Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat sambata testarea unui "lansator de rachete multiplu la scara larga", a informat duminica agentia de presa nord-coreeana ACT, relateaza AFP.
Dupa test, Kim a declarat ca acest sistem nou dezvoltat este o mare arma si s-a exprimat marea sa apreciere fata de oamenii de stiinta care au proiectat-o si construit-o, a indicat ACTC.
Statul major interarme din Coreea de Sud a descris sambata acest test nord-coreean ca si pe cel cu doua rachete balistice cu raza scurta de actiune.
"Testul a aratat ca toate detaliile tactice si tehnologice ale sistemului au indeplinit corect standardele care au fost stabilite", potrivit ACTC.
Coreea de Nord trebuie sa continue sa consolideze dezvoltarea armelor "pentru a combate cu hotarare amenintarile militare si presiunea crescanda din partea fortelor ostile", a declarat Kim citat de ACTC.
Testul de sambata a fost cel mai recent dintr-o serie de teste cu rachete cu raza scurta de actiune efectuate in august de Coreea de Nord pentru a-si exprima nemultumirea fata de manevrele militare comune efectuate de fortele sud-coreene si americane. Aceste manevre s-au incheiat recent. ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord continua testarile armelor. Kim Jong Un a fost foarte multumit" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 August 2019, ora 12:57
Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, americanul Jeffrey Feltman, va efectua de marti pana vineri o vizita oficiala in Coreea de Nord, a anuntat purtatorul de cuvant al Natiunilor Unite, Stephane Dujarric.
Vizita are loc la sase zile dupa ce Phenianul a lansat o racheta balistica intercontinentala (ICBM) capabila sa loveasca, potrivit nord-coreenilor, orice punct de pe teritoriul continental al Statelor Unite, transmite AFP.
Va fi prima vizita a lui Jeffrey Feltman in aceasta tara de la preluarea mandatului in 2012.
Ultimul secretar general adjunct al Natiunilor Unite pentru afaceri politice care s-a deplasat in Coreea de Nord a fost B. Lynn Pascoe in februarie 2010, potrivit ONU.
Cea mai recenta vizita a unui inalt responsabil al ONU in Coreea de Nord a fost efectuata in octombrie 2011 de Valerie Amos, fost secretar general adjunct pentru afaceri umanitare si coordonatoare a ajutoarelor de urgenta.
Intrevederile lui Jeffrey Feltman cu oficiali nord-coreeni se vor concentra pe "subiecte de interes si preocupari comune", a adaugat purtatorul de cuvant al Natiunilor Unite, fara sa poata preciza daca responsabilul ONU va fi primit de Kim Jong-Un.
El se va intalni cu diplomati straini si cu echipa Natiunilor Unite desfasurata in Coreea de Nord cu o misiune umanitara. Jeffrey Feltman va merge la mai multe situri unde ONU deruleaza proiecte, a adaugat Stephane Dujarric, subliniind ca vizita se va desfasura in principal in regiunea capitalei... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 07:47
Coreea de Nord va raspunde "cu foc" la decizia presedintelui SUA, Donald Trump, de a "aprinde fitilul razboiului" prin declaratiile "beligerante si nebunesti" facute la Adunarea Generala ONU, ameninta Ri Yong-Ho, ministrul nord-coreean de Externe.
"Prin declaratiile beligerante si nebunesti facute la Natiunile Unite, Donald Trump a aprins fitilul razboiului impotriva noastra", a declarat Ri Yong-Ho, intr-un interviu acordat agentiei de presa ruse Tass.
"Stimatul lider Kim Jong-Un a transmis un avertisment sever: Statele Unite trebuie sa actioneze cu multa atentie si sa inceteze sa ne mai deranjeze, daca nu vor sa fie facute de rusine in fata intregii lumi expunandu-se unui atac militar din partea noastra. Liderul nord-coreean a afirmat ca fortele noastre strategice, care au capabilitati extrem de puternice, necunoscute de nimeni, nu vor lasa America, un stat agresor, sa ramana nepedepsita", a adaugat Ri Yong Ho.
"Acum a venit randul Americii sa plateasca; intregul nostru popor, toti militarii nostri cer insistent sa fie reglat scorul final cu americanii cu foc, nu prin cuvinte. Aproape ca am atins punctul final in scopul nostru suprem de a avea un echilibru real de capabilitati in raport cu Statele Unite.
Armele noastre nucleare nu vor fi niciodata subiect de negocieri atat timp cat politica Statelor Unite de a face presiuni asupra Coreei de Nord nu va fi oprita definitiv", a atras atentia ministrul nord-coreean de Externe.
In discursul rostit la Adunarea... mai mult
Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 21:25
Presedintele american, Donald Trump, trebuie sa rezolve problema Coreei de Nord, mai ales dupa ce Phenianul a lansat o racheta balistica intercontinentala chiar de Ziua Nationala a SUA.
Astfel, amenintarea nucleara a Coreei de Nord este tot mai serioasa, iar liderul de la Casa Alba trebuie sa actioneze.
Sky News trece in revista cinci optiuni pe care acesta le are pentru a rezolva criza.
Jurnalista Amanda Walker aminteste ca Trump a spus, la inceputul lunii ianuarie, ca, desi Coreea de Nord era in ultimele faze ale dezvoltarii unei rachete nucleare capabile sa ajunga in parti ale Statelor Unite, "asta nu se va intampla".
North Korea just stated that it is in the final stages of developing a nuclear weapon capable of reaching parts of the U.S. It won't happen!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2 ianuarie 2017
Insa, dupa jumatate de an, s-a dovedit ca Trump s-a inselat, iar tensiunile sunt mai mari decat oricand. In plus, nici declaratiile sale nu sunt in masura sa arate o linie clara.
La sfarsitul lunii aprilie, spunea ca "este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de Nord", insa pe 1 mai a recunoscut ca "ar fi onorat" daca s-ar intalni cu Kim Jong Un.
Optiunea 1 - China
Intr-un mesaj postat, marti, pe Twitter, Trump a anuntat ca spera la o "miscare cu greutate" din partea Beijingului fata de Phenian. China este principalul partener comercial al Coreei de Nord.
Liderul de la Washington a afirmat in repetate randuri ca China ar... mai mult
Joi, 06 Iulie 2017, ora 11:27
Liderul suprem de la Phenian, Kim Jong Un, a spus miercuri ca tara lui nu va negocia pe marginea programului sau nuclear, un anunt ingrijorator ce vine la o zi dupa ce Coreea de Nord a lansat o racheta balistica, de ziua nationala a SUA.
Acest anunt sugereaza ca se pregatesc si mai multe teste. Phenianul a incercat sa-si perfectioneze rachetele nucleare, capabile sa loveasca oriunde in Statele Unite, scrie Politico.
In plus, Kim Jong Un a promis ca tara sa "isi va demonstra curajul in fata Statelor Unite", iar nord-coreenii au fost multumiti de faptul ca testul a avut loc de Ziua Independentei Americii.
Kim a mai spus si ca tara sa "nu-si va pune niciodata rachetele nucleare si cele balistice pe masa negocierilor, in niciun caz, si nici nu se va clinti vreun centimetru de la drum (...) decat daca politica ostila si amenintarea nucleara ale SUA fata de Republica Democrata Coreeana sunt incheiate definitiv", transmite agentia nord-coreeana de presa, citata de Associated Press.
Oficialii de la Phenian sustin ca racheta cu raza lunga de actiune ar putea "ajunge oriunde in lume" si ca poate chiar sa transport un focos nuclear.
Testul de marti a provocat ingrijorare la Washington si la ONU, unde Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud au cerut miercuri o sesiune de urgenta a Consiliului de Securitate.
Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a confirmat ca a fost vorba despre o racheta balistica intercontinentala.
In acelasi timp, presedintele american... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 17:25
Un conflict intre Statele Unite si Coreea de Nord ar avea un impact catastrofal, avertizeaza un inalt oficial american pe fondul tensiunilor ivite in Asia odata cu accelerarea programului nuclear al Phenianului.
"Ar fi cel mai cumplit conflict al generatiei noastre", a marturisit James Mattis, Secretarul apararii din SUA, conform revistei Newsweek.
"Regimul din Coreea de Nord are sute de baterii de artilerie si lansatoare de rachete in apropierea unuia dintre cele mai dens populate orase din lume: Phenian", a explicat oficialul american.
Regimul communist din Coreeea de Nord a efectuat mai multe teste de lansare a unor rachete capabile sa poarte incarcaturi nucleare, liderul Kim Jong Un amenintand sa ia la tinta Statele Unite.
In cursul saptamanii trecute, unul dintre liderii serviciilor de informatii din SUA a avertizat ca, lasat fara supraveghere, Phenianul ar putea dezvolta o arma capabila sa loveasca teritoriul american, lucru confirmat si de analizele expertilor din domeniul apararii.
"Presupunem ca, cu fiecare test desfasurat, vor deveni din ce in ce mai buni. Deja reprezinta o amenintare directa pentru SUA, dar nu vreau sa dau un termen pentru initierea unor masuri de raspuns.
Prefer sa nu vorbesc despre ce stim acum, pentru ca sunt unele lucru de care nici nord coreenii s-ar putea sa nu fie constienti", a specificat secretarul Apararii SUA.
La 50 de ani dupa razboiul care a impartit peninsula coreeana in doua, zona este iarasi in fierbere,... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 11:32
1Coreea de Nord a testat sambata o noua racheta balistica, lansata de la o baza din provincia Pyeongan, situata la nord de Phenian.
Partea nord-coreeana nu a facut inca niciun comentariu pe acest subiect.
Presedintele SUA, Donald Trump, a reactionat, pe Twitter: "Coreea de Nord a aratat lipsa de respect fata de dorintele Chinei si fata de foarte respectatul sau presedinte, cand a lansat azi o racheta, desi fara succes. Rau!".
Racheta a zburat 30 - 40 de kilometri, anunta CNN, citand un oficial american. Desi initial acesta afirmase ca racheta a aterizat in Marea Japoniei, ulterior a spus ca partea principala a rachetei a aterizat la 35 de kilometri de Pukchang.
Conform sursei citate, racheta testata era cel mai probabil una cu raza medie de actiune de tip KN-17.
Testul are loc la cateva ore dupa ce secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a facut apel la intreaga lume pentru a obliga Coreea de Nord sa renunte la ambitiile sale nucleare.
In urma cu mai putin de o saptamana, un alt test cu racheta a esuat, surse militare americane afirmand ca aceasta a explodat la cateva secunde de la lansare.
Miercuri, Statele Unite au instalat sisteme antiracheta in Coreea de Sud, care sa doboare rachete balistice cu raza scurta si medie de actiune in timp ce se apropie de tinta, in faza finala a zborului.
Citeste si:
Coreea de Nord ameninta din nou SUA: Vor fi sterse de pe fata PamantuluiDonald Trump: Este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 08:10
Tirul efectuat de Coreea de Nord, luni, cu 4 rachete balistice in directia Japoniei a fost un exercitiu in vederea lovirii bazelor americane de pe teritoriul nipon, in caz de necesitate, a anuntat agentia oficiala de presa nord-coreeana KCNA.
Seful statului nord-coreean, Kim Jong-Un, a supervizat personal acest tir de incercare efectuat de o unitate de artilerie si a ordonat el insusi declansarea acestuia, a adaugat KCNA, potrivit careia obiectivul exercitiului a fost antrenamentul pentru "lovirea eventuala a bazelor fortelor imperialiste americane de agresiune in Japonia".
Unitatea de artilerie mobilizata pentru acest tir, Hwasong, "are ca obiectiv sa loveasca bazele militare ale agresorului imperialist american in Japonia in caz de necesitate", a insistat KCNA.
Kim a descris cele patru rachete ca fiind "atat de precise, incat semanau cu avioane care fac acrobatii aeriene in formatie".
Trei dintre cele patru rachete lansate luni au cazut in apele teritoriale japoneze. In urma acestor tiruri, Japonia si SUA au cerut o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, programata pentru miercuri.
Rezolutiile Consiliului interzic in mod normal Coreei de Nord orice utilizare a tehnologiei rachetelor balistice. Dar cele sase valuri de sanctiuni aplicate de ONU de la primul test nuclear nord-coreean in 2006 nu au avut niciun efect asupra hotararii regimului de la Phenian de a se dota cu ceea ce el califica drept arme defensive.
Pe Twitter, ambasadorul SUA... mai mult
Marti, 07 Martie 2017, ora 08:18
Coreea de Nord a lansat, luni, mai multe rachete in Marea Japoniei.
Premierul japonez, Shinzo Abe, citat de Reuters, a sustinut ca ar fi vorba de patru rachete, dintre care trei au ajuns in zona economica exclusiva a Japoniei. Guvernul de la Tokio a inaintat un protest catre Phenian, a precizat el.
Un purtator de cuvant al executivului nipon a vorbit de "o amenintare grava la adresa securitatii nationale", dar a sustinut ca, potrivit primelor rapoarte, nu au fost afectate nave sau avioane din zona respectiva.
Statul Major Interarme al Coreei de Sud a anuntat initial, intr-un mesaj text catre agentia Yonhap, ca lansarea unei singure rachete a avut loc la ora locala 7:36 (1:06 - ora Romaniei) de la baza Dongchang-ri pentru rachete cu raza lunga de actiune, din apropierea granitei cu China. Ulterior, aceeasi sursa a mentionat mai multe rachete, fara a preciza numarul acestora.
Prima racheta mentionata, care a traversat Coreea de Nord si a cazut in Marea Japoniei, ar putea fi de tip balistic intercontinental, a afirmat un oficial militar din Ministerul sud-coreean al Apararii. Acest tip de racheta ar putea ajunge pana pe teritoriul american.
Potrivit Yonhap, lansarea pare a fi o reactie la manevrele militare comune ale Coreei de Sud si Statelor Unite, aflate in curs.
Citeste si: Wall Street Journal: Trump se gandeste sa atace Coreea de Nord, ca sa scape de amenintarea nucleara
Presedintele interimar al Coreei de Sud, Hwang Kyo-ahn, a afirmat ca sistemul... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 07:07