Coreea de Nord a confirmat testarea unui nou tip de racheta balistica, lansata de pe mare si capabila sa transporte o arma nucleara, escaladand semnificativ tensiunile din regiune, comparativ cu testele cu rachete cu raza scurta de actiune efectuate incepand din luna mai.
Racheta, capabila sa transporte o arma nucleara, este al 11-lea test efectuat de Coreea de Nord in acest an, relateaza BBC.
Aceasta racheta, trasa de pe o platforma marina, poate sa fie lansata de pe un submarin, fapt important pentru ca inseamna ca statul nord-coreean ar putea lansa rachete din afara teritoriului sau.
Potrivit oficialilor sud-coreeni, racheta a zburat aproximativ 450 de kilometri si a atins o altitudine de 910 de kilometri, inainte de a ajunge in mare. Astfel, racheta a zburat la o altitudine de doua ori mai mare fata de cea a Statiei Spatiale Internationale. Rachete testate anterior de Coreea de Nord au zburat chiar mai sus.
Racheta a cazut in Marea Japoniei, numita si Marea de Est. Japonia a anuntat ca racheta a cazut in zona sa economica exclusiva, o banda de 200 de kilometri care inconjoara teritoriul Japoniei.
Testul a avut loc la cateva ore dupa ce Coreea de Nord a anuntat ca discutiile pe tema nucleara cu Statele Unite vor fi reluate.
Ce se stie despre aceasta racheta?
Racheta a fost lasata miercuri de pe mare, la scurt timp dupa ora 07:00 (marti, ora 22:00 GMT), la circa 17 kilometri la nord-est de orasul de pe coasta Wonsan.
Agentia de presa nord-coreeana... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 09:09
Coreea de Nord a lansat vineri doua "proiectile neidentificate" care au cazut in mare, a anuntat statul-major inter-arme din Coreea de Sud.
Ele au fost lansate din apropiere de Tongchon, un oras din provincia Kangwon, situat in sud-estul Coreei de Nord, si au cazut in Marea de Est, cunoscuta si sub denumirea de Marea Japoniei, informeaza AFP si Reuters.
Este cea de-a sasea lansare de acest tip de la sfarsitul lunii iulie. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat la inceputul lunii august ca aceste teste reprezinta "un avertisment solemn" adresat Coreei de Sud si Statelor Unite ca raspuns la manevrele lor militare comune, pe care Phenianul le dezaproba.
Comisia pentru reunificarea pasnica a tarii, institutie nord-coreeana, a anuntat vineri intr-un comunicat ca respinge declaratiile facute joi de presedintele sud-coreean Moon Jae-in.
Intr-un discurs pronuntat cu ocazia aniversarii eliberarii Coreei de sub ocupatia japoneza (1910-1945), Moon a declarat ca obiectivul sau este "realizarea pacii si unificarea pana in 2045", in pofida faptului ca mandatul prezidential unic pentru care a fost ales se termina in 2022.
Citeste mai multe despre: Presedintele Coreei de Sud promite unificarea peninsulei pana in 2045
Comunicatul nord-coreean afirma ca Seulul se face responsabil pentru actualul blocaj al discutiilor intercoreene si pentru neaplicarea "declaratiei istorice de la Panmunjom".
Aceasta declaratie a fost adoptata in cursul unei intalniri ad-hoc dintre... mai mult
Vineri, 16 August 2019, ora 07:29
Coreea de Nord a lansat mai multe proiectile neidentificate, cu raza scurta de actiune, in directia Marii Japoniei, in dimineata zilei de sambata, a informat agentia de stiri Yonhap, citand sefii Statului Major al Armatei (JCS) din Coreea de Sud.
Sefii Statului Major au declarat ca autoritatile din Coreea si SUA analizeaza detaliile rachetei, care a fost lansata in jurul orei 9 dimineata, a anuntat agentia de stiri sud-coreeana Yonhap, potrivit Reuters.
Nordul "a lansat mai multe runde de rachete din orasul Wonsan de pe coasta de est, in directia nord-est, astazi intre 9:06 si 9:27", a anuntat JCS intr-un comunicat de presa.
Acestea au zburat pentru o distanta de aproximativ 70 de kilometri pana la 100 de kilometri, a transmis JCS, adaugand ca autoritatile sud-coreene si americane analizeaza detaliile rachetelor.
"Armata noastra a urmarit indeaproape miscarile Coreei de Nord si a mentinut o pozitie in stransa coordonare cu SUA", a adaugat JCS.
Aceste rachete au venit la aproximativ 17 luni dupa ce tara comunista a lansat o racheta balistica intercontinentala Hwasong-15 (ICBM) la sfarsitul lunii noiembrie, sustinand ca poate pune intreaga zona continenta a SUA in raza sa de actiune.
JCS a anuntat mai devreme ca nordul a lansat mai multe rachete cu raza scurta de actiune, dar mai tarziu a revizuit anuntul pentru a descrie ceea ce a fost lansat ca "proiectile".
Schimbarea sugereaza ca lansarile ar putea implica mai multe lansatoare de rachete, nu rachete.... mai mult
Sambata, 04 Mai 2019, ora 09:23
Coreea de Nord va dezvolta in urmatoarele luni rachete balistice capabile sa atinga teritoriul Marii Britanii, arata datele unui raport publicat, joi, de catre Comisia de Aparare a Camerei Comunelor din Parlamentul britanic.
Potrivit raportului, Phenianul va dezvolta "aproape sigur", in urmatoarele 18 luni, rachete balistice capabile sa transporte focoase nucleare ce vor avea capacitatea sa loveasca si teritoriul Marii Britanii, relateaza Sky News.
"Este aproape o certitudine ca rachetele nord-coreene vor avea capacitatea sa atinga teritoriul britanic, daca actualele programe balistice si nucleare ale Phenianului vor continua sa se dezvolte", se arata in raportul Comisiei pentru Aparare a Camerei Comunelor.
De asemenea, parlamentarii britanici au atras atentia ca Marea Britanie are o capacitate redusa de aparare, in cazul unui atac lansat de Coreea de Nord.
"Coreea de Nord inca nu a demonstrat ca rachetele sale intercontinentale pot fi incarcate cu focoase nucleare, insa au facut progrese semnificative in ultimii doi ani", se precizeaza in raportul Comisiei.
Pe de alta parte, parlamentarii britanici sunt de parere ca este "putin probabil" ca Phenianul sa lanseze un atac nuclear impotriva Marii Britanii, din moment ce Phenianul nu percepe Londra drept o amenintare existentiala.
Citeste si:
Serviciile secrete de la Berlin avertizeaza ca Germania poate fi lovita de rachete nucleare din Coreea de NordCoreea de Nord a trimis in Siria echipamente de fabricare... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2018, ora 12:29
Presedintele sud-coreean Moon Jae-In si presedintele american Donald Trump au discutat telefonic, miercuri, in urma celui mai recent test balistic efectuat de Coreea de Nord, cei doi lideri angajandu-se sa solicite noi sanctiuni impotriva regimului de la Phenian.
In cadrul unei conversatii de 20 de minute, cei doi presedinti "au subliniat amenintarea grava pe care cea mai recenta provocare a Coreei de Nord o reprezinta nu numai pentru Statele Unite si Coreea de Sud, ci pentru intreaga planeta", iar dezvoltarea programelor nucleare si balistice "submineaza securitatea Coreei de Nord si adancesc izolarea diplomatica si economica", potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Citeste si: Coreea de Nord anunta ca tot continentul american se afla in raza de actiune a noii rachete
"Cei doi lideri au condamnat cu fermitate Coreea de Nord pentru lansarea unei noi rachete balistice cu raza lunga de actiune, in ciuda avertismentelor repetate ale comunitatii internationale si a continuarii sanctiunilor si presiunilor prin intermediul unor rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU.
De asemenea, cei doi lideri au convenit sa continue eforturile pentru a aduce Coreea de Nord la masa dialogului, continuand sa impuna sanctiuni si presiuni asupra Coreei de Nord, in stransa cooperare cu comunitatea internationala. In acelasi timp, cele doua parti vor gestiona cu fermitate provocarile nord-coreene, in baza unor pozitii puternice de aparare", a declarat purtatorul de cuvant al... mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 08:20
Europa se afla in raza de actiune a rachetelor nord-coreene, ceea ce inseamna ca statele membre NATO se afla in pericol, a declarat luni secretarul general al Aliantei Nord Atlantice, Jens Stoltenberg.
Inaintea unei vizite oficiale in Japonia si in Coreea de Sud, Stoltenberg a precizat ca NATO are capacitatea de a raspunde oricarei amenintari.
"Europa a intrat in raza de actiune a rachetelor nord-coreene, iar statele membre NATO sunt deja in pericol. NATO si-a protejat statele membre de amenintarea rachetelor balistice prin actiuni de descurajare, insa sunt necesare eforturi diplomatice pentru a gasi o solutie pasnica la acest conflict.
NATO are capacitatile si hotararea de a raspunde la orice amenintare si la orice agresor. Dar NATO si niciun aliat nu doresc un razboi... ar fi un dezastru", a spus Jens Stoltenberg, intr-un interviu pentru publicatia japoneza Yomiuri Shimbun.
NATO nu are o implicare directa in incercarea de a rezolva criza nord-coreeana, dar si-a manifestat sustinerea pentru aliatii sai din regiune. SUA au instalat elemente antiracheta, in cadrul NATO, in Romania si Polonia, pentru contracararea amenintarilor balistice din Iran si Coreea de Nord.
Jens Stoltenberg viziteaza Japonia luni si marti si se va intalni cu premierul japonez Shinzo Abe si cu ministrul Apararii Itsunori Onodera. Ulterior, secretarul general al NATO va vizita baza navala a Japoniei, inainte de a se indrepta catre Coreea de Sud.
Citeste si:
Coreea de Nord confirma ca... mai mult
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 07:16
Coreea de Nord se pregateste de o noua lansare de rachete inainte de manevrele navale comune ale Coreei de Sud si SUA ce urmeaza sa inceapa saptamana viitoare, potrivit cotidianului sud-coreean Donga Ilbo, care citeaza o sursa guvernamentala.
Un portavion american se va afla in fruntea manevrelor, o demonstratie de forta fata de Coreea de Nord, in conditiile in care tensiunile escaladeaza pe marginea programului de inarmare al acestei tari.
La randul sau, Phenianul considera aceste manevre o provocare si ar putea de data aceasta sa se pregateasca sa riposteze altfel decat prin declaratii.
Fotografii prin satelit au aratat zilele acestea transportarea, din hangarele de la Phenian in regiune, a unor rachete balistice montate pe lansatoare, potrivit unei surse guvernamentale, citata de cotidianul Donga Ilbo.
Washingtonul si Seulul suspecteaza Coreea de Nord ca aceasta s-ar pregati sa lanseze rachete capabile sa atinga teritoriul american, adauga cotidianul.
Ar putea fi vorba de o racheta balistica intercontinentala Hwasong-14, a carei raza de actiune ar permite atingerea teritoriului Alaska, sau de Hwasong-12, pe care Phenianul a amenintat ca o va lansa spre teritoriul american Guam, in Pacific.
Coreea de Nord ar putea, de asemenea, sa se pregateasca sa testeze o noua racheta Hwasong-13, o alta racheta intercontinentala a carei raza de actiune ar putea eventual permite atingerea coastei de vest a SUA.
Manevrele se vor derula in perioada 16-26 octombrie in... mai mult
Sambata, 14 Octombrie 2017, ora 11:44
Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat ca ultima lansare de racheta a fost "prima etapa a unei operatiuni militare a Armatei Poporului din Coreea de Nord in Pacific si un preludiu semnificativ" al tirului cu rachete spre insula Guam, a relatat miercuri agentia de presa oficiala nord-coreeana KCNA.
Coreea de Nord a amenintat anterior ca va lansa patru rachete spre teritoriul american din Guam.
In acelasi timp, Phenianul a confirmat miercuri ca a lansat in ajun o racheta balistica cu raza medie de actiune Hwasong-12, care a survolat Japonia inainte sa cada in Oceanul Pacific.
Kim Jong-Un a supervizat personal aceasta ultima lansare, a indicat KCNA.
"Testul nu a avut niciun impact asupra securitatii tarilor vecine", sustine agentia nord-coreeana de presa, citata de AFP. Kim Jong-Un a exprimat o "mare satisfactie" dupa aceasta lansare, adauga agentia de presa a regimului de la Phenian.
Nu in ultimul rand, lansarea a avut loc la 29 august, data la care s-au implinit 107 ani de la Tratatul din 1910 intre Japonia si Coreea, in virtutea caruia Tokyo a colonizat Peninsula Coreeana, indica KCNA.
Racheta, lansata de Phenian, a parcurs peste 2.700 de km si a atins o altitudine de 550 km inainte de a cadea in Pacificul de Nord, la est de insula japoneza Hokkaido, conform armatei sud-coreene.
Testul cu racheta a intervenit in timp ce Coreea de Sud si SUA desfasoara exercitii comune cu numele de cod "Ulchi Freedeom Guardian" (UFG). Prin aceasta lansare,... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 07:59
Presedintele american Donald Trump a atentionat din nou, marti, Coreea de Nord, afirmand ca "toate optiunile sunt pe masa", dupa ce Phenianul a lansat o racheta balistica deasupra Japoniei.
"Lumea a primit foarte clar ultimul mesaj al Coreei de Nord: acest regim si-a aratat dispretul pentru vecinii sai, pentru toti membrii Natiunilor Unite si pentru normele minimale ale unui comportament international acceptabil", a subliniat Donald Trump intr-un comunicat al Casei Albe, informeaza AFP si Reuters.
Citeste si Coreea de Sud face un exercitiu de forta dupa testul cu racheta al Nordului: 4 avioane de lupta au lansat bombe grele
"Amenintarile si actiunile de destabilizare nu fac decat sa amplifice izolarea regimului nord-coreean in regiune si in randul tuturor natiunilor din lume. Toate optiunile sunt pe masa", a spus Trump.
Aceasta lansare de racheta care s-a prabusit in mare dupa ce a survolat Japonia este considerata o escaladare majora. La scurt timp dupa acest tir de racheta, Donald Trump a avut o convorbire cu premierul nipon Shinzo Abe si cei doi lideri au convenit sa "accentueze presiunea" asupra Coreei de Nord, a precizat marti Casa Alba.
Presedintele american a atentionat de mai multe ori ca ar putea folosi forta militara impotriva Coreei de Nord, daca aceasta nu va pune capat programelor sale balistic si nuclear. Insa pana acum Washingtonul s-a multumit sa desfasoare manevre militare comune cu Seulul.
La inceputul lunii august, Casa Alba estima,... mai mult
Marti, 29 August 2017, ora 16:08