Romania si-a manifestat interesul de a se conecta la asa-numitul Coridor Sudic de Gaze (SGC), din Rusia spre Europa, a anuntat joi Maros Sefcovic, vicepresedintele Comisiei Europene si comisar european pentru Uniunea Energiei, relateaza site-ul agentiei de stiri Trend.
Sefcovic a facut aceste declaratii ca urmare a unei reuniuni ministeriale la Baku a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Romania a fost reprezentata de catre Iulian-Robert Tudorache, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei.
"2018 va fi o perioada speciala pentru implementarea proiectului Coridorului Sudic de Gaze. Gazele din Azerbaidjan vor ajunge in Europa in 2020. Este un proiect strategic care va consolida securitatea energetica a Europei si, prin urmare, UE sustine proiectul inca de la inceput", a spus vicepresedintele Comisiei Europene.
Maros Sefcovic a mai precizat ca, de la inceputul implementarii strategiei energetice, Uniunea Europeana a discutat cu tarile din Europa de Sud-Est pentru conectarea acestora la Coridorul Sudic de Gaze.
"Exprimarea interesului din partea unor tari precum Bulgaria si Romania are o importanta deosebita. Europa va fi mai puternica decat oricand datorita implementarii acestui proiect", a mai declarat inaltul oficial european.
Coridorul Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, va permite transportul a peste zece miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zacamantul azer Shah Deniz II din Marea Caspica pana in Italia.... mai mult
Joi, 15 Februarie 2018, ora 19:44
Uniunea Europeana spera sa isi reduca dependenta de importurile de gaze din Rusia cu ajutorul asa-numitului Coridor Sudic, o posibila alaturare a Iranului la proiect dupa ridicarea santiunilor impuse de tarile din Vest fiind asteptata sa contribuie semnificativ la cresterea livrarilor catre Europa.
Coridorul Sudic, o initiativa a Comisiei Europene pentru importul gazelor naturale din Azerbaijan si tarile invecinate, inclusiv Iran, catre sudul Europei, va deveni operational cel mai probabil in 2019 si va avea o capacitate initiala de 10 miliarde metri cubi pe an.
Livrarile de gaze naturale din Iran, tara care pare a fi aproape de a ajunge la un acord cu Occidentul pentru ridicarea sanctiunilor economice impuse din cauza programului nuclear al Teheranului, ar creste capacitatea proiectului la 40 miliarde metri cubi pe an, a declarat un oficial UE pentru AFP.
Analistii sunt de parere ca Europa si Iranul au interese comune in privinta gazelor naturale, dar intrarea Iranului in ...citeste mai departe despre "UE spera sa-si reduca dependenta de gazele rusesti - iata ce carte vrea sa joace" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 18:52
Uniunea Europeana ia in calcul mai multe variante pentru gazoductul South Stream, proiect abandonat de Rusia, una dintre acestea fiind transportarea gazului din Azerbaidjan prin Turcia, in conditiile in care Romania, Bulgaria si Grecia au semnat un acord de cooperare in domeniu, relateaza AFP.
"Avem de gand sa infiintam un comitet director pentru a identifica si rezolva eventualele probleme ridicate de construirea Coridorului Sudic", a declarat Marcos Sefcovici, vicepresedinte al Comisiei pentru energie, citat de AFP.
El a afirmat ca Azerbaidjanul si Turcia au cerut UE lansarea acestei initiative, pentru a fi sigure ca Europa va contribui la proiectul Coridorului Sudic si a precizat ca cele doua state au dat "asigurari ferme" in ceea ce priveste implicarea lor in construirea acestui gazoduct, care ar trebui "sa aduca gazul la frontiera europeana pana in 2020".
In paralel, saptamana trecuta, Rusia si-a manifestat dorinta de a construi, impreuna cu o companie din Turcia, un gazoduct capabil sa livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia catre Turcia.
Marti, Romania, Grecia si Bulgaria au semnat un acord de cooperare la Bruxelles pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze naturale si si-au aratat disponibilitatea de a sprijini proiectul Coridorului Sudic.
UE cauta rute prin care sa diversifice aprovizionarea cu gaz, pentru a reduce dependenta Europei de resursele Rusiei, pe fondul relatiei tensionate cu Moscova din cauza conflictului... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 12:34
Ministerul Afacerilor Externe a salutat vineri, intr-un comunicat de presa, anuntul Companiei Internationale Nabucco si al Consortiului Shah Deniz privind semnarea Acordului de colaborare in vederea dezvoltarii urmatoarei etape a proiectului gazoductului Nabucco.
Acordul, semnat vineri la Viena, reprezinta "o evolutie deosebit de importanta in dezvoltarea proiectului, prin aprofundarea cooperarii dintre cele doua consortii si stabilirea parametrilor colaborarii pentru perioada urmatoare", precizeaza MAE.
In acelasi timp, decizia reconfirma viabilitatea proiectului Nabucco, fiind un impuls major in directia deschiderii Coridorului Sudic de Gaze Naturale, obiectiv prioritar european, considera institutia diplomatiei romane.
"In calitate de stat partener in proiectul Nabucco, Romania a fost si continua sa fie un sustinator ferm si activ al implementarii acestuia, implicandu-se constant in demersurile menite a asigura buna desfasurare a etapelor pregatitoare", da asigurare MAE.
Proiectul Nabucco face parte din Coridorul sudic de gaze naturale, o initiativa europeana ce vizeaza diversificarea rutelor si surselor de aprovizionare cu gaze naturale a pietei europene. Proiectul are in vedere, in prima faza, aducerea resurselor naturale din campul azer Shah Deniz II, gestionat de Consortiul Shah Deniz, de la granita de vest a Turciei spre Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.
La realizarea proiectului Nabucco, din partea Romaniei participa compania Transgaz, membru... mai mult
Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 13:25
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat relevanta cooperarii dintre porturile Constanta si Turkmenbashi in vederea crearii unui coridor de cooperare interregional Marea Neagra - Marea Caspica, intr-o runda de consultari bilaterale cu prim-adjunctul ministrului turkmen de externe, Vepa Hajiev, POTRIVIT nEWSiN.In cadrul consultarilor, purtate la Asgabat, secretarul de stat Bogdan Aurescu si prim-adjunctul ministrului de externe al Turkmenistanului au abordat si aspecte privind cooperarea economica si in domeniul energetic.Pe langa necesitatea dezvoltarii cooperarii in domeniul energetic (in acest sens fiind salutata reuniunea din luna noiembrie 2011 de la Bucuresti a Grupului de lucru bilateral pe probleme de energie), partile au convenit asupra importantei crearii unui Grup de lucru similar in domeniul transporturilor.Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat, in context, relevanta cooperarii dintre porturile Constanta si Turkmenbashi in vederea crearii unui coridor de cooperare interregional Marea Neagra – Marea Caspica.De asemenea, oficialul roman a exprimat sprijinul Romaniei privind materializarea coridorului transcaspic pentru transportul gazelor naturale din Bazinul Marii Caspice catre Europa.Acest coridor ar putea ajuta la materializarea gazoductului Nabucco.In acelasi timp, partea romana a evidentiat, cu exemple concrete, interesul companiilor romanesti de sporire a prezentei pe piata turkmena, in domenii precum: energetic - petrol, gaze... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 17:43
Romania sprijina dezvoltarea Coridorului energetic sudic care va conecta piata europeana la rezervele din regiunea Marii Caspice si Orientului Mijlociu, iar proiectul Nabucco este prioritar pentru partea romana in cadrul acestui coridor, a declarat, vineri, la New York, premierul Emil Boc.El s-a intalnit cu emisarul special al SUA pentru Eurasia si problematica securitatii energetice, Richard Morningstar, si a apreciat "procesul permanent de consultare cu Statele Unite" pe probleme de energie, potrivit Guvernului.
"Dorim sa ne asumam un rol activ, la nivelul tarilor central si est-europene, in promovarea unei abordari integrate a proiectelor europene si a politicii UE privind siguranta energetica", a spus Boc.
El s-a referit si la contributia importanta pe care proiectul de transport al gazelor AGRI o poate avea la dezvoltarea Coridorului energetic sudic si la securitatea energetica europeana, asigurand cea mai scurta ruta intre gazul din regiunea caspica si pietele europene.
In acest context, seful Executivului a exprimat aprecierea si sprijinul Romaniei pentru eforturile americane vizand extinderea cooperarii cu tarile din zona Marii Caspice si stimularea interesului acestora pentru piata europeana, arata sursa citata.
Premierul a mai aratat ca strategia energetica a Romaniei a fost elaborata in acord cu obiectivele Uniunii Europene in domeniu si ca Romania este o sustinatoare activa a cooperarii in cadrul Consiliului pentru energie UE-SUA, dorind sa se implice activ... mai mult
Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 00:20