiembrie 2020, ora 11:25
Un articol AFP face o trececere in revista a tuturor eforturilor echipelor de cercetare din intreaga lume de a descoperi tratamente si vaccinuri eficiente impotriva COVID-19. Deasemenea, prezinta si stadiul in care se afla cercetarile.
Pana acum, a fost testata si intens dezbatuta eficacitatea, in tratarea COVID-19, a unor medicamente (anti-virale, sau steroizi) deja existente.
Dexametazona -un medicament ieftin si disponibil pe scara larga, este un steroid utilizat in mod normal pentru a trata reactiile alergice, precum si artrita reumatoida si astmul.
Saptamana aceasta, o echipa de cercetatori care cauta tratamente COVID-19 a spus ca dexametazona a redus decesele printre bolnavii in stare critica, cu o treime in comparatie cu celelalte tratamente incercate pana acum.
Guvernul britanic a spus imediat ca pacientii vor incepe sa primeasca dexametazona, primul medicament care a dovedit ca reduce mortalitatea, in cazurile COVID-19.
Nu este, totusi, un glont de argint: in timp ce cercetatorii considera ca dexametazona ar putea salva viata unui pacient din opt aflati pe ventilatoare, s-a dovedit ca are doar mici beneficii clinice in cazurile mai putin grave.
Totusi, se poate afirma ca steroizii sunt cu certitudine o speranta in tratamentul coronavirusului.
Remdesivir -un medicament antiviral, destinat initial in tratarea Ebola, folosit apoi si in tratamentul altor virusuri ARN, greu de invins (prinre care MERS, SARS si alte coronavirusuri), a dovedit... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 08:58
Japonia va oferi un ajutor de 100.000 de yeni (857 de euro) fiecarui rezident, japonez sau strain, pentru a ajuta la mentinerea economiei pe linia de plutire in timpul pandemiei de COVID-19, a anuntat vineri premierul Shinzo Abe.
"Vom face astfel incat sa platim suma rapid tuturor", a declarat Abe intr-o conferinta de presa televizata in cadrul careia si-a explicat decizia de a extinde starea de urgenta la nivelul intregii tari, potrivit AFP.
Guvernul a vrut intr-o prima faza sa ofere 300.000 de yeni (2.571 de euro) caminelor carora li s-au redus veniturile din cauza pandemiei, insa in cele din urma a decis sa transfere un ajutor forfetar pentru toti. Premierul si-a cerut scuze in conferinta de presa pentru confuzia produsa de aceste schimbari.
Masura face parte din planul de relansare economica de peste 900 de miliarde de euro prevazut de guvern, in contextul in care economia japoneza era pe punctul de a intra in recesiune chiar inainte de pandemie, inregistrand o contractare a PIB-ului de 1,8% in ultimul trimestru din 2019.
Odata cu COVID-19, turismul a scazut cu 90%, comertul si industria sunt aproape oprite, iar tara nu va putea miza pe efectul benefic al Jocurilor Olimpice de la Tokyo, amanate pentru vara lui 2021.
Japonia inregistreaza pentru moment mai putine decese cauzate de COVID-19 decat Europa sau SUA, dar ultimele cifre de la Tokyo, unde numarul de noi infectari a depasit 200 in ultimele 24 de ore, starnesc ingrijorare.
Pentru moment, Japonia... mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 16:21
Deep Knowledge Group, un consortiu de organizatii comerciale si non-profit, a facut o analiza ampla despre pandemia COVID-19. Intre altele, studiul releva tarile cu cel mai mare risc de extindere a pandemiei, dar si cele mai sigure state din acest punct de vedere.
Potrivit sursei citate, Romania se claseaza pe locul 10 in lume in randul tarilor cu riscul cel mai mare de extindere a pandemiei de COVID-19.
Primul loc in acest top 10 este ocupat de Italia, a doua cea mai afectata tara din UE si a treia la nivel mondial, dupa SUA si Spania.
Italia este urmata de Statele Unite ale Americii (SUA), cea mai afectata tara din lume, atat ca numar al cazurilor confirmate, cat si al deceselor.
Pe locul trei se afla Marea Britanie, tara urmata de Spania si Franta.
Top 10 tari cu cel mai mare risc de extindere a pandemiei de COVID-19:
ItaliaSUAMarea BritanieSpaniaFrantaSuediaIranEcuadorFilipineRomania
Deep Knowledge Group a facut si un grafic cu cele mai sigure tari in pandemia de coronavirus. In top au intrat 40 de tari. Acestea au fost evaluate in functie de criterii precum eficienta masurilor de carantina si a managementului guvernamental, monitorizarea si detectarea cazurilor de infectie si pregatirea sistemului de urgenta.
Pe primul loc se situeaza Israelul, urmat de Germania, Coreea de Sud, Australia, China, Noua Zeelanda, Taiwan, Singapore, Japonia si Hong Kong.
In ce priveste eficienta tratamentului administrat pacientilor cu COVID-19, pe primele... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 12:54
Amanarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo va genera "costuri foarte importante", au recunoscut joi organizatorii japonezi, care au anuntat infiintarea unui grup de lucru responsabil pentru gestionarea consecintelor acestei decizii istorice, generata de pandemia de coronavirus, informeaza AFP.
Amanarea Olimpiadei din 2020 pana in 2021, cel mai tarziu in vara anului viitor, reprezinta o provocare logistica majora pentru organizatori, in timp ce noile date pentru cel mai mare eveniment sportiv de pe planeta nu au fost inca stabilite.
"Trebuie sa ne asiguram ca problemele cu care ne confruntam pot fi solutionate una cate una', a declarat joi directorul executiv al comitetului de organizare Tokyo 2020, Toshiro Muto, promitand decizii cat mai curand posibil.
"Consideram ca cheltuielile suplimentare generate (de amanare JO - n.red) vor fi foarte semnificative", a adaugat el, fara a furniza totusi o estimare cuantificata.
Cotidianul japonez Nikkei afirma ca amanarea ar putea costa 300 miliarde de yeni (aproape 2,5 miliarde euro), inclusiv taxe de inchiriere a locatiilor siturilor, schimbarea rezervarilor la hoteluri si extinderea contractelor personalului organizator si al agentilor de securitate, printre altele.
Aceste costuri suplimentare ar putea evolua in functie de negocierile care vor urma intre diversi promotori ai proiectului, in special comitetul de organizare japonez, orasul Tokyo, statul japonez si Comitetul Olimpic International (CIO), precizeaza Nikkei,... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 11:05
Numarul cazurilor de coronavirus in lume a crescut la 82.560, dintre care 2.813 decese, in 50 de tari si teritorii, potrivit unui bilant stabilit, joi, la ora 17.00 GMT, de AFP, pornind de la surse oficiale.
1.296 de noi contaminari au fost inregistrate de la ultimul bilant, realizat miercuri, la ora 17.00 GMT.
China (fara teritoriile Hong Kong si Macao), unde epidemia a fost declarata la sfarsitul lui decembrie, numara 78.497 de cazuri, dintre care 2.747 de decese. 433 de noi contaminari au fost inregistrate aici de miercuri, ora 17.00 GMT, si joi, ora 17.00 GMT.
In alte parti ale lumii, 4.063 de cazuri au fost inregistrate joi, la ora 17.00 GMT, intre care 66 de decese si 863 de noi imbolnaviri.
Tarile cele mai afectate dupa China sunt Coreea de Sud (1.766 de cazuri, 13 decese, 505 noi cazuri), Italia (528 de cazuri, 14 decese, 128 de noi cazuri), Iran (245 de cazuri, 26 de decese, 106 noi cazuri) si Japonia (187 de cazuri, 8 decese, 17 noi cazuri). Japonia a inregistrat de altfel mai mult de 700 de cazuri pe nava de croziera Diamond Princess.
Acest bilant a fost realizat plecand de la datele colectate de birourile AFP de la autoritatile nationale competente si din informatiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Vezi si OMS: Epidemia de coronavirus se afla intr-un "punct decisiv" ...citeste mai departe despre "Bilantul epidemiei de coronavirus in lume: 82.560 de cazuri si 2.813 decese in 50 de tari" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 21:13
Numarul cazurilor testate pozitiv cu noul coronavirus dr pe vasul de croaziera Diamond Princess, aflat in carantina la Yokohama in apropiere de Tokyo, a urcat la 355, a informat duminica ministrul japonez al Sanatatii.
La bordul acestei nave se afla si primul roman infectat cu virusul ucigas din China.
"Pana in prezent am efectuat teste unui numar de 1.219 persoane, iar 355 au rezultat pozitive", a declarat Katsunobu Kato, in cadrul unei emisiuni matinale difuzate de postul NHK. Acest lucru inseamna cu 70 mai multe cazuri decat cele confirmare sambata.
"Din totalul acestor persoane contagiate, 73 nu prezinta simptome", a precizat ministrul, citat de AFP.
Diamond Princess a ajuns in urma cu o saptamana in portul Yokohama, la sud-vest de Tokyo, transportand circa 3.700 de pasageri si membri ai echipajului.
Inainte de identificarea celor 73 noi cazuri, 100 de pasageri si membri ai echipajului fusesera spitalizati, in timp ce celelalte persoane, in special pasageri in varsta de diferite nationalitati, au ramas in carantina la bord.
In fata acestei situatii, Statele Unite au anuntat, sambata, ca intentioneaza sa trimita un avion pentru evacuarea cetatenilor americani care se gasesc la bordul pachebotului Diamond Princess, aflat in carantina de la inceputul lunii februarie.
Washingtonul a indicat intr-o scrisoare adresata cetatenilor americani prezenti pe nava de croaziera ca intentioneaza sa trimita duminica un avion, adaugand ca aceste persoane vor trebui... mai mult
Duminica, 16 Februarie 2020, ora 12:12
O extindere si o prelungire a epidemiei cu noul coronavirus ar putea afecta economia nipona, in special turismul, sectorul de retail si exporturile, a avertizat luni Paul Cashin, seful misiunii FMI in Japonia, transmit Kyodo si Reuters.
"Extinderea epidemiei reprezinta un risc la adresa economiei nipone, desi impactul economic va depinde de gradul de extindere si de raspunsurile autoritatilor. Daca epidemia va fi extinsa si prelungita, acest lucru va afecta probabil turismul si activitatile de retail, in urma scaderii sosirilor de turisti din China si din alte regiuni si a cheltuielilor lor", a explicat Paul Cashin.
Acesta a adaugat ca epidemia ar putea de asemenea avea efect asupra comertului si investitiilor deoarece o incetinire suplimentara a economiei Chinei ar putea afecta companiile din Japonia si ar putea intrerupe lanturile de furnizare.
Virusul, care a inceput sa se raspandeasca in China si apoi in 27 de tari si regiuni, a sporit temerile in randul autoritatilor nipone ca a treia economie mondiala ar putea intra in recesiune.
China este a doua mare destinatie pentru exporturile Japoniei. Companiile auto nipone produc componente iar retailerii vand o gama larga de bunuri in statul chinez. De asemenea, 30% din turistii care au vizitat anul trecut Japonia erau chinezi. Ei au cheltuit aproape 40% din totalul sumelor cheltuite de vizitatorii straini.
De asemenea, FMI a cerut autoritatilor de la Tokyo sa majoreze din nou taxa pe consum, gradual, pentru a... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 10:44
Japonia a confirmat aparitia unui al doilea caz de imbolnavire cu noul coronavirus din China, a anuntat vineri Ministerul japonez al Sanatatii, relateaza site-ul agentiei Reuters.
Infectia a fost confirmata la un barbat din 40 de ani, care locuieste in Wuhan - orasul chinez din centrul focarului - si a calatorit in Japonia, a transmis Ministerul Sanatatii intr-un comunicat.
Barbatul, care a sosit duminica in Japonia, este in prezent internat in spital, a precizat Ministerul.
Si Guvernul din Coreea de Sud a confirmat vineri aparitia celui de-al doilea caz de imbolnavire cu coronavirusul originar din China, a anuntat Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (KCDC), potrivit Reuters.
Virusul a ucis 25 de persoane in China si a infectat peste 800, au informat autoritatile sanitare din aceasta tara.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat stare de urgenta in China.
Citeste si:
Trei orase cu o populatie cat Romania sunt inchise de virusul ucigas. Imagini dramatice: Oamenii s-au batut pentru mancare, magazinele sunt pustii, Armata pazeste garileCarnea de sarpe, posibila sursa a noului virus mortal din ChinaOrasul din China unde a aparut noul virus ucigas a fost inchis. Mai multi artisti romani tocmai s-au intors din ChinaMasuri impotriva virusului din China: "Experienta, slava Domnului, din pacate Romania are. Nu reinventam roata" ...citeste mai departe despre "Japonia si Coreea de Sud confirma noi cazuri de coronavirus" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2020, ora 09:14