Sefii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 2 au cumparat masti de protectie neconforme la pret de masti chirurgicale, masti care ulterior au fost oferite pensionarilor si angajatilor. Toata mega-afacerea a fost dezvaluita de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, care a anuntat ca va sesiza organele penale cu privire la aceasta combinatie.
"Masti "neconforme" livrate pe post de "masti chirurgicale" la DGASPC sector 2.
Azi am primit un raport al corpului de control privitor la achizitia de masti pentru DGASPC sector 2.
Concluzia din acest raport este "incheierea si derularea acordului cadru nr 116532/27.08.2020 s-a facut cu nerespectarea prevederilor legislatiei in vigoare privind achizitiile publice". Intr-un limbaj juridic, asta inseamna ca s-a incalcat legea.
In limbaj nejuridic, s-a intamplat in felul urmator:
1. A fost facut un caiet de sarcini pentru o licitatie, iar in aceste caiete de sarcini scria ca trebuie livrate masti chirurgicale care sa respecte niste standarde (enumerate in documentatie)
2. Au participat 3 firme, dintre care una a fost eliminata ca nu respecta conditile cerute in caietul de sarcini
3. A castigat o firma care (spune corpul de control) a depus o oferta care nici ea nu respecta conditiile cerute in caietul de sarcini.
4. Aceasta firma, dupa ce a castigat licitatia, a cerut schimbarea produsului care facea obiectul licitatiei. Nu a mai putut livra "masti chirurgicale", ci a putut livra "masti faciale",... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 16:47
Aproape 500 de angajati ai unei ferme agricole germane au fost plasati in carantina, dupa ce 174 dintre muncitorii sezonieri - inclusiv din Romania - au fost testati pozitiv cu covid-19, au declarat surse oficiale pentru AFP.
In total 174 de muncitori sezonieri - originari din Ungaria, Romania, Bulgaria si Ucraina - au fost testati pozitiv cu covid-19, incepand de vineri, in aceasta ferma din Bavaria (vest), unde culeg castraveti, a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, administratorul districtului Dingolfing-Landau, Werner Bumeder.
Toti muncitorii sezonieri si oficialii din exploatatie au fost plasati in carantina la fata locului si separati in functie de faptul sunt pozitivi sau negativi cu covid-19, a anuntat acesta, precizand ca niciun angajat nu a fost spitalizat.
Insa un angajat ar fi fost spitalizat, a anuntat postul bavarez de radio BR24 pe Twitter.
Ministrul Sanatatii din Bavaria Melanie Huml a dat asigurari ca autoritatile iau "foarte in serios" situatia si ca preconizeaza sa organizeze campanii de testare in alte ferme din regiune.
Locuitorii din comuna Manning - unde a fost detectat acest nou focar activ - se vor putea testa gratuit, a anuntat ea, insistand asupra faptului ca acesta este un lucru important mai ales pentru ceicare planuiesc sa plece in vacanta.
Ministerul Afacerilor Externe a anuntat inca de duminica faptul ca, la o ferma din regiunea germana Dingolfing-Landau, la care majoritatea celor 480 de angajati sunt romani, au... mai mult
Luni, 27 Iulie 2020, ora 11:14
Criza economica determinata de pandemia COVID-19 este la inceput, dar afecteaza deja un numar important de organizatii din intreaga lume.
Masurile luate de guvernele din intreaga lume, inclusiv cel din Romania, au vizat incetinirea raspandirii noului coronavirus, au avut consecinte imediate, in special asupra industriilor afectate direct. Astfel, afaceri din domenii precum turism, organizare de evenimente, transport sau restaurante/ catering au fost nevoite sa isi suspende activitatea - temporar sau definitiv.
Specialistii estimeaza insa un efect de domino: pe masura ce veniturile scad si neincrederea creste, consumul va fi cu siguranta afectat. Odata cu scaderea consumului, antreprenorii se vor confrunta cu diverse provocari, ce vor afecta cu siguranta cresterea business-ului lor.
Vorbim despre scaderi ale vanzarilor, restrangeri de activitate, intarzieri la plati ale facturilor si chiar suspendarea temporara a activitatii sau inchiderea unor firme.
Barometrul Coface Q1 2020 - Covid 19 estimeaza ca un numar mare de industrii din intreaga lume vor inregistra scaderi datorate actualei pandemii. Ne putem intreba cine va scapa de efectele acestei crize - mai degraba decat cine va fi afectat.
Economiile emergente vor avea mai mult de suferit, conform Barometrului, acestea confruntandu-se si cu scaderea preturilor la petrol sau iesirile de capital, care au crescut de patru ori fata de nivel din 2008.
Estimarea Coface este, in acest context, ca vom avea in... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 16:18
Actul normativ analizat astazi se adreseaza operatorilor economici ce si-au redus total sau partial activitatea economica fie datorita unor masuri impuse de autoritati pentru combaterea epidemiei a coronavirusului SARS-CoV-2 (Ordonanta militara 1/2020, Ordonanta militara 2/2020, Ordonanta Militara 3/2020), fie datorita reducerii activitatii economice in contextul situatiei din aceasta perioada.
Certificatul de situatii de urgenta (CSU) este necesar pentru unii angajatori (nu pentru toti), pentru decontarea somajului tehnic de catre bugetul fondului de somaj sau, dupa caz, pentru invocarea situatiei de forta majora de catre intreprinderile mici si mijlocii, avand in vedere OUG nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Exista doua categorii de certificate situatii de urgenta, astfel:
TIP 1 - ALBASTRU eliberat pentru operatorii economici la care activitatea a fost inchisa total sau partial prin decizia autoritatilor competente;
TIP 2 - GALBEN pentru acei operatori economici ce si-au redus activitatea, in sensul ca incasarile din luna martie si urmatoarele sunt mai reduse cu minim 25% fata de media lunii ianuarie si februarie.
Foarte important: ordinul reglementeaza si formularul unei declaratii pe propria raspundere pe care o va completa solicitantul CSU in vederea CSU sub sanctiunea falsului in declaratii.
Cum se obtine certificatul CSU?
Certificatul se obtine in mod exclusiv electronic, accesand platforma:... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 11:15
Mediul de afaceri din Romania are o serie de caracteristici care-l fac fragil si vulnerabil chiar si la crizele mici - cu atat mai mult in fata tavalugului provocat de Covid-19.
Si tocmai aceste caracteristici anuleaza in foarte multe cazuri efectul masurilor pregatite de Guvern sau de sectorul bancar: pentru multe companii, masurile de sprijin vor fi inutile.
Prin comparatie cu ceea ce se intampla in regiune, companiile active in Romania sunt caracterizate de o varsta frageda, regenerare distructiva, subdezvoltare si concentrare in randul marilor firme. Fiecare dintre aceste afirmatii se bazeaza pe cifre concrete, asa cum sunt ilustrate in graficele care urmeaza.
Polarizare excesiva: primele 1.000 de companii produc 50% din venitul tuturor celor 525.000
Desi in Romania sunt active aproximativ 525.000 de companii, cele mai mari 1.000 de firme concentreaza jumatate din venitul inregistrat la nivelul intregului mediu de afaceri.
Pentru a intelege trendul, am calculat concentrarea veniturilor companiilor pentru fiecare an din ultimul deceniu. Rezultatul este SOCANT: in fiecare an din ultimul deceniu se respecta aproape acelasi rezultat.
Supraconcentrarea veniturilor in randul companiilor de top reflecta subdezvoltarea paturii de mijloc, ceea ce duce la o capacitate redusa a sistemului economic de a absorbi socurile externe propagate in timpul unor schimbari majore (modificari de taxe, recesiune, fluctuatia somajului, volatilitatea dobanzilor etc.).
In... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 11:43
Coronavirusul va lovi puternic afacerile din Romania. 18% dintre companiile care au participat la un studiu PwC anticipeaza o reducere a veniturilor de pana la 20% ca urmare a impactului pandemiei.
Alti 6% dintre respondenti au estimat o scadere a veniturilor intre 20-50%, 2% considera ca diminuarea va fi intre 50-80%, in timp ce 9% nu se asteapta la o reducere a veniturilor, potrivit studiului PwC Romania HR Barometru.
Conform studiului, cel mai afectat domeniu sunt transforturile, 75% dintre respondentii se asteapta la scaderi de 20%.
De asemenea, 25% dintre companiile chestionate din industria auto (producatori si distribuitori) considera ca scaderea veniturilor va fi de pana la 20%. Aceeasi estimare a fost facuta de 22% dintre companiile respondente din servicii financiare, 21% din bunuri de larg consum (distributie, logistica) si 20% din energie.
"Primele sectoare care resimt impactul pandemiei COVID-19 sunt cele care depind de mobilitatea persoanelor: transporturi, ospitalitate, turism. Insa efectele negative se vor transmite treptat catre alte domenii de activitate pentru ca toate industriile sunt interconectate.
Din acest motiv, sunt necesare masuri rapide pentru supravietuirea celor grav afectati, precum si un plan pe termen mediu de relansare economica. Consider ca intr-o prima etapa masurile care trebuie sa fie luate trebuie sa asigure continuitatea fluxului de numerar pentru cei carora li se reduc vertiginos incasarile.
Ma refer la plata... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 12:45