Phenianul a reactionat destul de virulent la acuzele Statelor Unite fata de implicarea Coreei de Nord in atacul cibernetic cu virusul de tip ransomware WannaCry din luna mai a acestui an.
Atunci, peste 300.000 de computere din 150 de tari printre care Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia, Vietnam, si Romania au fost afectate.
Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe a negat, joi, ca Phenianul ar fi fost in spatele atacului cibernetic. "Asa cum am spus in mod clar in repetate ocazii, nu avem nicio legatura cu atacurile cibernetice si nu simtim nevoia sa raspundem unor asemenea acuzatii absurde venite din partea SUA".
Marti, un oficial de rang inalt de la Casa Alba acuza Coreea de Nord ca este "in mod direct responsabila" pentru atacul cibernetic cu virusul WannaCry, din luna mai, in urma caruia au fost afectate companii si institutii publice din intreaga lume.
Initial, atacul a parut a fi un atac tipic cu un virus informatic care solicita plati in moneda virtuala Bitcoin pentru deblocarea unui computer infectat. Ulterior, unii experti au ajuns la concluzia ca cererea de rascumparare avea rolul de a masca o intentie mult mai distructiva
Atacurile cibernetice au afectat Sistemul National de Sanatate din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniola de telecomunicatii Telefonica, firma americana de curierat FedEx, Deutsche Bahn si alte sute de companii si institutii din intreaga lume.
Citeste si:
Statele Unite... mai mult
Joi, 21 Decembrie 2017, ora 16:28
Un oficial de rang inalt de la Casa Alba a anuntat ca "in mod direct responsabila" pentru atacul cibernetic cu virusul WannaCry este Coreea de Nord. Incidentul ar fi fost provocat in luna mai de hackerii din Grupul Lazarus si a afectat companii din intreaga lume.
"Atacul a fost masiv si a costat miliarde, iar Coreea de Nord este direct responsabila. WannaCry a atacat nesabuit, fara discriminare", a afirmat Tom Bossert consilier al presedintelui Donald Trump pentru Securitate interna si antiterorism, intr-un comentariu publicat online de Wall Street Journal.
Bossert a avertizat totodata ca oricine provoaca pagube Statelor Unite va fi tras la raspundere. Oficialul nu a oferit insa detalii privind masurile pe care Washingtonul ar putea sa le ia impotriva Phenianului.
Mai multi experti in securitatea cibernetica ajunsesera recent la concluzia ca Phenianul a fost cel mai probabil responsabil pentru atacul cibernetic care a afectat peste 300.000 de computere din 150 de tari, inclusiv Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Romania, Spania, Italia si Vietnam.
Cand s-au confruntat prima oara cu atacul, specialistii au considerat ca este un virus care blocheaza computerul pentru a solicita o rascumparare. Ulterior au observat insa ca aceasta era doar o momeala care ascundea actiunea mult mai destructiva a virusului.
Citeste si:
Cercetatorul britanic care a oprit atacul WannaCry a fost arestat de FBIBitdefender: Amploarea WannaCry poate fi redusa rapid daca... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 09:58
O companie publica rusa a stabilit o noua conexiune de Internet cu Coreea de Nord, a doua dupa cea care trece prin China, ceea ce ar putea submina eforturile SUA de a izola aceasta tara.
Activarea unei a doua legaturi de Internet pusa in functiune de compania TransTeleCom a fost detectata duminica de analisti de la Dyn Research, societate ce monitorizeaza conectivitatea cibernetica mondiala, informeaza joi AFP.
Aceasta noua conexiune se adauga celei stabilite prin China Unicom, care detinea pana in prezent exclusivitatea traficului de Internet intre Coreea de Nord si restul lumii.
Aceasta noua linie ii ofera Phenianului "mai multa rezistenta in cazul unor eventuale atacuri impotriva infrastructurii retelei sale", a declarat Bryce Boland, de la societatea de securitate cibernetica FireEye.
Washington Post raporta recent ca SUA au desfasurat atacuri informatice impotriva hackerilor nord-coreeni ce vizau sa le priveze de acces la Internet, operatiune ce ar fi luat sfarsit sambata.
Coreea de Nord numara o unitate de circa 6.800 de specialisti in atacuri cibernetice, potrivit Ministerului Apararii sud-coreean. Ea este acuzata de numeroase atacuri informatice de mare amploare, inclusiv de cel desfasurat in 2014 impotriva Sony Pictures.
Insa, avand o singura conexiune de Internet cu exteriorul, Coreea de Nord este ea insasi extrem de vulnerabila.
Acum, cu o a doua linie de Internet, "deconectarea Coreei de Nord de la Internet devine mult mai dificila", a... mai mult
Joi, 05 Octombrie 2017, ora 13:59
Presedintele rus Vladimir Putin vrea sa monitorizeze tot ce misca pe Internet. Legea bloggerilor este cea mai recenta masura luata in acest sens si un pas important inainte spre nationalizarea acestui spatiu al informarii si exprimarii libere, in esenta sa.
Potrivit noii legi, orice blog cu peste 3.000 de vizitatori unici trebuie inregistrat ca "mass-media", care este deja controlata de stat. De asemenea, companii precum Google ar urma sa isi transfere serverele pe plan local si sa pastreze timp de sase luni datele privind userii locali.
Pentru a-si atinge obiectivele, Putin se poate inspira din cateva modele de cenzurare a Internetului deja existente, scrie Quartz, care variaza de la versiunea radicala a unui Web cu adevarat "suvernan" la eforturi ad-hoc in vederea restrangerii libertatii utilizatorilor.
In cadrul acestor ...citeste mai departe despre "Rusia vrea sa controleze Internetul. Cele patru modele din care se poate inspira" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 Mai 2014, ora 10:50