Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat un nou test al unui "lansator de rachete multiplu de foarte mare dimensiune", au informat miercuri media oficiale, confirmand tirurile de incercare semnalate cu o zi inainte de Coreea de Sud si in timp ce Phenianul a propus Washingtonului reluarea negocierilor privind programul sau nuclear.
Armata sud-coreeana a anuntat o noua lansare de "proiectile" - termen cu care numeste in general rachetele balistice cu raza scurta de actiune -, marti dimineata, din centrul Coreei de Nord. Aceste proiectile au zburat circa 330 de kilometri dupa care s-au prabusit in Marea Japoniei, relateaza AFP.
Agentia nord-coreeana KCNA a relatat ca Kim Jong Un a condus personal pe teren acest test destinat "sa masoare timpul de desfasurare" a lansatorului de rachete. Ea a mentionat ca mai este prevazut cel putin un test.
La sfarsitul lui august, Coreea de Nord a anuntat un test al "lansatorului de rachete multiplu", dupa ce de la inceputul verii a facut numeroase exercitii cu rachete cu raza scurta de actiune.
Testul de marti a avut loc la cateva ore dupa ce regimul nord-coreean a afirmat ca este dispus sa reia negocierile cu Statele Unite, in punct mort din februarie.
"Vrem sa ne aflam fata in fata cu SUA la sfarsitul lui septembrie, la o data si intr-un loc asupra carora putem conveni", a declarat luni Choe Son Hui, adjunctul ministrului de Externe din Coreea de Nord.
Cele doua tari au declansat un dialog inedit dupa intalnirea... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 07:33
Presedintele american Donald Trump i-a cerut omologului sau chinez Xi Jinping sa opreasca aprovizionarea cu petrol a Coreei de Nord, dupa recentul test balistic efectuat de catre regimul de la Phenian, a declarat joi ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley.
Reamintim ca statul nord-coreean a anuntat, miercuri, ca a testat cu succes o noua racheta balistica intercontinentala care poate transporta un focos nuclear catre orice tinta din Statele Unite ale Americii. Serviciile de informatii sud-coreene nu exclud posibilitatea unui nou test nuclear din partea Coreei de Nord.
"Presedintele Trump l-a sunat pe presedintele chinez Xi in aceasta dimineata si i-a spus ca am ajuns in punctul in care China trebuie sa opreasca livrarea de petrol catre Coreea de Nord. Multe tari au facut sacrificii economice si politice majore prin intreruperea legaturilor cu Coreea de Nord. Au facut asta cu scopul pacii si securitatii in lume. Facem apel la presedintele Xi sa ia pozitie. Credem ca are sansa de a face ceea ce trebuie in beneficiul tuturor tarilor. China trebuie sa demonstreze abilitati de lider si sa actioneze. China poate face acest lucru pe cont propriu sau putem lua situatia petrolului in mainile noastre. Avem nevoie ca statul chinez sa faca mai mult. Ar fi un pas esential in efortul mondial de a opri acest paria international", a precizat Nikki Haley, conform Mediafax, care citeaza agentia de presa sud-coreeana Yonhap.
Petrolul, esential pentru programul nuclear... mai mult
Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 04:50
Coreea de Nord a lansat trei rachete cu raza scurta de actiune, sambata dimineata, in Marea Japoniei, confirmand tirul cu "proiectile neidentificate" anuntat de Ministerul sud-coreean al Apararii.
Niciuna dintre rachetele lansate de la situl nord-coreean Kittaeryong nu a reprezentat o amenintare pentru Statele Unite sau pentru teritoriul american Guam, din Oceanul Pacific, a precizat un purtator de cuvant al Comandamentului armatei americane din Pacific.
"Prima si a treia racheta au explodat aproape instantaneu", a adaugat purtatorul de cuvant, subliniind ca cele trei tiruri s-au intins pe o durata de 30 de minute.
Aceste teste au avut loc in pline manevre militare intre fortele americane si sud-coreene, a precizat Ministerul Apararii de la Seul.
Potrivit acestui minister, tirurile au inceput sambata la ora locala 06:49 (vineri, 21:49 GMT) si proiectilele au parcurs aproximativ 250 de kilometri.
Presedintele sud-coreean, Moon Jae-in, a fost informat imediat despre aceste tiruri, iar "fortele armate au inceput o supraveghere stricta a regimului nordist (de la Phenian) pentru a putea raspunde la alte provocari", a adaugat Ministerul Apararii de la Seul.
Testele cu rachete sau alte proiectile efectuate de regimul de la Phenian, in special rachete balistice intercontinentale, sunt raspunsul traditional al Coreii de Nord la manevrele militare anuale ale fortelor sud-coreene si americane.
Citeste si: Exercitii de razboi in Coreea de Sud. Phenianul e in... mai mult
Sambata, 26 August 2017, ora 14:12
Presedintele Donald Trump a avut o saptamana foarte agitata, avand de rezolvat doua crize - una externa, care se prelungeste de mult timp, in Coreea de Nord, si una interna aparuta sambata, respectiv situatia din Charlottesville.
Insa liderul de la Casa Alba a esuat in ambele situatii, scrie Foreign Policy, intr-un articol cu titlul "Presedintele nostru absent".
"Sunt saptamani precum cea trecuta care folosesc pentru a ne aminti cat de esentiala este presedintia", noteaza sursa citata.
Criza din Coreea de Nord
Situatia extrem de tensionata dintre Coreea de Nord si Statele Unite a generat o criza care a fiert la foc mic, dar care a dat in clocot dupa cel mai recent test cu racheta balistica efectuat de Coreea de Nord la sfarsitul lunii iulie.
Apoi, Phenianul a amenintat ca poate amplasa o bomba nucleara pe rachetele sale.
Imediat, Donald Trump a amenintat Coreea de Nord cu "foc si furie cum n-a mai vazut lumea", mesaj de care s-au dezis pana si oficialii Administratiei de la Washington.
Pe acest subiect, citeste si:
Alerta pe insula americana Guam de teama unui atac nord-coreean. Trump continua amenintarileRazboiul declaratiilor dintre Trump si Kim Jong Un a pus lumea pe jar: Japonia e pregatita sa opreasca racheteleTrump ameninta iar Coreea de Nord: Armele sunt incarcate. Kim Jong-un nu va scapa nepedepsit!
Foreign Policy noteaza insa ca presedintele nu a reusit sa articuleze si sa conduca strategia americana privind Coreea de Nord.
Trump a avut... mai mult
Miercuri, 16 August 2017, ora 20:00
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat, vineri, ca Moscova este "foarte ingrijorata" din cauza "riscurilor foarte ridicate" ale unui conflict militar intre SUA si Coreea de Nord.
Rusia si China propun un plan pentru detensionarea crizei, relateaza AFP si Reuters.
"Riscurile sunt foarte ridicate, mai ales luand in considerare retorica utilizata. Exista amenintari directe de folosire a fortei", a spus Lavrov, cu prilejul unui forum al studentilor, conform transmisiei in direct a televiziunii ruse.
"Din acest motiv, fireste, suntem foarte ingrijorati", a adaugat ministrul rus, potrivit caruia Moscova "va face totul" pentru evitarea unei confruntari intre cele doua state.
El a amintit ca Rusia si China au propus de mai multe ori un dublu moratoriu pentru dezamorsarea crizei, care sa includa incetarea testelor nucleare si balistice nord-coreene si, simultan, a manevrelor militare comune ale SUA si Coreei de Sud.
SUA se opun insa acestui plan, sustinand ca "testele nucleare si lansarile de rachete ale Coreei de Nord sunt interzise printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, care trebuie respectata in mod obligatoriu, in timp ce exercitiile militare (americano-sud-coreene) nu au fost interzise niciodata prin nimic", a adaugat Lavrov.
In opinia sa, "cel care trebuie sa faca primul un pas pentru a se indeparta de linia periculoasa este cel care este mai puternic si mai inteligent. Pastram speranta".
Citeste pe larg despre tensiunile... mai mult
Vineri, 11 August 2017, ora 20:47
Presedintele american, Donald Trump, trebuie sa rezolve problema Coreei de Nord, mai ales dupa ce Phenianul a lansat o racheta balistica intercontinentala chiar de Ziua Nationala a SUA.
Astfel, amenintarea nucleara a Coreei de Nord este tot mai serioasa, iar liderul de la Casa Alba trebuie sa actioneze.
Sky News trece in revista cinci optiuni pe care acesta le are pentru a rezolva criza.
Jurnalista Amanda Walker aminteste ca Trump a spus, la inceputul lunii ianuarie, ca, desi Coreea de Nord era in ultimele faze ale dezvoltarii unei rachete nucleare capabile sa ajunga in parti ale Statelor Unite, "asta nu se va intampla".
North Korea just stated that it is in the final stages of developing a nuclear weapon capable of reaching parts of the U.S. It won't happen!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2 ianuarie 2017
Insa, dupa jumatate de an, s-a dovedit ca Trump s-a inselat, iar tensiunile sunt mai mari decat oricand. In plus, nici declaratiile sale nu sunt in masura sa arate o linie clara.
La sfarsitul lunii aprilie, spunea ca "este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de Nord", insa pe 1 mai a recunoscut ca "ar fi onorat" daca s-ar intalni cu Kim Jong Un.
Optiunea 1 - China
Intr-un mesaj postat, marti, pe Twitter, Trump a anuntat ca spera la o "miscare cu greutate" din partea Beijingului fata de Phenian. China este principalul partener comercial al Coreei de Nord.
Liderul de la Washington a afirmat in repetate randuri ca China ar... mai mult
Joi, 06 Iulie 2017, ora 11:27
Liderul suprem de la Phenian, Kim Jong Un, a spus miercuri ca tara lui nu va negocia pe marginea programului sau nuclear, un anunt ingrijorator ce vine la o zi dupa ce Coreea de Nord a lansat o racheta balistica, de ziua nationala a SUA.
Acest anunt sugereaza ca se pregatesc si mai multe teste. Phenianul a incercat sa-si perfectioneze rachetele nucleare, capabile sa loveasca oriunde in Statele Unite, scrie Politico.
In plus, Kim Jong Un a promis ca tara sa "isi va demonstra curajul in fata Statelor Unite", iar nord-coreenii au fost multumiti de faptul ca testul a avut loc de Ziua Independentei Americii.
Kim a mai spus si ca tara sa "nu-si va pune niciodata rachetele nucleare si cele balistice pe masa negocierilor, in niciun caz, si nici nu se va clinti vreun centimetru de la drum (...) decat daca politica ostila si amenintarea nucleara ale SUA fata de Republica Democrata Coreeana sunt incheiate definitiv", transmite agentia nord-coreeana de presa, citata de Associated Press.
Oficialii de la Phenian sustin ca racheta cu raza lunga de actiune ar putea "ajunge oriunde in lume" si ca poate chiar sa transport un focos nuclear.
Testul de marti a provocat ingrijorare la Washington si la ONU, unde Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud au cerut miercuri o sesiune de urgenta a Consiliului de Securitate.
Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a confirmat ca a fost vorba despre o racheta balistica intercontinentala.
In acelasi timp, presedintele american... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 17:25
Coreea de Nord a testat sambata o noua racheta balistica, lansata de la o baza din provincia Pyeongan, situata la nord de Phenian.
Partea nord-coreeana nu a facut inca niciun comentariu pe acest subiect.
Presedintele SUA, Donald Trump, a reactionat, pe Twitter: "Coreea de Nord a aratat lipsa de respect fata de dorintele Chinei si fata de foarte respectatul sau presedinte, cand a lansat azi o racheta, desi fara succes. Rau!".
Racheta a zburat 30 - 40 de kilometri, anunta CNN, citand un oficial american. Desi initial acesta afirmase ca racheta a aterizat in Marea Japoniei, ulterior a spus ca partea principala a rachetei a aterizat la 35 de kilometri de Pukchang.
Conform sursei citate, racheta testata era cel mai probabil una cu raza medie de actiune de tip KN-17.
Testul are loc la cateva ore dupa ce secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a facut apel la intreaga lume pentru a obliga Coreea de Nord sa renunte la ambitiile sale nucleare.
In urma cu mai putin de o saptamana, un alt test cu racheta a esuat, surse militare americane afirmand ca aceasta a explodat la cateva secunde de la lansare.
Miercuri, Statele Unite au instalat sisteme antiracheta in Coreea de Sud, care sa doboare rachete balistice cu raza scurta si medie de actiune in timp ce se apropie de tinta, in faza finala a zborului.
Citeste si:
Coreea de Nord ameninta din nou SUA: Vor fi sterse de pe fata PamantuluiDonald Trump: Este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 08:10
Coreea de Nord va continua sa testeze rachete in pofida condamnarilor internationale si a tensiunilor tot mai mari cu Statele Unite, a declarat un oficial nord-coreean intr-un interviu pentru BBC News.
"Vom efectua si mai multe teste de rachete, saptamanal, lunar si anual", a declarat adjunctul ministrului nord-coreean de Externe Han Song-ryol, la Phenian, in acest interviu cu John Sudworth de la BBC.
El a amenintat cu un "razboi total" daca Statele Unite vor fi atat de "nechibzuite sa recurga la mijloace militare".
Un mesaj ferm si dur a avut si ambasadorul adjunct la ONU, Kim In Ryong. El a declarat ca "daca Statele Unite indraznesc sa aleaga actiunea militara (...), RPDC (Republica Populara Democrata Coreeana) este pregatita sa reactioneze la orice tip de razboi dorit de Statele Unite. Vom lua cele mai dure masuri de represalii fata de provocatori".
In acelasi timp, intrebat de un jurnalist in timp ce participa la traditionala vanatoare de Paste a oualor pe peluza Casei Albe, ce mesaj are pentru Kim Jong-Un, presedintele SUA, Donald Trump a raspuns: "Trebuie sa se poarte cum trebuie" ("Got to behave", n.red.), relateaza AFP.
Vicepresedintele Mike Pence a declarat luni ca "era rabdarii strategice" americane fata de Coreea de Nord s-a incheiat. El a sosit la Seul duminica, la doar cateva ore dupa ce Phenianul a tras o racheta care a explodat imediat dupa lansare.
Citeste si:
Coreea de Nord ameninta ca va devasta fara mila SUA in cazul unui atac asupra... mai mult
Luni, 17 Aprilie 2017, ora 21:47