Coreea de Nord a confirmat testarea unui nou tip de racheta balistica, lansata de pe mare si capabila sa transporte o arma nucleara, escaladand semnificativ tensiunile din regiune, comparativ cu testele cu rachete cu raza scurta de actiune efectuate incepand din luna mai.
Racheta, capabila sa transporte o arma nucleara, este al 11-lea test efectuat de Coreea de Nord in acest an, relateaza BBC.
Aceasta racheta, trasa de pe o platforma marina, poate sa fie lansata de pe un submarin, fapt important pentru ca inseamna ca statul nord-coreean ar putea lansa rachete din afara teritoriului sau.
Potrivit oficialilor sud-coreeni, racheta a zburat aproximativ 450 de kilometri si a atins o altitudine de 910 de kilometri, inainte de a ajunge in mare. Astfel, racheta a zburat la o altitudine de doua ori mai mare fata de cea a Statiei Spatiale Internationale. Rachete testate anterior de Coreea de Nord au zburat chiar mai sus.
Racheta a cazut in Marea Japoniei, numita si Marea de Est. Japonia a anuntat ca racheta a cazut in zona sa economica exclusiva, o banda de 200 de kilometri care inconjoara teritoriul Japoniei.
Testul a avut loc la cateva ore dupa ce Coreea de Nord a anuntat ca discutiile pe tema nucleara cu Statele Unite vor fi reluate.
Ce se stie despre aceasta racheta?
Racheta a fost lasata miercuri de pe mare, la scurt timp dupa ora 07:00 (marti, ora 22:00 GMT), la circa 17 kilometri la nord-est de orasul de pe coasta Wonsan.
Agentia de presa nord-coreeana... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 09:09
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat un nou test al unui "lansator de rachete multiplu de foarte mare dimensiune", au informat miercuri media oficiale, confirmand tirurile de incercare semnalate cu o zi inainte de Coreea de Sud si in timp ce Phenianul a propus Washingtonului reluarea negocierilor privind programul sau nuclear.
Armata sud-coreeana a anuntat o noua lansare de "proiectile" - termen cu care numeste in general rachetele balistice cu raza scurta de actiune -, marti dimineata, din centrul Coreei de Nord. Aceste proiectile au zburat circa 330 de kilometri dupa care s-au prabusit in Marea Japoniei, relateaza AFP.
Agentia nord-coreeana KCNA a relatat ca Kim Jong Un a condus personal pe teren acest test destinat "sa masoare timpul de desfasurare" a lansatorului de rachete. Ea a mentionat ca mai este prevazut cel putin un test.
La sfarsitul lui august, Coreea de Nord a anuntat un test al "lansatorului de rachete multiplu", dupa ce de la inceputul verii a facut numeroase exercitii cu rachete cu raza scurta de actiune.
Testul de marti a avut loc la cateva ore dupa ce regimul nord-coreean a afirmat ca este dispus sa reia negocierile cu Statele Unite, in punct mort din februarie.
"Vrem sa ne aflam fata in fata cu SUA la sfarsitul lui septembrie, la o data si intr-un loc asupra carora putem conveni", a declarat luni Choe Son Hui, adjunctul ministrului de Externe din Coreea de Nord.
Cele doua tari au declansat un dialog inedit dupa intalnirea... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 07:33
Coreea de Nord a lansat vineri doua "proiectile neidentificate" care au cazut in mare, a anuntat statul-major inter-arme din Coreea de Sud.
Ele au fost lansate din apropiere de Tongchon, un oras din provincia Kangwon, situat in sud-estul Coreei de Nord, si au cazut in Marea de Est, cunoscuta si sub denumirea de Marea Japoniei, informeaza AFP si Reuters.
Este cea de-a sasea lansare de acest tip de la sfarsitul lunii iulie. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat la inceputul lunii august ca aceste teste reprezinta "un avertisment solemn" adresat Coreei de Sud si Statelor Unite ca raspuns la manevrele lor militare comune, pe care Phenianul le dezaproba.
Comisia pentru reunificarea pasnica a tarii, institutie nord-coreeana, a anuntat vineri intr-un comunicat ca respinge declaratiile facute joi de presedintele sud-coreean Moon Jae-in.
Intr-un discurs pronuntat cu ocazia aniversarii eliberarii Coreei de sub ocupatia japoneza (1910-1945), Moon a declarat ca obiectivul sau este "realizarea pacii si unificarea pana in 2045", in pofida faptului ca mandatul prezidential unic pentru care a fost ales se termina in 2022.
Citeste mai multe despre: Presedintele Coreei de Sud promite unificarea peninsulei pana in 2045
Comunicatul nord-coreean afirma ca Seulul se face responsabil pentru actualul blocaj al discutiilor intercoreene si pentru neaplicarea "declaratiei istorice de la Panmunjom".
Aceasta declaratie a fost adoptata in cursul unei intalniri ad-hoc dintre... mai mult
Vineri, 16 August 2019, ora 07:29
Coreea de Nord a generat in jur de 2 miliarde de dolari pentru programele sale de dezvoltare a armelor de distrugere in masa folosind atacuri cibernetice "ample si tot mai sofisticate" pentru a fura din banci si din schimburile de criptomoneda.
Phenianul "a continuat sa-si dezvolte programele nucleare si balistice desi nu a efectuat un test nuclear sau cu racheta balistica intercontinentala", se mentioneaza in raportul unor experti independenti care au monitorizat respectarea obligatiilor tarii pe o perioada de sase luni si care a fost destinat comitetului pentru sanctiunile aplicate Coreei de Nord din cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
Misiunea nord-coreeana la ONU nu a raspuns unei solicitari de a comenta informatiile, care au fost trimise comitetului Consiliului de Securitate saptamana trecuta.
Expertii sustin ca Phenianul "a folosit spatiul cibernetic pentru a lansa atacuri tot mai sofisticate in scopul de a fura bani de la institutiile financiare si din schimburile de criptomoneda pentru a genera venit". De asemenea, au folosit spatiul cibernetic pentru a spala banii furati, mentioneaza raportul.
"Actorii cibernetici din Republica Populara Democrata Coreeana, multi operand sub conducerea Biroului general pentru recunoastere, au adunat bani pentru programele armelor de distrugere in masa, cu venituri totale la zi estimate la pana 2 miliarde de dolari", mentioneaza raportul.
Biroul general pentru recunoastere este o agentie de informatii militare de... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 10:02
Coreea de Nord a lansat mai multe proiectile neidentificate, cu raza scurta de actiune, in directia Marii Japoniei, in dimineata zilei de sambata, a informat agentia de stiri Yonhap, citand sefii Statului Major al Armatei (JCS) din Coreea de Sud.
Sefii Statului Major au declarat ca autoritatile din Coreea si SUA analizeaza detaliile rachetei, care a fost lansata in jurul orei 9 dimineata, a anuntat agentia de stiri sud-coreeana Yonhap, potrivit Reuters.
Nordul "a lansat mai multe runde de rachete din orasul Wonsan de pe coasta de est, in directia nord-est, astazi intre 9:06 si 9:27", a anuntat JCS intr-un comunicat de presa.
Acestea au zburat pentru o distanta de aproximativ 70 de kilometri pana la 100 de kilometri, a transmis JCS, adaugand ca autoritatile sud-coreene si americane analizeaza detaliile rachetelor.
"Armata noastra a urmarit indeaproape miscarile Coreei de Nord si a mentinut o pozitie in stransa coordonare cu SUA", a adaugat JCS.
Aceste rachete au venit la aproximativ 17 luni dupa ce tara comunista a lansat o racheta balistica intercontinentala Hwasong-15 (ICBM) la sfarsitul lunii noiembrie, sustinand ca poate pune intreaga zona continenta a SUA in raza sa de actiune.
JCS a anuntat mai devreme ca nordul a lansat mai multe rachete cu raza scurta de actiune, dar mai tarziu a revizuit anuntul pentru a descrie ceea ce a fost lansat ca "proiectile".
Schimbarea sugereaza ca lansarile ar putea implica mai multe lansatoare de rachete, nu rachete.... mai mult
Sambata, 04 Mai 2019, ora 09:23
Un publicist francez a prezentat marti un rar ghid turistic dedicat Coreei de Nord, in care prezinta istoria, cultura si peisajele naturale ale acestei tari pe care o descrie drept "un stat comunist totalitar", dar i-a avertizat pe turisti sa nu ia cu ei aceasta publicatie in cazul unei eventuale vizite, transmit Reuters si AFP.
Turismul este unul din putinele surse de valuta ale regimului de la Phenian, dupa ce ONU a impus sanctiuni care vizeaza 90% din exporturile anuale in valoare de trei miliarde de dolari ale Coreei de Nord.
"Ghidul nu a fost conceput pentru a face apologia regimului actual, ci pentru a arata interesul turistic real al tarii", a subliniat co-fondatorul companiei are publica aceste ghiduri turistice, Jean-Paul Labourdette, cu ocazia prezentarii presei ghidului care are 190 de pagini si a fost tiparit intr-un tiraj de 4.000 de exemplare.
Aproximativ 400 de turisti francezi viziteaza in fiecare an Coreea de Nord, iar un sejur costa aproximativ 2.000 de euro. Cu toate acestea, Coreea de Nord nu are relatii diplomatice oficiale cu Franta.
Daca viza turistica este usor de obtinut, realizatorul ghidurilor turistice recunoaste ca o vizita in Coreea de Nord este insotita de o serie de conditii foarte stricte: utilizarea unei agentii agreate, hoteluri si restaurante impuse si imposibilitatea de a pleca la "o plimbare libera". Autorii ghidului subliniaza ca este imperativ pentru turisti sa urmeze regulile stricte, in caz contrar riscand sanctiuni... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 11:51
Presedintele american Donald Trump a anuntat ca au loc negocieri in vederea stabilirii locului unui viitor summit cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.
"Negociem in privinta unui loc. El va fi anuntat probabil nu peste mult timp", a declarat duminica Trump, intrebat despre aceasta noua intalnire pe care o doreste.
"Ei vor o intalnire si noi vrem o intalnire (...) . Avem un dialog bun cu Coreea de Nord", a adaugat el, fara sa faca alte precizari.
Cei doi s-au intalnit intr-un summit istoric in iunie, la Singapore.
Trump declara miercuri ca a primit "o scrisoare formidabila" de la Kim si isi exprima satisfactia fata de "foarte buna relatie" stabilita cu dictatorul nord-coreean.
In cursul summit-ului lor, cel mai puternic om de la Phenian s-a angajat in favoarea unei "denuclearizari complete a peninsulei coreene", fara sa prezinte detalii in acest sens sau un calendar. Negocierile s-au blocat de atunci.
Washingtonul cere o "denuclearizare total verificata" a Nordului inaintea oricarei ridicari a sanctiunilor, in timp ce Phenianul acuza SUA ca cer dezarmarea sa nucleara unilaterala fara sa faca vreo concesie.
Trump a subliniat duminica faptul ca sanctiunile vor ramane in vigoare atat timp cat nu vor exista rezultate "foarte pozitive".
In discursul sau de Anul Nou, dictatorul nord-coreean a anuntat ca este dispus sa il intalneasca pe liderul Casei Albe oricand, dar a avertizat totodata ca Nordul ar putea sa-si schimbe atitudinea fata de Statele Unite... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2019, ora 08:37
Un tren sud-coreean a traversat vineri dimineata zona demilitarizata, intrand in Coreea de Nord, pentru prima data dupa zece ani.
Pe fondul imbunatatirii relatiilor bilaterale din ultima vreme, cele doua state desfasoara un demers comun in vederea renovarii infrastructurii feroviare deteriorate a tarii nord-coreene, precum si a conectarii acesteia la cea din Coreea de Sud.
Mai multi oficiali si ingineri din ambele tari se vor afla la bordul trenului in urmatoarele 18 zile pentru a examina 1.200 de kilometri de cale ferata in Coreea de Nord, inainte de a lua masurile necesare pentru a aduce reteaua feroviara din aceasta tara in linie cu standardele internationale, noteaza The New York Times.
Acest demers comun "semnaleaza faptul ca un nou nivel este atins in ceea ce priveste cooperarea inter-coreeana", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui sud-coreean Moon Jae-in.
Delegatia de experti sud-coreeni a cerut permisiunea ONU pentru a transporta produse interzise in Coreea de Nord, care este in continuare afectata de sanctiunile economice dure aplicate de comunitatea internationala ca urmare a programului sau nuclear, scrie si The Guardian.
Studiul privind infrastructura feroviara a Coreei de Nord este doar unul dintre proiectele promovate de liderul sud-coreean in scopul demonstrarii beneficiilor economice pe care Phenianul le-ar putea obtine daca va renunta la programul sau nuclear.
Moon si liderul Coreei de Nord Kim Jong-un s-au intalnit pentru... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2018, ora 14:57
Un inalt oficial sud-coreean a afirmat ca in Coreea de Nord se estimeaza ca ar exista mai mult de 60 de arme nucleare, aceasta fiind prima reactie publica a Seulului in legatura cu arsenalul nuclaear detinut de tara vecina.
Ministrul Unificarii din Coreea de Sud Cho Myoung-gyon a declarat luni in fata parlamentului ca estimarile privind arsenalul nuclear din Coreea de Nord, ar fi intre 20 si 60 de bombe. El a raspuns la o intrebare a unui parlamentar, spunand ca informatiile provin de la seviciile de informatii. Serviciul National de Informatii, principala agentie de spionaj din Coreea de Sud, nu a comentat informatia, relateaza AP.
Cho ar fi dezvaluit neintentionat informatiile. Ministerul Unificarii a transmis marti ca declaratiile lui Cho nu inseamna ca tara sa ar accepta Coreea de Nord ca stat nuclear, sugerand ca eforturile diplomatice ale Seulului de a determina nordul sa renunte la programul sau nuclear vor continua.
Evaluarea sud-coreeana cu privire la arsenalul nordic nu este mult diferita de estimarile civile din afara bazate in mare masura pe cantitatea de materiale nucleare despre care se crede ca Nordul a produs-o.
Conform rapoartelor guvernului sud-coreean, se crede ca Nordul a produs 50 de kilograme de plutoniu armat, suficient pentru cel putin opt bombe. Cercetatorii de la Universitatea Stanford, inclusiv fizicianul nuclear, Siegfried Hecker, care a vizitat instalatia de centrifugare din Coreea de Nord de la Nyongbyon in 2010, a declarat la... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 20:12