Mike Pompeo, secretarul american de Stat, a declarat ca regimul de la Phenian continua sa produca materiale fisibile pentru fabricarea de bombe nucleare, in pofida angajamentelor asumate de liderul nord-coreean Kim Jong-Un privind denuclearizarea tarii.
Intrebat in cursul unei audieri in Senatul SUA in legatura cu informatiile ca Phenianul ar continua sa produca materiale fisibile, Pompeo a raspuns: "Da, este corect (...) Da, continua sa produca materiale fisibile".
Pompeo insa a refuzat sa raspunda daca programul atomic nord-coreean continua sa avanseze. Oficialul american a sugerat ca declaratiile publice pe acest subiect nu ar ajuta in cazul "unor negocieri complexe cu un adversar dificil", informeaza site-ul cotidianului The Guardian.
Pompeo a declarat ca Statele Unite incearca pe cale diplomatica sa convinga Phenianul sa renunte la arsenalul nuclear.
Oficialul SUA, care a efectuat o vizita in perioada 5-7 iulie in Coreea de Nord, a mai afirmat ca a subliniat acest lucru in cursul discutiilor "productive" cu oficialii nord-coreeni.
Angajamentul denuclearizarii Coreei
Donald Trump si Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, au anuntat, cu ocazia intrevederii istorice de la Singapore, angajamentul denuclearizarii Peninsulei Coreea, Washingtonul semnaland intentia oferirii unor garantii de securitate Phenianului. Pana de curand, cele doua parti se amenintau reciproc cu distrugerea.
Coreea de Nord a acuzat recent Administratia de la Washington ca insista... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 17:10
Intr-un comunicat redactat de un oficial neidentificat al Ministerului de Externe nord-coreean, publicat de agentia de stat KCNA, este precizat ca atitudinea americanilor este "foarte ingrijoratoare" si ca ei au fost impotriva spiritului de la summit-ul din Singapore prin faptul ca au pus presiune unilaterala pe nord-coreeni pentru a-si abandona armele nucleare.
"Am anticipat ca Statele Unite vor veni cu o idee constructiva, gandindu-ne vom primi ceva la schimb", se arata in comunicat, adaugandu-se ca "determinarea pentru dezarmare nucleara s-ar putea sa scada".
"SUA gresesc daca vor considera ca Nordul va fi fortat sa accepte aceste cereri de tip gangster", este precizat in comunicat.
Aceste afirmatii vin in contrast cu declaratiile lui Mike Pompeo, care a declarat ca au fost facute progrese in discutiile sale cu oficialii nord-coreeni.
Vorbind in fata reporterilor dupa o zi si jumatate de discutii la Phenian, Pompeo a afirmat ca cele doua parti au cazut de acord sa organizeze noi discutii pe 12 iulie privind repatrierea ramasitelor americanilor ucisi in Razboiul Coreean si au discutat despre "modalitatile" de a distruge o facilitate pentru testarea motoarelor de rachete.
Pompeo a adaugat ca a "petrecut mult timp" discutand despre o cronologie a dezarmarii nucleare.
"Cred ca am facut progrese privind fiecare element al discutiilor noastre", a precizat el, adaugand ca "in alte locuri mai este de muncit". ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord acuza... mai mult
Duminica, 08 Iulie 2018, ora 12:47
Coreea de Nord a efectuat, joi, ceea ce prezinta drept distrugerea instalatiei sale de testare nucleara Punggye-ri, declansand o serie de explozii, in decurs de mai multe ore, in prezenta unor jurnalisti straini.
Detonarile au avut loc inaintea unui summit intre presedintele american Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong Un, programat pe 12 iunie la Singapore, asupra caruia pluteste o incertitudine.
Phenianul si-a anuntat planul de a-si distruge "in intregime" instalatia de la Punggye-ri, in nord-estul tarii, iar cativa jurnalisti straini au fost invitati sa observe operatiunea, transmite Associated Press.
Exploziile la instalatia de testare nucleara, sapata in munti din nord-est, intr-o regiune putin populata, au vizat trei tuneluri subterane si un numar de turnuri de observatie din imprejurimi.
Demolarea a avut loc pe fondul unei noi "salve verbale" vizand Washingtonul, prin care Phenianul l-a catalogat pe vicepresedintele Mike Pence drept o "marioneta politica" si a amenintat ca este pregatit in egala masura de o confruntare nucleara sau negocieri.
Hotararea Nordului de a-si demola instalatia de la Punggye-ri este considerata un semn de bunavointa din partea lui Kim, cu scopul de a crea o atmosfera pozitiva inainte de summit.
Insa acest lucru nu este ireversibil si este necesar sa fie urmat de o serie de masuri semnificative in vederea intrunirii cerintelor lui Trump de "denuclearizare".
Prin faptul ca a invitat presa straina - in principal... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 16:19
Drew Kelly este un fotograf din Coreea de Nord, care a gasit o utilitate aparte a Instagram si a aplicatiei VSCOCam. Nu foloseste platformele pentru a distribui poze cu mancarea de la pranz, ci pentru a arata publicului o fata a Coreei de Nord pe care nu o cunoastem.
Majoritatea oamenilor au o multime de preconceptii despre tara condusa de Kim Jong Un, care starneste numeroase controverse si conflicte prin actiunile sale. De la teste nucleare pana la atacuri cibernetice, evenimentele care au avut loc anul trecut au atras atentia lumii intregi, si nu intr-un sens pozitiv.
Totusi, Drew Kelly, care si-a petrecut ultimii trei ani ca profesor in Phenian, arata ca nu ai de ce sa te temi, atat timp cat ai o minte deschisa si respect fata de obiceiurile, oamenii si lucrurile nefamiliare.
Fotograful a folosit contul de Instagram pentru a infatisa viata obisnuita a coreenilor. Obiectivul, spune el, este de a face in asa fel incat sa fim parte la voiajul sau si de a vedea macar o parte din ce vede el.
Vezi AICI galeria FOTO care te va fascina! ...citeste mai departe despre "Saracia si comunismul din Coreea de Nord, vazute prin filtre de Instagram" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2018, ora 11:47
Coreea de Nord a acceptat principiul "denuclearizarii complete" in schimbul unor garantii de securitate, anunta presedintele Coreei de Sud, Moon Jae-In.
"Coreea de Nord exprima dorinta denuclearizarii totale. Liderii nord-coreeni nu stabilesc nicio conditie inacceptabila pentru Statele Unite, precum retragerea trupelor americane din Coreea de Sud. Phenianul cere doar incetarea ostilitatilor politice fata de Coreea de Nord si garantii de securitate", afirma presedintele sud-coreean, citat de Le Figaro.
Presedintele Coreei de Sud nu a exclus posibilitatea semnarii unui tratat de pace in acest conditii.
Razboiul dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud, din perioada 1950-1953, s-a incheiat printr-un armistitiu, nu printr-un tratat de pace. "Raman inca multe obstacole. In primul rand, trebuie sa avem un bun inceput prin summitul Coreea de Nord - Coreea de Sud, iar dialogul va trebui sa continue dupa ce vom vedea rezultatele summitului americano - nord-coreean", a spus liderul de la Seul.
Mike Pompeo, directorul in exercitiu al CIA desemnat secretar de Stat al SUA, s-a intalnit recent cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, pentru a pregati viitoarea intrevedere cu presedintele Donald Trump.
Citeste si Dupa 65 de ani de la armistitiu, Coreea de Sud si Coreea de Nord ar putea incheia un acord de pace ...citeste mai departe despre "Seul: Coreea de Nord manifesta disponibilitatea de a renunta la arme nucleare" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 14:49
Presedintele Statelor Unite a declarat, miercuri, ca Federatia Rusa ajuta autoritatile de la Phenian sa obtina petrol si carbune, incalcand astfel sanctiunile internationale impuse nord-coreenilor.
"Rusia nu ne ajuta deloc in privinta Coreei de Nord. Ceea ce ajuta China, Rusia strica", a spus Trump intr-un interviu pentru Reuters.
Liderul de la Washington a refuzat sa comenteze atunci cand a fost intrebat daca a inceput orice fel de comunicare cu Kim Jong Un, lider cu care indirect a avut schimburi dure de replici. "M-as aseza pentru discutii, dar nu sunt sigur ca asta va rezolva problema. Nu sunt sigur ca discutiile vor duce la ceva. S-a discutat de 25 de ani si ei au profitat de presedintii nostri", a afirmat Donald Trump.
Presedintele american a laudat China pentru eforturile sale de a restrictiona livrarile de petrol si carbune catre Coreea de Nord, insa a precizat ca Beijingul poate face mai multe. Rusia pare, in schimb, sa "completeze insa golurile lasate de chinezi", a adaugat liderul american.
Donald Trump considera ca Vladimir Putin poate face multe in privinta nord-coreenilor. "Din pacate nu avem cine stie ce relatie cu Rusia si in unele cazuri probabil ce ia inapoi China, da Rusia. Astfel ca rezultatul nu este atat de bun cat ar putea sa fie".
Trump crede ca nord-coreenii sunt aproape de a putea sa trimita o racheta cu raza lunga de actiune catre Statele Unite: "Inca nu sunt acolo, dar sunt aproape. Si se apropie din ce in ce mai mult".
Citeste... mai mult
Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 22:19
Coreea de Nord a acceptat vineri propunerea sud-coreeana pentru discutii a anuntat ministerul sud-coreean al Unificarii, responsabil pentru relatiile intercoreene. Discutiile vor avea loc marti.
"Coreea de Nord ne-a transmis in aceasta dimineata un mesaj, indicand ca accepta propunerea de discutii pentru 9 ianuarie, facuta de Sud", a declarat pentru AFP un oficial al ministerului.
Intalnirea va avea loc la Panmunjom, satul de la frontiera celor doua tari unde a fost semnat armistitiul in razboiul din Coreea (1950-1953).
Purtatorul de cuvant al ministerului sud-coreean al Unificarii, Baek Tae-Hyun, a declarat jurnalistilor ca aceste discutii vor aborda in principal Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, care se vor desfasura intre 9 si 25 februarie, si "chestiunea imbunatatirii relatiilor intercoreene".
Acest dialog va avea loc dupa doi ani de degradare a climatului in peninsula, perioada in care Phenianul a efectuat trei teste nucleare si si-a sporit numarul incercarilor de lansare a rachetelor balistice.
Astazi, regimul nord-coreean afirma ca si-a atins obiectivul militar, de a fi in masura sa ameninte cu lovituri nucleare intreg teritoriul continental american.
Intre timp, cele doua state coreene si-au repus in functiune, miercuri, legatura lor telefonica, taiata din 2016.
Pe de alta parte, Washingtonul si Seulul au convenit joi seara sa-si amane manevrele militare prevazute in timpul Jocurilor Olimpice de Iarna, un semn de calm dat regimului... mai mult
Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 05:01
Dupa ce lansarile de rachete din 2017 au speriat multi oameni si au dus la exercitii in tarile din raza de actiune a acestora, Phenianul a anuntat ca testele nucleare vor continua si in anul 2018.
Regimul lui Kim Jong Un a laudat toate testele nucleare si cele cu rachete care au avut loc in acest an, declarand statul comunist o putere nucleara "invincibila" si "responsabila", transmite presa nord-coreeana de stat, citata de International Business Times.
Nord-coreenii au transmis lumii "sa nu se astepte la vreo schimbare in politica" tarii. "Entitatea sa ca putere invicibila nu poate fi nici subminata, nici eliminata", a adaugat agentia nord-coreeana de presa.
In raportul dat publicitatii sambata, este prezentata dezvoltarea unor noi arme, inclusiv o racheta balistica intercontinentala capabila sa atinga Statele Unite, dar si testarea unei bombe cu hidrogen.
Phenianul a efectuat 16 teste cu rachete in acest an, iar pe 3 septembrie a efectuat cu succes al saselea si cel mai puternic test al unei bombe cu hidrogen.
Citeste si:
Kim Jong-un l-ar fi executat pe generalul care supraveghea testele nucleareMarturii cutremuratoare ale transfugilor nord-coreeni care spun ca testele nucleare le-au distrus sanatateaChina se pregateste de razboi nuclear: Cetatenii, sfatuiti ce sa faca in caz de atac ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord testeaza bomba cu hidrogen in 2018: "Suntem o putere nucleara invincibila"" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Decembrie 2017, ora 16:55
Coreea de Nord, o "dictatura perversa" in opinia lui Donald Trump, "nu poate sa santajeze lumea", a avertizat presedintele american intr-o alocutiune miercuri, la revenirea sa dintr-un turneu asiatic de 12 zile.
Donald Trump a promis, de asemenea, sa puna o "presiune maxima" asupra Phenianului si a anuntat ca China va exercita o "presiune economica" la adresa Coreei de Nord, tara pe care presedintele Xi Jinping o considera drept o "mare amenintare", relateaza France Presse.
Intr-un discurs de jumatate de ora, Donald Trump a trecut in revista etapele multiple ale acestei vizite, cel mai lung turneu efectuat de un presedinte american in Asia din 1991, revenind si la vizitele precedente in strainatate de la preluarea mandatului in luna ianuarie.
"Vreau sa-i informez astazi pe americani despre succesul calatoriei si despre eforturile pe care noi le-am facut pentru a promova securitatea americanilor si prosperitatea lor in acest an", a declarat Donald Trump de la Casa Alba, insistand in special asupra a doua puncte centrale ale turneului sau: amenintarea nord-coreeana si schimburile comerciale cu Asia.
"Cand m-am adresat Adunarii Nationale a Republicii Coreea (Coreea de Sud), am spus adevarul despre regimul nord-coreean si am spus clar ca nu voi permite ca aceasta dictatura perversa sa tina lumea ostatica prin santaj nuclear", a spus el.
In aceasta calatorie "am cerut tuturor natiunilor sa sprijine campania noastra de presiune maxima pentru denuclearizarea... mai mult
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 08:22