Mike Pompeo, secretarul american de Stat, a declarat ca regimul de la Phenian continua sa produca materiale fisibile pentru fabricarea de bombe nucleare, in pofida angajamentelor asumate de liderul nord-coreean Kim Jong-Un privind denuclearizarea tarii.
Intrebat in cursul unei audieri in Senatul SUA in legatura cu informatiile ca Phenianul ar continua sa produca materiale fisibile, Pompeo a raspuns: "Da, este corect (...) Da, continua sa produca materiale fisibile".
Pompeo insa a refuzat sa raspunda daca programul atomic nord-coreean continua sa avanseze. Oficialul american a sugerat ca declaratiile publice pe acest subiect nu ar ajuta in cazul "unor negocieri complexe cu un adversar dificil", informeaza site-ul cotidianului The Guardian.
Pompeo a declarat ca Statele Unite incearca pe cale diplomatica sa convinga Phenianul sa renunte la arsenalul nuclear.
Oficialul SUA, care a efectuat o vizita in perioada 5-7 iulie in Coreea de Nord, a mai afirmat ca a subliniat acest lucru in cursul discutiilor "productive" cu oficialii nord-coreeni.
Angajamentul denuclearizarii Coreei
Donald Trump si Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, au anuntat, cu ocazia intrevederii istorice de la Singapore, angajamentul denuclearizarii Peninsulei Coreea, Washingtonul semnaland intentia oferirii unor garantii de securitate Phenianului. Pana de curand, cele doua parti se amenintau reciproc cu distrugerea.
Coreea de Nord a acuzat recent Administratia de la Washington ca insista... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 17:10
Reprezentanti ai Statelor Unite, Coreei de Sud si Japoniei au afirmat, joi, ca vor lucra impreuna pentru a se asigura ca Phenianul va renunta la programul sau nuclear, in urma summit-ului intre presedintele american Donald Trump si liderul nord-coreean, Kim Jong-un.
Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, ministrul sud-coreean de Externe, Kang Kyung-wha, si ministrul nipon de Externe, Taro Kono, s-au intalnit la Seul, la doua zile dupa summit-ul Trump-Kim, in cadrul careia cei doi lideri au semnat un acord privind denuclearizarea Peninsulei Coreene.
Pompeo a afirmat ca Phenianul si-a luat angajamentul de a renunta la arsenalul sau nuclear, insa considera ca "nu va fi un proces usor", relateaza Reuters.
In acest context, presedintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat ca lumea a scapat de amenintarea unui conflict nuclear.
"Au fost facute multe analize privind urmarile summit-ului, dar consider ca cel mai important lucru este ca oamenii, inclusiv din Statele Unite, Japonia si Coreea, au scapat de amenintarea unui razboi, a armelor nucleare si a rachetelor", i-a transmis Moon Jae-in lui Mike Pompeo.
Mike Pompeo a reiterat faptul ca sanctiunile impuse Phenianului vor ramane in vigoare pana la denuclearizarea completa a Peninsulei Coreene.
"Doar cand vom ajunge la denuclearizarea completa vom renunta la sanctiuni", a declarat secretarul de Stat.
"Sunt multe puncte de vedere diferite privind rezultatele summit-ului, dar cel mai important este ca a permis... mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 10:56
Cei mai importanti trei lideri militari nord-coreeni au fost inlocuiti cu personaje considerate mai moderate si mai loiale lui Kim Jong Un, liderul regimului de la Phenian, schimbarile avand loc in contextul pregatirilor pentru summit-ul Coreea de Nord-SUA.
Agentia Yonhap, care citeaza o sursa din cadrul serviciilor secrete, relateaza ca No Kwang-chol, prim-viceministru al Ministerului Fortelor Armate Populare, l-a inlocuit pe Pak Yong-sik in functia de ministru al Apararii.
Totodata, Ri Yong-gil a preluat functia de sef al Statului Major General al fortelor armate nord-coreene, potrivit sursei citate.
Pe langa aceste schimbari, presa de stat din Coreea de Nord a anuntat ca generalul Kim Su-gil a preluat functia de director al Biroului Politic General al Armatei Populare Coreene.
" (Coreea de) Nord pare sa fi pus noi personaje pe fondul schimbarilor in relatiile inter-coreene si a situatiei din Peninsula Coreeana, deoarece oficialii precedenti nu aveau flexibilitate in gandire", a mai afirmat sursa, citata de Yonhap, adaugand: "In special, No Kwang-chol a fost catalogat drept o persoana moderata".
Kim Jong Un ar fi facut aceste schimbari pentru a neutraliza orice opozitie din partea structurilor militare care puteau obiecta la un acord de denuclearizare cu SUA, transmite Yonhap.
"Toti trei (oficialii promovati - n.red.) au avut pozitii foarte sensibile si la nivel inalt sub Kim Jong Un, sunt foarte loiali (lui) si toti au experienta in a interactiona cu... mai mult
Luni, 04 Iunie 2018, ora 10:45
Coreea de Nord a efectuat, joi, ceea ce prezinta drept distrugerea instalatiei sale de testare nucleara Punggye-ri, declansand o serie de explozii, in decurs de mai multe ore, in prezenta unor jurnalisti straini.
Detonarile au avut loc inaintea unui summit intre presedintele american Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong Un, programat pe 12 iunie la Singapore, asupra caruia pluteste o incertitudine.
Phenianul si-a anuntat planul de a-si distruge "in intregime" instalatia de la Punggye-ri, in nord-estul tarii, iar cativa jurnalisti straini au fost invitati sa observe operatiunea, transmite Associated Press.
Exploziile la instalatia de testare nucleara, sapata in munti din nord-est, intr-o regiune putin populata, au vizat trei tuneluri subterane si un numar de turnuri de observatie din imprejurimi.
Demolarea a avut loc pe fondul unei noi "salve verbale" vizand Washingtonul, prin care Phenianul l-a catalogat pe vicepresedintele Mike Pence drept o "marioneta politica" si a amenintat ca este pregatit in egala masura de o confruntare nucleara sau negocieri.
Hotararea Nordului de a-si demola instalatia de la Punggye-ri este considerata un semn de bunavointa din partea lui Kim, cu scopul de a crea o atmosfera pozitiva inainte de summit.
Insa acest lucru nu este ireversibil si este necesar sa fie urmat de o serie de masuri semnificative in vederea intrunirii cerintelor lui Trump de "denuclearizare".
Prin faptul ca a invitat presa straina - in principal... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 16:19
Coreea de Nord are nevoie de constructia infrastructurii de electricitate, avand in vedere puterea retelei, au declarat reprezentanti ai Hanwa Q Cells, una dintre cele mai mari companii din lume in ceea ce priveste constructia de panouri fotovoltaice.
"Generarea de energie este importanta, dar mai mai importanta este livrarea puterii generate. Avand in vedere conditia retelei din Coreea de Nord, credem ca este o urgenta construirea infrastructurii de electricitate. Noi nu suntem o companie de constructie a infrastructurii, noi doar oferim surse de energie pe baza caracteristicilor infrastructurii. Dupa ce va fi construita infrastructura de electricitate in Coreea de Nord, noi atunci vom decide cate panouri solare vom pune la dispozitie", au spus acestia.
Ei au precizat ca isi doresc sa fie cea mai mare companie sud-coreeana care va face investitii sau contribuie in Coreea de Nord.
"Acest lucru este posibil pentru ca suntem unul dintre cei mai mari producator de panouri solare din lume", au precizat reprezentantii Hanwa Q Cells.
Compania produce panouri fotovoltaice in Coreea de Sud, unde are si sediul, Malayezia si China. De asemenea, mai are un sediu specializat pe tehnologie si inovare in Germania.
Directorul Korea Democracy Foundationa, Shin Hyung-sik, spunea recent ca denuclearizarea Coreei de Nord va dura intre 3 si 5 ani, iar apoi va urma libertatea economica dintre cele doua tari.
"Dupa multe politici care vor avea loc, cred ca vom avea o libertate... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 12:05
Noul secretar de stat american Mike Pompeo a declarat ca vede o "sansa reala" de progrese dupa intalnirea sa cu Kim Jong Un, adaugand ca o solutie cu Coreea de Nord trebuie sa treaca prin diplomatie.
Pompeo, tocmai numit in fruntea diplomatiei americane, s-a intalnit cu liderul nord-coreean in weekendul de Paste in timp ce era director al CIA, in cursul unei misiuni tinute un timp secreta.
"Scopul meu a fost sa incerc sa vad daca exista o sansa reala (de progrese). Cred ca exista", a declarat Pompeo intr-un interviu la canalul ABC News.
"Cine stie cum cum se vor desfasura in final discutiile? Sunt multe de facut, dar sunt plin de speranta ca conditiile stabilite de presedintele Trump ne dau aceasta sansa", a adaugat el.
Citeste si: Kim Jong Un renunta definitiv in cateva saptamani la orice test nuclear: Nu sunt omul care sa lanseze rachete catre SUA
Presedintele american Donald Trump ar trebui sa se intalneasca cu Kim Jong Un pana in iunie pentru un summit istoric.
Noul sau secretar de stat a estimat in interviul pentru ABC ca diplomatia ar trebui sa fie singurul mijloc de a ajunge la o solutie cu Coreea de Nord.
"Avem obligatia de a ne angaja intr-un discurs diplomatic pentru a incerca sa gasim o solutie pasnica, astfel incat americanii sa nu fie amenintati de Kim Jong Un si arsenalul sau nuclear. Aceasta este misiunea. Acesta este scopul", a declarat Pompeo.
Responsabilul american a indicat de asemenea ca a abordat cu Kim Jong Un subiectul unui... mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2018, ora 19:39
Presedintele american Donald Trump a precizat ca Phenianul doreste "sa faca pace" si a explicat ca nord-coreenii nu vor mai face teste cu rachete pana la intalnirea sa cu liderul Kim Jong Un, care ar trebui sa aiba loc pana in luna mai.
"Cred ca vor sa faca pace. Cred ca este timpul", a declarat Donald Trump in cursul unei adunari publice in Pennsylvania. El a adaugat ca are incredere in angajamentul regimului nord-coreean de a nu lansa rachete pana la discutiile istorice pe care urmeaza sa le aiba in curand cu liderul Kim Jong-Un.
Presedintele Statelor Unite a afirmat anterior ca este convins ca aceasta intalnire va fi incununata de un "imens succes".
"Cred ca in ce priveste Coreea de Nord totul va fi foarte bine, cred ca vom avea parte de un imens succes, ca va fi ceva foarte rodnic. Avem un sprijin enorm", le-a declarat el jurnalistilor inainte sa isi ia zborul spre Pennsylvania.
"Promisunea Phenianului este ca nu vor lansa rachete intre timp si ca intentioneaza sa se denuclearizeze. Ar fi grozav", a adaugat Trump.
Anterior, seful statului a reamintit pe Twitter ca Phenianul "nu a mai efectuat niciun test de racheta de la 28 noiembrie 2017" si ca a "promis sa nu faca acest lucru in cursul intalnirilor noastre". "Cred ca isi vor respecta promisiunea", a adaugat el.
Pe reteaua sociala, Donald Trump a revenit, de asemenea, asupra discutiei telefonice purtate vineri cu omologul sau chinez, Xi Jinping.
"Presedintele Xi mi-a spus ca apreciaza faptul ca... mai mult
Duminica, 11 Martie 2018, ora 07:56
Coreea de Nord, o "dictatura perversa" in opinia lui Donald Trump, "nu poate sa santajeze lumea", a avertizat presedintele american intr-o alocutiune miercuri, la revenirea sa dintr-un turneu asiatic de 12 zile.
Donald Trump a promis, de asemenea, sa puna o "presiune maxima" asupra Phenianului si a anuntat ca China va exercita o "presiune economica" la adresa Coreei de Nord, tara pe care presedintele Xi Jinping o considera drept o "mare amenintare", relateaza France Presse.
Intr-un discurs de jumatate de ora, Donald Trump a trecut in revista etapele multiple ale acestei vizite, cel mai lung turneu efectuat de un presedinte american in Asia din 1991, revenind si la vizitele precedente in strainatate de la preluarea mandatului in luna ianuarie.
"Vreau sa-i informez astazi pe americani despre succesul calatoriei si despre eforturile pe care noi le-am facut pentru a promova securitatea americanilor si prosperitatea lor in acest an", a declarat Donald Trump de la Casa Alba, insistand in special asupra a doua puncte centrale ale turneului sau: amenintarea nord-coreeana si schimburile comerciale cu Asia.
"Cand m-am adresat Adunarii Nationale a Republicii Coreea (Coreea de Sud), am spus adevarul despre regimul nord-coreean si am spus clar ca nu voi permite ca aceasta dictatura perversa sa tina lumea ostatica prin santaj nuclear", a spus el.
In aceasta calatorie "am cerut tuturor natiunilor sa sprijine campania noastra de presiune maxima pentru denuclearizarea... mai mult
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 08:22