Guvernul a acceptat corectiile financiare solicitate de Comisia Europeana pe POSDRU si POS Mediu, taierile financiare ridicandu-se la 208 milioane de euro. De cine depinde reluarea platilor?
Mai exact, taierile de finantare sunt de 198 milioane de euro pe POSDRU si de 10,98 milioane euro pe POS Mediu.
Daca pentru POS Mediu, autoritatile au anuntat deja deblocarea platilor, situatia la POSDRU ramane incerta.
POS Mediu: Comisia Europeana anunta deblocarea fondurilor
Cosmin Dragoi, specialist in fonduri europene a explicat ca decizia de a relua finantarile apartine autoritatii de management, in conditiile in care Romania a acceptat plata penalitatilor stabilite de Comisia Europeana.
"Platile pot fi reluate imediat ce decide autoritatea de management. In momentul de fata, autoritatea de management isi reevalueaza disponibilitatile de la buget, reevalueaza cererile de plata depuse si, in functie de cele doua aspecte, vor incepe sa faca platile. Nu stim cand se va intampla acest lucru", a precizat Cosmin Dragoi, specialist in fonduri europene, pentru Business24.
Orban, optimist: Programul POSDRU ar putea fi repornit
Procedura de presuspendare a fost declansata de CE si in cazul POSDRU, la inceputul lunii august. Misiunea de audit s-a desfasoarat in perioada 19-23 noiembrie.
Solutia lui Orban pentru fondurile europene: Un fond de tip buffer
Consultantul nu crede ca Romania mai are sanse sa atinga tinta de absorbtie de 20% stabilita pentru acest an,... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 17:22
Guvernul a aprobat marti, o hotarare privind aplicarea corectiilor financiare solicitate de Comisia Europeana asupra cheltuielilor finantate prin Programul Operational Sectorial Mediu, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Executivului.
Guvernul a adoptat, prin Hotarare, Metodologia privind calculul sumelor pentru care se aplica decertificarea definitiva si deducerea definitiva din declaratiile de cheltuieli care se transmit Comisiei Europene, pentru perioada de programare 2007-2013, aferente contractelor de achizitie publica pentru care procedurile de atribuire au fost lansate inainte de 1 octombrie 2011 de catre autoritatile contractante, finantate din Axele Prioritare ale Programului Operational Sectorial Mediu.
Prin Hotarare se aproba aplicarea procentului utilizat pentru stabilirea sumelor de decertificat si a deducerilor procentuale definitive in valoare de 10% pentru cheltuielile certificate pana in prezent, respectiv pentru cheltuielile ce se vor declara Comisiei Europene pana la finalul perioadei de programare.
Prin Hotarare se autorizeaza Autoritatea de Certificare si Plata din cadrul Ministerului Finantelor Publice sa efectueze decertificarea prin reducerea din sumele declarate in prima declaratie de cheltuieli transmisa la Comisia Europeana a sumei de 10.865.086,70 euro, se arata in documentul Guvernului.
Guvernul a aprobat si un memorandum privind aplicarea de corectii financiare in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 08:24
Romania va pierde 176 de milioane de euro, in urma corectiilor financiare aplicate pe POS Mediu, din cauza "hotiilor" scoase la iveala de catre Comisia Europeana, potrivit ministrului delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.
Corectiile financiare impuse, in valoare de 10% au fost reduse de la valoarea initiala de 25% pe care Comisia Europeana dorea sa o aplice.
"In perioada 2009-2011, pe aceasta linie de finantare s-au facut licitatii ilegale, contracte ilegale. Inseamna un minus de 90 de euro pentru fiecare roman, vom vedea cine se face vinovat pentru asta. Pentru acele proiecte unde s-a constatat ca este furt, s-au sesizat organele de ancheta", a spus Liviu Pop.
Comisia Europeana a propus corectii financiare pornind de la 5%, pe axa IV a Programului Competitivitate, pana la 25% din valoarea contractelor, pentru axa III a aceluiasi program si contractele de achizitie publica dinainte de 1 octombrie, gestionate de CNADNR sau CFR in cadrul POS Transporturi. mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 13:10
Comisia Europeana a propus corectii financiare pornind de la 5%, pe axa IV a Programului Competitivitate, pana la 25% din valoarea contractelor, pentru axa III a aceluiasi program si contractele de achizitie publica dinainte de 1 octombrie, gestionate de CNADNR sau CFR in cadrul POS Transporturi.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a prezentat miercuri Guvernului propunerile de corectii avansate de Comisia Europeana ca o conditie pentru reluarea platilor in cadrul programelor operationale finantate din fonduri structurale si de coeziune.
Pentru Programul Operational Regional, anexele prioritare I, III si V, Comisia a propus o rata de corectie de 10% aplicabila contractelor cu proceduri de achizitie publica lansate inainte de 1 octombrie 2011.
Pentru POS Cresterea Competitivitatii Economice, Comisia a avansat la axa prioritara II o rata de corectie de 10% aplicabila contractelor cu proceduri de achizitie publica lansate inainte de 1 octombrie 2011, pentru axa prioritara III o rata forfetara de 25% din valoarea contractelor, iar pentru axa prioritara IV o corectie forfetara de 5%.
In cazul POS Transporturi, Comisia a propus un procent corectiv de 25% aplicat pentru contractele de achizitie publica lansate inainte de 1 octombrie 2011 gestionate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) si finantate din axa prioritara I, precum si pentru cele gestionate de CFR si finantate din toate axele.
Pentru POS Mediu, propunerea Comisiei... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 18:10
Cele mai multe programe prioritare, 66 finantate din Fondurile Structurale si de Coeziune, sunt pe Programul Operational Mediu, potrivit Ministerului Afacerilor Europene, care a publicat lista celor 100 de programe prioritare in luna noiembrie.
Din cele 66 de proiecte pe Programul Operational Mediu, cele mai multe, 36, vizeaza reabilitarea si extinderea sistemelor de apa si apa uzata in mai multe judete, in timp ce 20 au ca obiectiv realizarea unor sisteme de management integrat al deseurilor.
Valoarea totala a celor 36 de proiecte se ridica la 3.962,94 milioane de euro, in timp ce valoarea totala a celor 66 de proiecte pe Programul Operational Mediu este de 1.135,811 milioane de euro.
Programul Operational Sectorial Transport are 18 programe printre care constructia autostrazii Cernavoda-Constanta, in valoare de 432,32 milioane de euro, constructia autostrazii Arad-Timisoara - 388,22 milioane de euro, constructia autostrazii Orastie-Sibiu - 745,56 milioane de euro - si constructia autostrazii Nadlac-Arad, in valoare de 308,21 milioane de euro. Valoarea totala a celor 18 programe este de 2.666,87 milioane de euro.
Valoarea totala a celor 100 de proiecte prioritare este de 4.135,451 milioane de euro.
MAEur a anuntat reluarea platilor de la CE
Ministerul Afacerilor Europene a anuntat reinceperea, la 22 decembrie 2011, a procesului de transmitere la Comisia Europeana pentru rambursare a declaratiilor de cheltuieli pentru toate programele finantate din... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 15:42