Fostul comisar european Corina Cretu, europarlamentar Pro Romania, spune ca refuzul Guvernului Romaniei de a accesa fonduri europene devine o impotrivire cronica pe care ii este greu sa o inteleaga, fiind total lipsit de pragmatism sa refuzi utilizarea fondurilor nerambursabile care vin de la Bruxelles si, in schimb, sa folosesti banii de la bugetul national.
"Recunosc ca ramane o enigma pentru mine - si, sunt convinsa, pentru toti romanii de buna-credinta - refuzul Guvernului Romaniei de a accesa fonduri europene pentru proiectele majore, printre care si cele de infrastructura. Devine o impotrivire cronica pe care mi-e greu sa o inteleg. E total lipsit de pragmatism sa refuzi utilizarea fondurilor nerambursabile care vin de la Bruxelles si, in schimb, sa folosesti banii de la bugetul national. E o logica pe care nu pot sa mi-o explic si grav este ca nici Guvernul nu ofera explicatii in acest sens", a scris Corina Cretu pe Facebook.
Ea precizeaza ca, pentru perioada 2014 - 2020, Romania beneficiaza de fonduri structurale si de investitie in valoare de peste 30 miliarde euro, o mare parte a acestora fiind alocate retelelor de transport si energie (un total de peste 7 miliarde euro).
"Dar gradul de absorbtie a fondurilor europene de catre Romania ramane la putin peste 20% - cu toate acestea, (repet!) Guvernul doreste utilizarea banilor din bugetul national. Este pur si simplu absurd!", continua Cretu.
Ea aminteste ca, la inceputul mandatului ei de comisar... mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 18:45
Comisarul european Corina Cretu a declarat, sambata, la Bistrita, ca Romania este tara care introduce cele mai multe restrictii in ghidurile de finantare, care nu se regasesc in normele europene. Si birocratia este o problema: "In alte state se depun dosare in mod electronic, nu cu camioanele".
Declaratia comisarului european vine dupa ce acesta a discutat cu presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Radu Moldovan, de la care a aflat ca exista limitari in accesarea fondurilor europene, la 1,5 milioane de euro, in cazul unor investitii, CJ fiind nevoit sa acopere restul sumei din bugetul propriu.
"Am aflat ca s-a introdus o restrictie in ghiduri care nu este europeana, aceea de a se limita investitiile la milion si jumatate de euro. In opinia mea este o greseala pentru ca fondurile europene sunt pe sapte ani si sunt facute tocmai pentru a lasa posibilitatea autoritatilor locale sa construiasca investitii mari care nu pot fi suportate din bugetul national si asa se procedeaza in toate tarile. (...) Nu sunt norme europene! Nu sunt norme europene, de pilda, cele legate de comunele sub 2.000 de locuitori pentru ca tuturor primarilor sub 2.000 de locuitori li se resping proiectele de apa si canalizare spunandu-li-se ca Uniunea Europeana nu investeste in comunele de sub 2.000 de locuitori. Din contra, fondurile noastre se duc catre cei mai vulnerabili si cei mai saraci. 80% din fondurile noastre ar trebui sa mearga catre cei mai saraci si vulnerabili", a declarat... mai mult
Sambata, 20 Aprilie 2019, ora 16:24
Portalul cu date despre alocarea fondurilor europene a fost actualizat, a anuntat, vineri, Corina Cretu, comisarul european pentru Politica Regionala. Pe acesta sunt afisate cele mai recente date despre sumele din fonduri europene care au fost accesate de catre fiecare tara.
"Portalul pe care l-am creat pentru o mai buna transparenta - Platforma de date deschisa (Open Data Platform) - a fost actualizat de catre colegii mei si poate fi vizualizat pe site-ul Comisiei Europene. Fiecare cetatean poate vedea evolutia din fiecare tara a Fondurilor Structurale si de Investitii pentru perioada 2014-2020", a scris Corina Cretu, vineri, pe pagina sa de Facebook.
Acest portal ofera acces la date despre planificarea si implementarea fondurilor disponibile, platile Uniunii Europene catre fiecare tara si realizarile la nivelul fiecarei tari.
Romania are alocata o suma de 30,88 miliarde de euro, pentru perioada 2014 - 2020, prin intermediul a opt programe, ceea ce reprezinta o medie de 1.548 de euro de persoana. La aceasta suma, statul roman trebuie sa se adauge in jur de 5,86 miliarde de euro.
Cele mai recente date, cele de vineri, arata ca din totalul sumei alocate, 36,71 de miliarde de euro, era aprobata o suma de 20,81 de miliarde de euro, reprezentand 57%, dar plati au fost facute in valoare de 6,54 miliarde de euro (18%).
Din cele 30,88 de miliarde de euro, Romania a accesat 26% (7,89 miliarde de euro), din care cea mai mare parte, 20% (6,12 miliarde de euro), o... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 23:46
Comisarul european Corina Cretu isi exprima dezamagirea in legatura cu faptul ca guvernantii romani nu recunosc meritele Comisiei Europene in absorbtia fondurilor europene si spune ca ii pare rau sa constate, in fiecare intalnire pe care a avut-o cu premierul Viorica Dancila, cat de dezinformata este aceasta de catre cei din subordinea sa.
"Am urmarit cu mare interes declaratiile autoritatilor privind absorbtia fondurilor europene de catre Romania. Daca aceste rezultate vor fi confirmate de serviciile mele, a caror evaluare pe tari va fi definitivata in ianuarie, nu pot decat sa felicit autoritatile nationale, in mod sincer.
Ceea ce este trist in toate aceste declaratii triumfaliste este ignorarea completa nu neaparat a muncii mele, dar a intregii echipe de experti de la DG Regio, care au venit cu solutii, discutate la zecile de intalniri bilaterale, atat in ce priveste achizitionarea de ambulante, redirectionarea fondurilor catre IMM-uri, etc.
Nu cred ca exista vreo tara, dupa cum vad in Revista Presei pe care o primesc in fiecare zi, in care sa nu fie mentionata Comisia Europeana atunci cand se vorbeste de fonduri europene", afirma Corina Cretu.
Ea spune ca, din punct de vedere politic, poate nu este tocmai cel mai nimerit, dar se simte datoare fata de colegii sai de la DG Regio, fata de serviciile sale care au venit cu idei si au salvat milioane de euro, sa isi ceara scuze pentru faptul ca munca Comisiei Europene a fost ignorata in toate interviurile si... mai mult
Sambata, 29 Decembrie 2018, ora 16:47
Presedintele Klaus Iohannis a criticat, joi, proasta absorbtie de fonduri europene, in timp ce Calin Popescu Tariceanu sustine ca acest lucru se intampla din cauza terorii din administratia publica.
"Au aparut discutii foarte seriose si ingrijoratoare privind fondurile si este natural. Avem nerealizari majore la fonduri europene. Voi face in zilele urmatoare o declaratie pe aceasta tema, fiindca altfel se pare ca doar se scriu scrisori si nu se rezolva problema.
Imi doresc ca Romania sa atraga fonduri ca sunt necesare pentru dezvoltarea noastra", a spus Iohannis, la Sofia, inainte de summit-ul UE-Balcanii de Vest.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a gasit si o explicatie pentru acest lucru.
"Tara nu e capabila sa avanseze, sa ia fonduri europene, din cauza terorii care s-a instalat in administratie", a sustinut Tariceanu.
Amintim ca recent ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a spus ca Romania are fonduri europene consistente pentru infrastructura de transport (6,6 miliarde euro), dar absorbtia banilor europeni se face cu ajutorul antreprenorilor care trebuie sa implementeze proiectele.
Ministrul a adaugat ca exista doua probleme majore in acest sens, si anume intarzieri intre 12 si 84 de luni in executia lucrarilor si nepredarea lucrarilor executate, pentru ca antreprenorii nu au facut cereri de plata.
Citeste si:
Comisarul Cretu atrage atentia Guvernului asupra situatiei dezastruoase din Transporturi: Riscam sa ramanen fara... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 11:24
Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat ca Romania este in pericol sa piarda fonduri in valoare de 800 de milioane de euro, bani care trebuiau cheltuiti pana in decembrie 2018.
Corina Cretu a explicat ca in august 2017, a discutat cu autoritatile romane pentru a mai salva o parte din aceste fonduri. Solutiile propuse au fost extinderea ariilor de eligibilitate a proiectelor, cresterea fondurilor alocate localitatilor mici si acordarea de vouchere pentru eficienta energetica a locuintelor.
Astfel, s-ar mai putea salva maximum 400 de milioane de euro. Corina Cretu a facut aceste declaratii la Strasbourg, in emisiunea "be EU", de la Antena 3.
"Anul 2017 a fost marcat de progrese importante in ceea ce priveste programele cu fonduri europene in Romania datorita faptului ca au fost acreditate institutiile de management si control si au fost indeplinite o serie de conditionalitati. Dar raman foarte multe lucuri de facut, e un an crucial pentru Romania", a spus Corina Cretu.
"Avem aceasta problema legata de programul operational regional, unde sunt in pericol de a fi pierduti 800 de milioane de euro, care trebuie cheltuiti pana in decembrie in acest an".
Intrebata ce trebuie sa faca Romania pentru a nu pierde acesti bani, Corina Cretu a spus ca "inca din august 2017 am discutat cu serviciile mele si am agreat sa propunem autoritatilor romane schimbarea programului operational regional, astfel incat sa dam posibilitatea sa extindem aria... mai mult
Sambata, 17 Martie 2018, ora 10:30
Comisarul european din partea Romaniei, Corina Cretu, a avertizat, marti, ca Romania risca pierderea unor fonduri europene importante din cauza unor "probleme restante" si,pe de alta parte, a recunoscut ca la Bruxelles se discuta despre conditionarea banilor europeni de respectarea statului de drept.
Corina Cretu a fost prezenta, marti, la Palatul Victoria, unde a discutat cu noul premier, Viorica Dancila, alaturi de care a sustinut si o conferinta de presa comuna.
Cu acest prilej, comisarul european a avertizat ca Romania risca pierderea unor fonduri europene importante, daca nu face eforturi "majore" anul acesta, relateaza Digi24.
"Am toata increderea in noul guvern sa aiba in vedere problemele restante si sa actioneze rapid", a mai punctat comisarul european, precizand ca problemele sunt legate de dezvoltarea regionala, unde Romania risca sa piarda miliarde de euro, dar si in cazul altor domenii, cum ar fi transporturi sau sanatate.
La randul sau, premierul Viorica Dancila a admis ca exista intarzieri la constructia celor trei spitale regionale, a liniei de metrou M6 si a autostrazii Campia Turzii - Ogra - Targu Mures, toate proiecte realizate cu fonduri europene, dar a dat asigurari ca "in cel mult o luna de zile" va veni cu solutii.
Tot marti, intr-un interviu acordat pentru Europa FM, Corina Cretu a confirmat informatiile aparute pana acum pe surse cu privire la o posibila conditionare a fondurilor europene de respectarea statului de drept intr-o... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 13:14
Corina Cretu, comisar european, a declarat, luni, la Palatul Victoria din Bucuresti ca din luna agust si pana in prezent Romania a reusit sa atraga fonduri europene in valoare de 4,3 miliarde euro. Cretu sustine ca in aceste zile sunt discutate si ultimele detalii prinvind finantarea unor proiecte in valoare de 488 de milioane de euro.
"Avem o rata de absorbtie de aproximativ 90% pentru bugetul 2007-2013, cu 100% la proiectele de competitivitate si 93% la proiectele de dezvoltare regionala. Din pacate, cele mai multe pierderi sunt in domeniul transporturilor pentru perioada 2007-2013. Sper ca acest lucru sa fie o lectie pentru noi. In alocarile pentru 2007-2013, 800 de milioane de euro sunt pierduti total, iar 2,8 miliarde au fost reprogramate pentru perioada 2014-2020 pentru a continua lucrarile care nu s-au terminat in perioada 2007-2013", a declarat Corina Cretul la semnarea unor noi investitii in valoare de peste 280 de milioane de euro.
Comisarul european a mai declarat ca la finalul acestui an Romania va absorbi cel putin 4.3 miliarde euro. "Noi am platit deja 4,3 miliarde de euro pentru anul acesta si procesam acum ultimele facturi primite in valoare de 488 de milioane de euro. (...) Deja au intrat in economie 4,3 miliarde de euro, in Romania, din toate cele 6 fonduri, din august pana acum, din momentul in care s-au acreditat institutiile de management si control", a mai spus Corina Cretu.
Citeste si:
Corina Cretu s-a certat la Atena cu o militanta... mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 16:04
Conducerea Ministerului Fondurilor Europene (MFE) trebuie sa acorde atentie sporita monitorizarii mai eficiente a implementarii programelor, dar si intaririi capacitatii de gestionare a autoritatilor de management si a organismelor intermediare, iar la nivelul autoritatii de management trebuie gasite solutii clare de sprijin al beneficiarilor fondurilor europene, sustine comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu.
Ea s-a intalnit, la Bucuresti, cu noul ministru al Fondurilor Europene, Aura Raducu.
"La intalnirea cu ministrul Fondurilor Europene, doamna Aura Carmen Raducu, i-am recomandat sa depuna toate eforturile pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene pentru perioada 2007-2013, precum si pentru aplicarea masurilor pe care Grupul de lucru pentru o mai buna implementare (Task Force) le-a identificat pentru Romania. La fel de importanta, consider ca este demararea fara intarzieri a implementarii tuturor programelor din perioada 2014-2020", a ...citeste mai departe despre "Corina Cretu s-a intalnit cu ministrul Fondurilor Europene: Trebuie gasite solutii clare" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Noiembrie 2015, ora 16:10