Cererea de chirii din marile orase ale Romaniei a crescut chiar si in ultimul an, in conditii de pandemie, iar preturile chiriilor s-au majorat si ele, in conformitate cu cererea.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce sa fii atent la media pretului util la inchiriere.
Daca vrei o chirie intr-unul din marile orase ale tarii atunci va trebui sa iei pretul mediu al unui metru patrat util de locuinta si sa-l inmultesti cu suprafata apartamentului pe care vrei sa-l inchiriezi.
In Constanta, spre exemplu, pretul chiriei pe metrul patrat util este de 6 euro. Astfel ca, daca iti cauti o chirie, atunci pentru un apartament de 50 metri patrati utili nu ar trebui sa platesti mai mult de 300 de euro pe luna.
In schimb, in Bucuresti, metrul patrat util la inchiriere ajunge, in medie, la 7,5 euro. Asta inseamna ca, daca esti in cautarea unei chirii, la un apartament de 60 metri patrati utili, chiria s-ar ridica in momentul de fata undeva la 450 de euro. Iar pentru un apartament de 2 camere care are 40 metri patrati utili, nu ar trebui sa platesti mai mult de 300 de euro lunar.
Preturile sunt acum cu aproape 50% mai mari fata de acum 5 ani cand in Bucuresti, pentru un apartament de 60 metri patrati utili plateai doar 300 de euro.
In marile orase precum Iasi, Timisoara, Constanta sau Brasov, pretul pe metru patrat util variaza intre 6 si 6,5 euro, in timp ce in Bucuresti si in Cluj sare de 7 euro. Iar acest lucru a fost cauzat de cererea foarte mare... mai mult
Luni, 10 Mai 2021, ora 08:30
Televizorul este elementul central al unei sufragerii, iar acesta trebuie intotdeauna ales in functie de distanta la care va veti afla fata de ecran.
In ziua de astazi, lucrul in legatura cu care se plang cel mai des cei care achizitioneaza un televizor nou este dimensiunea. Mai exact, majoritatea oamenilor care au cumparat deja un TV ajung sa regrete ca nu au ales unul cu un ecran mai mare. De ce exista astfel de situatii?
Una dintre cauze ar putea fi chiar pretul. Din dorinta de a economisi cat mai multi bani, un om ajunge sa ignore diagonala unui televizor si opteaza pentru un model Full HD de 80 de centimetri cand, de fapt, ar fi avut nevoie de unul de cel putin 109 centimetri.
Vezi AICI care este distanta corecta fata de televizor! ...citeste mai departe despre "Care e distanta corecta cand te uiti la televizor. Recomandari de la specialisti" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 10:50
Consiliul European a adoptat marti decizia care sanctioneaza faptul ca "Romania nu a actionat in fapt pentru a corecta abaterea semnificativa" de la deficitul bugetar structural, potrivit unui comunicat emis de Consiliu.
De asemenea, forul european a emis o noua recomandare, la cererea Comisiei Europene, revizuind-o pe cea mai veche, conform procedurii de deviere semnificativa. Astfel, Romania va trebui sa opereze o corectie si mai severa, de 0,8% din PIB, potrivit deciziei Consiliului European.
Documentul Consiliului European invoca datele Semestrului European din toamna, potrivit carora deficitul structural al Romaniei (MTO) creste cu 1,1%, in ciuda ajustarii de 0,5% din PIB ceruta in iunie.
Ca urmare, rata nominala de crestere a cheltuielilor publice nete primare risca sa depaseasca nivelul de 3,3% in 2017, corespunzator ajustarii structurale anuale de 0,5% din PIB, ceruta de Comisie.
Proiectul de Buget pe 2018 al Guvernului deja a ignorat corectia, care fusese anuntata de Comisia Europeana in octombrie.
Citeste si:
PSD promite ca bugetul pe 2018 va fi cel mai mare pe care l-a avut Romania vreodata. 25% mai mult la investitii decat in 2017Cum arata proiectul de buget pentru anul 2018. Ce institutii primesc bani in plus
O misiune de evaluare a politicilor fiscale romanesti sosita la Bucuresti in luna septembrie a constatat ca Guvernul nu doreste sa tina cont de recomandarile pe care Comisia Europeana le-a facut odata cu lansarea Procedurii Devierii... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 20:39
Cei care au comportament adecvat in trafic vor primi un bonus la RCA de 50%, iar persoanele care au un comportament inadecvat vor plati pana la 180%, a declarat vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Cornel Coca Constantinescu.
"Nu sunt modificari semnificative fata de proiectul publicat pe site. Numai in ceea ce priveste bonus malus am discutat cu toti cei implicati si am convenit ca cel care este asigurat si are un comportament adecvat in trafic trebuie sa fie bonusat, trebuie sa primeasca un discount semnificativ. Am crescut acest bonus de la 32% la 50%. Astazi, cei care au un comportament adecvat in trafic primesc un discount de 50% la clasa de bonus 8.
In ceea ce priveste categoria persoanelor care sunt malusate, care au un comportament inadecvat in trafic, care fac accidente, care ne imping catre zona de crestere a tarifelor si de rezolvare a acestor probleme pe care le constatam ca exista, vor fi malusati pana la 180%. Era 200%, dar 180% a rezultat in urma dezbaterilor cu asociatii de protectia a consumatorului, transportatori, service-uri", a spus Constantinescu, intr-una din pauzele dezbaterii din Parlament pe proiectul de norma RCA.
Potrivit acestuia, clientii cu risc ridicat vor fi orientati catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) in momentul in care primesc 3 oferte peste tariful de referinta plus factorul n.
"Atunci BAAR, intr-un termen prestabilit de norma, va oferta acesti clienti si ii va repartiza... mai mult
Luni, 17 Iulie 2017, ora 21:19
Cu totii avem momente in care ne simtim anxiosi, deprimati sau obositi. Desi cele mai frecvente remedii impotriva acestor stari sunt sportul, meditatia, medicamentele sau o vacanta lunga, putini suntem constienti ca avem la indemana o metoda sigura, eficienta si gratuita - respiratia.
Yoginii stravechi credeau ca avem un numar limitat de respiratii pe parcursul vietii si ca putem sa ne prelungim viata si calitatea acesteia cu ajutorul respiratiei si controlul ei prin tehnici numite pranayama. De-a lungul a mii de ani, yoghinii au creat mai multe astfel de exercitii care modifica intentionat viteza, ritmul si locul respiratiei.
Yoga, de la A la Z: 4 avantaje inedite ale Hotpod Yoga
Respiratia noastra este un indicator al starii noastre de spirit si invers. Cand respiram superficial putem sa ne simtim obositi, plictisiti, fara inspiratie si cu mintea incetosata, iar atunci cand suntem speriati, furiosi sau deprimati, respiratia noastra se schimba.
Pentru a ne simti cel mai ...citeste mai departe despre "Yoga, de la A la Z: Cum sa respiri corect ca sa iti schimbi dispozitia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Aprilie 2016, ora 07:53
Iti place sa petreci cate o ora in baie pentru a te relaxa? S-ar putea ca acest obicei sa dauneze pielii tale.
Dr. Oana Spanu (www.oanaspanu.ro), medic specialist dermatolog, explica intr-un interviu acordat Ziare.com cum trebuie sa faci dus pentru a nu dauna pielii, dar si cum sa alegi gelul de dus sau sapunul bio potrivit.
De asemenea, specialistul a vorbit si despre spalatul pe cap, inclusiv modul corect in care se face acesta.
Care este cea mai mare greseala pe care o poate face o persoana la dus?
Nu este recomandata apa fierbinte si frecarea insistenta a pielii cu burete aspru sau scrub-uri intens abrazive. Scrub-ul se poate efectua o data pe saptamana (piele normala/ grasa) sau la 2-3 saptamani (piele uscata).
Ce se intampla daca utilizam apa prea fierbinte?
Temperatura optima a apei de dus pentru copil este 35-37 grade Celsius, iar pentru adult pana in 38-39 grade Celsius. Apa prea fierbinte va indeparta fimul hidrolipidic natural secretat de piele, iar ...citeste mai departe despre "Tu stii sa faci dus? Cum sa alegi sapunul si cum sa te speli corect pe cap - Interviu cu un dermatolog" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Decembrie 2015, ora 13:42
Cand vine momentul sa iti vinzi masina, stabilirea pretului nu este deloc usoara, fiindca orice proprietar doreste sa obtina cat mai mult pe ea, in timp ce cumparatorul vrea sa dea cat mai putin posibil.
Astfel, trebuie gasit un echilibru.
Vanzatorul este subiectiv, s-a atasat de masina si daca a avut grija de ea, iar problemele tehnice au fost putine, se va simti indreptatit sa ceara un pret peste media pietei.
Insa in stabilirea pretului unei masini second-hand intervin extrem de multi factori (de la rulaj, pana la culoare si elemente de tuning) incat vanzatorul se poate trezi ca nu are incotro si trebuie sa accepte un pret mult mai mic decat si-ar fi dorit.
In fiecare an peste 200.000 de masini second-hand isi schimba proprietarul in Romania, iar cum rezulta si din analiza anunturilor postate pe Autovit.ro, peste jumatate dintre ele sunt scoase la vanzare cu preturi de sub 5.000 de euro. Asadar, orice suma conteaza, iar stabilirea unui pret corect este esentiala.
Deprecierea valorii masinii
Cel mai important element in stabilirea pretului masinii second-hand tine de faptul ca valoarea unei masini noi scade din momentul in care a fost achizitionata.
Practic, din clipa in care a facut primii kilometri, nu mai poate fi considerata o masina noua, iar in primul an deprecierea este cea mai mare, in general intre 15 si 30%. Apoi valoarea scade cam cu 10-15% pe an, astfel ca multe masini pot ajunge in 3 ani sa valoreze jumatate fata de momentul cumpararii.... mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 14:14
Premierul Ponta le-a cerut ministrilor Transporturilor si Finantelor sa discute cu companiile petroliere despre pretul carburantilor astfel incat acesta sa ajunga la un nivel "corect si rezonabil" in Romania, in contextul scaderii cotatiei mondiale a petrolului si al nemajorarii accizelor si taxelor.
Solicitarea a fost adresata in sedinta de guvern, a carei deschidere a fost transmisa pentru prima data pe Youtube, potrivit Mediafax.
"Ii rog public pe cei doi ministri, pe ministrul Transporturilor si ministrul Finantelor, sa aiba o discutie normala, institutionala, intre Guvern si companiile private din domeniul combustibililor, pentru ca acciza a ramas ca in 2014, toate taxele sunt ca in 2014, pretul petrolului a scazut peste tot in lume, numai la noi nu scade. Sigur, pretul este la pompa, nu e facut de Guvern, dar sunt absolut convins ca o discutie serioasa cu companiile ne va ajuta sa ajungem la un pret corect si rezonabil", le-a spus Ponta ministrilor.
Preturile la benzina si motorina in statele UE sunt in principal influentate de cotatiile internationale ale petrolului.
Pretul petrolului Brent a coborat miercuri sub 50 de dolari pe baril pentru prima oara din mai 2009 pana in prezent.
Preturile petrolului au scazut cu 48% in 2014, consemnand cel mai mare declin de la criza financiara din 2008 pana in prezent, in conditiile in care OPEC a decis sa nu reduca productia de petrol, pentru a nu pierde cota de piata pe care o detine la nivel global in favoarea... mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 15:21
1Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anuntat, miercuri, ca la nivelul ministerului pe care il coordoneaza va fi infiintata o directie ce se va ocupa exclusiv de corectiile financiare.
"O idee pe care o sa o transpunem in programul de guvern, intr-o saptamana, maximum doua, se refera la corectiile financiare. (...) Cel putin un miliard de euro este suma pe care Romania o plateste pentru aceste corectii. In cadrul ministerului nostru vom crea o directie care se va ocupa strict de problematica corectiilor financiare. (...) Un lucru foarte important pe care aceasta directie trebuie sa-l faca, pe langa asigurarea coerentei in sistem, este faptul ca imi doresc extrem de mult ca, pana la finalul lui 2015, sa verificam toate corectiile financiare pe care partea romana si le-a dat singura", a spus Teodorovici la Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.
Teodorovici a adaugat ca, prin reanalizarea tuturor corectiilor financiare, Romania ar putea, prin negociere cu Comisia Europeana, sa recupereze o parte din sumele pe care le-a platit deja.
"Nu vreau sa aratam nimanui ca am gresit, dar vreau sa am eu aceasta impacare. Stiu foarte bine ca anii trecuti aceste corectii au fost extrem de dur aplicate, de multe ori abordarile au fost extreme de agresive sau extrem de drastice, chiar si cei de la CE de multe ori spuneau ca, in anumite spete, o singura recomandare era suficienta. Vreau sa trecem in revista toate aceste corectii... mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 08:58