Reprezentanti ai Statelor Unite, Coreei de Sud si Japoniei au afirmat, joi, ca vor lucra impreuna pentru a se asigura ca Phenianul va renunta la programul sau nuclear, in urma summit-ului intre presedintele american Donald Trump si liderul nord-coreean, Kim Jong-un.
Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, ministrul sud-coreean de Externe, Kang Kyung-wha, si ministrul nipon de Externe, Taro Kono, s-au intalnit la Seul, la doua zile dupa summit-ul Trump-Kim, in cadrul careia cei doi lideri au semnat un acord privind denuclearizarea Peninsulei Coreene.
Pompeo a afirmat ca Phenianul si-a luat angajamentul de a renunta la arsenalul sau nuclear, insa considera ca "nu va fi un proces usor", relateaza Reuters.
In acest context, presedintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat ca lumea a scapat de amenintarea unui conflict nuclear.
"Au fost facute multe analize privind urmarile summit-ului, dar consider ca cel mai important lucru este ca oamenii, inclusiv din Statele Unite, Japonia si Coreea, au scapat de amenintarea unui razboi, a armelor nucleare si a rachetelor", i-a transmis Moon Jae-in lui Mike Pompeo.
Mike Pompeo a reiterat faptul ca sanctiunile impuse Phenianului vor ramane in vigoare pana la denuclearizarea completa a Peninsulei Coreene.
"Doar cand vom ajunge la denuclearizarea completa vom renunta la sanctiuni", a declarat secretarul de Stat.
"Sunt multe puncte de vedere diferite privind rezultatele summit-ului, dar cel mai important este ca a permis... mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 10:56
Regimul nord-coreean a lansat marti noaptea o noua amenintare la adresa Statelor Unite, promitand un atac nuclear in "inima" tarii daca Washingtonul incearca sa schimbe regimul de la Phenian.
"Daca Statele Unite vor indrazni sa arate chiar si cel mai discret semn al unei incercari de eliminare a conducerii noastre, atunci vom lansa un atac fara mila in inima tarii cu puternicul nostru ciocan nuclear, ascutit si intarit de-a lungul timpului", a declarat un purtator de cuvant al ministerului de Externe de la Phenian, potrivit agentiei sud-coreene Yonhap.
Amenintarea reprezinta un raspuns fata de declaratiile directorului CIA, Mike Pompeo, care a sugerat o posibila schimbare de regim la Phenian.
Pompeo a declarat saptamana trecuta ca cel mai important lucru pentru americani este "separarea capacitatii nucleare si a celor care ar putea sa aiba intentii nucleare".
Un purtator de cuvant al diplomatiei de la Phenian a declarat ca asemenea remarci din partea lui Pompeo au depasit o limita si acum este "clar scopul final al Administratiei Trump... o schimbare de regim" in Coreea de Nord.
"Daca demnitatea suprema a Coreei de Nord este amenintata, atunci noi suntem pregatiti sa anihilam preventin acele tari sau intitati, care sunt implicate direct sau indirect, prin mobilizarea unor masuri diverse, inclusiv a celor nucleare", a completat purtatorul de cuvant al ministerului de la Phenian.
Regimul nord-coreean a testat doua bombe nucleare si numeroase rachete... mai mult
Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 11:05
Presedintele american, Donald Trump, trebuie sa rezolve problema Coreei de Nord, mai ales dupa ce Phenianul a lansat o racheta balistica intercontinentala chiar de Ziua Nationala a SUA.
Astfel, amenintarea nucleara a Coreei de Nord este tot mai serioasa, iar liderul de la Casa Alba trebuie sa actioneze.
Sky News trece in revista cinci optiuni pe care acesta le are pentru a rezolva criza.
Jurnalista Amanda Walker aminteste ca Trump a spus, la inceputul lunii ianuarie, ca, desi Coreea de Nord era in ultimele faze ale dezvoltarii unei rachete nucleare capabile sa ajunga in parti ale Statelor Unite, "asta nu se va intampla".
North Korea just stated that it is in the final stages of developing a nuclear weapon capable of reaching parts of the U.S. It won't happen!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2 ianuarie 2017
Insa, dupa jumatate de an, s-a dovedit ca Trump s-a inselat, iar tensiunile sunt mai mari decat oricand. In plus, nici declaratiile sale nu sunt in masura sa arate o linie clara.
La sfarsitul lunii aprilie, spunea ca "este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de Nord", insa pe 1 mai a recunoscut ca "ar fi onorat" daca s-ar intalni cu Kim Jong Un.
Optiunea 1 - China
Intr-un mesaj postat, marti, pe Twitter, Trump a anuntat ca spera la o "miscare cu greutate" din partea Beijingului fata de Phenian. China este principalul partener comercial al Coreei de Nord.
Liderul de la Washington a afirmat in repetate randuri ca China ar... mai mult
Joi, 06 Iulie 2017, ora 11:27
Liderul suprem de la Phenian, Kim Jong Un, a spus miercuri ca tara lui nu va negocia pe marginea programului sau nuclear, un anunt ingrijorator ce vine la o zi dupa ce Coreea de Nord a lansat o racheta balistica, de ziua nationala a SUA.
Acest anunt sugereaza ca se pregatesc si mai multe teste. Phenianul a incercat sa-si perfectioneze rachetele nucleare, capabile sa loveasca oriunde in Statele Unite, scrie Politico.
In plus, Kim Jong Un a promis ca tara sa "isi va demonstra curajul in fata Statelor Unite", iar nord-coreenii au fost multumiti de faptul ca testul a avut loc de Ziua Independentei Americii.
Kim a mai spus si ca tara sa "nu-si va pune niciodata rachetele nucleare si cele balistice pe masa negocierilor, in niciun caz, si nici nu se va clinti vreun centimetru de la drum (...) decat daca politica ostila si amenintarea nucleara ale SUA fata de Republica Democrata Coreeana sunt incheiate definitiv", transmite agentia nord-coreeana de presa, citata de Associated Press.
Oficialii de la Phenian sustin ca racheta cu raza lunga de actiune ar putea "ajunge oriunde in lume" si ca poate chiar sa transport un focos nuclear.
Testul de marti a provocat ingrijorare la Washington si la ONU, unde Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud au cerut miercuri o sesiune de urgenta a Consiliului de Securitate.
Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a confirmat ca a fost vorba despre o racheta balistica intercontinentala.
In acelasi timp, presedintele american... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 17:25
Un conflict intre Statele Unite si Coreea de Nord ar avea un impact catastrofal, avertizeaza un inalt oficial american pe fondul tensiunilor ivite in Asia odata cu accelerarea programului nuclear al Phenianului.
"Ar fi cel mai cumplit conflict al generatiei noastre", a marturisit James Mattis, Secretarul apararii din SUA, conform revistei Newsweek.
"Regimul din Coreea de Nord are sute de baterii de artilerie si lansatoare de rachete in apropierea unuia dintre cele mai dens populate orase din lume: Phenian", a explicat oficialul american.
Regimul communist din Coreeea de Nord a efectuat mai multe teste de lansare a unor rachete capabile sa poarte incarcaturi nucleare, liderul Kim Jong Un amenintand sa ia la tinta Statele Unite.
In cursul saptamanii trecute, unul dintre liderii serviciilor de informatii din SUA a avertizat ca, lasat fara supraveghere, Phenianul ar putea dezvolta o arma capabila sa loveasca teritoriul american, lucru confirmat si de analizele expertilor din domeniul apararii.
"Presupunem ca, cu fiecare test desfasurat, vor deveni din ce in ce mai buni. Deja reprezinta o amenintare directa pentru SUA, dar nu vreau sa dau un termen pentru initierea unor masuri de raspuns.
Prefer sa nu vorbesc despre ce stim acum, pentru ca sunt unele lucru de care nici nord coreenii s-ar putea sa nu fie constienti", a specificat secretarul Apararii SUA.
La 50 de ani dupa razboiul care a impartit peninsula coreeana in doua, zona este iarasi in fierbere,... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 11:32
1Coreea de Nord a testat sambata o noua racheta balistica, lansata de la o baza din provincia Pyeongan, situata la nord de Phenian.
Partea nord-coreeana nu a facut inca niciun comentariu pe acest subiect.
Presedintele SUA, Donald Trump, a reactionat, pe Twitter: "Coreea de Nord a aratat lipsa de respect fata de dorintele Chinei si fata de foarte respectatul sau presedinte, cand a lansat azi o racheta, desi fara succes. Rau!".
Racheta a zburat 30 - 40 de kilometri, anunta CNN, citand un oficial american. Desi initial acesta afirmase ca racheta a aterizat in Marea Japoniei, ulterior a spus ca partea principala a rachetei a aterizat la 35 de kilometri de Pukchang.
Conform sursei citate, racheta testata era cel mai probabil una cu raza medie de actiune de tip KN-17.
Testul are loc la cateva ore dupa ce secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a facut apel la intreaga lume pentru a obliga Coreea de Nord sa renunte la ambitiile sale nucleare.
In urma cu mai putin de o saptamana, un alt test cu racheta a esuat, surse militare americane afirmand ca aceasta a explodat la cateva secunde de la lansare.
Miercuri, Statele Unite au instalat sisteme antiracheta in Coreea de Sud, care sa doboare rachete balistice cu raza scurta si medie de actiune in timp ce se apropie de tinta, in faza finala a zborului.
Citeste si:
Coreea de Nord ameninta din nou SUA: Vor fi sterse de pe fata PamantuluiDonald Trump: Este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 08:10
Coreea de Nord pare ca si-a testat cu succes armele nucleare, insa in continuare se pune intrebarea daca Phenianul detine sau nu rachetele capabile sa trimita acele focoase nucleare in Statele Unite ale Americii. Iar datele sunt foarte complexe.
Jeffrey Lewis, directorul Programului de Neproliferare din Nord-estul Asiei, spune ca nu exista vreun dubiu ca Phenianul este capabil sa trimita arme nucleare pe tot cuprinsul Coreei de Sud si Japoniei, unde fortele americane sunt stationate de decenii.
Si, adauga Lewis, s-ar putea sa nu dureze mult pana cand tarmurile americane vor fi de asemenea la indemana nord-coreenilor, relateaza Fox News.
"Coreea de Nord a transmis ca este pregatita ca in acest an sa testeze o racheta balistica intercontinentala capabila sa atinga Statele Unite", a spus Lewis, precizand ca, pe baza informatiilor din prezent, o asemenea actiune este posibila, insa a avertizat ca un prim astfel de test ar putea sa fie esuat.
Citeste si:
Coreea de Nord nu se teme de amenintarile lui Trump: A mai lansat o rachetaCoreea de Nord da iarasi fiori lumii intregi: Kim a lansat 4 rachete intr-o zi. Una ar fi putut ajunge pana pe teritoriul SUADictatorul Kim e mandru de testul cu rachete: A fost un exercitiu pentru lovirea bazelor americane din Japonia
Schimb de replici tensionate SUA - Coreea de Nord. China incearca sa calmeze
Insa, sunt intr-adevar Statele Unite in "vizorul nuclear" al Phenianului?, se intreaba Fox News, adaugand ca regimul... mai mult
Joi, 13 Aprilie 2017, ora 23:00
Coreea de Nord a lansat, luni, mai multe rachete in Marea Japoniei.
Premierul japonez, Shinzo Abe, citat de Reuters, a sustinut ca ar fi vorba de patru rachete, dintre care trei au ajuns in zona economica exclusiva a Japoniei. Guvernul de la Tokio a inaintat un protest catre Phenian, a precizat el.
Un purtator de cuvant al executivului nipon a vorbit de "o amenintare grava la adresa securitatii nationale", dar a sustinut ca, potrivit primelor rapoarte, nu au fost afectate nave sau avioane din zona respectiva.
Statul Major Interarme al Coreei de Sud a anuntat initial, intr-un mesaj text catre agentia Yonhap, ca lansarea unei singure rachete a avut loc la ora locala 7:36 (1:06 - ora Romaniei) de la baza Dongchang-ri pentru rachete cu raza lunga de actiune, din apropierea granitei cu China. Ulterior, aceeasi sursa a mentionat mai multe rachete, fara a preciza numarul acestora.
Prima racheta mentionata, care a traversat Coreea de Nord si a cazut in Marea Japoniei, ar putea fi de tip balistic intercontinental, a afirmat un oficial militar din Ministerul sud-coreean al Apararii. Acest tip de racheta ar putea ajunge pana pe teritoriul american.
Potrivit Yonhap, lansarea pare a fi o reactie la manevrele militare comune ale Coreei de Sud si Statelor Unite, aflate in curs.
Citeste si: Wall Street Journal: Trump se gandeste sa atace Coreea de Nord, ca sa scape de amenintarea nucleara
Presedintele interimar al Coreei de Sud, Hwang Kyo-ahn, a afirmat ca sistemul... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 07:07
Presedintele-ales al Americii, Donald Trump, a respins luni noaptea posibilitatea ca regimul nord-corean sa construiasca o racheta balistica intercontinentala capabila sa loveasca Statele Unite.
"Coreea de Nord tocmai a transmis ca este in ultimele faze ale dezvoltarii unei arme nucleare capabila sa atinga parti ale SUA. Nu se va intampla", a comentat Donald Trump despre posibilitatea dezvoltarii unor rachete balistice intercontinentale la Phenian.
Miliardarul republican nu a precizat daca se indoieste de capacitatile nuclerare dovedite in ultimul an de regimul nord-coreean ori daca planuieste o actiune preventiva pentru a opri dezvoltarea si testarea unei asemenea arme.
De asemenea, presedintele-ales i-a condamnat puternic pe liderii chinezi care au beneficiat de pe urma relatiilor economice cu Statele Unite, desi nu au ajutat la controlarea ambitiilor nucleare ale regimului de la Phenian.
Citeste mai departe despre "Kim Jong Un ameninta SUA cu arma nucleara: Care este reactia lui Donald Trump" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2017, ora 10:37