Consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe HR McMaster a declarat sambata ca potentialul unui razboi cu Coreea de Nord creste cu fiecare zi.
In opinia sa, Coreea de Nord reprezinta "cea mai mare amenintare imediata la adresa Statelor Unite", transmite CNN.
"Creste in fiecare zi, ceea ce inseamna ca suntem intr-o cursa pentru a putea rezolva aceasta problema", a declarat McMaster, intrebat deca lansarea, de catre Coreea de Nord, a unei rachete balistice marti a crescut posibilitatea unui razboi.
Presedintele Donald Trump ramane decisin ceea ce priveste denuclearizarea completa a Peninsulei Coreene, a spus el, adaugand ca exista si modalitati "nonmilitare" de rezolvare a acestei probleme, cum ar fi aceea de a cere Chinei sa impuna sanctiuni si mai mari regimului de la Phenian.
"Exista modalitati de a rezolva aceasta problema fara a se ajunge la conflictul armat, dar este o cursa, pentru ca se apropie tot mai mult si nu a mai ramas prea mult timp", a afirmat McMaster, referindu-se apoi la liderul nord-coreean Kim Jong Un. "Cu fiecare lansare de racheta sau test nuclear, el a crescut capacitatile tarii sale", a spus oficialul.
"Cerem Chinei nu sa ne faca noua sau oricui altcuiva un favor. Cerem Chinei sa actioneze in interesul propriu si credem ca este in interesul ei imediat sa faca mai mult", a spus McMaster, apreciind ca Beijingul trebuie sa ia masuri unilaterale de taiere a importurilor nord-coreene de petrol.
McMaster a spus ca atat el, cat si... mai mult
Duminica, 03 Decembrie 2017, ora 08:30
Racheta balistica nord-coreeana Hwasong-15, testata cu succes in cursul zilei de marti, are capacitatea sa ajunga in Statele Unite ale Americii, potrivit unor experti americani si sud-coreeni.
Ministerul sud-coreean al Apararii a caracterizat proiectilul nord-coreean drept o racheta balistica intercontinentala (ICBM) care poate zbura peste 13.000 de kilometri.
"Evaluarea noastra este ca testul de zbor a avut succes. In cazul in care racheta ar fi lansata dintr-un unghi normal, ar avea capacitatea sa parcurga peste 13.000 de kilometri. Asta inseamna ca poate ajunge la Washington D.C.", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Expertii sud-coreeni au adaugat ca este necesara o verificare suplimentara a tehnologiilor privind revenirea rachetei in atmosfera, a tehnologiilor de orientare cu precizie in faza finala si a conditiilor de transportare a unui focos nuclear, inainte de a constata ca este o racheta fiabila cu raza lunga de actiune.
Agentia de presa de la Phenian a publicat fotografii cu noua racheta balistica intercontinentala, care prezinta o forma diferita a varfului in comparatie cu versiunea precedenta, Hwasong-14. Prin urmare, Hwasong-15 pare a fi dezvoltata cu ajutorul unei tehnologii noi.
Experti americani care au fost sceptici in legatura cu testele balistice anterioare desfasurate de catre Coreea de Nord sustin ca Statele Unite sunt in raza de actiune a noii rachete, dupa ce au analizat datele culese si fotografiile prezentate in urma celui... mai mult
Vineri, 01 Decembrie 2017, ora 13:00
Coreea de Nord a anuntat, miercuri, ca a testat cu succes o noua racheta balistica intercontinentala care poate transporta un focos nuclear catre orice tinta din Statele Unite ale Americii.
Racheta intercontinentala cu raza lunga de actiune Hwasong-15 a fost lansata cu succes, in baza ordinului direct al presedintelui, dintr-o zona aflata la nord de Phenian, potrivit unui anunt al televiziunii de stat din Coreea de Nord, relateaza site-ul agentiei Yonhap.
"Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a anuntat ca tara a indeplinit o extraordinara cauza istorica, prin completarea fortei nucleare de stat. Noua racheta este capabila sa loveasca intreg continentul american", a transmis presa de la Phenian.
In urma acestui anunt, serviciile de informatii sud-coreene nu exclud posibilitatea unui nou test nuclear din partea Coreei de Nord.
Agentia nationala de stiri KCNA a precizat ca racheta Hwasong-15 este capabila sa transporte "un focos nuclear foarte mare". In cadrul testului de marti, racheta balistica ar fi atins o altitudine de aproximativ 4.475 de kilometri - de peste zece ori mai mare decat cea a Statiei Spatiale Internationale - si a parcurs o distanta de 950 de kilometri, in 53 de minute.
In acelasi mesaj, regimul nord-coreean s-a descris drept "o putere nucleara responsabila" si a precizat ca armele strategice au fost dezvoltate pentru a-si apara suveranitatea si integritatea teritoriala in fata "politicii santajului nuclear si a amenintarii nucleare din partea... mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 07:32
Congresul american a adoptat cheltuieli militare de aproape 700 de miliarde de dolari pentru anul bugetar 2018, mai mult decat ceruse presedintele Donald Trump.
Senatul a adoptat definitiv aceasta lege joi, in unanimitate, dupa validarea ei, marti, in Camera Reprezentantilor. Presedintele american, care s-a angajat "sa reconstruiasca" armata tarii, este asteptat sa o semneze pentru a o promulga, relateaza AFP.
Bugetul il depaseste cu 15% pe cel din 2016, ultimul an complet al presedintelui Barack Obama, si cu 26 de miliarde de dolari suma ceruta de Casa Alba, cu aproximativ 4% mai mult.
In fata amenintarilor reprezentate de rachetele balistice nord-coreene, congresmenii americani au aprobat, de asemenea, o majorare exceptionala - de aproape 50% - a bugetului Agentiei de aparare antirachete, care va urca de la 8,2 miliarde la 12,3 miliarde de dolari, cu scopul de a finanta zeci de interceptoare noi.
Donald Trump solicitase o crestere similara la inceputul lui noiembrie.
Noul buget se va traduce prin achizitionarea de noi echipamente militare pe care congresmenii au avut grija sa le enumere, printre care 90 de noi avioane de vanatoare F-35 (cu 20 in plus fata de solicitarea presedintelui), zeci de elicoptere, noi tancuri si blindate, precum si 14 noi nave si submarine (cu cinci in plus).
Solda militarilor va fi majorata cu 2,4%.
Ucraina obtine un ajutor pentru securitate in valoare de 350 de milioane de dolari. Israelul va primi circa 705 milioane de... mai mult
Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 08:45
Regimul din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un, a semnalat Natiunilor Unite ca Administratia Donald Trump a generat "cea mai grava criza" prin exercitii militare in cursul carora au adus armament nuclear in Peninsula Coreea.
Ja Song Nam, ambasadorul Coreei de Nord, i-a trimis luni o scrisoare secretarului general ONU, Antonio Guterres.
"S-a ajuns la cea mai grava criza. Statele Unite au un comportament agresiv haotic, organizand exercitii militare si aducand arme nucleare in zona Peninsulei Coreea", sustine ambasadorul nord-coreean la ONU, potrivit site-ului agentiei Reuters.
Washingtonul este vinovat pentru escaladarea tensiunilor, a adaugat Ja Song Nam, acuzand Consiliul de Securitate ONU ca ignora "manevrele tipice unui conflict nuclear organizate de Statele Unite", "care risca provocarea unei catastrofe pentru omenire".
Diplomatul nord-coreean i-a cerut lui Antonio Guterres sa aduca in atentia Consilului de Securitate ONU "pericolul reprezentat de exercitiile atomice americane", care constituie "amenintari clare la adresa pacii internationale si securitatii".
Tensiunile intre Statele Unite si Coreea de Nord s-au amplificat dupa o serie de teste balistice si nucleare nord-coreene si a unor exercitii militare efectuate de SUA, Coreea de Sud si Japonia.
Atat regimul Kim Jong-Un, cat si presedintele SUA, Donald Trump, s-au amenintat reciproc cu distrugerea. "In Coreea de Nord exista un regim depravat, o banda de criminali. Daca acest om al rachetelor,... mai mult
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 22:04
Presedintele american Donald Trump se afla intr-un turneu de 13 zile in Asia, pe parcursul caruia va vizita cinci tari.
Cu aceasta ocazie, Trump va fi nevoit sa abordeze doua dintre cele mai mari probleme de pe agenda sa: criza nucleara cu Coreea de Nord si declinul influentei Statelor Unite in regiune, conform expertilor citati de publicatia americana The Hill.
Este cea mai lunga vizita efectuata de un presedinte american in Asia de la turneul de 12 zile al lui George H.W. Bush din 1991.
Trump are in fata un program plin, care include trei summituri internationale, precum si intrevederi cu cinci lideri regionali, printre care si premierul japonez Shinzo Abe.
La urmatoarele cinci lucruri ar trebui sa fim atenti pe parcusul turneului lui Donald Trump in Asia, conform sursei citate:
Programul nuclear al Coreei de Nord
Amenintarea nucleara dinspre regimul de la Phenian va domina atmosfera vizitei lui Trump in Asia de Est.
Consilierul lui Trump pe probleme de securitate nationala H.R. McMaster le-a declarat joi jurnalistilor ca SUA se afla in criza de timp in ceea ce priveste descurajarea programului nuclear al Coreei de Nord.
Cel mai probabil, Trump va incerca sa constranga Beijingul sa faca un efort mai mare pentru a tine sub control tara vecina. Trump a indicat in trecut ca ar putea ingreuna accesul Chinei pe piata americana daca aceasta nu va lua masuri pentru a izola Phenianul.
Administratia Trump ia in consideare si reintroducerea Coreei de... mai mult
Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 16:38
Secretarul american de stat, Rex Tillerson, a declarat ca presedintele Donald Trump i-a cerut sa continue eforturile pentru a tempera tensiunile legate de Coreea de Nord, seful diplomatiei americane asigurand ca "aceste eforturi diplomatice vor continua pana cand va cadea prima bomba".
Tillerson a facut aceste afirmatii in timpul unei emisiuni la postul CNN si a minimalizat totodata mesajele postate de Trump pe Twitter, in care acesta ii transmitea ca isi pierde vremea incercand sa negocieze cu "Micul Om-Racheta", referire la liderul nord-coreean, Kim Jong-un.
Trump "mi-a transmis clar sa continui eforturile diplomatice", a precizat duminica secretarul american de stat.
Declaratiile sale survin in contextul relatarilor despre un posibil nou test nord-coreean cu racheta, care ar putea fi efectuat inainte de manevrele navale comune ale Coreei de Sud si SUA, care incep saptamana viitoare.
Ar putea fi vorba de o racheta balistica intercontinentala Hwasong-14, a carei raza de actiune ar permite atingerea teritoriului Alaska, sau de Hwasong-12, pe care Phenianul a amenintat ca o va lansa spre teritoriul american Guam, in Pacific.
Citeste si NATO se opune unei interventii militare a SUA in Coreea de Nord: Ar avea consecinte devastatoare! ...citeste mai departe despre "Strategia lui Trump pentru Coreea de Nord: Diplomatia va continua pana cand va cadea prima bomba" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Octombrie 2017, ora 18:31
Coreea de Nord a atentionat Australia in legatura cu "actiunile sale periculoase de raliere zeloasa la provocarile politice si militare delirante" ale SUA impotriva regimului de la Phenian.
"Provocarile agraveaza situatia din Peninsula Coreeana aflata intr-o stare de nesiguranta", a anuntat agentia de presa nord-coreeana KCNA, potrivit agentiei sud-coreene Yonhap.
"Ministrul de Externe al Australiei si-a exprimat personal sustinerea pentru situatia in care SUA vor lua in calcul toate optiunile, inclusiv folosirea fortei impotriva Coreei de Nord", a subliniat KCNA.
Ministrul de Externe, Julie Bishop, si cel al Apararii, Marise Payne, din Australia, au efectuat joi o vizita in localitatea Panmunjom situata la frontiera dintre Coreea de Sud si cea de Nord si apoi au avut intrevederi cu omologii lor sud-coreeni la Seul.
Cei patru ministri au dat vineri publicitatii un comunicat in care i-au cerut Phenianului sa se abtina de la actiuni provocatoare si sa renunte la programele sale balistic si nuclear.
"Daca Australia va continua sa urmeze SUA, exercitand presiuni militare, economice si diplomatice impotriva Coreei de Nord in pofida atentionarilor repetate, ea nu va putea evita un dezastru", a atentionat KCNA.
Premierul Australiei a declarat luna trecuta ca Executivul pe care il conduce ia in considerare planuri pentru evacuarea cetatenilor australieni din Peninsula Coreeana daca amenintarile din partea Coreei de Nord vor continua, subliniind ca amenintarea... mai mult
Sambata, 14 Octombrie 2017, ora 14:52
Bombardiere americane B-1B Lancer, insotite de avioane de lupta, au survolat spatiul aerian international in largul coastei Coreei de Nord, intr-o demonstratie de forta menita sa arate gama de optiuni militare aflate la dispozitia presedintelui Donald Trump, a anuntat sambata Pentagonul.
"Este zborul efectuat cel mai adanc in nordul zonei demilitarizate de un bombadier sau aeronava de vanatoare in largul coastei Coreei de Nord in secolul al XXI-lea, demonstrand seriozitatea cu care privim comportamentul nesabuit al Coreei de Nord", a spus purtatorul de cuvant al Pentagonului, Dana White, citata de Reuters.
Operatiunile au avut loc dupa ce un cutremur de mica magnitudine s-a produs sambata in Coreea de Nord, in apropierea unui poligon nuclear. Comunitatea internationala a banuit initial ca ar fi vorba despre un nou test al Phenianului, insa in cele din urma s-a demonstrat ca a fost vorba de cauze naturale.
Coreea de Nord a lansat cateva zeci de rachete anul acesta, unele chiar deasupra Japoniei, in cadrul eforturilor de a accelera dezvoltarea programului sau nuclear, teste care au atras sanctiuni internationale fara precedent si amenintarea cu "distrugerea totala" din partea lui Donald Trump.
C.S. ...citeste mai departe despre "Bombardierele americane au zburat mai aproape ca niciodata de Coreea de Nord" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Septembrie 2017, ora 22:00