Comisia Europeana a propus miercuri un sprijin in valoare de 293,5 milioane euro de la Fondul de solidaritate al UE pentru Austria, Italia si Romania, ca urmare a dezastrelor naturale care au avut loc in 2018, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Suma de 293,5 milioane euro este defalcata dupa cum urmeaza: 277,2 milioane euro pentru Italia in urma ploilor abundente, a vanturilor puternice, a inundatiilor si a alunecarilor de teren din toamna anului 2018, 8,1 milioane euro pentru Austria ca urmare a acelorasi evenimente meteorologice si 8,2 milioane euro pentru regiunea de nord-est a Romaniei, dupa inundatiile din vara anului 2018.
"Saptamana trecuta, la Sibiu, ne-am angajat sa ramanem uniti la bine si la greu, sa dam dovada de solidaritate in vremuri dificile si sa fim mereu unii alaturi de ceilalti. Fondul de solidaritate al UE este o expresie concreta a solidaritatii europene. El ofera asistenta tarilor si regiunilor in urma dezastrelor naturale si ajuta populatiile sa se redreseze. Astazi, intindem o mana de ajutor Austriei, Italiei si Romaniei ", a declarat comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu.
Tot miercuri, Comisia a publicat un raport de evaluare a activitatii fondului de la crearea sa, in 2002, document in care formuleaza si recomandari pentru viitor. Evaluarea subliniaza puternica valoare adaugata a fondului in ceea ce priveste sprijinirea eforturilor de interventie urgenta si de reconstructie si reducerea sarcinii... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 15:41
Comisarul european Corina Cretu a declarat, sambata, la Bistrita, ca Romania este tara care introduce cele mai multe restrictii in ghidurile de finantare, care nu se regasesc in normele europene. Si birocratia este o problema: "In alte state se depun dosare in mod electronic, nu cu camioanele".
Declaratia comisarului european vine dupa ce acesta a discutat cu presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Radu Moldovan, de la care a aflat ca exista limitari in accesarea fondurilor europene, la 1,5 milioane de euro, in cazul unor investitii, CJ fiind nevoit sa acopere restul sumei din bugetul propriu.
"Am aflat ca s-a introdus o restrictie in ghiduri care nu este europeana, aceea de a se limita investitiile la milion si jumatate de euro. In opinia mea este o greseala pentru ca fondurile europene sunt pe sapte ani si sunt facute tocmai pentru a lasa posibilitatea autoritatilor locale sa construiasca investitii mari care nu pot fi suportate din bugetul national si asa se procedeaza in toate tarile. (...) Nu sunt norme europene! Nu sunt norme europene, de pilda, cele legate de comunele sub 2.000 de locuitori pentru ca tuturor primarilor sub 2.000 de locuitori li se resping proiectele de apa si canalizare spunandu-li-se ca Uniunea Europeana nu investeste in comunele de sub 2.000 de locuitori. Din contra, fondurile noastre se duc catre cei mai vulnerabili si cei mai saraci. 80% din fondurile noastre ar trebui sa mearga catre cei mai saraci si vulnerabili", a declarat... mai mult
Sambata, 20 Aprilie 2019, ora 16:24
Romania nu a folosit niciun euro din banii europeni destinati combaterii somajului in randul tinerilor, arata comisarul european pentru Politica regionala, Corina Cretu, prin intermediul unui grafic publicat pe pagina personala de Facebook.
Cretu noteaza ca banii pusi la dispozitia Romaniei puteau fi accesati pana pe 30 iunie 2018.
"Aveti mai jos situatia implementarii programului destinat combaterii somajului in randul tinerilor intre intre 18 si 25 de ani, din toate statele Uniunii Europene, tabel ce poate fi consultat pe site-ul Comisiei Europene.
Sumele destinate acestui program lansat in 2015 puteau fi accesate pana in 30 iunie 2018. Va doresc tuturor o zi buna", a scris Corina Cretu pe reteaua sociala.
Vezi si Eurostat: Romania are una dintre cele mai mari rate a somajului in randul tinerilor din UE
Spre deosebire de Romania, Bulgaria a reusit sa cheltuie peste 50% din banii alocati prin programul Youth Employment Initiative. Slovenia a cheltuit cel mai mult, cu putin peste 90% din suma alocata.
Foto: Facebook/Corina Cretu
Datele furnizate miercuri de Corina Cretu vin in contextul in care cu o zi in urma ministrul de resort, Rovana Plumb, se lauda de la tribuna Palatului Victoria ca Romania a ajuns la o absorbtie de 26% a fondurilor europene, aproape de media Uniunii Europene, care este de 27%.
Youth Employment Initiative este un program in valoare de 3 miliarde de euro, alocati tarilor cu regiuni in care peste 25% dintre tineri nu au un... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 14:06
Portalul cu date despre alocarea fondurilor europene a fost actualizat, a anuntat, vineri, Corina Cretu, comisarul european pentru Politica Regionala. Pe acesta sunt afisate cele mai recente date despre sumele din fonduri europene care au fost accesate de catre fiecare tara.
"Portalul pe care l-am creat pentru o mai buna transparenta - Platforma de date deschisa (Open Data Platform) - a fost actualizat de catre colegii mei si poate fi vizualizat pe site-ul Comisiei Europene. Fiecare cetatean poate vedea evolutia din fiecare tara a Fondurilor Structurale si de Investitii pentru perioada 2014-2020", a scris Corina Cretu, vineri, pe pagina sa de Facebook.
Acest portal ofera acces la date despre planificarea si implementarea fondurilor disponibile, platile Uniunii Europene catre fiecare tara si realizarile la nivelul fiecarei tari.
Romania are alocata o suma de 30,88 miliarde de euro, pentru perioada 2014 - 2020, prin intermediul a opt programe, ceea ce reprezinta o medie de 1.548 de euro de persoana. La aceasta suma, statul roman trebuie sa se adauge in jur de 5,86 miliarde de euro.
Cele mai recente date, cele de vineri, arata ca din totalul sumei alocate, 36,71 de miliarde de euro, era aprobata o suma de 20,81 de miliarde de euro, reprezentand 57%, dar plati au fost facute in valoare de 6,54 miliarde de euro (18%).
Din cele 30,88 de miliarde de euro, Romania a accesat 26% (7,89 miliarde de euro), din care cea mai mare parte, 20% (6,12 miliarde de euro), o... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 23:46
Darius Valcov, consilierul premierului Viorica Dancila, condamnat la 8 ani de inchisoare pentru coruptie, a facut joi o noua postare controversata pe retelele sociale, considerand ca nu e rentabil sa accesam fondurile europene alocate Romaniei pentru spitale, in contextul promisiunilor obtinute de Guvern de la turcii interesati de parteneriatul public-privat.
"Cifrele nu mint niciodata. Hai sa vedem! Comisia Europeana aloca RO 150 milioane euro pentru studiile si constructia (inclusiv dotarea) a 3 spitale. Studiile, conform BEI, cei care le si elaboreaza, costa 120 milioane euro. Conform acelorasi studii BEI, constructia si dotarea celor 3 spitale costa 1,2 miliarde euro. (Probabil din cele 30 de milioane euro ramase).
Intre timp, statul roman scoate in parteneriat public privat studiul, constructia si dotarea unui spital, cu 140 milioane euro. Asta, ca sa intelegem exact cum stau lucrurile!", a scris pe Facebook Darius Valcov.
Mesajul lui Valcov a venit dupa ce Guvernul a fost criticat ca nu a facut nimic pentru a folosi fondurile UE alocate pentru constructia de spitale, dar Dancila s-a laudat cu asigurarile primite de la presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, ca investitorii turci sunt interesati de construirea unui spital regional la Constanta, de 1.000 de paturi.
La ce face Valcov referire
Valcov face referire la cele trei spitale regionale - Iasi, Cluj si Craiova - convenite inca din timpul guvernarii Ponta, cu Comisia Europeana. Atunci s-a... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 17:36
Comisarul european Corina Cretu i-a transmis, pe 25 aprilie, premierului Viorica Dancila, ministrilor Lucian Sova si Rovana Plumb o scrisoare in care isi exprima ingrijorarea cu privire la riscul dezangajarii fondurilor UE, potrivit documentului prezentat, luni, de PNL.
"Ma adresez dumneavoastra cu privire la situatia actuala a investitiilor din domeniul transporturilor, ca parte a Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) pentru perioada 2014-2020.
Avand in vedere ca ne apropiem de jumatatea actualei perioade de programare si ca este momentul in care serviciile Comisiei incep pregatirile pentru urmatoarea perioada de programare, sunt extrem de ingrijorata cu privire la planificarea si implementarea proiectelor de infrastructura de transport care sunt cofinantate de Fondul de coeziune si de Fondul european de dezvoltare regionala (FEDER) in Romania. (...)
In acest sens autoritatile romane vor trebui sa acorde o atentie deosebita exercitiilor bugetare pentru 2019 si anii ulteriori pentru a se evita dezangajarea de fonduri, intrucat proiectele aflate in a doua faza se vor apropia de finalizare, iar noile proiecte risca a fi inca in faza de demarare, fara sa genereze cheltuielile necesare", afirma comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, in scrisoare citata.
Cretu atrage atentia ca pana in prezent doar patru noi mari proiecte majore pentru sectorul feroviar au fost depuse in intervalul 2014-2018, exprimandu-si ingrijorarea cu privire la... mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 14:50
Comisarul european din partea Romaniei, Corina Cretu, a avertizat, marti, ca Romania risca pierderea unor fonduri europene importante din cauza unor "probleme restante" si,pe de alta parte, a recunoscut ca la Bruxelles se discuta despre conditionarea banilor europeni de respectarea statului de drept.
Corina Cretu a fost prezenta, marti, la Palatul Victoria, unde a discutat cu noul premier, Viorica Dancila, alaturi de care a sustinut si o conferinta de presa comuna.
Cu acest prilej, comisarul european a avertizat ca Romania risca pierderea unor fonduri europene importante, daca nu face eforturi "majore" anul acesta, relateaza Digi24.
"Am toata increderea in noul guvern sa aiba in vedere problemele restante si sa actioneze rapid", a mai punctat comisarul european, precizand ca problemele sunt legate de dezvoltarea regionala, unde Romania risca sa piarda miliarde de euro, dar si in cazul altor domenii, cum ar fi transporturi sau sanatate.
La randul sau, premierul Viorica Dancila a admis ca exista intarzieri la constructia celor trei spitale regionale, a liniei de metrou M6 si a autostrazii Campia Turzii - Ogra - Targu Mures, toate proiecte realizate cu fonduri europene, dar a dat asigurari ca "in cel mult o luna de zile" va veni cu solutii.
Tot marti, intr-un interviu acordat pentru Europa FM, Corina Cretu a confirmat informatiile aparute pana acum pe surse cu privire la o posibila conditionare a fondurilor europene de respectarea statului de drept intr-o... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 13:14
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, o ironizeaza, miercuri, pe Corina Cretu, comisarul european pentru politica regionala, care a spus ca Romania are o rata de absorbtie de 0% a fondurilor europene din exercitiul bugetar 2014-2020, declarandu-se ingrijorata de acest lucru.
"Ce informeaza Comisia Europeana si ce informeaza Facebook-ul doamnei Corina Cretu", scrie Ghinea pe Facebook, prezentand cifrele trimise de Comisia Europeana in mai in raportul catre Parlamentul European si Consiliul UE.
"In luna mai 2016, implementarea programelor finantate din Fondurile Europene Structurale si de Investitii alocate statelor membre in perioada 2014-2020 a inregistrat un nivel de absorbtie de 1,7%.
(...) Deci ratele oficiale de absorbtie la 31 mai, in informarea Comisiei erau (tari selectate, lista intreaga in foto atasata):
Bulgaria: 0,07%
Cipru: 0,23%
Spania: 1,87%,
Ungaria 0% (zero)
Italia 0,39%
Polonia 0,87%
Romania 0,18%", explica ministrul Ghinea, care sustine ca ...citeste mai departe despre "Cate fonduri europene a luat, de fapt, Romania? Ministrul Ghinea o ironizeaza pe Corina Cretu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 August 2016, ora 16:09
CE a anuntat, miercuri, ca vor fi mobilizate peste 35 de miliarde de euro pana in 2020 pentru a veni in sprijinul economiei grecesti, comisarul Corina Cretu precizand ca Atena are nevoie atat de reforme, cat si de "investitii ambitioase" pentru a repune economia pe drumul cel bun.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
"La doua zile dupa realizarea unui consens privind masurile ce se impun pentru incheierea unui nou acord de imprumut acordat Greciei, Comisia Europeana a dezvaluit astazi planurile de ajutorare a Greciei in vederea maximizarii gradului de utilizare a fondurilor UE.
Conform mandatului conferit de summit-ul zonei euro din 12-13 iulie, vor fi astfel mobilizate peste 35 de miliarde de euro pana in 2020 pentru a veni in sprijinul economiei grecesti", potrivit unui comunicat al CE.
Grecia, salvare sau criza? - LIVE
Pachetul de masuri privind crearea de locuri de munca si cresterea economica destinat Greciei insoteste un set cuprinzator de reforme ce va face ...citeste mai departe despre "Bani de la Comisia Europeana pentru Grecia. Corina Cretu traseaza planul pentru Atena" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 17:59