Racheta balistica nord-coreeana Hwasong-15, testata cu succes in cursul zilei de marti, are capacitatea sa ajunga in Statele Unite ale Americii, potrivit unor experti americani si sud-coreeni.
Ministerul sud-coreean al Apararii a caracterizat proiectilul nord-coreean drept o racheta balistica intercontinentala (ICBM) care poate zbura peste 13.000 de kilometri.
"Evaluarea noastra este ca testul de zbor a avut succes. In cazul in care racheta ar fi lansata dintr-un unghi normal, ar avea capacitatea sa parcurga peste 13.000 de kilometri. Asta inseamna ca poate ajunge la Washington D.C.", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Expertii sud-coreeni au adaugat ca este necesara o verificare suplimentara a tehnologiilor privind revenirea rachetei in atmosfera, a tehnologiilor de orientare cu precizie in faza finala si a conditiilor de transportare a unui focos nuclear, inainte de a constata ca este o racheta fiabila cu raza lunga de actiune.
Agentia de presa de la Phenian a publicat fotografii cu noua racheta balistica intercontinentala, care prezinta o forma diferita a varfului in comparatie cu versiunea precedenta, Hwasong-14. Prin urmare, Hwasong-15 pare a fi dezvoltata cu ajutorul unei tehnologii noi.
Experti americani care au fost sceptici in legatura cu testele balistice anterioare desfasurate de catre Coreea de Nord sustin ca Statele Unite sunt in raza de actiune a noii rachete, dupa ce au analizat datele culese si fotografiile prezentate in urma celui... mai mult
Vineri, 01 Decembrie 2017, ora 13:00
Bombardiere americane s-au apropiat de teritoriul Coreei de Nord pentru a "ameninta si a santaja" Phenianul, sustine regimul Kim Jong-Un, conform unui comunicat difuzat de agentia oficiala de stiri, KCNA.
"Schema nebuneasca a SUA de amenintari si santaj, care are rolul zdrobirii republicii noastre cu arme nucleare, continua in noiembrie, cum s-a intamplat si in octombrie", anunta agentia KCNA.
Bombardierele de tip B-1B au decolat de la Baza aeriana Anderson, situata in Arhipelagul Guam (SUA) si au efectuat exercitii in care au simulat un atac nuclear asupra Coreei de Nord, sustine KCNA.
Avioanele militare au survolat Okinawa (Japonia), iar ulterior insula sud-coreeana Jeju, inainte de a trece pe deasupra Marii de Est (Marea Japoniei) si a se apropia de spatiul aerian nord-coreean.
Escortate de avioane de vanatoare sud-coreene, bombardierele americane au simulat atacuri nucleare, lovind tinte dintr-un poligon sud-coreean. KCNA avertizeaza ca exercitiile de acest tip nu fac decat sa amplifice tensiunile in Peninsula Coreea.
"Statele Unite pot face eforturi disperate de a bloca pozitiile noastre militare avansate prin mobilizarea de capabilitati strategice, dar armata si poporul nord-coreean nu pot fi provocati sa declanseze un atac", precizeaza KCNA.
Citeste si:
In timp ce Trump si Kim Jong Un se ameninta public, SUA si Coreea de Nord au contacte diplomatice directe
Accident nuclear in Coreea de Nord? Sute de oameni ar fi murit in urma unui test... mai mult
Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 22:38
Coreea de Nord s-a aflat in spatele atacului ransomware cu virusul WannaCry din luna mai, care a afectat 200.000 de calculatoare din intreaga lume, a anuntat sambata presedintele Microsoft, Brad Smith.
Expertii in securitate cred ca regimul de la Phenian a furat tehnologia necesara pentru crearea malware-ului de la Agentia Nationala de Securitate (NSA) din SUA, inainte de a ataca tinte din 150 de tari, printre care si Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie (NHS), informeaza The Independent.
Amenintarea atacurilor cibernetice sponsorizate de stat a devenit tot mai serioasa, avertizeaza Smith.
"In ultimele sase luni am vazut aceasta amenintara materializandu-se, din pacate, in forme noi si din ce in ce mai serioase. Problema a luat amploare", a spus Smith.
Presedintele Microsoft afirma ca este nevoie ca guvernele sa adopte o "Conventie de la Geneva digitala", in care sa se stipuleze ca "astfel de atacuri cibernetice impotriva civililor, mai ales in timp de pace, sunt inacceptabile si reprezinta o incalcare a dreptului international".
C.S. ...citeste mai departe despre "Microsoft confirma: Coreea de Nord s-a aflat in spatele atacului cibernetic de proportii WannaCry" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Octombrie 2017, ora 17:46
Daca pana acum excludea orice fel de discutii cu Washingtonul, Coreea de Nord isi nuanteaza discursul. Prin vocea unui inalt diplomat de la Phenian, Coreea de Nord a transmis ca e deschisa la discutii cu SUA, dar doar in "conditiile corecte".
Declaratia lui Choe Son Hui, director general al biroului pentru relatii cu SUA din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, vine la o saptamana dupa ce liderul de la Casa Alba, Donald Trump, a spus ca ar dori sa-l intalneasca pe Kim Jong Un "in circumstantele corecte" si in aceeasi zi in care Coreea de Nord a testat o noua racheta balistica.
O astfel de retorica contrasteaza cu tensiunile dintre SUA si Coreea de Nord, remarca CNN.
Dupa lansarea rachetei nord-coreene de duminica dimineata, mai multe state, printre care si SUA, au reactionat vehement. Donald Trump a transmis ca "nu-si poate imagina ca Rusia este multumita" cu noul test, tinand cont de faptul ca proiectilul a cazut "atat de aproape de teritoriul Rusiei - de fapt, mai aproape de Rusia decat de Japonia".
"Coreea de Nord a fost o amenintare flagranta prea mult timp", se mai arata in declaratia lui Trump. SUA au un "angajament ferm" de a contracara amenintarea nord-coreeana alaturi de aliatii lor, se adauga in comunicat.
"Sa facem ca aceasta noua provocare sa serveasca drept un apel catre toate natiunile pentru a implementa sanctiuni mult mai dure impotriva Coreii de Nord", se subliniaza in comunicat.
In urma cu doua zile, o comisie parlamentara... mai mult
Duminica, 14 Mai 2017, ora 17:55
Armata nord-coreeana ameninta ca va "devasta fara mila" Statele Unite daca Washingtonul alege sa lanseze un atac asupra Phenianului, in timp ce mai multe nave de razboi americane se indreapta spre peninsula Coreeana.
"Cele mai dure contractiuni impotriva fortelor navale americane si a Statelor Unite vor fi luate intr-o maniera lipsita de mila, tocmai pentru a nu permite supravietuirea agresorilor", se arata intr-un comunicat transmis de armata nord-coreeana prin agentia KCNA.
Anterior, seful diplomatiei chineze a avertizat ca un conflict poate izbucni in orice moment in Coreea de Nord pe fondul tensiunilor exarcebate dintre administratia Trump si regimul de la Phenian.
"Dialogul este singura solutie", a declarat Wang intr-o conferinta de presa organizata la Beijing, impreuna cu omologul sau francez Jean-Marc Ayrault.
In dosarul nuclear nord-corean, "invingatorul nu va fi cel care are cele mai dure declaratii sau care isi arata cel mai mult muschii", a avertizat ministrul de Externe al Chinei.
"Daca va avea loc un razboi, rezultatul va fi o situatie din care nimeni nu va iesi invingator. Avem sentimentul ca un conflict poate izbucni in orice moment. Cred ca toate partile implicate, trebuie sa fie foarte vigilente fata de aceasta situatie", a declarat Wang.
Presedintele Trump a avertizat pe Twitter: "Coreea de Nord cauta probleme".
De asemenea, el a afirmat ca un acord comercial americano-chinez ar fi "mult mai bun pentru ei, daca ar rezolva problema... mai mult
Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 17:12
Coreea de Nord a transmis, sambata, ca atacul SUA din Siria a fost "un act de agresiune ce nu poate fi iertat" si demonstreaza ca a fost necesar ca Phenianul sa isi intareasca armata.
Mesajul a venit din partea Ministerului de Externe nord-coreean si e prima reactie din aceasta tara la bombardarea Siriei de catre SUA, care a avut loc vineri ca raspuns la utilizarea armelor chimice de catre Bassar al-Ashad impotriva propriului sau popor.
"Atacul cu rachete realizat de Statele Unite in Siria e clar un act de agresiune ce nu poate fi iertat, derulat impotriva unui stat suveran, iar noi condamnam acest lucru", a transmis un purtator de cuvant al Ministerului de Externe nord-coreean, citat de agentia KCNA, transmite Reuters.
"Ceea ce se intampla astazi in lume demonstreaza ca decizia noastra de a ne intari puterea militara si de a raspunde agresiunii cu agresiune a fost ceea ce trebuia facut", a adaugat oficialul nord-coreean.
Aceasta tara, aflata intr-o oaza de izolare din punct de vedere diplomatic, vede in regimul sirian un aliat.
Citeste mai multe despre atacul SUA din Siria:
Cum a luat Donald Trump decizia de a bombarda SiriaPresedintele Iranului il acuza pe Trump ca ajuta gruparile teroriste din SiriaSUA au bombardat Siria - Certuri si amenintari la Consiliul de Securitate al ONU: Suntem pregatiti sa facem mai mult
C.P. ...citeste mai departe despre "Prima reactie din Coreea de Nord dupa atacul SUA in Siria: De neiertat!" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 18:56
Coreea de Nord i-a transmis un mesaj presedintelui ales al SUA, Donald Trump, anuntand ca poate lansa o racheta balistica intercontinentala "oricand". Avertismentul vine intr-un moment in care Phenianul lasase impresia ca este oarecum deschis la viitoare discutii cu Trump.
Avertismentul a fost lansat prin intermediul unui purtator de cuvant al ministerului de Externe de la Phenian, arata CNN. Acesta a mai transmis ca "Statele Unite sunt de vina" pentru dezvoltarea programului nuclear din Coreea de Nord.
Atacul recent la adresa SUA nu este decat o continuare a mesajului transmis de Revelion de Kim Jong Un. Acesta afirma, in mesajul de Anul Nou, ca tara sa e aproape de a testa o racheta balistica intercontinentala, capabila sa loveasca SUA.
Ash Carter, secretar al Apararii din SUA, a catalogat avertismentul Phenianului ca fiind o "amenintare grava", aratand ca America va respinge un astfel de atac lansat atat impotriva sa, cat si impotriva vreunui aliat al sau.
China si ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord incearca sa-l intimideze pe Trump: Putem lansa oricand o racheta intercontinentala" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2017, ora 19:03
Coreea de Nord este decisa sa loveasca SUA cu o racheta cu focos nuclear, insa nu poate face asta fara ajutor din exterior, din cauza limitelor tehnologiei sale, a anuntat vineri Pentagonul.
Conform unui raport al Pentagonului prezentat Congresului american, racheta balistica intercontinentala KN-08 a Phenianului "ar putea fi capabila" sa atinga America continentala, insa nu au fost deloc realizate teste pana in prezent.
"Viteza cu care Coreea de Nord va progresa depinde, in parte, de cata tehnologie are si ce ajutor poate primi de la alte tari", se arata in raport, conform France24, care citeaza AFP.
Raportul a fost elaborat inaintea celui de-al patrulea test nuclear al regimului de la Phenian, realizat la 6 ianuarie, si de lansarea unui satelit saptamana trecuta. Aceste doua evenimente au provocat un nou val de sanctiuni din partea comunitatii internationale.
Coreea de Nord are ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord poate ataca SUA cu bomba atomica doar cu ajutor extern" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Februarie 2016, ora 19:06
Coreea de Nord isi incordeaza muschii si ameninta cu represalii impotriva Statelor Unite, in cazul in care americanii nu vor anula exercitiile militare multinationale programate sa inceapa saptamana viitoare.
Exercitiile comune anuale americano-sud-coreene, denumite Ulchi Freedom, vor incepe luni si sunt programate sa dureze doua saptamani, potrivit CNN.
Urmeaza a fi mobilizati zeci de mii de soldati pentru aceasta operatiune, prezentata de Washington si Seul ca avand caracter pur defensiv. Oficialii de la Phenianu considera, insa, aceste exercitii sunt o repetitie generala pentru o invazie a teritoriului sau.
Coreea de Nord anunta ca isi creste puterea nucleara si poate "ataca preventiv" SUA (Video)
"Cu cat Ulchi Freedom Guardian isi intensifica exerictiile, cu atat va fi mai puternica contra-ofensiva ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord ameninta SUA: Suntem o putere invincibila, avem arme necunoscute lumii" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 16 August 2015, ora 10:18