Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anuntat, miercuri, ca la nivelul ministerului pe care il coordoneaza va fi infiintata o directie ce se va ocupa exclusiv de corectiile financiare.
"O idee pe care o sa o transpunem in programul de guvern, intr-o saptamana, maximum doua, se refera la corectiile financiare. (...) Cel putin un miliard de euro este suma pe care Romania o plateste pentru aceste corectii. In cadrul ministerului nostru vom crea o directie care se va ocupa strict de problematica corectiilor financiare. (...) Un lucru foarte important pe care aceasta directie trebuie sa-l faca, pe langa asigurarea coerentei in sistem, este faptul ca imi doresc extrem de mult ca, pana la finalul lui 2015, sa verificam toate corectiile financiare pe care partea romana si le-a dat singura", a spus Teodorovici la Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.
Teodorovici a adaugat ca, prin reanalizarea tuturor corectiilor financiare, Romania ar putea, prin negociere cu Comisia Europeana, sa recupereze o parte din sumele pe care le-a platit deja.
"Nu vreau sa aratam nimanui ca am gresit, dar vreau sa am eu aceasta impacare. Stiu foarte bine ca anii trecuti aceste corectii au fost extrem de dur aplicate, de multe ori abordarile au fost extreme de agresive sau extrem de drastice, chiar si cei de la CE de multe ori spuneau ca, in anumite spete, o singura recomandare era suficienta. Vreau sa trecem in revista toate aceste corectii... mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 08:58
Autoritatile de la Bucuresti se pregatesc sa plateasca un nou "val" de corectii financiare pentru neregulile gasite in programele cu fonduri europene. Sanctiunile UE costa scump atat Guvernul de la Bucuresti, cat si pe beneficiarii fondurilor europene care sunt nevoiti sa ia cu o mana si sa dea cu alta.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a anuntat ca Romania are de platit penalitati de 600 de milioane de lei in acest an pentru neregulile descoperite pe Programul Operational Regional si Programul Operational Mediu.
Totusi, trebuie sa ne asteptam la corectii financiare si in 2014, tinand cont de faptul ca suma totala estimata a "penalitatilor" pentru toate programele se ridica la 700 de milioane de euro.
Potrivit unor declaratii facute de premierul Victor Ponta, aproximativ 166 de milioane de euro vor fi suportati de la bugetul de stat, restul de 530-580 milioane euro de beneficiarii "cu probleme".
Fondurile europene pentru Romania - o fata Morgana
Pe de o parte, din cauza neregulilor autoritatile trebuie sa dea bani inapoi Comisiei Europene, iar pe de alta parte, autoritatile de la Bruxelles au sistat pe o perioada lunga de timp o parte din programe pentru ca Romania sa isi remedieze situtia. Prin urmare, in lupta contra cronometru, pierdem pe doua fronturi.
Nivelul corectiilor aplicat pe programele operationala variaza intre 5 si 25%, sanctiunile vizand in special proiecte desfasurate inainte de 2011. Aceste penalitati sunt platite... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 13:13
Romania are cel mai mare nivel al corectiilor financiare la nivelul proiectelor cu finantare europeana, dublu fata de Spania si de 15 ori mai mult decat Polonia sau Germania, releva o cercetare efectuata de Institutul de Politici Publice pe ultimii 2 ani.
Culegerea de date a cuprins informatii de la nivelul primariilor municipii resedinta de judet si consilii judetene, in baza notelor de constatare a neregulilor si de aplicare a corectiilor financiare emise de autoritatile de control competente.
Notele de constatare a neregulilor au fost incluse intr-un volum ce va fi disponibil electronic si distribuit catre toate autoritatile statului implicate in atragerea de fonduri europene.
"Cercetarea noastra are la baza nevoia de a face ceva, pentru ca situatia este dramatica. La acest moment suma totala a corectiilor financiare e de 300 milioane euro, echivalentul a circa 20% din totalul fondurilor structurale absorbite", a declarat Elena Iorga, reprezentant al IPP, cu ocazia lansarii publice a documentului.
Iorga a aratat ca fondurile disponibile prin Programul Operational "Asistenta Tehnica" ajung la 170 milioane de euro, iar resursele folosite pentru pregatirea beneficiarilor de proiecte in vederea prevenirii aplicarii de corectii financiare sunt zero.
"Valoarea medie a unei corectii financiare aplicate intr-un proiect cu finantare europeana a fost de 13% din bugetul unui contract de achizitie publica, respectiv circa 400.000 de euro. Cele mai frecvent aplicate... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 14:46
Absorbtia fondurilor structurale si de coeziune a crescut de la 3,7% la 9,7% in termeni de plati intermediare de la Comisia Europeana, in primul an de functionare a Ministerului Afacerilor Europene (MAEur), marcat de intreruperi, presuspendari de rambursari si corectii financiare.
Contextul infiintarii MAEur
Ministerul Afacerilor Europene a fost infiintat in septembrie 2011, dorindu-se o solutie pentru coordonarea absorbtiei fondurilor europene, in contextul in care la patru ani de la aderarea Romaniei la UE tara reusise sa atraga rambursari de fonduri structurale si de coeziune in proportie de 2% din totalul de aproape 20 de miliarde de euro alocati Romaniei in programele de fonduri structurale si de coeziune.
"Profit de ocazie sa subliniez ca CE ramane foarte ingrijorata cu privire la rata foarte scazuta a absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune in Romania, care a atins doar 3%, o imbunatatire firava fata de cei 2% indicati in precedenta mea scrisoare", ii scria in iunie 2011 presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierului roman de la acea vreme Emil Boc.
In 13 septembrie 2011, consilierul prezidential pentru afaceri europene Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism, a primit acordul coalitiei de guvernare din acel moment (PDL - UDMR - UNPR - minoritati) pentru a prelua viitorul Minister al Afacerilor Europene, care avea sa includa doua structuri guvernamentale de la acea vreme: Departamentul pentru Afaceri Europene... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 13:39
Comisia Europeana a propus corectii financiare pornind de la 5%, pe axa IV a Programului Competitivitate, pana la 25% din valoarea contractelor, pentru axa III a aceluiasi program si contractele de achizitie publica dinainte de 1 octombrie, gestionate de CNADNR sau CFR in cadrul POS Transporturi.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a prezentat miercuri Guvernului propunerile de corectii avansate de Comisia Europeana ca o conditie pentru reluarea platilor in cadrul programelor operationale finantate din fonduri structurale si de coeziune.
Pentru Programul Operational Regional, anexele prioritare I, III si V, Comisia a propus o rata de corectie de 10% aplicabila contractelor cu proceduri de achizitie publica lansate inainte de 1 octombrie 2011.
Pentru POS Cresterea Competitivitatii Economice, Comisia a avansat la axa prioritara II o rata de corectie de 10% aplicabila contractelor cu proceduri de achizitie publica lansate inainte de 1 octombrie 2011, pentru axa prioritara III o rata forfetara de 25% din valoarea contractelor, iar pentru axa prioritara IV o corectie forfetara de 5%.
In cazul POS Transporturi, Comisia a propus un procent corectiv de 25% aplicat pentru contractele de achizitie publica lansate inainte de 1 octombrie 2011 gestionate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) si finantate din axa prioritara I, precum si pentru cele gestionate de CFR si finantate din toate axele.
Pentru POS Mediu, propunerea Comisiei... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 18:10
Beneficiarii fondurilor europene care solicita in instanta anularea platii corectiilor financiare aplicate de Comisia Europeana trebuie sa se inarmeze cu rabdare: procesul poate dura pana la patru ani.
Cu toate ca pana in prezent, nu exista un precedent si nici jurisprudenta in acest domeniu, beneficiarii au sanse, teoretic macar, sa castige aceste procese, este de parere avocatul Cristian Dutescu.
Si ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, ia in calcul un astfel de deznodamant: nu este exclus ca beneficiarii fondurilor europene descoperiti cu nereguli si care trebuie sa plateasca corectiile financiare sa castige in instanta anularea corectiei, a declarat pentru Business24.
Avocatul Cristian Dutescu sustine ca durata unui astfel de proces este cuprinsa intre unu si patru ani. Intrucat beneficiarii incheie contractul cu statul, se va aplica, cel mai probabil, legislatia romaneasca a achizitiilor publice.
"Sunt sanse, in mod teoretic. Depinde de justificarea pentru care se aplica corectia financiara. Daca se aplica o corectie financiara erga-omnes, pe toate proiectele care sunt pe un anumit sector, pe o anumita axa sau program operational, in mod logic, cei care sunt prejudiciati ar trebui sa poata sa obtina o compensatie in instanta.
Daca si-au indeplinit toate raporturile juridice incheiate cu institutiile statului si cei care au beneficiat de proiectele respective, deci neavand nicio culpa, nu ar fi nici legal, nici corect, nici moral, sa suporte... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 14:37
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca nivelul corectiilor financiare propuse de Comisia Europeana pentru programele Transport, Mediu, Competitivitate Economica si Regional se ridica la aproximativ 600 de milioane de euro.
Orban s-a aflat vineri la Bruxelles, unde a discutat cu oficiali ai Comisiei Europene despre corectiile financiare pentru cele patru programe pentru care platile au fost intrerupte de la 1 iulie.
El a afirmat ca acceptarea prealabila de catre partea romana a corectiilor financiare este o conditie pentru posibilitatea reluarii platilor pentru Programul Operational de Mediu, pentru care nu s-a notificat joi presuspendarea de catre Comisie, precum si pentru axele din programele Regional si de Transport care de asemenea nu au intrat in procedura de presuspendare.
"Deocamdata vorbim de estimari preliminare, pentru ca nu poti sa ai cifrele exacte, proiecte in curs de derulare, iar altele la care nu s-au transmis cererile de rambursari. Sumele totale pe cele patru programe din gestiunea DG Regio sunt de 600 de milioane de euro. E o evaluare preliminara, ar putea sa mai creasca si sa mai scada. Nu am dat niciun fel de acord pe aceasta chestiune, subiectul va fi discutat in detaliu cu CE", a spus Orban, care a adaugat ca partea romana va solicita consiliere pe nivelele propuse de Comisia Europeana.
Potrivit ministrului Orban, la cele 600 de milioane de euro pentru cele patru programe mentionate se mai... mai mult
Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 14:02
Premierul Romaniei a anuntat ca rezultatele auditurilor pe care Comisia Europeana le-a realizat pentru perioada 2009-2011, nu vor fi "imbucuratoare". In urma acestor verificari, Romania va trebui sa accepte corectii financiare, care pot ajunge chiar la nivelul de 175 de milioane de euro pentru POSDRU.
Ponta a mentionat ca aceste corectii nu inseamna pierderea banilor, deoarece sumele respective pot fi realocate altor programe. In cazul POSDRU, corectia va fi suportata din buget.
El a precizat ca aceste declaratii vin in urma discutiilor pe aceasta tema cu comisarul european pentru Politica Regionala, Johanes Hahn, scrie Mediafax.
"Vom primi rezultatele oficiale ale auditurilor, rezultate care nu sunt imbucuratoare pentru ce s-a derulat intre 2009-2011, iar solutia, alaturi de masurile care s-au luat deja pentru imbunatatirea sistemului de accesare, va fi din partea Romaniei de acceptare a unor corectii financiare pe care, odata ce le consideram din partea romana ca fiind acceptabile, putem sa ajungem la deblocarea efectiva a programelor", a declarat Victor Ponta.
Premierul a afirmat anterior ca nu a fost inca anuntat oficial de presuspendarea unor programe finantate de UE si ca nu intelege "marea fericire morbida" a fostilor guvernanti, avand in vedere ca problemele rezulta din modul de derulare a programelor in 2011-2012, in mandatul fostului Guvern.
"Nu avem inca nicio comunicare oficiala, intai se comunica pe surse la presa din Romania. Eu nu inteleg... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 10:47
Corectiile financiare aplicate de Comisia Europeana pe cele cinci programe operationale se ridica la cateva sute de milioane de euro. In cazul POSDRU, Romania pierde 75 de milioane de euro, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
"Deocamdata nu le stim nici pe cele de pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), unde, la o prima evaluare, corectiile sunt de 75 milioane de euro, dar mai exista un numar de cereri de rambursare care nu au fost procesate si numai dupa procesarea acestora vom sti exact care este suma finala pentru ca este vorba de aplicarea unui procent de 25%", a spus Orban, citat de Agerpres.
Cu toate acestea, ministrul Afacerilor Europene crede ca nivelul corectiilor financiare aplicate de catre Comisia Europeana pentru cele cinci programe operationale se ridica, in total, la cateva sute de milioane de euro.
Romania nu va pierde, insa, banii din corectiile aplicate. Orban a subliniat ca negociaza cu CE posibilitatea realocarii acelor fonduri catre programele fara probleme.
Intrucat platile de la UE sunt sistate, ministrul a precizat ca singura solutie pentru asigurarea platilor interne catre beneficiari este transferul de bani:
"Singura solutie este sa se identifice sume de bani care sa fie transferate ministerului Muncii si Ministerului Educatiei si sa fie facute platile interne catre beneficiari. Eu sper sa fie identificate solutii", a afirmat Orban.
De cealalta parte, consultantii... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 12:19