Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat luni ca toate proiectele aprobate pana in 2011 in Romania sunt purtatoare de corectii financiare, de aici si rezultatul raportului Comisiei Europene care plaseaza tara noastra pe locul doi la capitolul fraudarea fondurilor europene.
"Daca citim raportul in intregimea sa o sa constatam ca nu este asa, acest loc fruntas vine din faptul ca Romania a trimis Comisiei Europene un numar mai mare de facturi, automat si suma de corectii este una mai mare, pentru ca toate proiectele aprobate pana in 2011 sunt purtatoare de corectii financiare, iar pana ele nu se vor termina aceste corectii nu vor inceta. Asta e explicatia cresterii valorii de corectii financiare pentru Romania, noi, la fiecare factura pe care o dam la Comisie aplicam o corectie financiara", a declarat Teodorovici, dupa ce a participat la conferinta finala a campaniei de informare a beneficiarilor Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), intrebat cum comenteaza raportul Comisiei Europene care plaseaza Romania pe locul doi la capitolul fraudarea fondurilor europene.
El a explicat ca se fac atat de multe corectii financiare din cauza erorilor la nivel de proiecte, fie prin necitirea corecta a regulilor proiectelor care se implementeaza pe fonduri europene, fie din rea intentie a celor care aplica pe fonduri, din zona publica si privata.
"Ca masuri pe care le luam pentru a impiedica aceste lucruri amintesc... mai mult
Luni, 21 Iulie 2014, ora 14:31
Persoanele juridice trebuie sa-si depuna situatiile financiare aferente anului trecut pana vineri, 30 mai. Insa pentru a fi corect completate, trebuie urmarite cu atentie cateva elemente, unde de cele mai multe ori apar erori, au subliniat consultantii contactati de AvocatNet.ro.
In plus, ei au avertizat ca in cazul in care situatiile financiare anuale transmise catre Ministerul Finantelor sunt gresite, atunci acestea pot fi corectate abia in bilantul urmator.
Majoritatea persoanelor juridice trebuie sa transmita catre Fisc situatiile financiare pe anul trecut pana vineri, 30 mai, conform Ordinului MFP nr. 79/2014.
Citeste mai multe despre Situatiile financiare pe 2013: La ce trebuie sa fiti atenti cand le completati pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 14:48
Autoritatile de la Bucuresti se pregatesc sa plateasca un nou "val" de corectii financiare pentru neregulile gasite in programele cu fonduri europene. Sanctiunile UE costa scump atat Guvernul de la Bucuresti, cat si pe beneficiarii fondurilor europene care sunt nevoiti sa ia cu o mana si sa dea cu alta.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a anuntat ca Romania are de platit penalitati de 600 de milioane de lei in acest an pentru neregulile descoperite pe Programul Operational Regional si Programul Operational Mediu.
Totusi, trebuie sa ne asteptam la corectii financiare si in 2014, tinand cont de faptul ca suma totala estimata a "penalitatilor" pentru toate programele se ridica la 700 de milioane de euro.
Potrivit unor declaratii facute de premierul Victor Ponta, aproximativ 166 de milioane de euro vor fi suportati de la bugetul de stat, restul de 530-580 milioane euro de beneficiarii "cu probleme".
Fondurile europene pentru Romania - o fata Morgana
Pe de o parte, din cauza neregulilor autoritatile trebuie sa dea bani inapoi Comisiei Europene, iar pe de alta parte, autoritatile de la Bruxelles au sistat pe o perioada lunga de timp o parte din programe pentru ca Romania sa isi remedieze situtia. Prin urmare, in lupta contra cronometru, pierdem pe doua fronturi.
Nivelul corectiilor aplicat pe programele operationala variaza intre 5 si 25%, sanctiunile vizand in special proiecte desfasurate inainte de 2011. Aceste penalitati sunt platite... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 13:13
Absorbtia fondurilor structurale si de coeziune a crescut de la 3,7% la 9,7% in termeni de plati intermediare de la Comisia Europeana, in primul an de functionare a Ministerului Afacerilor Europene (MAEur), marcat de intreruperi, presuspendari de rambursari si corectii financiare.
Contextul infiintarii MAEur
Ministerul Afacerilor Europene a fost infiintat in septembrie 2011, dorindu-se o solutie pentru coordonarea absorbtiei fondurilor europene, in contextul in care la patru ani de la aderarea Romaniei la UE tara reusise sa atraga rambursari de fonduri structurale si de coeziune in proportie de 2% din totalul de aproape 20 de miliarde de euro alocati Romaniei in programele de fonduri structurale si de coeziune.
"Profit de ocazie sa subliniez ca CE ramane foarte ingrijorata cu privire la rata foarte scazuta a absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune in Romania, care a atins doar 3%, o imbunatatire firava fata de cei 2% indicati in precedenta mea scrisoare", ii scria in iunie 2011 presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierului roman de la acea vreme Emil Boc.
In 13 septembrie 2011, consilierul prezidential pentru afaceri europene Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism, a primit acordul coalitiei de guvernare din acel moment (PDL - UDMR - UNPR - minoritati) pentru a prelua viitorul Minister al Afacerilor Europene, care avea sa includa doua structuri guvernamentale de la acea vreme: Departamentul pentru Afaceri Europene... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 13:39
Guvernul a aprobat marti, o hotarare privind aplicarea corectiilor financiare solicitate de Comisia Europeana asupra cheltuielilor finantate prin Programul Operational Sectorial Mediu, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Executivului.
Guvernul a adoptat, prin Hotarare, Metodologia privind calculul sumelor pentru care se aplica decertificarea definitiva si deducerea definitiva din declaratiile de cheltuieli care se transmit Comisiei Europene, pentru perioada de programare 2007-2013, aferente contractelor de achizitie publica pentru care procedurile de atribuire au fost lansate inainte de 1 octombrie 2011 de catre autoritatile contractante, finantate din Axele Prioritare ale Programului Operational Sectorial Mediu.
Prin Hotarare se aproba aplicarea procentului utilizat pentru stabilirea sumelor de decertificat si a deducerilor procentuale definitive in valoare de 10% pentru cheltuielile certificate pana in prezent, respectiv pentru cheltuielile ce se vor declara Comisiei Europene pana la finalul perioadei de programare.
Prin Hotarare se autorizeaza Autoritatea de Certificare si Plata din cadrul Ministerului Finantelor Publice sa efectueze decertificarea prin reducerea din sumele declarate in prima declaratie de cheltuieli transmisa la Comisia Europeana a sumei de 10.865.086,70 euro, se arata in documentul Guvernului.
Guvernul a aprobat si un memorandum privind aplicarea de corectii financiare in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 08:24
Comisia Europeana a propus corectii financiare pornind de la 5%, pe axa IV a Programului Competitivitate, pana la 25% din valoarea contractelor, pentru axa III a aceluiasi program si contractele de achizitie publica dinainte de 1 octombrie, gestionate de CNADNR sau CFR in cadrul POS Transporturi.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a prezentat miercuri Guvernului propunerile de corectii avansate de Comisia Europeana ca o conditie pentru reluarea platilor in cadrul programelor operationale finantate din fonduri structurale si de coeziune.
Pentru Programul Operational Regional, anexele prioritare I, III si V, Comisia a propus o rata de corectie de 10% aplicabila contractelor cu proceduri de achizitie publica lansate inainte de 1 octombrie 2011.
Pentru POS Cresterea Competitivitatii Economice, Comisia a avansat la axa prioritara II o rata de corectie de 10% aplicabila contractelor cu proceduri de achizitie publica lansate inainte de 1 octombrie 2011, pentru axa prioritara III o rata forfetara de 25% din valoarea contractelor, iar pentru axa prioritara IV o corectie forfetara de 5%.
In cazul POS Transporturi, Comisia a propus un procent corectiv de 25% aplicat pentru contractele de achizitie publica lansate inainte de 1 octombrie 2011 gestionate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) si finantate din axa prioritara I, precum si pentru cele gestionate de CFR si finantate din toate axele.
Pentru POS Mediu, propunerea Comisiei... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 18:10
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, ca nivelul corectiilor financiare propuse de Comisia Europeana pentru programul Transport depaseste 350 de milioane de euro, fiind vorba de proiectele derulate de CNADNR si CN CFR SA.
El a aratat si ca in cazul celor doua companii de stat, dar si pe proiectele din cadrul POSDRU trebuie gasiti responsabilii pentru problemele care au dus la aplicarea acestor corectii.
"E o evaluare preliminara, dar depaseste 350 de milioane de euro pentru cele doua", a afirmat Orban, care a adaugat ca pe acest program sunt insa si contracte care urmeaza sa fie derulate in continuare in 2013, 2014 si 2015.
Potrivit ministrului Afacerilor Europene, sumele aferente corectiilor financiare pe proiectele pana la finalul anului 2012 sunt la un nivel de 350 - 400 de milioane de euro, dintr-un total de 1,8 miliarde euro absorbite de Romania pe politica de coeziune pana in momentul de fata.
Din aceasta suma, corectiile pe POSDRU sunt de circa 180 milioane de euro, iar acceptarea corectiei pe acest program va fi discutata in sedinta de Guvern din aceasta saptamana.
Intrebat cum vor fi aplicate aceste corectii si de cine vor fi suportate, Orban a aratat ca se va face o evaluare pe proiecte, iar daca totalul, in cazul POSDRU de exemplu, va depasi nivelul de 180 de milioane de euro, diferenta va trebui acoperita de la bugetul de stat.
"Se va face o evaluare. De exemplu, pe POSDRU, am aproximat, corectiile financiare s-ar... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 09:10
Guvernul a primit scrisoarea oficiala de Comisia Europeana prin care este anuntata presuspendarea partiala a altor trei programe operationale: "Transport", "Regional" si "Cresterea competitivitatii economice".
Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) a fost presuspendat integral, in cadrul Programului Operational Regional (POR) o singura axa a scapat de presuspendare, iar la Programul Operational Sectorial Transport au fost vizate 2 din cele 4 axe, informeaza MAEur.
La POS Transporturi au fost presuspendate axa 1 - "Modernizarea si dezvoltarea axelor prioritare ale retelei transeuropene de transport (TEN-T) in scopul dezvoltarii unui sistem de transport durabil si integrarii acestuia cu retelele de transport ale UE", si axa 2 - "Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport in afara axelor prioritare TEN-T in scopul crearii unui sistem national de transport durabil".
In cadrul acestor axe, au fost presuspendate doar proiectele din sectoarele de transport rutier si pe calea ferata (ai caror beneficiari sunt Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si, respectiv, Compania Nationala Caile Ferate Romane).
In cazul POR, presuspendarea vizeaza toate axele, cu exceptia axei prioritare 2 - "Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport". Pentru aceasta axa, Comisia Europeana considera satisfacatoare verificarile efectuate de autoritatile nationale asupra contractelor... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 17:34