Coreea de Nord considera ca noile sanctiuni decise de ONU impotriva sa reprezinta "un act de razboi".
Ministerul de Externe de la Phenian apreciza intr-o declaratie ca masurile decise de Natiunile Unite echivaleaza cu o blocada economica totala, a anuntat agentia oficiala de presa KCNA, citata de BBC.
De asemenea, sanctiunile ONU sunt descrise drept "o incalcare violenta a suveranitatii republicii si un act de razboi care distruge pacea si stabilitatea in Peninsula Coreeana si intr-o regiune vasta".
"Statele Unite, total ingrozite de determinarea noastra in ceea ce priveste mareata cauza istorica a ducerii la indeplinire a obiectivului privind forta nucleara a tarii, devin tot mai agresive in demersurile pentru a impune cele mai dure sanctiuni si presiune asupra tarii noastre", se arata in declaratia Minsiterului nord-coreean de Externe.
"Ne vom consolida sistemul nuclear de autoaparare menit sa elimine total amenintarile nucleare, santajul si actiunile ostile, stabilind un echilibru de forte cu Statele Unite", avertizeaza Phenianul.
Consiliul de Securitate ONU a impus noi sanctiuni in replica la testele cu rachete balistice facute de Corea de Nord, inclusiv masuri de taiere cu 90% a importurilpr de petrol ale Phenianului. Aceasta in conditiile in care exista deja un set de sanctiuni din partea SUA, a ONU si a Uniunii Europene.
Citeste si:
Noi sanctiuni ONU la adresa Coreei de Nord. Ce se intampla cu cetatenii care lucreaza in strainatateCoreea de Nord:... mai mult
Duminica, 24 Decembrie 2017, ora 11:37
Guvernul de la Tokyo a aprobat, marti, decizia de achizitionare a doua sisteme antibalistice americane Aegis Ashore, pe fondul intensificarii tensiunilor cu regimul nord-coreean.
Japonia va plati in jur de 889 de milioane de dolari pentru fiecare sistem, acestea urmand sa fie achizitionate din Statele Unite.
Sistemele vor fi probabil amplasate in nordul Japoniei, in prefectura Akita, si in sud-vestul tarii, in prefectura Yamaguchi, cel tarziu pana in anul 2023.
Desfasurarea acestor sisteme antibalistice se explica prin necesitatea de a proteja intreg teritoriul Japoniei de un posibil atac cu rachete.
Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete balistice. Tot sisteme Aegis sunt utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul declarat fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul.
Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) sunt instalate la baza de la Deveselu (Romania) si vor fi montate si in Polonia. Nave americane echipate cu sisteme antibalistice Aegis patruleaza in Marea Mediterana. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare. ...citeste mai departe despre "Japonia se inarmeaza de frica unui razboi pornit de Coreea de Nord" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 09:07
Coreea de Nord avertizeaza ca exercitiile militare ale SUA si ale Coreei de Sud aduc tarile la un pas de un razboi nuclear.
Avertismentul vine cu doar o zi inainte ca cei doi aliati sa inceapa exercitiile militare ce reprezinta o demonstratie de forta desfasurata la o saptamana dupa ce Kim Jong Un a lansat o racheta balistica intercontinentala, noteaza Fox News.
Ziarul de stat din Coreea de Nord a scris intr-un articol ca aceste exercitii reprezinta o provocare ce ar putea duce la un razboi nuclear in acest moment.
"Un astfel de exercitiu este o provocare periculoasa, deoarece conduce tensiunea din Peninsula Coreeana in pragul unui razboi nuclear", noteaza ziarul, adaugand ca "fortele de papusi ale SUA si ale Coeeei de Sud sunt prostesti".
Vezi si cateva marturii cutremuratoare ale transfugilor nord-coreeni care spun ca testele nucleare le-au distrus sanatatea
Purtatorul de cuvant al Comitetului pentru Reunificarea pasnica a Coreei l-a numit recent nebun pe Trump si a transmis ca cele doua tari distrug pacea si stabilitatea din Peninsula Coreeana.
America si Coreea de Sud se pregatesc sa inceapa un exercitu militar de cinci zile, numit Vigilant Ace. Astfel, 12.000 de soldati americani se vor alatura fortelor sud-coreene, alaturi de 230 de aeronave.
Citeste si:
Cum e sa traiesti sub regimul condus de Kim Jong Un: Povestile socante ale defectorilor din Coreea de NordAccident nuclear in Coreea de Nord? Sute de oameni ar fi murit in urma unui testCoreea... mai mult
Duminica, 03 Decembrie 2017, ora 18:26
Bombardiere americane s-au apropiat de teritoriul Coreei de Nord pentru a "ameninta si a santaja" Phenianul, sustine regimul Kim Jong-Un, conform unui comunicat difuzat de agentia oficiala de stiri, KCNA.
"Schema nebuneasca a SUA de amenintari si santaj, care are rolul zdrobirii republicii noastre cu arme nucleare, continua in noiembrie, cum s-a intamplat si in octombrie", anunta agentia KCNA.
Bombardierele de tip B-1B au decolat de la Baza aeriana Anderson, situata in Arhipelagul Guam (SUA) si au efectuat exercitii in care au simulat un atac nuclear asupra Coreei de Nord, sustine KCNA.
Avioanele militare au survolat Okinawa (Japonia), iar ulterior insula sud-coreeana Jeju, inainte de a trece pe deasupra Marii de Est (Marea Japoniei) si a se apropia de spatiul aerian nord-coreean.
Escortate de avioane de vanatoare sud-coreene, bombardierele americane au simulat atacuri nucleare, lovind tinte dintr-un poligon sud-coreean. KCNA avertizeaza ca exercitiile de acest tip nu fac decat sa amplifice tensiunile in Peninsula Coreea.
"Statele Unite pot face eforturi disperate de a bloca pozitiile noastre militare avansate prin mobilizarea de capabilitati strategice, dar armata si poporul nord-coreean nu pot fi provocati sa declanseze un atac", precizeaza KCNA.
Citeste si:
In timp ce Trump si Kim Jong Un se ameninta public, SUA si Coreea de Nord au contacte diplomatice directe
Accident nuclear in Coreea de Nord? Sute de oameni ar fi murit in urma unui test... mai mult
Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 22:38
Statele Unite continua discret contactele diplomatice directe cu Coreea de Nord, a declarat marti agentiei Reuters un oficial de rang inalt din Departamentul de Stat de la Washington. Aceste contacte au loc in ciuda afirmatiei publice a presedintelui american Donald Trump ca este o pierdere de vreme.
Prin asa-numitul "canal de la New York", negociatorul american pentru Coreea de Nord, Joseph Yun, discuta cu diplomati nord-coreeni din cadrul reprezentantei la ONU, a precizat sursa citata. Intre timp, Trump si liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, au schimbat insulte si amenintari, alimentand teama de un conflict militar.
Pe 17 octombrie, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat ca eforturile diplomatice vor continua "pana cand cade prima bomba". Comentariile facute marti de sursa agentiei Reuters reprezinta cel mai clar indiciu ca dialogul direct continua, inclusiv pe alte teme decat eliberarea detinutilor americani din Coreea de Nord.
Nu exista insa semne concrete ca relatiile dintre Washington si Phenian s-au ameliorat, dupa testele nord-coreene in domeniul nuclear si al rachetelor si dupa decesul studentului american Otto Warmbier, la cateva zile de la repatrierea sa din Coreea de Nord, in iunie, dupa un an de inchisoare. Inca trei americani sunt inchisi in penitenciare nord-coreene: misionarul Kim Dong Chul si cadrele universitare Tony Kim si Kim Hak Song.
Anterior, oficiali americani si nord-coreeni sugerasera ca eforturile lui Yun au fost... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 10:19
Europa se afla in raza de actiune a rachetelor nord-coreene, ceea ce inseamna ca statele membre NATO se afla in pericol, a declarat luni secretarul general al Aliantei Nord Atlantice, Jens Stoltenberg.
Inaintea unei vizite oficiale in Japonia si in Coreea de Sud, Stoltenberg a precizat ca NATO are capacitatea de a raspunde oricarei amenintari.
"Europa a intrat in raza de actiune a rachetelor nord-coreene, iar statele membre NATO sunt deja in pericol. NATO si-a protejat statele membre de amenintarea rachetelor balistice prin actiuni de descurajare, insa sunt necesare eforturi diplomatice pentru a gasi o solutie pasnica la acest conflict.
NATO are capacitatile si hotararea de a raspunde la orice amenintare si la orice agresor. Dar NATO si niciun aliat nu doresc un razboi... ar fi un dezastru", a spus Jens Stoltenberg, intr-un interviu pentru publicatia japoneza Yomiuri Shimbun.
NATO nu are o implicare directa in incercarea de a rezolva criza nord-coreeana, dar si-a manifestat sustinerea pentru aliatii sai din regiune. SUA au instalat elemente antiracheta, in cadrul NATO, in Romania si Polonia, pentru contracararea amenintarilor balistice din Iran si Coreea de Nord.
Jens Stoltenberg viziteaza Japonia luni si marti si se va intalni cu premierul japonez Shinzo Abe si cu ministrul Apararii Itsunori Onodera. Ulterior, secretarul general al NATO va vizita baza navala a Japoniei, inainte de a se indrepta catre Coreea de Sud.
Citeste si:
Coreea de Nord confirma ca... mai mult
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 07:16
Sase avioane militare, intre care doua bombardiere grele ale Statelor Unite, au survolat marti Peninsula Coreeana, efectuand o simulare de tragere, in cel mai recent exercitiu de forta fata de Coreea de Nord.
Fortele Aeriene din Pacific ale SUA (PACAF) au precizat ca doua bombardiere strategice B-1B au zburat deasupra apelor din largul coastei de est a peninsulei. Acestora li s-au alaturat doua avioane de lupta F-15K ale Coreei de Sud si alte doua avioane F-15 ale Japoniei.
"A zbura si a ne antrena pe timp de noapte cu aliatii nostri, de o maniera sigura si eficienta, reprezinta o importanta capacitate comuna a SUA, Japoniei si Coreei de Sud, imbunatatind abilitatea tactica a aviatorilor fiecarei natiuni", a spus Patrick Applegate, de la Centrul de Operatiuni Aeriene 613 al SUA.
"Aceasta este o demonstratie clara a capacitatii noastre de a realiza operatiuni fara intrerupere cu toti aliatii nostri, in orice moment si in orice loc", a adaugat acesta.
Misiunea a fost efectuata marti noaptea. Phenianul a marcat 72 de ani de la fondarea Partidului Muncitorilor din Republica Populara Democrata Coreeana (Coreea de Nord) si nu a raspuns la exercitiile militare.
Tot marti, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a fost informat de echipa sa de securitate nationala asupra "unei serii de optiuni" de raspuns la amenintarile Coreei de Nord, in fata unei eventuale agresiuni.
Dupa cum a informat intr-un comunicat purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Sarah Huckabee... mai mult
Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 07:57
Coreea de Nord sustine ca are capacitatea de a transforma America intr-o gramada de cenusa.
Ziarul guvernului de la Phenian, Minju Choson, noteaza ca o confruntare militara cu Coreea de Nord va duce America la autodistrugere, conform TASS.
Ziarul precizeaza ca dupa preluarea puterii de catre Administratia Trump s-a terminat perioada de "rabdare strategica" cu Coreea de Nord si ca Washingtonul a lansat o campanie internationala cu scopul de a intensifica presiunea pusa asupra Phenianului cu privire la rachetele si testele sale nucleare.
Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat saptamana trecuta ca America e pregatita sa isi foloseasca intreaga capacitate pentru a se apara. Diplomatul nu a exclus ca SUA sa utilizeze forta militara, daca e necesar. Intre SUA si Coreea de Nord nu exista relatii diplomatice, interesele Washingtonului la Phenian fiind reprezentante de Ambasada Suediei.
Conflictul armat din Peninsula Coreeana din 1950-1953 s-a incheiat prin semnarea unui acord de armistitiu. Deci in termeni formali Statele Unite si Coreea de Nord sunt in razboi, noteaza TASS.
Pe de alta parte, Kim Jong Un a sarbatorit testarea cu succes a rachetei balistice intercontinentale. La petrecere a fost vazuta si sotia sa, Ri Sol-ju, care apare rareori in public, arata Huffington Post.
Atat de rar este vazuta tanara, incat au aparut speculatii referitoare la ceea ce i s-a intamplat. Presa spunea ca e posibil sa fie gravida sau ca ar avea probleme in casnicie cu... mai mult
Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 20:46
Comportamentul agresiv al regimului din Coreea de Nord nu este ceva nou si toata lumea s-a obisnuit cu amenintarile de la Phenian. Totusi, atacul recent asupra Coreei de Sud nu putea sa vina intr-un moment mai prost pentru pietele financiare, afectate deja de ajutorul financiar cerut de Irlanda.Pentru traderi si analisti, atacul armat nu inseamna decat ca investitorii se vor speria si mai tare si vor incerca sa fuga de risc. Adica dolarul se va intari, pentru ca este vazut in continuare ca un loc sigur pentru investitii, iar bursele vor scadea peste tot in lume, scrie revista Time.Situatia este cu atat mai grava cu cat Asia este, in acest moment, motorul economiei globale, asa ca orice s-ar intampla in acest loc va evea un efect asupra revenirii din recesiune.Totusi, oricat de dramatica pare situatia acum si din cauza crizei din zona euro, impactul tensiunilor din peninsula Coreea asupra economiei globale nu va fi atat de puternic. Imprevizibilul Kim Jong-il si dorinta lui continua de a-si arata fortele poate sa zdruncine pietele, dar nu prea mult si nici pentru prea mult timp. Iar asta se vede din alte situatii asemanatoare in care s-au aflat cele doua Corei.Coreea de Sud este de 50 de ani una dintre cele mai performante economii si a reusit asta desi a avut intotdeauna parte de amenintarile vecinilor din nord si uneori chiar de fapte. Au fost si momente tensionate care au produs mai mult decat volatilitatea pe piete. Astfel, in luna martie,... mai mult
Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 10:53