Coreea de Nord a confirmat testarea unui nou tip de racheta balistica, lansata de pe mare si capabila sa transporte o arma nucleara, escaladand semnificativ tensiunile din regiune, comparativ cu testele cu rachete cu raza scurta de actiune efectuate incepand din luna mai.
Racheta, capabila sa transporte o arma nucleara, este al 11-lea test efectuat de Coreea de Nord in acest an, relateaza BBC.
Aceasta racheta, trasa de pe o platforma marina, poate sa fie lansata de pe un submarin, fapt important pentru ca inseamna ca statul nord-coreean ar putea lansa rachete din afara teritoriului sau.
Potrivit oficialilor sud-coreeni, racheta a zburat aproximativ 450 de kilometri si a atins o altitudine de 910 de kilometri, inainte de a ajunge in mare. Astfel, racheta a zburat la o altitudine de doua ori mai mare fata de cea a Statiei Spatiale Internationale. Rachete testate anterior de Coreea de Nord au zburat chiar mai sus.
Racheta a cazut in Marea Japoniei, numita si Marea de Est. Japonia a anuntat ca racheta a cazut in zona sa economica exclusiva, o banda de 200 de kilometri care inconjoara teritoriul Japoniei.
Testul a avut loc la cateva ore dupa ce Coreea de Nord a anuntat ca discutiile pe tema nucleara cu Statele Unite vor fi reluate.
Ce se stie despre aceasta racheta?
Racheta a fost lasata miercuri de pe mare, la scurt timp dupa ora 07:00 (marti, ora 22:00 GMT), la circa 17 kilometri la nord-est de orasul de pe coasta Wonsan.
Agentia de presa nord-coreeana... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 09:09
Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, a ajuns la un acord "satisfacator" cu delegatia de inalt nivel din Coreea de Sud, aflata la Phenian, privind organizarea unui summit cu presedintele sud-coreean, Moon Jae-In.
Reprezentantii Seulului i-au remis presedintelui nord-coreean o scrisoare din partea omologului sud-coreean iar Kim Jong-Un "ascultand despre intentia presedintelui Moon Jae-In de a organiza un summit (...), a schimbat puncte de vedere (cu trimisii Seulului) si a ajuns la un acord satisfacator", a informat agentia nord-coreeana de stiri KCNA.
Kim si membrii delegatiei sud-coreene au schimbat de asemenea opinii despre masurile ce trebuie adoptate pentru "a atenua tensiunile militare intre Nord si Sud si a impulsiona dialogul si cooperarea".
Liderul nord-coreean a avut un "dialog sincer" cu trimisii sud-coreeni, le-a aratat "vointa sa ferma de a imbunatati legaturile Nord-Sud si de a scrie o noua istorie a reunificarii" si a dat instructiuni pentru "luarea de masuri practice rapid" in vederea imbunatatirii relatiei bilaterale.
Vizita emisarilor Seulului, prima, in mai bine de zece ani, a unei delegatii sud-coreene de inalt nivel in Nord, a venit ca raspuns la calatoria istorica efectuata in februarie in Sud de Kim Yo-Jong, sora liderul nord-coreean, cu prilejul Jocurilor Olimpice de Iarna, si in cadrul careia Moon a primit invitatia organizarii in curand a unui summit intercoreean.
Daca intalnirea Kim-Moon ar avea loc, ar fi prima de acest fel dupa... mai mult
Marti, 06 Martie 2018, ora 08:02
Secretarul american de stat, Rex Tillerson, a declarat ca presedintele Donald Trump i-a cerut sa continue eforturile pentru a tempera tensiunile legate de Coreea de Nord, seful diplomatiei americane asigurand ca "aceste eforturi diplomatice vor continua pana cand va cadea prima bomba".
Tillerson a facut aceste afirmatii in timpul unei emisiuni la postul CNN si a minimalizat totodata mesajele postate de Trump pe Twitter, in care acesta ii transmitea ca isi pierde vremea incercand sa negocieze cu "Micul Om-Racheta", referire la liderul nord-coreean, Kim Jong-un.
Trump "mi-a transmis clar sa continui eforturile diplomatice", a precizat duminica secretarul american de stat.
Declaratiile sale survin in contextul relatarilor despre un posibil nou test nord-coreean cu racheta, care ar putea fi efectuat inainte de manevrele navale comune ale Coreei de Sud si SUA, care incep saptamana viitoare.
Ar putea fi vorba de o racheta balistica intercontinentala Hwasong-14, a carei raza de actiune ar permite atingerea teritoriului Alaska, sau de Hwasong-12, pe care Phenianul a amenintat ca o va lansa spre teritoriul american Guam, in Pacific.
Citeste si NATO se opune unei interventii militare a SUA in Coreea de Nord: Ar avea consecinte devastatoare! ...citeste mai departe despre "Strategia lui Trump pentru Coreea de Nord: Diplomatia va continua pana cand va cadea prima bomba" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Octombrie 2017, ora 18:31
Imagini recente din satelit arata ca regimul nord-coreean a repornit un reactor nuclear la complexul sau nuclear de la Yongbyon, a anuntat vineri un think-tank american.
38 North, un program al Institutului SUA-Coreea, a afirmat ca imaginile din 22 ianuarie in care se pot vedea vapori proveniti de la un sistem de racire al reactorului indica faptul ca reactorul nuclear a fost repornit, relateaza sambata DPA.
Cu toate ca reactorul are o putere de numai cinci megawati, el este utilizat pentru a produce plutoniu destinat programului de arme nucleare al Coreei de Nord.
Tensiunile s-au intensificat in regiune anul trecut, dupa ce Phenianul a efectuat doua teste nucleare si a lansat peste 20 de rachete balistice.
Presa sud-coreeana, citand surse militare, a relatat saptamana trecuta ca Phenianul s-ar putea pregati pentru lansarea a doua rachete balistice intercontinentale (ICBM). In discursul sau de Anul Nou, liderul nord-coreean Kim Jong Un a afirmat ca tara sa a ajuns la etapele finale de dezvoltare a ICBM.
Anuntul lui Kim Jong UN care da fiori: Suntem aproape de testarea unei rachete balistice intercontinentale ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord a repornit un reactor care produce plutoniu pentru arme nucleare" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 12:23
Tensiunile sunt in crestere in Peninsula Coreeana, dupa ce Nordul a efectuat un test nuclear si a lansat o racheta ce a plasat un satelit pe orbita.
Seulul a suspendat operatiunile la complexul industrial Kaesong, din Nord, ca urmare a activitatilor periculoase intreprinse de Phenian. Drept raspuns, Nordul a amenintat sa taie doua "telefoane rosii" cu Sudul, scrie BBC.
Kaesong este unul din ultimele puncte de cooperare intre cele doua Corei si o sursa importanta de venit pentru Phenian. Drept urmare, dupa inchiderea acestuia, Phenianul a declarat ca este vorba despre "o declaratie de razboi" si a desemnat Kaesong zona militara.
Coreea de Nord are probleme cu satelitul: pare sa se rostogoleasca pe orbita
Seulul sustine ...citeste mai departe despre "Tensiuni in Peninsula Coreeana: Nordul ameninta ca taie "telefoanele rosii" cu Seulul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 16:23
Negocierile de urgenta convocate intre Coreea de Nord si de Sud nu au deocamdata niciun rezultat oficial, dupa ce un incident de la inceputul lunii a dus la escaladarea tensiunilor intre cele doua tari care se afla inca, tehnic vorbind, in razboi.
Coreea de Sud doreste scuze oficiale de la Nord dupa un atac cu mina antipersonal la inceputul lunii in urma caruia doi soldati au fost mutilati, in vreme ce Nordul neaga orice responsabilitate. Negocierile sunt dificile si, in Nord, presa de stat prezinta evolutiile in obisnuita maniera belicoasa, scrie The Guardian.
KCNA Watch, un serviciu de presa oficial, este dominat de articole presarate cu declaratii exagerate si apeluri la retributie. Spre exemplu, sud-coreenii "maniaci ai razboiului" au primit un avertisment sa se comporte cu discretie, altfel risca "sa se confrunte cu spiritul razbunator care e la nivel inalt in randul soldatilor" Nordului.
Intr-un alt editorial al presei de stat se avertizeaza ca peninsula este "pe ...citeste mai departe despre "Cum se vede in Coreea de Nord tensiunea cu Sudul" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 August 2015, ora 08:25
Reprezentantii Coreei de Nord si cei ai Coreei de Sud au ajuns, luni, la un acord pentru diminuarea tensiunilor, la finalul negocierilor initiate dupa recentele schimburi de focuri de la frontiera comuna, afirma surse citate de agentia sud-coreeana Yonhap.
"Reprezentantii celor doua Corei au finalizat discutiile destinate diminuarii tensiunilor, ajungand la un acord", a declarat un oficial sud-coreean citat de agentia Yonhap.
Negocierile au avut loc in orasul de frontiera Panmunjom si au durat peste 43 de ore, in sesiuni desfasurate timp de trei zile.
Delegatia nord-coreeana a fost condusa de consilierul militar al presedintelui Kim Jong-Un, iar cea sud-coreeana de consilierul pentru securitate al presedintelui Park Geun Hye.
Coreea de Nord continua sa ameninte ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord a ajuns la un consens cu Sudul - surse" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 21:54
Surse sud-coreene sustin ca exista dovezi ca Nordul se pregateste sa lanseze doua rachete, una cu raza scurta de actiune, si una cu raza medie de actiune. Testele au loc la o zi dupa ce cele doua natiuni rivale au avut un schimb de focuri la granita puternic militarizata.
"Nordul da semne ca a deplasat o racheta Scud langa Wonsan si o racheta Rodong in provincia Pyeongan", a afirmat o sursa guvernamentala pentru o publicatie sud-coreeana, citata de Russia Today.
Sursa isi bazeaza afirmatiile pe datele furnizate de un sistem radar operat in comun de Coreea de Sud si SUA.
"Se pare ca Nordul analizeaza momentul lansarii rachetelor in concordanta cu intentia sa strategica de a spori tensiunea militara in peninsula Coreeana la cel mai inalt nivel", a precizat sursa.
Kim Jong Un a ordonat armatei sa fie pe picior de razboi
In acelasi timp, liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat trupelor sa fie pregatite de razboi, dupa un schimb de focuri cu Sudul peste granita puternic ...citeste mai departe despre "Se incinge conflictul cu Sudul: Coreea de Nord se pregateste sa lanseze doua rachete?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 11:37
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat trupelor sa fie pregatite de razboi, dupa un schimb de focuri cu Sudul peste granita puternic fortificata dintre cele doua state.
Agentia nord-coreeana de stat KCNA a relatat ca Kim a declarat o "semi-stare de razboi", la o intalnire de urgenta, joi, scrie BBC.
Kim ameninta cu actiuni razboinice daca Seulul nu pune capat transmisiunilor anti-Phenian.
Nordul utilizeaza deseori retorica inflamata atunci cand tensiunile sunt in crestere si nu este pentru prima data cand ameninta cu razboiul. Cu toate acestea, de aceasta data retorica pare si mai inflamata si au fost utilizate obuze de artilerie.
Coreea de Nord a tras un obuz peste granita. Cum a raspuns Sudul
Tensiunile sunt in crestere in peninsula coreeana. Coreea de Nord a tras joi un obuz peste granita in Coreea de Sud si Sudul a ...citeste mai departe despre "Kim Jong Un a ordonat armatei sa fie pe picior de razboi" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 09:29