Ordonanta de urgenta privind accesul pacientilor la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privati, a fost publicata saptamana trecuta in Monitorul Oficial.
OUG nr. 25/2020 modifica doua acte normative importante:
a) Legea nr. 95/2006 privind sanatatea;
b) OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Unele modificari sunt tehnice, altele pot fi discutabile, iar altele privesc un public larg. Sa parcurgem modificarile considerate de noi ca fiind relevante.
1) Se defineste mai exact notiunea de "derulare a unui program national de sanatate" ca fiind acele programe ce asigura tratamente specific pentru boli cu impact major asupra sanatatii publice.
2) Furnizorii privati de servicii medicale pot participa la implementarea programelor nationale de sanatate cu decontarea sumelor de la buget.
3) In cazul in care furnizorii privati de servicii medicale participa la un program national de sanatate cu decontarea unor sume de la buget, acestia nu au dreptul sa solicite de la pacienti sume suplimentare fata de cele decontate.
4) Spitalele private pot organiza servicii medicale private de urgenta. Lista spitalelor private ce asigura servicii medicale de urgenta va fi aprobata prin hotarare de guvern.
5) Se suspenda coplata serviciilor medicale cand pacientii opteaza pentru furnizori privati de servicii medicale, pana la data de 1 aprilie 2021.
6) Se reglementeaza conditiile prin care un furnizor de... mai mult
Luni, 17 Februarie 2020, ora 10:25
Guvernul adopta, in sedinta de miercuri, un proiect de act normativ care prevede ca asiguratii care opteaza pentru servicii medicale in mediul privat sa poata plati o contributie personala pentru a acoperi diferenta dintre tarifele acordate de furnizorii privati si tarifele suportate din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate decontate de casele de asigurari de sanatate.
"Adoptam un proiect prin care asiguram drepturile pacientilor care aleg serviciile oferite de clinici private. Prin completarea legislatiei reglementam faptul ca persoanele asigurate care apeleaza la servicii medicale oferite de clinici private vor plati numai diferenta dintre tariful practicat de acel furnizor si tariful decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
De asemenea, ne asiguram ca pacientii vor fi informati corect in prealabil cu privire la costul serviciilor medicale, fiind evidentiate separat sumele suportate de catre stat si cele platite din fonduri proprii. Astfel, persoana asigurata va cunoaste din timp costurile unei interventii sau ale unui tratament", a precizat premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.
Ea a adaugat ca in cazul in care pacientul nu are posibilitatea platii contributiei personale, se poate adresa unui alt furnizor care nu percepe contributie personala sau aplica un cost mai mic pentru acelasi tip de servicii.
"Ministerul Sanatatii a finalizat acest proiect de act normativ dupa consultari cu asociatiile... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 16:57
Guvernul se reuneste, miercuri, de la ora 13:00, in sedinta.
Pe ordinea de zi figureaza proiectul de ordonanta initiat de Ministerul Sanatatii prin care va fi introdusa "coplata la privat". Nu apare nicio alta ordonanta de urgenta pe agenda, asadar, nici cele pe Justitie, pentru care magistratii, precum si numerosi parteneri externi ai Romaniei, au cerut sa nu fie date.
Proiectul de ordonanta de urgenta pentru completarea articolului 230 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii prevede ca furnizorii privati de servicii medicale care incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate pentru servicii aferente spitalizarii continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic pot incasa direct de la asigurat o contributie personala pentru serviciile contractate.
Potrivit proiectului de OUG postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, Legea 95/2006 se modifica astfel: "furnizorii privati de servicii medicale care incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate pentru servicii aferente spitalizarii continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, potrivit legii, pot incasa direct de la asigurat o contributie personala pentru serviciile contractate, cu acordul informat prealabil in scris al asiguratului in acest sens".
Ministerul Sanatatii sustine ca nu vrea sa reintroduca coplata. Ce ar vrea, de fapt, sa faca prin OUGNe vom trata mai ieftin la clinici private? Ce presupune noua... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 09:19
Pacientii vor achita coplata doar la externarea din spital, nivelul tarifului fiind stabilit de fiecare unitate sanitara cu paturi pe baza de criterii proprii.
Masura a fost stabilita in prin proiectul Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014, lansat in dezbatere publica de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate la sfarsitul lunii ianuarie.
Prevederile urmau sa intre astazi in vigoare, insa Executivul a amanat acest termen printr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial.
Proiectul de Hotarare de Guvern privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014 a fost lansat in dezbatere publica astazi pe site-urile Ministerului Sanatatii (MS) si al Casei Nationale de Asigurari Sociale (CNAS) si, conform prevederilor, urma sa intra in vigoare la 1 martie 2013.
Guvernul a amanat, insa, acest termen, pana la 31 martie 2013, intrucat legea bugetului de stat nu a fost aprobata in timp util, adica pana la 31 decembrie 2012. Prorogarea datei de intrare in vigoare a contractului-cadru este cuprinsa de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 7/2013 pentru modificarea unor acte normative din domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial, nr. 111, din 26 februarie 2013. In plus, Guvernul a emis, recent, si o hotarare prin care prelungeste contractul-cadru si programele de sanatate din... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 11:58
Neadoptarea de catre Romania a propunerii Comisiei Europene privind introducerea unei taxe pe tranzactii financiare reprezinta un lucru bun, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Mihaela Mitroi, tax partner al companiei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania.
"In ceea ce priveste taxa pe tranzactiile financiare, este important de spus ca Romania a declarat, prin vocea lui Claudiu Doltu (secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, n.r.), in ianuarie, ca nu intentioneaza sa introduca aceasta taxa, ceea ce este un lucru bun", a afirmat Mitroi.
Pe de alta parte, consultantul PwC Romania a apreciat faptul ca "introducerea coplatii in sanatate, cu o contributie neplafonata, trece orice limita" in conditiile in care "Romania are unul dintre cele mai ridicate niveluri ale contributiilor sociale din Uniunea Europeana, de 44,5%".
Propunerea CE de adoptare a unei taxe pe tranzactiile financiare (TTF) a generat numeroase discutii publice si politice si numai trei dintre cele 27 state membre ale Uniunii Europene o sustin clar, releva un sondaj al KPMG publicat la inceputul anului trecut.
Conform estimarilor initiale ale Comisiei Europene, taxa pe tranzactii financiare ar putea genera venituri de aproximativ 57 miliarde de euro anual la nivelul UE. In pofida acestor beneficii preconizate, forul european a estimat un impact negativ asupra Produsului Intern Brut, ce ar urma sa se situeze intre 0,53% si 1,76%.
Proiectul de... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 13:45
Pacientul va plati din luna martie a acestui an o suma modica (coplata) pentru servicii asigurate in spitale, cu exceptia celor de urgenta, conform scrisorii de intentie convenita de Guvern cu FMI.
"In vederea rezolvarii dezechilibrelor financiare din sectorul de sanatate, suntem hotarati sa aplicam urmatoarele masuri:
In martie 2013, vom incepe introducerea coplatii, reprezentand o suma fixa modesta in functie de serviciile furnizate, in sectorul spitalicesc, exceptand serviciile de urgenta;
vom continua sa revizuim lista medicamentelor compensate si vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare si cresterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii", se arata in document.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu explica, de asemenea, cum va fi aplicat sistemul de coplata:
"Ceea ce ne-am angajat ca vom face incepand cu contractul cadru, adica din martie 2013, se refera la o coplata pe caz externat, adica pe cine iese din spital si nu pe cine se adreseaza spitalului sa obtina sau nu un anume serviciu medical", a spus ministrul.
Suma la care fac referire autoritatile ar fi de maximum 10 lei, potrivit premierului Ponta. Guvernul a amanat de mai multe ori introducerea coplatii in sanatate. mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 14:17
Introducerea coplatii in sistemul de sanatate a fost amanata, autoritatile romane nu s-au angajat la niciun termen fata de Fondul Monetar International, potrivit ministrului Sanatatii, Vasile Cepoi.
"Coplata urmeaza sa fie negociata cu asociatiile de pacienti, asociatiile profesionale. Legea zice ca nivelul coplatii se stabileste in urma negocierilor. O majoritate a asociatiilor pacientilor se impotriveste coplatii. Probabil ca vor dura foarte mult. Negocierile vor demara saptamana viitoare. Discutiile anterioare (n.r. - cu delegatia FMI) erau ca in toamna sa fie introdusa coplata. Acum nu ne-am angajat la niciun termen, pentru ca din Parlament legea a iesit cu aceasta prevedere, si anume ca nivelul taxei si serviciile se stabilesc prin negociere si, prin urmare, nu ne putem asuma niciun termen ", a explicat ministrul Sanatatii, la finalul discutiilor cu misiunea FMI.
Oficialul a vorbit si despre taxa clawback, precizand ca nu a constituit o tema pentru discutiile de a sambata de la sediul Ministerului Finantelor, insa nivelul acesteia va scadea comparativ cu estimarile initiale. "Despre taxa de clawback nu s-a discutat deloc. Proiectul de ordonanta, care a fost stabilit impreuna cu producatorii de medicamente, Ministerul de Finante, Casa Nationala si Ministerul Sanatatii, a fost agreat de catre reprezentantii FMI si a Comisiei Europene. Ramane forma proiectului asa cum a fost agreata la ultima intalnire cu producatorii. Nivelul taxei clawback va scadea. Banii care... mai mult
Duminica, 12 August 2012, ora 16:00
Introducerea coplatii modice direct la furnizorul de servicii medicale, diferentiata pe servicii si tipuri de asistenta, cu mecanisme compensatorii pentru grupurile defavorizate, va intra in vigoare in primul trimestru din 2011 si tot atunci va fi revizuit sistemul pentru finantarea spitalelor, potrivit Mediafax. Prevederea este cuprinsa in Strategia Nationala de Rationalizare a Spitalelor 2010-2012, document realizat de Ministerul Sanatatii, in colaborare cu experti ai Bancii Mondiale si care a fost pus, saptamana trecuta, in dezbatere publica pe site-ul MS.
Strategia Nationala de Rationalizare a Spitalelor 2010-2012 se bazeaza pe patru cuvinte cheie - echitate, centrarea sistemului pe cetatean, calitate si responsabilizare si are ca scop realizarea unui sistem modern de Sanatate, cu structuri flexibile, organizate, localizate si accesate in asa fel incat sa tina cont de nevoile si preferintele comunitatilor pe care le deservesc, au precizat reprezentantii Ministerului Sanatatii.
De altfel, obiectivul principal al noii Strategii il reprezinta crearea unui sector al serviciilor spitalicesti performant prin reorganizarea, descentralizarea si informatizarea spitalelor.
De asemenea, se urmareste asigurarea unei finantari sustenabile si remodelarea finantarii spitalelor, dar si elaborarea unei strategii coordonate de resurse umane in domeniul medical, au mai aratat reprezentantii MS. Un capitol special in cadrul strategiei este "Planul de actiuni si institutii... mai mult
Luni, 06 Septembrie 2010, ora 01:13
Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana sa introduca sistemul de coplata pentru servicii medicale, iar ponderea scutirilor de la obligatia de a efectua plata sa nu depaseasca un nivel de 40% dintre pacienti, conform intelegerii cu cele doua institutii, relateaza Mediafax."Vom introduce sistemul de coplata pentru serviciile medicale.
Ponderea scutirilor de la obligatia de a efectua aceste plati nu va depasi 40%", se arata in memorandumul de intelegere cu FMI si CE.
Proiectul privind coplata in sistemul medical a fost prezentat Guvernului de catre conducerea Ministerului Sanatatii la sfarsitul lunii aprilie, dar reprezentantii Ministerului Finantelor au solicitat atunci, in sedinta de guvern, ca documentul sa fie refacut, atentionand ca o serie de prevederi din document pun in continuare presiune asupra bugetului.
"Discutia din Guvern a indicat ca introducerea coplatii este necesara pentru respectarea reducerilor de cheltuieli publice convenite cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, dar Ministerul Finantelor nu a fost de acord cu anumite formulari ale actului normativ, aratand ca acestea nu ar diminua presiunile pe buget.
Actul normativ a fost amanat si va fi discutat dupa ce expertii celor doua ministere se vor pune de acord asupra acestor prevederi", au relatat atunci, pentru MEDIAFAX, surse participante la sedinta de guvern.
In luna martie, Ministerul Sanatatii anunta ca a definitivat legislatia privind... mai mult
Joi, 27 Mai 2010, ora 09:45